KOLMEN MANTEREEN RISTEILY BRASILIAAN

Teksti: Timo Kauppinen
Kuvat: Timo Kauppinen, Naimisiin.info.

Kansainväliset risteilylomat ovat hiljalleen rantautuneet myös Suomeen. Suosituimpia ovat viikon risteilyt Karibian palmusaarille ja Välimeren kulttuurirannoille. Näillä risteilyillä meripäiviä on tavallisesti pari, ja muu aika vieraillaan eri satamissa.

Rentouttavista meripäivistä nauttivalle todellinen unelma ovat mannertenväliset risteilyt.
Niiden sesonki ajoittuu kevääseen ja syksyyn, jolloin varustamot siirtävät aluksiaan mantereelta toiselle ennen uuden risteilykauden alkua. Näiltä matkoilta löytyvät usein myös sektorin parhaimmat tarjoukset.

Viehättävä Savona


Kun Eurooppa alkaa hiljalleen valmistautua talveen, on hyvä syy lähteä risteilijän mukana Brasilian lämpöön. Milanon designkaupungista lähtenyt juna tuo matkailijan parin tunnin matkan jälkeen taidetta ja historiaa tulvillaan olevaan Savonaan. Olin päättänyt saapua risteilyni lähtösatamaan Savonaan pari päivää aikaisemmin, tarkoituksena tutustua lähemmin kaupungin antiin. Otan taksin rautatieasemalta neljän tähden Mare Hotelliin. Laukut huoneeseen ja parvekkeen ovi auki, ja siinä se on - sinisenä säihkyvä Ligurianmeri.

Rannalla sijaitseva 66 huoneen Mare Hotel on oiva tukikohta. Kesäiltoina hotellin ranta-alue on omiaan virittämään oikeaan tunnelmaan. Merihenkinen ravintola on vilkas illallispaikka paikallisten keskuudessa. Pöytävaraus on suositeltava, sillä ravintolan keittopatojen antimet ovat todella suosittuja. Hyvin nukutun yön ja hotellin runsaan aamiaispöydän jälkeen on hyvä aloittaa lähempi tutustumiskierros Savonassa.

Savonan kaupunkikuvaa hallitsee genovalaisten 1500-luvulla pystyttämä Priamàrin linnoitus. Se on haluttu häiden viettopaikka, avautuuhan linnoituksesta alas kaupunkiin kauniit näkymät.


Savona tunnetaan ”paavien kaupunkina”. Täällä ovat syntyneet Paavi Sixtus IV ja Paavi Julius II. Paavi Sixtus IV jäi historian lehdille Vatikaanin Sikstuksen kappelin rakennuttajana. Paavi Julius II vastaavasti palkkasi Michelangelon maalaamaan samaisen kappelin kattoholvin freskot sekä perusti arvostetun sveitsiläiskaartin paavin turvaksi.

Ja mitä olisikaan ”paavien kaupunki” ilman hengen temppeleitä? Niitä Savonassa löytyy yli 50. Paikallisten yksi rakkaimpia kirkkoja on Neitsyt Marian taivaaseenastumisen kirkko. Se on kuulu hienoista maalauksistaan. Moni tulee tänne myös ihailemaan kirkon veistosta, joka esittää Kristusta ristillä. Erikoiseksi sen tekee se, että veistoksen toisella puolella on kuvattuna Madonna ja Jeesus-lapsi. Leonardo da Vincin apulainen de Rocchi jätti kättensä jäljen kirkon kuoriosaan. Neitsyt Marian taivaaseenastumisen kirkon vierestä löytyy Savonan oma idyllisen kaunis Sikstuksen kappeli. Vierailun arvoinen sekin.


Varazzen ja Andoran välisellä noin 80 kilometrin pituisella rannikkokaistaleella matkailijaa odottaa toinen toistaan idyllisimpiä kohteita, joissa kannattaa myös käydä, kuten kuvankaunis Noli. Rantaelämästä pitävälle maakunnan parhain ranta levittäytyy Alassiosta Laiguegliaan, jonka hieno hiekkaranta suorastaan houkuttelee upottamaan varpaat Ligurianmereen.

Slow foodin ystävälle Liguria avaa todellisen herkkujen maailman. Pesto, alueen omat viinit sekä merenantimet mitä erilaisimmissa muodoissa takaavat, että täällä ruokapöydän ääreen on kiva istuutua kerta toisensa jälkeen.

Tervetuloa laivaan


Marraskuun viimeinen maanantai on vilkas risteilypäivä Savonassa. Neljä risteilijää on kiinnittyneinä laituriin; yksi suuntaamassa keulansa Punaisenmeren kautta Mauritiukselle, toinen Kanariansaarille, kolmas tekemässä perinteistä viikon matkaa Välimerellä sekä neljäs, eli omani, lähdössä samban pyörteisiin Rio de Janeiroon.

Italialaisen Costa Crocieren päätös siirtää risteilijöiden kotisatama Genovasta Savonaan 2005, on vaikuttanut merkittävästi Savonan matkailusektoriin. Vaikka pääosa matkailijoista onkin italialaisia, on ulkomaalaisten matkailijoiden määrä kasvanut samassa tahdissa kuin Costan laivojen vierailut kaupungissa.

Costa Crocieren historia alkaa 31.3.1948, jolloin ”Anna C” lähti Genovasta kohti Rio de Janeiroa ja Buenos Airesia. Paljon on näiden 60 vuoden aikana tapahtunut. Tänä päivänä Costa Crocierella on laivastossa 12 alusta. Tilauksessa on viisi uutta laivaa vuoteen 2012 mennessä. Costa Crociere on Euroopan suurin risteilyvarustamo. Viime vuonna yli 1.1 miljoonaa matkustajaa risteili Costalla.

Anna C:n mukana Etelä-Amerikkaan seilasi 768 matkustajaa, omaan laivani ”Costa Magicaan” mahtuu matkustajia 3470. 2004 valmistuneen Costa Magican pääristeilykohteet ovat Brasilia talvella ja Välimeri kesällä. 105 000 tonnia painavalla kaunottarella on pituutta 272 metriä ja leveyttä 35.5 metriä.


Matkustajakansia laivalla on 13. Hytit sijoittuvat kahdeksalle eri kannelle. Hyttivalintani oli terassillinen ulkohytti laivan kuudennella (Caravaggio) kannella. Terassi oli ahkerassa käytössä. Mikä onkaan ihanampaa, kuin saada nauttia aamiainen omalla terassilla ja ihailla aluksen saapumista uuteen satamaan? Tänään nimenomaan terassilliset hytit ovat se must risteilymatkustajien keskuudessa. Costa Magican 1358 hytistä, 522 on oma ulkoterassi.


Matkustajia laivalle oli saapunut 25 maasta eri puolilta maailmaa. Suurimman ryhmän muodostivat italialaiset, mutta myös brasilialaisten määrä oli huomattava. Jo kapteenin tervetulotilaisuudessa oli koettavissa, että tästä oli tuleva erilainen matka. Aluksen kapteeni Michele de Gregorio toivotti nimittäin matkustajat tervetulleeksi heidän omalla kielellään. Tilaisuudessa kuultiin italian, englannin ja espanjaksi lisäksi myös turkin, kreikan – ja jopa suomenkielinen tervehdys! Kapteenin ele jätti lähtemättömän muiston monille matkustajille.


Pääosa laivan matkustajapalveluista sijaitsee kolmella kannella; Raffaello, Michelangelo ja Leonardo. Costa Magicalla ei aika tule pitkäksi, edes mannertenvälisellä matkalla, siitä pitävät huolet laivan monipuoliset palvelut. Pelkästään erilaisia baareja ja salonkeja löytyy kymmenkunta. Niin ja onpa laivalta myös oma kappelikin.

Casinossa oli helppo huomata eri kansallisuuksien suosikkipelit. Siinä missä eurooppalainen panostaa rulettiin, brasilialainen mielii pokeria. Laivan sosiaalinen elämä keskittyi yhdeksän kannen korkuisen lämpiön ympärille. Sen vierellä sijaitsevat niin purserin toimisto, maaretki-info kuin myös lukuisat kaupat.


Savonasta Rio de Janeiroon suuntautuva lomaristeily kesti 18 päivää. Meripäiviä matkalla oli kahdeksan, joiden aikana aluksen aurinkokannet ja kolme uima-allasta olivat ahkerassa käytössä. Matkustajien keskuudessa todelliseksi suosikiksi muodostui vesiliukumäki.

Italialaisen hääparin tervehdys

Suomalaisetkin hääparit ovat viime vuosina löytäneet risteilyt. Rio de Janeiron risteilyllä mukana oli 40 hääparia. Costa Magican hotellipäällikön Raffaele Gualcon mukaan kesällä hääpareja laivalla voi olla lähes 300!

Risteilyt häämatkana ovat lyöneet itsenä läpi mm. italialaisten ja espanjalaisten keskuudessa. Italialaisille hääpareille Costa Crociere on enemmän kuin risteilyvarustamo, heille Costa on SE hääkohde. Matkakohteena he suosivat Välimerta. Halutuin lähtösatama on mikäs muu kuin romanttinen Venetsia. Brasilialaisten unelmien matka suuntautuu Itämerelle. Pohjolan valkeat yöt tarjoavat heille kokemuksen vailla vertaa. Costalla on tarjolla hääpareille 115 eurolla oma hääpaketti, johon kuuluvat mm. muistoksi matkasta kehystetty valokuva parista ja kaksi kylpytakkia, kuohuviinipullo sekä kutsu erikoiscocktailkutsuihin.


Yksi häämatkaa laivalla viettävistä olivat italialaiset Klodiana Koci ja Walter Ballestrin.
Pohjois-Italiasta kotoisin oleva pari kertoo hääperinteiden eroavan jonkin verran Etelä-Italian vastaavista.

– Kun pohjoisessa häitä vietetään viikonloppuisin, etelässä niitä juhlitaan keskiviikkoisin. Meidän tapauksessa kumpikin meni vanhempiensa kotiin erikseen. Tämä on yleinen tapa juuri Pohjois-Italiassa. Kummankin kodissa järjestettiin omat juhlat. Tämän jälkeen tapasimme toisemme hääkirkossa, toteaa Walter Ballestrin.

– Tavallisesti italialaiset parit lähtevät häämatkalle pian häiden jälkeen. Mutta on myös pareja, jotka viettävät häänsä kesällä ja vasta syksyllä tekevät häämatkan. Me valitsimme ensin häämatkamme eli Costan risteilyn Brasiliaan, ja vasta sen jälkeen hääpäivän, kertoo Koci.

– Italiassa on tapana, että mikäli häät ovat aamulla, nautitaan hääkansan kanssa yhteinen lounas. Jos taas häät ovat päivällä, vieraat kokoontuvat yhteisen illallispöydän ääreen. Meillä hääseremonia oli aamulla ja hääkansan kanssa syötiin yhteinen illallinen. Alkupalat nautittiin seisovasta pöydästä, itse illallinen oli lihavoittoinen. Hääkakku koostui isosta mansikka-vaniljakreemikakusta, jonka ympärillä oli vielä viisi pienempää kakkua. Koristeluun oli käytetty samoja kukkia, kuin hääkirkossa, toteaa iloisena Klodiana Koci.


Tähtihetkiä laivalla

Laivan kapteeni Michele de Gregorio ja hotellipäällikkö Raffaele Gualcon järjestivät matkan aikana todellisen yllätyksen. He kutsuivat minut privaatti-illalliselle juhlimaan Suomen 90. itsenäisyyspäivää. Aluksen kokki oli valmistanut vieläpä kakun, jota koristivat Suomen lipun värit. Olin enemmän kuin otettu tästä juhlahetkestä.


Iltashow´t kolmen kannen korkuisessa Urbino-teatterissa vetivät väkeä ilta illan jälkeen. Las Vegas-tyylisten spektaakkeleiden lisäksi matkan tähtiesityksiin kuului mm. Italian Televisiosta tuttu ja lukuisia kansainvälisiä muotipalkintoja kahminut stylisti Alfredo Nocera. Hän näytti kuinka kankaista, pöytäliinoista ja sängynpeitteistä saa hetkessä huipputyylikkäitä asuja. Tuloksena oli muotia ilman neulaa ja lankaa. Tunnin show päättyi hääasuun, jonka Nocera teki pöytäliinasta. Äidin vanha pitsiverho sai uuden elämän huntuna. Lopputuloksena oli upeasti puettu morsian!

Kahdeksan henkinen brasilialainen animation team antoi pikantin maun matkaan. He järjestivät iltaisin leikkimielisiä kilpailuita risteilijän Salento- salongissa, joka hetkessä täyttyi matkustajista. Meripäivinä kilpailtiin aurinkokannella.

Recifestä lähdön jälkeisenä iltana oli vuorossa ”Trooppinen ilta”, jolloin tähtitaivaan alla ulkokannella tanssittiin ja nautittiin keskiyön buffetin antimista. Matkustajien keskuudessa brasilialaisesta animation teamista on ollut niin suosittu, että varustamon on tarkoitus tuoda laivalle heidät myös Euroopan sesongin ajaksi.

Diskomaailman uusimmat hitit odottivat Disco Gradossa. Kansainvälisen musiikin lisäksi oli kiva kuunnella myös brasilialaista diskomusiikkia. Ja brasilialaiset matkustajat näyttivät muille, kuinka sambamaan kansa ottaa ilon irti.

Ruokaa kellon ympäri


Costa Magican 961 henkinen henkilökunta koostuu peräti 33 eri kansallisuudesta. Palvelu laivalla oli huomaavaista, kaukana suomalaisten oppimasta itsepalvelumaailmasta. Risteilyloma kattaa monia palveluja, joista maissa pitäisi maksaa lisähinta. Ja mikä parasta kaikki löytyvät saman katon alta. Valinnanvapaus on päivän sana laivoilla. Risteilijän tarjoamista palveluista jokainen voi rakentaa juuri sellaisen loman, kuin itse haluaa, olkoon se sitten täynnä aktiviteettejä tai rentouttavia hetkiä aurinkotuolissa.


Kansainväliset risteilyt tarjoavat täysihoidon. Costa Magicalla on kaksi kahden kannen pääravintolaa; Costa Smeralda ja Portofino. Aamiaisella ja lounaalla käytössä oli avoin kattaus. Illallisella kattauksia oli kaksi; kello 18.45 ja 21.00. Joka ilta vaihtuvalta ruokalistalta oli havaittavissa niin kansainvälisiä tuulia kuin myös italialaisen keittiön antimia.

Tyypillinen á la carte illallinen käsitti kolme alkupalaa, kolme keittoa, kaksi salaattia, kaksi pastaa, viisi pääruokalajia sekä näiden lisäksi vielä herkulliset jälkiruoat ja juustovalikoiman. Nälkäisenä ei siis ravintolasalista tarvinnut lähteä.

Laivan yhdeksännen kannen Bellagio-buffetravintolan teemalounaat johdattivat päivisin mm. Italian eri keittiöihin, Kreikan, Portugalin sekä Brasilian gastronomiseen maailmaan. Valikoimat olivat hyvin suunniteltuja ja monipuolisia.

Costa Magican kokit hallitsivat pastan. Tarjolla oli 36 erilaista pastaa. Risteilyn aikana me matkustajat söimme yli 3200 kiloa pastaa. Arvata siis saattaa, että italialaisten lisäksi pasta oli myös muiden matkustajien mieleen. Ilta toisensa jälkeen monen matkustajan askeleet johtivat italialaiseksi trattoriaksi muutettuun buffetravintolaan. Päivittäin vaihtuvalta listalta löytyi niin tuttuja kuin eksoottisimpiakin pizzoja (ilman lisähintaa). Pizzat paistettiin erikseen jokaiselle asiakkaalle. Mistään lämmitetyistä einespizzoista ei siis ollut kyse.

Kolmen mantereen risteily Brasiliaan jatkuu >>>

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info