Guest Henna

HÄÄBINGO

36 viestiä aiheessa

^Tuleeko pöytään lautaset, ruokailuvälineet, lasit jne. ja mitä muuta?

Jotain ideoita: jos et halua lappuja ja kyniä "sotkemaan" kattausta, laput voisi olla lautasen alla, tuolilla, tuolin selkänojassa kiinni, pöydän päässä jne. tai yhdellä sivupöydällä. Jos servetti tulee pystyyn lautasen päälle, sivussakin on hyvin tilaa. Kynät laittaisin pystyyn esim. lasiin tai tuikkukippoon, koska muuten ne pyörivät pitkin pöytää sen jälkeen, kun ensimmäinen avaa narupaketin. Kaikki eivät välttämättä edes halua osallistua, joten siksikin joku sivussa oleva paikka voisi olla hyvä, edellyttää tietysti sen, että seremoniamestari tm. asiasta muistuttaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^Tuleeko pöytään lautaset, ruokailuvälineet, lasit jne. ja mitä muuta?

Jotain ideoita: jos et halua lappuja ja kyniä "sotkemaan" kattausta, laput voisi olla lautasen alla, tuolilla, tuolin selkänojassa kiinni, pöydän päässä jne. tai yhdellä sivupöydällä. Jos servetti tulee pystyyn lautasen päälle, sivussakin on hyvin tilaa. Kynät laittaisin pystyyn esim. lasiin tai tuikkukippoon, koska muuten ne pyörivät pitkin pöytää sen jälkeen, kun ensimmäinen avaa narupaketin. Kaikki eivät välttämättä edes halua osallistua, joten siksikin joku sivussa oleva paikka voisi olla hyvä, edellyttää tietysti sen, että seremoniamestari tm. asiasta muistuttaa.

 

Jokaisen kohdalle tulee valmiiksi servetit ja ruokailuvälineet. Lasit ja lautaset kukin ottaa noutopöydästä. Meille tulee saliin pitkiä pöytiä, yhteen pöytään mahtuu n. 12 henkeä. Kaikki eivät tosiaan välttämättä halua edes osallistua, mutta en haluaisi niitä sivupöydällekään laittaa, koska kaikki joutuisivat hakea ne erikseen sieltä. Äääh, hääbingo kuulosti niin hauskalta, mutta aiheuttaakin näin paljon päänvaivaa. :huh: Vai teenkö tästä(kin) hankalamman mitä se oikeasti onkaan. :D Ehkä sen sitten voisi asetella sinne "kolmiossa" olevan servetin alle. Halutessaan saa sitten osallistua.

 

Onko muuten kenenkään häissä vanhempi hääväki (60+) ollut innostunut hääbingosta?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä oli tammikuun häissä hääbingo.

 

Pöytään katettiin valmiiksi lasit vedelle, valkoviinille ja punaviinille sekä ateriointivälineet. Lautasen paikelle tuli ruokaservetti pystyyn sydäntaitokselle (lautset otettiin noutopöydästä.  Kattauksen oikealle puolelle laitettiin nuutatulle taittopohjalle tulostettu ohjelma-menu. Koska idea hääbingosta jalostui myöhemmin, tulostin bingolaputr samalle materiaalille kuin ohjelma- menuut ja liitin bingolapun sydänklemmarilla "lisäsivuksi"  taitekortin taustasivun taaske. Kynät lopulta lisättiin pöytään rennosti ja huolittelematta siihen viereen ulottuville. Toimi ihan hyvin.
 Voin laittaa kuvan jos jotain kiinnostaa.

 

Hääbingosta huomiona seuraava: Bingolapun ruudukoksi riittää hyvin 4x4 tai jopa 3x3 ruudukko. Paljon käytössä oleva 5x5 on sellainen, ettei ihmiset enää oikein jaksa seurailla tapahtumia eikä se ole niin kiinnostavaa. Vähempi on parempi.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nostetaanpa tämä aihe.

Faijallani on työ, joka vie joka kesä muutaman viikonlopun. Pystyy tosin itse päättämään mitkä viikonloput, mutta ne täytyy tietää noin vuotta etukäteen. Vihjasin viimeksi faijan ja siskon luona käydessä että yksi viikonloppu olisi syytä varata kokonaan, ja jahka siskoni ymmärsi mistä on kyse, oli ensimmäinen reaktio vaatia tätä ohjelmanumeroksi. Pakko kai se sitten on.

Miten tällaiseen on suhtauduttu? Ovatko ihmiset jaksaneet täytellä vai onko bingoa jäänyt jakamatta?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Meillä tehtiin päätös, että jokaisen paikalle jaetaan bingolappu sekä kynä jo valmiiksi. Seremoniamestarina toimiva henkilö saa sitten kertoa koko porukalle, että kyseessä on jokaisen vieraan oma valinta, haluaako bingota illan aikana. Itse koin eräissä häissä, että lapun oleminen istumapaikalla alensi kynnystä osallistua bongauksiin. En ole myöskään kuullut negatiivisia kommentteja ihmisltä koskien bingoilua häissä. Isolle osalle se on jopa uusi ja hauska tuttavuus häiden ohjelmaan. ^_^

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tuleva vaimo ei kehdannut postata tänne koodia, joten piti rekisteröityä itse...

 

Eli me päätimme myös ottaa hääbingon hääjuhliin ohjelmaksi, mutta siinä on tietenkin aika valtava työ tehdä ne ruudukot käsin, erityisesti mikäli ei halua kaikille täysin identtisiä bingoruudukoita. Oma ratkaisuni tähän oli kirjoittaa lyhyt Python-skripti, joka tuottaa mielivaltaisen määrän mielivaltaisen kokoisia bingoruudukoita annetuista teksteistä. Tai siis se skripti tuottaa teksitiedoston, jossa on puolipisteellä ( ;) erotettuja sanapötköjä, jotka saa kohtuullisen helposti muutettua Wordillä suoraan taulukoksi. Meidän tapauksessa tein sata kappaletta bingoruudukoita ja kesti noin tunnin muuttaa se generoitu tekstipuuro siisteiksi taulukoiksi.

 

Liitin käytetyn koodin sekä tähän heti perään (spoiler-tägeissä) että erillisenä tiedostona. Tämä foorumi ei antanut ladata tänne .py tiedostoja, joten jos lataat tuon tiedoston, niin muuta .txt-pääte .py-päätteeksi.

import random as rngdef main():		# parameters	total_count = 25	easy_count = 10	hard_count = total_count - easy_count	guest_count = 100	seed = 20150801	output_file = "wedding_bingo.txt"	out = open(output_file, "w")		# word lists	# ä => x  ö => z	easy_list = [		"Joku naurattaa puheellaan",		"Sulhanen riisuu takkinsa",		"Hxxpari suutelee",		"Lapsuus- tai nuoruusmuisto kerrotaan",		"Tahra pzytxliinassa",		"Maljannosto",		"Polttareita muistellaan",		"Ryhmxkuvia otetaan",		"Bestman tarjoaa shotteja",		"Hxxpari leikkaa kakun",		"Joku huutaa bingo",		"Vaaleanpunainen kravatti",		"Vessajono",		"Lapset juoksevat",		"Morsian riisuu hanskansa"	]		hard_list = [		"Morsian tai sulhanen sotkee vaatteensa",		"Joku lxikyttxx",		"Morsiamen puvulle astutaan",		"Vedonlyznti kxynnissx",		"Hxxpari yllxtetxxn",		"Lasi sxrkyy",		"Morsian on hukannut sulhasen",		"Tutustut uuteen ihmiseen",		"Joku kompastuu",		"Reikx sukkahousuissa",		"Insinzzrivitsi",		"Punaiset kengxt",		"Hikilxikxt kainaloissa",		"Yhteislaulu",		"Joku kertoo vitsin",		"Sulhanen vaimottelee",		"Joku itkee",		"Sukkanauhan heitto",		"Joku muistelee omia hxitxxn",		"Vaatteiden puhdistus- / korjausoperaatio"	]		# intialize the RNG	# Python uses Mersenne Twister 19937 algorithm	rng.seed(seed)		# main loop	for i in range(guest_count):				# choose random things from both easy and hard category		easy_picks = rng.sample(easy_list, easy_count)		hard_picks = rng.sample(hard_list, hard_count)				# merge lists (there might be some cleaner looking way, but oh well...)		bingo_list = []		for j in range(easy_count):			bingo_list.append(easy_picks[j])		for k in range(hard_count):			bingo_list.append(hard_picks[k])				# shuffle the merged list		rng.shuffle(bingo_list)				# generate text in a format that MS Word understands as a table		bingo_text = bingo_list[0]				for j in range(total_count - 1):			bingo_text = bingo_text + ";" + bingo_list[j + 1]				print(bingo_text, file=out)		print("", file=out)		print("printing to", output_file)if __name__ == "__main__":	main()

 

Tämän skriptin käyttäminen ei sinällään vaadi erityistä tietoteknistä osaamista, mutta tietokoneella pitää olla asennettuna Python. Minulla oli versio 3.4, mutta saattaa tuo toimia vanhemmillakin versioilla. Tuosta voi ja kannattaakin tietenkin muuttaa bingoruudukon koko haluamakseen ja lisätä, poistaa tai vaihtaa ruutuihin tulevia asioita. Toimintalogiikka on seuraava:

 

  • "total_count" on ruudukon koko. Meillä on 5x5 ruudukko, eli ruutuja on yhteensä 25. Tähän voi laittaa minkä tahansa luvun, eli ei ole pakko olla neliöruudukko.
  • "easy_count" on helppojen ruutujen määrä. Me siis keksimme läjän asioita, joita tähän bingoon voisi laittaa ja luokittelimme osan helpoiksi (eli luultavasti tapahtuviksi) ja osan vaikeiksi.
  • "hard_count" on ruudukon koko miinus helppojen asioiden määrä. Skripti laskee sen itse, eli tähän ei tarvitse (/kannata) koskea.
  • "guest_count" on vieraiden määrä tai siis kuinka monta ruudukkoa skripti generoi.
  • "seed" on satunnaislukugeneraattorin alkuarvo. Se voi olla mitä vain, mutta samalla seedillä tule aina sama lopputulos.
  • "output_file" on sen tiedoston nimi, jonka tämä skripti generoi. Oletuksena mielikuvituksellinen "wedding_bingo.txt", jota ei sinällään ole mitään tarvetta muuttaa.
  • "easy_list" on helppojen asioiden lista, johon voi vapaasti lisätä ja poistaa asioita. Kannattaa kuitenkin huolehtia, että asioita on vähintään yhtä monta, kuin haluaa helppoa ruutua bingoon. Yksittäiset asiat erotetaan toisistaan pilkulla. Ääkköset eivät jostain syystä toimineet minulla järkevästi, joten korvasin tässä vaiheessa ä:n x:llä ja ö:n z:lla ja muutin ne sitten (find & replace) takaisin luodussa wedding_bingo.txt:ssä.
  • "hard_list" on sama asia kuin äskeinen, mutta "vaikeille" asioille

 

Asiat ovat siis meillä esimerkiksi "Bestman tarjoaa shotteja" ja "Hääpari leikkaa kakun". Bingoruudukoista saa sitä erilaisempia, mitä enemmän keksii mahdollisia ruutuihin meneviä asioita. Meillä oli yhteensä 15 erilaista "helppoa" asiaa ja 20 erilaista "vaikeaa" asiaa (joista arvottiin yhteen ruudukkoon aina 10 helppoa ja 15 vaikeaa).

 

Laitoin tämän ketjun seuraukseen, joten jos tästä on jotain kysyttävää, niin saatan jopa huomata sen, vaikken muuten tällä foorumilla varmaan paljon käykään.

wedding_bingo.txt

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Haaa! Tuore tietojenkäsittelyn opiskelija kiittelee skriptistä, itse en ole päässyt ohjelmointiopinnoissa vielä tarpeeksi pitkälle että olisin itse yhtäkkiä tämmöisen vääntänyt. :D (jos olisi tullut edes mieleen!) Raportoin tänne sitten, miten sain onnistumaan käytännössä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vinkiksi kaikille niille, jotka eivät niin tekniikan päälle ymmärrä: netti on pullollaan erilaisia bingo-generaattoreita, joilla saa helposti tehtyä erilaisia pohjia! Googlaa vaan "bingo generator" ja valitsee itseään eniten miellyttävän (niissä on vähän eroja käytettävyyden ja ulkoasuvaihtoehtojen suhteen - sekä ehkä siinäkin, näkyykö esim. ääkköset, kannattaa tutkailla!). Etsin näitä siis ihan tavallisia numerobingoja varten, mutta aion hyödyntää tätä oivallustani myös hääbingossa, joka meille ehdottomasti tulee :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mä olen kanssa pyöritellyt tätä, mutta vähän vinosta kulmasta.

Meidän häistä ei siis ole tarkoitus tulla ne Perinteiset Häät. Mennään naimisiin ja juhlitaan rakkautta, mutta
kaikki perinteinen karsiutuu pois. Ei tanssita häävalssia, ei ole valkoista pukua, ei sukkanauhan heittoa eikä ketää ryöstetä, you know nämä kaikki.

Mietinkin hääkliseebingoa. Siihen voisi sitten koota ne parhaimmat (tai pahimmat) ja luvata kunnon palkinnon
jos joku sieltä bingon saa kasaan.

Tämä tosin vielä beetatestausvaiheessa, joten katsotaan toteutuuko ja millaisena. :D
 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nostetaas tätä samalla.

Olin tässä kuluneena kesänä vieraana häissä, jossa ohjelmassa oli hääbingo. Ruudukko taisi olla 5x5. Ruuduissa erilaisia tekstejä, kuten:

 

Kaaso kyynelehtii

Kaaso kiiruhtaa

Bestman pitää puheen

Hääkakku leikataan

Häävalssi

Ateria putoaa lattialle

Lasi kaatuu

Jnejne

 

Bingo oli kiva, mutta loppui turhan nopeasti. Kolme ekaa bingoa palkittiin ja nämä bingot ehti tulla jo ekan puolituntisen aikana hääjuhlapaikalla. Seassa olisi siis voinut olla vähän haastavampiakin ruutuja, jotta bingot ei olisi tulleet niin nopeasti ja kaikki peräkkäin. Näissä häissä oli myös tietovisa, joten pöytiin oli jaettu kyniä visaa ja bingoa varten. 

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään