Suomen upeimmat hääpaikat

Häämatkakohteena monipuolinen Etelä-Afrikka

Häämatkakohteena monipuolinen Etelä-Afrikka

Teksti: Timo Kauppinen.
Kuvat: Eeva Laurila, Istockphoto, Pixabay.

Viinilasissa on häivähdys sitrusta ja tropiikin hedelmää. Spierin valkoviini on maineensa arvoinen. Spier on yksi Stellenboschin lukuisista viinitiloista. Etelä-Afrikan 13 viinireitistä juuri Stellenbosch on se tunnetuin. Hyvä etelä-afrikkalainen viini sopii nautittavaksi aina hienossa ravintolassa tai kotona lempituolissa siemaillen, tabletilla avoinna häämatkakassaa kartuttamassa vaikka nettikasino VulkanVegas. Mutta tuskin missään muualla arvostettu eteläafrikkalainen viini maistuu yhtä hyvältä, kuin vanhan viinitilan viinimaistajaisissa vitivalkoiseksi kalkitun päärakennuksen aurinkoisella piha-alueella.

Kapmaan yli 200 viinikellaria tarjoavat matkailijalle oivan mahdollisuuden tutustua yksiin maailman hienoimpiin viineihin. Täällä kypsyvät Etelä-Afrikan parhaimmat rypäleet.  Stellenboschin viinitarhat perusti kuvernööri Simon van der Stel, joka 1679 huomasi alueen rikkaan maaperän sekä viininviljelylle soveltuvan ihanteellisen ilmaston. Apartheid-hallituksen kaaduttua ja kauppasaarron päätyttyä Etelä-Afrikassa, voidaan maassa nyt hyödyntää viinimaailman uusimpia teknisiä saavutuksia sekä istuttaa parhaita mahdollisia rypälelajikkeita.

Stellenboschin viehätystä vierailukohteena lisää, paitsi lyhyt etäisyys Kapkaupungista niin myös sen idyllinen kaupunkikuva hollantilaistyylisine rakennuksineen. Viinitiloilla on mahdollisuus maistella paikan viinejä. Monilla tiloilla on myös ravintola, mikäli äsken löydytetty uusi viinituttavuus houkuttelee jäämään pidemmäksi aikaan. Ja minnepä olisi kiire, kun kauniit viininviljelyalueet hivelevät paitsi silmiä niin myös kameraa.

Etelä-Afrikka häämatka viinitila

Kapkaupunki - Etelä-Afrikan lumoava timantti

Kapkaupungissa kohtaavat Etelä-Afrikan menneisyys ja vilkas nykypäivä. Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan suojaisaan Table Bayn lahdelle 1652. Intian kauppareitillä purjehtivat laivat saivat näin tärkeän ruoka- ja vesivarastojen täydennyspaikan pitkillä matkoillaan. Kenties se ainoa oikea tapa saapua tähän Etelä-Afrikan valovoimaisempaan kaupunkiin on meritse, niin vaikuttavan taustakulissin Pöytävuori Kapkaupungille muodostaa.

Etelä-Afrikka häämatka Mama Africa

Miljoonakaupungin mahtavin nähtävyys on tasalakisena yli kilometrin korkeuteen kohoava Pöytävuori. Se verhoutuu usein sumupilveen, josta paikalliset käyttävät osuvasti lempinimeä ”pöytäliina”. Harva häämatkailija voi lähteä Kapkaupungista nousematta ylös vuorelle. Kun seisoo ylhäällä yli 450 miljoonaa vuotta vanhalla vuorella ja ihailee alapuolella levittäytyvää maisemaa; sinistä Atlanttia, valkoista Kapkaupunkia, vehreitä kumpuja - aina Hyväntoivonniemelle asti, saa osakseen kokemuksen, jonka muistot matkaavat aina kotiin asti.

Etelä-Afrikka häämatka Pöytävuori

Pöytävuoren itärinteellä sijaitsee Kirstenboschin kasvitieteellinen puutarha, joka sai alkunsa laivojen miehistölle viljellyistä vihanneksista. Kasvitieteelliseen puutarhaan on kerätty edustava kokoelma eteläisen Afrikan rikkaasta kasvillisuudesta. Täällä tutuksi tulee muun muassa maan kansalliskukka Protea. Upein kukkaloisto odottaa kävijää elo-lokakuussa. Kirstenboschin kasvitieteellinen puutarha luetaan maailman seitsemän parhaimman joukkoon.

Etelä-Afrikka häämatka Kirstenboch

Kapkaupunki on kulinaristin toivepaikka, kiitos monipuolisen ravintolatarjonnan. Keittiöitä ja hintatasoja löytyy laidasta laitaan. Myös maan kuumin yöelämä löytyy täältä.

Etelä-Afrikka häämatka herkut

Kapkaupunkilaisten suosikkipaikkoja on sataman vanhimmasta osasta kehittynyt nykyaikainen Waterfront. Paikan päältä löytyy muun muassa satoja myymälöitä ja kymmenittäin erilaisia ravintoloita. Oman charmin alueelle antaa sen yhteydessä on toimiva satama. Waterfrontista lähtee myös lautta surullisen kuuluisalle Robben vankilasaarelle, jolla Nelson Mandela vietti 18 vuotta.

Etelä-Afrikka häämatka Waterfront

Kapkaupungissa ollessaan ei sovi unohtaa käyntiä Hyväntoivonniemellä. Maisemat rantatietä pitkin ovat kuvaukselliset. Hyväntoivonniemen eteläinen osa on luonnonpuistoa. Täällä vallitsee Välimeren ilmastotyyppi. Maisema on paikoin hyvinkin karua, mutta karuus kätkee sisälleen lukemattoman määrän kasvi- ja nisäkäslajeja, joita muualla ei tavata.  Hyväntoivonniemen kansallispuisto sijaitsee aivan niemen kärjessä, ja onnekas matkailija saattaa nähdä jopa harvinaisen kapinvuoriseepran.

Etelä-Afrikka häämatka Hyväntoivonniemi

Frakkipukuisten rannat

Toisin kuin niin monista matkalehdistä saa lukea Atlantin ja Intian valtameret eivät kohtaa Hyväntoivonniemellä, vaan Agulhasinniemellä (noin 170 kilometriä Kapkaupungista kaakkoon). Cape Agulhas on saanut nimensä portugalilaisilta löytöretkeilijöiltä. Agulha tarkoittaa portugalinkielessä ”neulaa”.

Etelä-Afrikka häämatka Agulhas

Matkalla Hyväntoivonniemelle kannattaa pysähtyä Simon´s Townin. 4000 asukkaan kylässä asustaa lähes 3000 pingviinin kolonia. Kyseessä ovat ainoat Afrikan mantereella asustavat pingviinit. Monet niistä asuvat kaupungissa, ja päivittäin matkaavat rannalle vilvoittelemaan, asia josta myös paikalliset tienviitat kertovat autoilijalle.

Etelä-Afrikka häämatka pingviinit

Rannalla kannattaa olla tarkkana, sillä pingviinit ovat todella näppäriä viemään aurinkolaseja tai hattuja pesänsä koristeeksi. Jos taas haluaa muistoja eläkepäiville asti, vie matka Gansbaaihin. Siellä todellinen seikkailija pääsee harrastamaan häkkisukellusta valkohaitten seurassa.

Etelä-Afrikka häämatka valkohait

Pretoria (Tshwane)

Johannesburgista noin 60 kilometrin päässä sijaitsee maan hallinnollinen keskus Tshwane, entiseltä nimeltään Pretoria, jossa parlamentti istuu kuusi kuukautta vuodesta ja toiset kuusi Kapkaupungissa. Pretorian nimen muutoksesta päätettiin jo vuonna 2012, mutta muutos aiheutti paljon vastustusta eikä muutosta ole otettu vieläkään käyttöön. Tshwane tunnetaan lisänimellä ”Jakarandakaupunki”, sillä loka-marraskuussa sen yli 60 000 jakarandapuuta ovat täydessä kukassa. Maahan varisseet kukat värittävät kaupungin kadut tuolloin purppuranpunaisiksi. Kaupunki sananmukaisesti kylpee jakarandoissa.

Tärkeimmistä nähtävyyksistä mainittakoon muun muassa presidentti Paul Krugerin kotimuseo sekä ”Union Buildings”, joka vahvasti hallitsee kaupunkikuvaa. Sen puutarhat täyttyivät ihmisistä, kun jossa Nelson Mandela piti historiallisen puheensa toukokuussa 1994 maan ensimmäisenä tummaihoisena presidenttinä. Tshwanen historiallinen sydän on Kirkkoaukio, jonne ensimmäiset siirtolaiset pystyttivät kirkkonsa 1850. Kaupungin ulkopuolella on buurien jykevä linnoitus, Voortrekker-monumentti. Se on 1835 – 1838 suureen vaellukseen osallistuneiden muistomerkki. Myös vierailun arvoinen kohde.

Ainakin kerran elämässä Etelä-Afrikkaan

Monille suomalaisille Etelä-Afrikka on ”kerran elämässä-kokemus”. Tänä päivänä entistä useampi suomalainen ei halua enää tyytyä valmiisiin seuramatkapaketteihin, vaan on entistä kiinnostuneempi omatoimikohteista. Tähän jos mihin Etelä-Afrikka tarjoaa oivat mahdollisuudet. Matkailijoiden keskuudessa suosituimmat maakunnat ovat Gauteng eli Johannesburgin ympäristö ja Western Cape eli Kapkaupungin alue.

Etelä-Afrikan pinta-ala on suurempi kuin Ranska, Saksa, Hollanti sekä Belgia yhteensä. On siis selvää ettei tämän kokoisessa maassa yksi matka tai artikkeli riitä antamaan kokonaiskuvaa kohteesta. Etelä-Afrikassa kannattaa viivähtää kerralla kauemmin, sillä nähtävää ja koettavaa riittää monen matkan verran.

Etelä-Afrikka häämatka

 

Upeimmat hääpaikat >
Lahjalistat häihin >

 

 

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2021