Hääjuhla

Mobiili

Parhaat logot ja äänet!

Hääpukukirpputori

Ilmainen ja Suomen suurin!

Häägallupit

Kuinka suuri budjetti?

Kilpailut

Ota osaa arvontaan

Häätapahtumia

Messuja ja muita...

Linkkilista

Maailman häälinkit

Hääjuhla & ohjelma

Naimisiin mentäessä ei ole pakollista järjestää minkäänlaisia juhlia. Voi aivan vapaasti mennä naimisiin vain todistajien läsnäollessa ja olla ilmoittamatta asiasta etukäteen tai jälkikäteen yhdellekään läheiselle. Nuoripari voi sitten vihkimisen jälkeen juhlistaa päivää haluamallaan tavalla keskenään. Erinomaisia vinkkejä hääpäivän juhlistamiseen ilman juhlia ja vieraita saat NaimisiinBBS -keskusteluryhmästä.

Tässä keskitytään kuitenkin hääjuhliin. Suurin osa hääpareista järjestää jonkinlaiset juhlat läheisilleen. Tilaisuuden, jossa ystävät, sukulaiset ja muut rakkaat voivat juhlia hääparin kanssa tätä tapahtumaa. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Kuten Morsiamen kirja vuodelta -44 sanoo:

“ Juhlallisuudet rakkausavioliiton yhteydessä pyhittävät ja kohottavat tunnetta, tekevät tavoitellun naisen melkein pyhimykseksi, temmaten hänet, vaikkei muuta, niin ainakin siksi kertaa, irti maasta ja arkipäiväisyydestä ja kruunaten hänet kuningattareksi myrttiseppelein ja mystillisin hunnuin, jotka hyvin sopivat mielialaan ja morsiusparin tunteisiin. Karu ja kova elämä suo meille niin harvoin sentapaista iloa ja juhlaa. Ainakin silloin iloitaan vilpittömästi morsiamen kauneudesta niinkuin muistakin eduista ja annetaan hänen valitsemalleen tai ainakin hyväksymälleen miehelle hänen oikea arvonsa.”

Lisää perinnetietoa häistä löytyy osastolta “Perinteet”.

Tämän aikakauden mantrana hoetaan usein käsitettä “meidän näköisemme häät”. Mikäli hääpari ei käytä naamareita, niin kenenkäs muun kuin hääparin näköiset ne häät ovat? Jos “massahäät” ovat liian tavanomaiset, niin mitenkäs olisi häät köysiradalla? Hississä? Benji-hypyn yhteydessä? Laskuvarjohypyn aikana? Alasti? Käymälässä? Kuivausrummussa? Veden alla? ... Been there, done that. Eli kaikki on jo tehty.

Häävieraat tulevat häihin iloitsemaan ja juhlimaan juuri tämän ainutlaatuisen parin naimisiin menemistä. Eivät he tule seuraamaan näytelmää tai ohjelmaa, vaan iloitsemaan hääparin kanssa. Sopiva määrä perinteitä ei tee häistä “massahäitä”, eivätkä häät ilman kaikkia perinteisiä ohjelmanumeroita ole välttämättä lainkaan enemmän “itsensä näköiset”. Perinteisiä ohjelmanumeroita voi halutessaan muokata paremmin itselle, tiloihin tai vierasmäärälle sopiviksi. Me suuriin juhliin tottumattomat suomalaiset tunnemme usein olomme juhlissa kotoisammaksi, mikäli siellä on mukana joitakin tuttuja ja turvallisia elementtejä.

Hääparin omien mieltymysten lisäksi suurimmat ohjelmaan vaikuttavat tekijät ovat vierasmäärä sekä budjetti. Jos on nippu kunnossa ja vieraita muutama, niin sitähän voi vaikka lennättää kaikki viikonlopuksi Pariisiin. Jos taas vieraita on aikomus kutsua 300, niin tuota määrää tuskin kannattaa Pariisiin lennättää, ei edes Paraisille. Muita ohjelmaan vaikuttavia tekijöitä ovat ajankohta (kesä/talvi), juhlapaikka ja sen sijainti, onko ravintolahäät vai häät maalaistalossa jne. Ei ole olemassa yhtä oikeata tapaa järjestää hääjuhlaa. Jokainen järjestää juhlansa mieltymystensä, mielikuvituksensa, budjettinsa ja muiden realiteettien mukaan. Hääjuhlat voi järjestää, oli vieraita sitten 10 tai 300 ja oli seremonia sitten kirkollinen tai siviilivihkiminen.

Toinen tälle aikakaudelle tyypillinen lause on “me kyllä järjestetään juuri sellaiset häät kun me itse haluamme, muiden mielipiteistä välittämättä”. Ennen tämä oli hyvin hankalaa, koska vanhemmat maksoivat juhlat ja täten tarjosivat nämä juhlat hääparille. Nykyään valtaosa hääpareista maksaa itse häänsä ja haluavat useimmiten itse päättää hääjärjestelyistä. Tästä huolimatta kannattaa miettiä sitä, onko kaikkien muiden mielipiteiden täydellinen huomioon ottamattomuus se paras vaihtoehto. Kaikkia ei voi miellyttää, sehän on selvä, mutta kyllä suurten juhlien järjestelyissä voi joutua kompromisseja tekemään. Jos ei halua eikä aio kenenkään mielipiteitä pitää missään arvossa, niin miksi edes kutsua silloin vieraita? Vaikka hääpari on juhlan ehdoton keskipiste, niin onhan se mukavaa jos muutkin viihtyvät juhlissa. Täytyy myös muistaa, että usein hääparin häät ovat vanhemmille/isovanhemmille jopa suurempi juhla kuin heidän omat juhlansa olivat. Tunteita on heilläkin paljon pelissä, heille nämä häät eivät ole vain “yhdet bileet”.

Juhlien järjestäminen (tai järjestämättä jättäminen) voi kysyä neuvottelutaitoja, vaatia kompomisseja ja pitkää pinnaa. Järjestelyjen aloittaminen hyvissä ajoin auttaa, samoin kuin sen tosiasian käsittäminen, että kaikkea ei voi saada eikä kaikkia miellyttää.

Häät ovat kuitenkin yhä edelleen useimmiten ihmiselon onnellisimmat, iloisimmat ja rakkauden täyteisimmät juhlat. Oli ne millaiset tahansa, niitä ei koskaan tule unohtamaan. Niiden suunnitteluakaan ei pidä ottaa rasitteena, vaan omana hienona ajanjaksona elämässä. Aivan kuten matkalle lähtiessä on matkaoppaiden selaaminen etukäteen lähes yhtä kivaa kuin itse matka, niin on myös hääjuhlien ja niiden järjestelyjen kanssa.

Hääjuhlissa tärkeintä on muistaa, että hääpari on juhlan kunniavieras. Heidän ei tarvitse kuin olla paikalla ja nauttia päivästään sekä vieraiden seurasta. Sulhasen ei pidä olla parkkipaikalla ohjaamassa autoja, ei sytyttämässä ulkogrilliä. Morsiamen ei pidä huudella portailta “Nyt kaikki syämään!” tai kantaa karjalanpiirakoita huntu putkella. Yhtään hanttihommaa itse juhlassa ei pidä jättää morsiusparin tehtäväksi. Ei kuulutuksia, ei tarjoiluja, ei huolta tarjottavien riittävyydestä tms. Kaikki nämä tehtävät täytyy joidenkin muiden, etukäteen sovittujen henkilöiden hoitaa.

Seremoniamestari on pöyhkeän juhlalliselta kuuluva nimitys. Se on kuitenkin ihan hyvä yleisnimitys henkilölle, joka on “vastuussa” juhlien kulusta. Hän kuuluttaa eri tapahtumien alkamisesta, juontaa leikkejä, informoi vieraita aikataulusta, kertoo vessojen sijainnista yms., vähentää tai lisää leikkejä tilanteen mukaan, paikkaa virheet ja mokat niin, ettei hääparia täydy vaivata, huolehtii vieraiden viihtymisestä, lopettaa juhlat tyylikkäästi jne. Hän toimii myös linkkinä esimerkiksi pitopalvelun henkilökunnan ja bändin välillä yms. Hän on se henkilö, joka tietää koko ajan “missä mennään”. Kaikkein tärkeintä on se, että hän ottaa kontolleen kaikki murheet ja huolet, niin että hääpari saa olla tänä elämänsä päivänä huoleton.

Seremoniamestari voi olla mies tai nainen, nuori tai vanha. Tehtävä on erittäin vastuullinen, joten siihen kannattaa valita sopiva ja tehtävään halukas henkilö. Hänen on syytä olla reipas, järjestelykykyinen, pienistä hätkähtämätön hääparin luottohenkilö. Seremoniamestarin tehtäviä voi hoitaa myös kaaso tai bestman. Mitä suuremmat häät, sitä suositeltavampaa olisi kuitenkin erillisen seremoniamestarin nimeäminen. Seremoniamestari huolehtii vieraiden viihtyvyydestä, bestman sulhasen ja kaaso morsiamen. Jokainen näistä tehtävistä voi olla ihan riittävästi yhden henkilön osalle.

Ohjelmalehtinen voidaan tehdä jaettavaksi vieraille tai ohjelmarunko voidaan vaikka kirjoittaa esille juhlapaikalle. Tämä ei ole suinkaan pakollista, tarpeelliset tiedotukset voidaan hoitaa myöskin kuuluttamalla. Vieraille jaetulla (tai näkyvillä olevalla) ohjelmalehtisellä on kuitenkin useita etuja. Sen avulla vieraat tietävät suunnilleen, mitä ja missä järjestyksessä on juhlissa odotettavissa. Jos ohjelmaan on merkitty iltapala, tietävät vieraat olla sullomatta nakkeja taskuihinsa itse ruokapöydästä illan varalle. Ohjelmarungosta vieraat näkevät myös sen, milloin järjestetty ohjelma loppuu ja vapaa seurustelu jatkaa. Tätä asiaa kun ei välttämättä kannata kuuluttaa. “Nyt meiltä loppuikin kaikki ohjelma, mutta älkää toki vielä lähtekö vaan seurustelkaa vapaasti!” -lause kun usein aiheuttaa parkkipaikelle Le Mans -ajojen lähtörynnäkön. Vaikka ohjelmalehtinen onkin hyvä tehdä ilman kellonaikoja, muodostaa juhlien loppumisaika poikkeuksen. Lehtisessä on nimittäin erittäin suositeltavaa ilmoittaa milloin juhlat loppuvat. Ennen tämä tehtiin esimerkiksi niin, että talvihäissä ovi nostettiin saranoiltaan jolloin pakkasviima pääsi sisään. Nykyään merkintä ohjelmalehtisessä on suositeltavampi tapa. Juhlien loppumisajankohdan tietäminen auttaa vieraita päättämään sopivan lähtöajankohdan, kukaan ei halua lähteä liian aikaisin mutta ei välttämättä myöskään olla se vihoviimeinen. Loppumisajankohdan tietäminen auttaa vieraita myös rytmittämään mahdollisen syömisensä ja juomisensa.

Vieraiden oma asenne vaikuttaa paljon heidän juhlimiseensa. Vastentahtoisesti paikalle tulevien vieraiden kannattaisi kyllä etukäteen harkita sitä, että tyylikäs kutsusta kieltäytyminen onnittelujen kera voisi olla kaikille parempi ratkaisu. Aina joku osa vieraista on myös kroonisesti naama norsunrutulla, heidän takiaan ei muiden kannata mieltään pahoittaa ja omaa juhlatunnelmaansa pilata. Tällaisille vieraille kannattaa antaa vaikkapa sitruunoita imeskeltäviksi.

Eri ikäryhmät kannattaa ottaa huomioon juhlia järjestettäessä. Jos lapset viihtyvät, viihtyvät  myös heidän vanhempansa. Mikäli vieraiden joukossa on vanhuksia, täytyy heidänkin erityistarpeet ottaa huomioon. Mikäli jalaton Bertta-mummo on yleensä kutsuttu, on hänellä oikeus olettaa, että hänen liikkumisensa juhlissa on jotenkin mahdollista. Samoin jos vaikkapa puolella vieraista on sokeritauti, on asia hyvä ottaa huomioon ruokalistaa laadittaessa, tai ainakin laittaa kutsuihin mukaan tiedote: “Kaikki sokeritautiset, ottakaa omat eväät mukaan”. Jos kutsut erilaisia vierasryhmiä, yritä täyttää heidän erityistarpeet mahdollisuuksien mukaan. Kohtuus tietysti kaikessa, isot häät ovat aina kompromissi erilaisten toiveiden suhteen.

Ajo-ohje juhlapaikalle on suotava, tai muussa tapauksessa seremoniamestarin/bestmanin/ kaason/hääparin vanhempien täytyy varmistaa kyselemällä vierailta, että kaikki varmasti osaavat juhlapaikalle. “No se Pompin talo, siinä Ryynästen tilusten vieressä, kyllähän te tiedätte” kun ei välttämättä ole riittävä ohje kaukaisille sukulaisille. Ajo-ohje sekä kirkkoon että ainakin juhlapaikalle kannattaa lähettää jo hääkutsujen mukana. Tällöin voi vieraat jo etukäteen tutustua karttoihin ja suunnitella ajoreittejä.

Jatkuu seuraavalla sivulla hääohjelman merkeissä. Klikkaa TÄSTÄ!      


Etusivulle

info@naimisiin.info

Mediakortti

Naimisiin.info, Pl 671, 33101 TAMPERE, FINLAND
Copyright©Naimisiin.info 2003