Bali, jumalten saari

Teksti: Leena Nyström/Helin Matkat
Kuvat: Naimisiin.info, Helin Matkat

Bali on kuin helmi keskellä Indonesiaa, vastakohtaisuuksien ja jumalten saari, jossa vietetty loma säilyy pitkään muistoissa. Helin Matkojen hotellit sijaitsevat Balin eteläisillä rannoilla; rauhallinen Sanur, vilkkaammat Kuta/Tuban/Legian, hyvien hotellien ja vesiurheilijoiden Tanjung Benoa tai hienostunut Nusa Dua. Bali on pienten Sundasaarten läntisin saari ja myös yksi Indonesian edistyneimmistä maakunnista. Saarella on hieman alle kolme miljoonaa asukasta. Balin korkein vuorenhuippu Gunung Agung kohoaa 3142 metriä merenpinnan yläpuolelle.


Balilla kannattaa piipahtaa värikkäillä markkinoilla ja tutustua samalla hymyilevään paikallisväestöön. Balilaiset ovat sielultaan taiteilijoita ja heiltä sujuvat niin monimutkaiset tanssikuviot kuin taidokkaiden puukäsitöidenkin valmistus. Kaakkois- Aasiassa kannattaa teettää vaatteita räätälillä, sillä hinnat ovat edullisia. Sanurin Little Italyssä tehdään myös kenkiä mittojen mukaan.


Bali on säilyttänyt hyvin pitkälle oman erikoisen kulttuurinsa sekä hindulaisen uskon muiden saarien asukkaiden ollessa suurimmalta osaltaan sunnamuslimeja. Siksi vaikka muualla Indonesiassa kuohuisi poliittisesti, on Balilla rauhallista.


Luonto on uskomaton porrastettuine riisivainioineen sekä vuorineen; Kaikenkattava vihreys ja kukkien väriloisto jää eittämättä päälimmäiseksi saarta kierrettäessä. Temppelitanssin sirous ja sulokkuus,  aivan uskomattoman edulliset ostokset, upeat rannat, todella hyvät hotellit sekä ihana lämpö ja eksotiikka saavat minut palaamaan saarelle varmasti!


Turistikohteita on monta erilaista ja niistä kannattaakin ottaa selvää etukäteen ettei tule väärän tyyppinen lomanviettoympäristö valittua kiireessä!

Minne mennä Balilla?

Kuta, Tuban ja Legian ovat kaikkein vilkkaimpia, Nusa Dua vaatii jo hieman lompakolta mutta on tosi kaunis golfkenttineen ja viiden tähden hotelleineen, Sanur sopii rauhallisempaa menoa kaipaaville kun taas puolestaan Tanjung Benoan vetonaula on vesiurheilumahdollisuudet sekä nuorekkuus, puhumattakaan All Inclusive -hotelleista joissa kaikki ruoka ja paikalliset alkoholit kuuluvat hintaan! Golffareille paras kenttä on ehdottomasti Arnold Palmerin suunnittelema  Nirwana (hinnakas), Le Meridien -hotellin vieressä. Toinen kenttä löytyy Nusa Duasta, kolmas vuoristosta. Myös Sanurilla on 9-reikäinen kenttä.


Kävin tutustumassa kolmeenkymmeneen hotelliin ja parhaiten mieleen jäivät Santika ylimääräisine ulkosuihkuineen ja uima-altaineen, perhehuoneiden ansiosta se sopii kaiken ikäisille; Sitten Bali Tropik sijainnin ja monipuolisuuden (All Inclusive) vuoksi sekä Sanurin Radden suuren puutarhansa, ihanien huoneidensa ja rannan kävelytien johdosta. Nusa Duan hotellit ovat kaikki varmoja valintoja ylelliseen lomanviettoon, tosin aika kansainvälisen mitäänsanomattomia; Legianilta Melasti Beach Resortin muistan edullisuuden ja rauhallisuuden vuoksi ja Resor Seminyakin ihanan maaseutusijaintinsa, stereosysteeminsä ja mukavien huoneidensa ansiosta. Se on muuten aika lähellä Nirwanaa...


Tanjung Benoan hotelleista mukavimpia olivat Grand Mirage sekä All Inclusive -paketin tarjoava Tropik. Perheille tai suuremmille porukoille on Sanurilla tarjolla perhesviittejä, jopa yhden tai kahden makuuhuoneen huoneistoja; Radisson Suites tulee hyvin edulliseksi porukalla. Jos budjetti ei riitä koko loman luksukseen, voi myös ottaa vaikka Bali Tropikin pariksi kolmeksi viimeiseksi yöksi edullisemman hotellin perään. Hotelleja nimittäin voi ja kannattaakin yhdistellä!


Liikkuminen

Liikkuminen saarella käy näpsäkästi joko taksilla tai bemolla -eräänlaisella keräilybussilla Autonvuokraus tai mopolla päristely avaa uusia ulottuvuuksia, mutta muistakaa vasemmanpuoleinen liikenne! Upeita meriretkiä ja päiväristeilyjä voi varata oman hotellin vastaanotosta, samoin kuin muitakin retkiä.


Ruoka & ostokset

Hotellien ravintolat tarjoavat indonesialaista ja kansainvälistä ruokaa. Kylissä ja rantakaduilla on monta kokeilemisen arvoista, edullista pikaravintolaa. Indonesialaisen keittiön tunnetuimpia herkkuja ovat nasi goreng, satay -grillivartaat ja useista ruokalajeista koostuva rijstaffel -ateria.


Sanurin iltaelämä on rauhallista. Alueella on yksi disko ja joitakin musiikkibaareja. Joissakin ravintoloissa on iltaisin balilaisia tanssiesityksiä. Kutan/Tubanin/Legianin alueella on paljon pubeja ja diskoja. Kaikilla alueilla on paljon pikkuliikkeitä ja räätäleitä. Suosittuja tuliaisia ovat balilaiset käsityöt, batiikki, puuveistokset, maalaukset ja hopeakorut. Tinkiminen kuuluu asiaan paitsi tavarataloissa joissa usein lukeekin “fixed price”.


Mihin tahansa kohteeseen olettekin menossa, miettikää tarkkaan hotellin taso ja sijainti. Loman onnistuminen käy käsikädessä miellyttävän ympäristön kanssa, olipa se sitten viiden tai kolmen tähden, vilkas tai rauhallinen. Pääasia että viihdytte, ei ole ollenkaan sama missä nukkuu vaikka toiset kuinka niin väittävät! Muutaman satasen lisämaksulla saa monesti paremman hotellin. Huonetyypin voi myös valita mieleisekseen.

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info