Sulhasen läheisiä reilusti vähemmän kuin morsiammen?


yael

Recommended Posts

ollaan viimeaikoina mietitty vieraslistaa ja eniten mua tässä vieraslista-asiassa mietityttää se, että mies tahtoo suvustaan vaan lähisukulaisensa eli vanhempansa ja veljensä perheineen. ei ketään tätejä, setiä tai serkkuja. sanoo, ettei ole läheinen heidän kanssa (mikä kyllä pitääkin paikkansa). isovanhempia hällä ei enää olekaan.

läheisiä ystäviäkin sulhasellani on reilusti vähemmän, kuin itselläni.

ja mua nyt vaivaa! ää!

itse taas olin aina jotenkin vaan ajatellut, että tottakai kutsun suvusta perheen lisäksi tädit, sedät, serkut kumppaneineen ja serkkujen lapsetkin (=minun suvusta tulisi näinollen yhteensä jo yli 65 henkeä). itsekin olen ollut kaikkien naimisissa olevien serkkujeni häissä. tähän vielä lisäksi lukuisat ystävät. lopulta tajusin, että ei onnistu, mikäli haluamme rajata häät n.100 henkeen. ja tämä rajaus on pakko tehdä, kustannussyistä.

vaikka olenkin nyt rajaamassa sukulaisiani ehkäpä täteihin/setiin puolisoineen +alaikäisiin lapsiinsa sekä ihan pariin läheisimpään serkkuun ja heidän perheisiinsä, niin silti tuntuu, että aika monta tulee.

onko varsin kummallista, jos häiden vieraista esimerkiksi n.70 on alunperin toisen läheisiä ja 30 toisen? tuntuukohan minusta tai mieheni läheisistä häissämme, että juhlat ovat enemmän morsiammen väen juhla ?!

minkä minä sille voin, että meillä on varsinkin äidin puolen suku varsin läheinen (ja runsaslukuinen), ja ystäviäkin minulle on siunaantunut paljon? olen myös yleisesti aika reilusti sosiaalisempi kuin mieheni.

tämä vaivaaa !

(mies taas ei ota tästä mitään stressiä.)

Muokattu: , käyttäjä: yael
Link to comment
Share on other sites

Minunkos morsiameni se siellä... :grin:

Meidän tulevissa häissämme vieraista 70 on morsiamen puolelta ja minun puoleltani sitten...12. En mä vaan tunne yhtään enempää ihmisiä. Kaikki sedät, tädit, serkut ja muut kumminkaimat on mulle täysin ventovieraita ihmisiä, joten en näe pelkän sukulaisuussuhteen perusteella välttämättömäksi kutsua heitä häihini. Stressiä ei pidäkään ottaman asiasta, joka ei ole stressaamisen arvoinen. ;)

Link to comment
Share on other sites

Itse en kyllä ollut näissä häissä paikalla, mutta läheisen kaverini siskon häissä sulhasen puolelta taisi olla yhteensä 5 ihmistä häissä (yhteisiä ystäviä ei lasketa tähän) kun taas morsiammen puolelta ihan enemmänkin. Ainut missä asia tuntui olevan jotain erikoista oli juuri kirkossa sulhasen puolen tyhjyys verrattuna morsiamen. Mutta sielläkin tehtiin sama mistä aikaisemminkin mainittiin, että ystävät istuivat sitten suhlasen puolella. Juhlassa asia ei enää häirinnyt ketään.

Link to comment
Share on other sites

Täysin samaa mieltä muiden kanssa. Kirkossa ainoastaan se ero näkyy eikä sekään vaarallista ole. Mieluummin tosiaan noin kuin se että sitten kutsutaan miehen puolelta sellaisiakin sukulaisia joita ei alunperin haluttu ja sinun puolelta jätetään tämän takia tärkeitä ihmisiä kutsumatta.

Link to comment
Share on other sites

Mun täti meni naimisiin ulkomaalaisen miehen kanssa. Ensin siellä sveitsissä ja sitten myöhemmin suomessa. Sveitsissä ei ollut montaa suomalasita sukulaista, mutta todella paljon sulhasen tätejä yms sukua.

Sitten taas suomen häissä tilanne oli päin vastoin, Sveitsistä tuli kourallinen väkeä, oisko niitä ollut 5-7. Kirkossa sitten toivottiin, että kaukaisemmat sukulaiset istuu sulhasen puolella, ja kaverit tais istua myös. Mutta olihan se ero huomattava... Muuta "haittaa" ei ollut.

Meille voi käydä kans niin, että miehen sukulaisia tulee vähemmän, niinkuin tuleekin. Minulla on kolme mummoa ja kaksi pappaakin elossa, ja miehellä ei yhtään. Ja hyvin vähän mies serkkujensa kanssa on. Toisinkuin minä. Toki mun serkut on vielä kaikki nuoria, yks 19 vee ja loput nuorempia, nuorimmat 5 vee. Serkut siis tulevat jo tätien ja enojen mukana "automaattisesti" koska ovat alaikäisiä. Sitten vielä sulhasen sukua karsii se, että häät pidetään mun kotipaikkakunnalla noin 350 km päässä sulhasen kotoa. Kaikki ei välttämättä pääse kun on niin kaukana.. Hieman tämä harmittaa mutta eipä tuo sulhanen tosiaankaan mikään ylenpalttinen sukurakas olekaan...

Link to comment
Share on other sites

Tää on yksi syy siihen, miksi me ei haluta järjestää "kunnollisia" häitä. Ollaan päädytty siihen, että järjestetään vain kahvitus ystäville ja sukulaisille.

Minulla on sukulaisia vaikka kuinka paljon. Omat vanhemmat uusine puolisoineen ja sisarukset. Tätejä, setiä ja enoja on monta kuin myös serkkuja. Toki kaikkien kanssa en ole niin aktiivisesti tekemisisssä, mutta kuitenkin. Miehellä puolestaan on mummo, äiti ja veli perheineen. Isänsä tai hänen puoleisen sukunsa kanssa hän ei ole tekemisissä. Miehen sukulaiset asuvat n. 300km päässä, minun sukulaiset asuvat n. 30km säteellä.

Siksi juuri päädyttiin tähän vaihtoehtoon, ettei mennä naimisiin mitenkään suurella metelillä, vaan annetaan sukulaisten ja ystävien muistaa meitä vähän hillitymmin. :girl_wink:

Link to comment
Share on other sites

Meillä taas on toisin päin - eli minun puoleltani sukulaisia ja muita läheisiä tulee näillä näkymin about 15; sulhasen puolelta (kaukaisemmaksi jääneitä setiä, tätejä ja serkkujakin karsien) jotain 40. Mua se ei ainakaan henkilökohtaisesti vaivaa millään tavalla: minkäpäs me sille voidaan, että mulla on jo alkujaankin pieni (lähi)suku, eikä isovanhempiakaan enää elossa.

Tätä "sekä morsiammen että sulhasen häät"-fiilistä tosin tulee nostamaan se, että kavereita meidän häihin on tulossa melkein yhtä suuri määrä kuin molempien sukulaisia yhteensä. Näistä vielä monet ovat mulle jonkin verran läheisempiä kuin sulhaselle, kun mulla taas puolestaan on laajempi kaveripiiri (tosin kaikki vieraat sulhanenkin toki enemmän tai vähemmän tuntee).

Link to comment
Share on other sites

Meillä miehellä on valtavan paljon isompi suku kuin mulla, ja kun ensin kirjoitettiin vieraslistaan sisarukset, vanhemmat, isovanhemmat ja tädit ja sedät kotona asuvine lapsineen, niin miehen puolelta oli porukkaa tulossa kaksinverroin enemmän kuin mun puolelta. Tämä ei haitannut meitä kumpaakaan, faktahan se on, että mulla on pieni suku ja miehellä suuri.

Mietimme myös aikuisten serkkujen kutsumista (mulla kolme ja miehellä yli kaksikymmentä, tosin kaikki eivät varmaan olisi tulleet), mutta päätimme sitten, että jätetään heidät kutsumatta - eikä juhlatilaan olisi sitten kyllä mahtunutkaan. Mua hiukan harmitti, koska näin pienessä suvussa olin tietysti nuorempana enemmän tekemisissä serkkujeni kanssa kuin mies kaikkien hyvin eri-ikäisten serkkujensa. Mun mielestä meille (jokainen tekee tavallaan!) oli kuitenkin oikein päätös jättää kummankin serkut kutsumatta, silloin kellään ei ollut syytä pahoittaa mieltään.

Link to comment
Share on other sites

Meidän häissä oli jonkin verran enemmän sulhasen kuin minun vieraita, mutta ei varmasti haitannut vieraita eikä haitannut minua. Ei ole mitenkään minulta pois, että miehellä sattuu olemaan enempi sellaisia sukulaisia, jotka halusi kutsua ja lisäksi hänellä on vielä enemmän läheisiä ystäviä kuin mulla, koska on useita sosiaalisia ympyröitä muuttojen, harrastusten ja muiden kautta.

Enempi mua olisi häirinnyt paikkojen täytteeksi kutsutut sukulaiset, joiden kanssa en ole muuten tekemisissä.

Joillekin kuulemma vieraiden jakautuminen tasan on tärkeää myös kustannusten jakaantumisen vuoksi (eli että molempia sukuja syötetään tasaisesti), mutta ainakaan minulla ei ollut tuolla mitään merkitystä, kunhan saatiin paikalle kaikki meille rakkaat ihmiset.

Link to comment
Share on other sites

Yksissä häissä joissa olin, oli sulhasen suvusta pyydetty parin yhteisiä tuttuja istumaan ns. morsiamen puolelle juuri sen takia, että saatiin ns. tasapainotettua se "näky" siellä kirkossa. Itse olin kutsuttuna morsiamen puolelta, joten tokikin istuin sillä puolen.

Muussa hääjuhlassa ei näkynyt se morsiamen sukulaisten puute. Olihan ne miehen sukulaiset kuitenkin hänellekin jo sukulaisia ja siten se lämmin tunnelma tuli sitä kautta eikä lukumäärällisesti siten, että kenen sukua kukakin on..

Link to comment
Share on other sites

Täällä ihan sama tilanne!

Pelkästään mun lähisuvusta koostuu 25 ihmistä kun taas miehen lähisuku on tasan kolme henkilöä.

Miehellä ei ole isovanhempia elossa, minulla mummut.

Miehellä on sentään enempi tätejä ja setiä, viisi kappaletta plus puolisot, kun minulla vaan neljä.

Serkkuja molemmilla yhtä monta, eli kuusi, mutta jostain syystä mieheni ei halua serkkujaan kutsuttavan, koska eivät ole missään tekemisissä. Tuolla kaavalla minun täytyisi jättää enoni ja setäni pois laskuista, koska minäkään en ole heidän kanssaan tekemisissä, enkä toisten serkkujenkaan, mutta toisten kanssa olen hirmu läheisiä. On jotenkin tylyä jättää osa kutsumatta, vaikka ovat "tasavertaisesti sukua minulle".

Voi olla, että joudumme joka tapauksessa vierasmäärää supistamaan, koska nyt näyttäisi olevan 100hlö plus lapset. Kyse on kuitenkin "pelkästä" hääjuhlasta, koska meidät vihitään maistraatissa.

Miestä ei tunnu tämä sukuongelma haittaavan, mutta minua se hieman epäilyttää.

Onneksi kutsulistalla on kuitenkin meidän 20 YHTEISTÄ ystävää puolisoineen, plus molemmilla ne omat parhaat lapsuudenkaverit siellä jonon jatkeena, jotenka eiköhän me miehen suvun vähyydestä piittaamatta saada ihan kunnon pirskeet aikaiseksi.

Link to comment
Share on other sites

Meilläkin on sama tilanne! Paitsi että kun kirkkoa ei ole niin ei tule tuota eri puolille jakautumisongelmaa. Mutta meidän vieraat siis koostuvat molempien perheistä ja minun kavereista. Sulhon suuren suvun takia karsittiin kylmän rauhallisesti sukulaiset pois. Ja tuntuisi hassulta kutsua sulhon sukulaisia vaan saadaksemme vieraita siltäkin puolelta. eikä sulholla ole ketään kaveria jonka haluaisi kutsua... Varmaan ne kaverit stten viimeistään häissä huomaavat olevansa enemmän "minun" kavereita. Koitan olla stressaamatta näin tyhmästä asiasta mutta vähnhän se välillä tuntuu siltä kuin morsiamelle oltaisiin järjestämässä häitä. Sulho taisi sanoa veljelleenkin että "Morsian haluaa sinne kavereitaan" joka kalskahti minun korvaan ihan siltä kuin minä en haluaisiniitä sulhasen kavereita sinne...

Link to comment
Share on other sites

Meillä miehen puolelta tulee sukulaisia ja ystäviä paljon enemmän kun mun puoleltani. Mutta ei se haittaa mua mitenkään: ne kaverithan on meidän molempien kavereita, sattuvat nyt vain alunperin tuntemaan meidät miehen kautta. Ja miehen sukulaisista tulee sitten minunkin sukulaisia.. ei siis haittaa yhtään :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Meillä on tulossa 150 vierasta, joista 110 miehen puolelta ja 40 minun puolelta. Minua tämä ei häiritse ollenkaan, kirkkoon ohjeistimme istumisen seuraavasti" " Sulhasen vieraat istuvat kappeliin mentäessä oikealle ja morsiamen vieraat vasemmalle, tai ainakin noin niinkuin suurin piirtein. Jokainen saa toki istua mihin haluaa, kuitenkin mielellään kappelin sisäpuolelle." :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Meillä kanssa vähän sama tilanne, eli morsiammen puolelta tulossa aika paljon vähemmän vieraita kuin sulhasen.

Olen aiemmin törmännyt ainakin yhdessä kutsussa siihen että vieraita on pyydetty jakautumaan "tasaisesti" kirkossa.

Itse ajattelin ehkä myös käyttää sitä.

Eikai tuo morsiamme ja sulhon puolen jako pakollinen ole? Ainakin jos kutsussa asia ilmoitetaan luulisi

vieraiden noudattavan sitä.

Link to comment
Share on other sites

Samma här, miekkosella tulee vaan vanhemmat ja sisarukset perheineen. Mulla on setiä ja tätejä vaikka muille jakaa (reilusti yli kymmenen ja kaikilla vielä puoliso...), jotka ovat vieläpä melko läheisiä mutta luultavasti kutsutaan mun puolelta perheen lisäksi vain kummit. Ystäviäkin tulee mun puolelta paljon, mutta moni on ihan yhteinen tuttu.

Muokattu: , käyttäjä: zrq
Link to comment
Share on other sites

Jossain ulkomaisesssa nettikaupassa oli myynnissä kylttejä, joilla ihmiset paikoilleen kirkossa. Sisältö oli suunnilleen "Tämä on juhla jossa kahdesta perheestä tulee yksi, joten valitse paikka älä puolta." Minusta se oli tosi kivasti sanottu ja ratkaisee mukavasti senkin ongelman, jos läheisiä on eri määrä.

Link to comment
Share on other sites

Olipas helpotus tämä keskustelu. Mulla on nimittäin aivan sama ongelma. Ei nyt ehkä varsinaisesti ole sukulaisia lukumääräisesti enemmän, mutta erinäisten kiemuroiden takia sulhanen haluaisi kutsua vain oman perheensä ja yhden tädin miehineen, ei serkkuja ollenkaan. Minä taas olen tottunut siihen, että vedetään jokin yhteinen raja esimerkiksi serkkuihin (ei aikuisten serkkujen lapsia).

Alan kuitenkin taipua siihen, että serkut jäävät pois listalta. Vain muutaman kanssa olen kuitenkin oikeasti tekemisissä ja he ovat sellaisia, jotka ymmärtävät kyllä, että itse häänsä maksava joutuu karsimaan jostain.

Ja ihan rehellisesti. Mieluummin haluan paikan päälle muutaman tärkeän ystävän enemmän kuin jonkun serkun, jota en ole nähnyt vuosiin enkä haluakaan nähdä.

Että voikin olla kutsuvieraslistan suunnittelu vaikeaa.

Link to comment
Share on other sites

Meillä itse asiassa tilanne toisinpäin, sulhasen sukulaisia (iso suku) tulossa noin viisikymmentä, mun sukulaisia maksimissaan 5. Tilanne ei haittaa yhtään, kutsuun vaan muotoiltiin nätisti että istumajärjestys ei noudata perinteistä vaan toivomme vieraiden valitsevan paikkansa oman halunsa mukaan, tasaisesti molemmilta puolilta käytävää (oli vähän nätimmin muotoiltu mutta asia tuli varmaan kuitenkin ilmi :) ). Saas nähdä kuinka toteutuu..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Meillä lähes sama tilanne kuin maamella. Itseäni, eikä sulhasta asia haittaa, mutta äitini on jotenkin ottanut itseensä. Sulkun puolelta tulee paljon enemmän vieraita, mutta rajaus on sama sillä erotuksella, että hän jättää osan serkuistaan kutsumatta. En ihan ymmärrä äidin pointtia ja keskustelut meinaa johtaa riitaan. Saavat seuraavaksi jutella sulkun kanssa asiasta...

Kirkossa eroa tuskin huomaa, koska omia ystäviäni tulee enemmän kuin sulhasen.

Link to comment
Share on other sites

Meillä on myös tämä sama ongelma epätasaisuuden suhteen. Sulhanen ei tunne sukuaan oikeastaan yhtään, ei ole missään tekemisissä juuri kenenkään serkun tms. kanssa ja iso osa tädeistä/sedistä ym. on kuollut jo vuosia sitten, joten hänen puoleltaan näyttäisi tulevan vain vanhemmat, mummo ja velipuoli, ehkä yksi kummisetä. Omaa sukuani olen rajaillut myös aika rankalla kädellä, mutta minulla on kuitenkin edelleen useita tätejä, serkkuja jne. jotka haluan häihimme, ja minun puolen sukua kutsutaan kuitenkin yhteensä useita kymmeniä henkilöitä. Sukujen väliset erot näyttävät siis tosi isoilta. Noin puolet, ellei enemmänkin kutsutuista tulee kuitenkin olemaan kavereitamme, mutta nyt minua häiritsee eniten se, ettei edes kaverien kutsuminen tasoita eroa kovinkaan paljon. Useimmat kaverimme ovat yhteisiä, mutta jos ne jakaa "minun kavereihin" ja "sinun kavereihin", minulta kutsutaan kavereitakin ehkä enemmän. Vihkitilaisuudessa on kyllä pakko laittaa bestman tai joku ohjaamaan ihmiset istumaan minne tykkäävät, eikä morsiamen/sulhasen puolille.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

sulhasen puolelta tulee sukulaisia melkein puolet vähemmän, koska heillä paljon pienempi suku kuin meillä... ollaan päätetty sekoittaa kummankin puolen vieraita, pyritään että jokaisessa pöydässä olisi kummankin puolelta vieraita.

Link to comment
Share on other sites

Meilläkin on tilanne sellanen että miehen puolelta sukulaisia tulee kymmenkunta (niitä nyt vaan ei ole enempää) ja mun puolelta koetan karsia minkä kykenen mutta 75 tulisi jos kutsusin about kaikki ... Kavereita sitten tulee aikalailla tasapuolisesti ja varmasti meidän yhteiset kaverit istuu sitte sulhasen puolelle joten jospa se hieman "tasottas" tilannetta siellä kirkossa. Eihän sitä tosiaan muuten huomaa. Tai no minä tunnen kaikki miehen sukulaiset ja hän vasta muutamat joten osan tapaa vasta häissä ekaa kertaa joten pääsen itte ns. helpommalla kun ei tartte jänskätä uusien sukulaisten tapaamista. Mutta joo tää ei ole ongelma ja mies itte nauraa että heitä tulee 10 ja meitä sitten 300 sitten juhliin ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...