Lumoavan kaunis Gardajärvi

Teksti ja kuvat: Kimmo Laurila, Naimisiin.info

Italian Gardajärven alue on erinomainen häämatkakohde suomalaisille hääpareille, hyvät lentoyhteydet (Milano, Bergamo, Verona, Venetsia), lyhyt lentoaika, järvi tuo kotoisuutta mutta mahtavat vuoret eksotiikkaa, miellyttävä ilmasto, monipuolinen romanttinen majoitusvalikoima, erinomaiset harrastusmahdollisuudet tai mahdollisuus keskittyä yhdessäoloon, loistava tukikohta tutustuttaessa moniin suurkaupunkeihin (Milano, Verona, Venetsia, Trento), romanttiset pikkukylät, iloiset ihmiset, yleinen siisteys, siedettävä hintataso, hyvä ruoka, viinit, jäätelöt...

Mitä muuta ihminen häämatkallaan tarvitsisi?

 Gardajärvi

Lago di Garda

Gardajärvi sijaitsee Pohjois-Italiassa, Alppien juurella ja on Italian suurin järvi. Kokonaispituutta järvellä on 51,6 km, leveyttä enimmillään 17,2 km ja järven keskisyvyys on 133 m, syvimmän kohdan ollessa 346 m.

Ilmasto alueella on välimerellinen, mutta silti omanlaisensa. Koska järvi sijaitsee Alppien sylissä, ovat ukkoskuurot ja sade mahdollisia keskikesälläkin. Ilma voi muuttua hyvin nopeasti, hellepäivän jälkeen reipas ukkoskuuro kastelee luonnon ja tämän jälkeen paistaa taas. Positiivista tässä on se, että luonto on ympäri vuoden värikästä ja vehreää, ei koskaan palanutta hietikkoa kuten monessa muussa kohteessa. Vaikka järven pituus on vain n. 51 km, voi ilma vaihdella pohjoisen ja etelän välillä paljonkin. Jos pohjoisessa ukostaa, niin järven eteläpäässä voi aurinko helottaa täysillä. Vuorista johtuen voi pohjoisosan ilmasto olla hiukan etelää epävakaisempi, mutta samalla myös mielenkiintoisempi.

Ukkosta vuoristossa

Pääosin ilmasto on miellyttävä ja leuto ympäri vuoden. Keskitalvella lämpö voi laskea viiteen asteeseen ja keskikesällä nousta yli 30 asteen, mutta vuorten varjo ja järveltä puhaltava tuuli pitävät olon silti miellyttävänä. Gardajärven vesi on järven syvyydestä ja tuulesta johtuen etelän kohteeksi aina aika kylmää, talven kuudesta asteesta alkusyksyn 27 asteeseen. Tuo 27 astetta taitaa kyllä olla mitattu vähän “italialaisella” tarkkuudella, sillä jatkuva tuuli pitää kyllä huolen siitä, ettei veden uintilämpötila nouse koskaan paljoa 20 asteen päälle. Suomalaiseen järviveteen tottuneille ei Gardajärven veden lämpötila ole kuitenkaan mikään shokki.

Gardajärvi ei ole millään muotoa perinteinen rantalomakohde. Viileähkön veden lisäksi kunnollisia hiekkarantoja ei ole lainkaan. Vähäiset uimarannat ovat pieniä ja niiden pohja on pieniä teräviä kiviä, joten ilman uimatossuja ei uimisesta tule oikein mitään. Lisäksi kaikki pienetkin rannat ovat varsinkin viikonloppuisin ja loma-aikoina erittäin täynnä. Mikäli uimista kaipaa, varminta on varata majoitus, jossa on oma uima-allas.

Gardajärven kivikkorantaa

Gardajärven eteläosa on huomattavasti tasaisempaa kuin kapenevan järven pohjoisosa, missä vuoret ovat aivan “iholla”. Järven länsirannan tiet ovat käytännössä kallioon hakattuja ja kylät aivan vuorissa kiinni. Idän puolella vuoret ovat hiukan kauempana rannasta ja Gardan kaupungista etelään itärannan maisemat muistuttavat hiukan Adrianmeren rannikkoa jatkuvana kyläjonona. Järven etelärannan kaupungit voisivat olla mistä tahansa Italiasta, toki järvinäkymin ja kaukana häämöttävin vuorien myötä.

Järven ympärysmitta on 158 km ja koko järven ympäri pääsee autolla samalla maisemista nauttien. Autolla järven kiertäminen ilman pysähdyksiä (mikä on tietysti järjetöntä) kestää liikenteestä riippuen neljästä kuuteen tuntia. Vaikka Gardalla onkin erittäin hyviä pyöräilymahdollisuuksia, ei koko järven kiertäminen polkupyörällä ole aloittelijalle välttämättä kovin suositeltavaa.  Järven länsirannan kapeat tiet ja tunnelit eivät ole kovin hyvä yhdistelmä paikallisten ajotapojen kanssa, siinä voi turistipyöräilijällä tulla äitiä ikävä. Järven itä- ja eteläpuolella on pyöräilijöillä paljon paremmat oltavat ja pyörien vuokraaminen helppoa.

Tiellä on useita kallioon hakattuja tunneleita

Kylästä toiseen  pääsee busseilla sekä järveä halkovilla laivoilla. Laivaliput eivät ole aivan ilmaisia, joten päivittäisiä liikkumisia ei välttämättä kannata laskea laivojen varaan. Bussien aikataulut ovat usein ohjeellisia, joskus bussi tulee melkein tunnin myöhässä ja joskus taas vartin etuajassa.

Tekemistä Gardajärvellä ja ympäristössä

Matkalla, varsinkaan häämatkalla, ei ole pakko “tehdä” mitään. Gardajärvellä on satoja romanttisia majoitusvaihtoehtoja jokaiseen makuun ja budjettiin, joten hääpari voi aivan huoletta hautautua hotellihuoneeseen koko loman ajaksi. Gardajärven kohdalla tämä vaan olisi omalla tavallaan oivan mahdollisuuden hukkaamista, sillä paikka on todellinen matkailijan puuhamaa.

Katukahviloissa istuskelu ja ihmisten katselu onnistuu loistavasti kaikkialla Gardajärvellä. Kylästä riippuen ohikulkijat ovat pääosin turisteja tai sitten italialaisia, sillä Gardajärven eteläosan kaupungit ovat erittäin suosittuja viikonloppukohteita läheisten suurkaupunkien asukkaille. Ylivoimaisesti suurin ulkomainen turistiryhmä ovat saksalaiset, joten yleisesti ottaen ravintoloissa tarjotaan suomalaisille ensiksi saksankielistä ruokalistaa.

Viikonloppuilta Desenzanossa

Viinit, ruoka ja jäätelö kuuluvat oleellisena osana Italiaan eikä Gardajärvi tee poikkeusta. Lähistöllä on useita kuuluisia viininviljelyalueita viinitiloineen ja -maisteluineen, ruuasta erityisesti pasta- ja kalaruoka on herkullista, liharuoka ei niinkään aina. Pitsat ovat yleisesti ottaen hyviä, mutta kotoisen Kotipitsan ei kuitenkaan kannata yhtään hävetä tuotoksiaan. Italialainen jäätelö taas, no, on italialaista jäätelöä. Jos siitä pitää, niin sitä luonnollisesti riittää ja hinta on kohdallaan.

Aah, italialaista jäätelöä...

Kävely ja pyöräily onnistuvat hienosti, varsinkin itärannalla voi rannan viereistä kävelytietä kulkea kylästä toiseen järvimaisemaa ihaillen ja terasseille poiketen. Jokaisessa kaupungissa on yleensä kokonaan tai osittain autoilta kielletty historiallinen keskusta, jonka katuja kannattaa mittailla hyvillä kengillä.

Vaikka alueelta ei antiikin ajan raunioita löydykään, niin toinen toistaan kauniimpiin keskiaikaisiin kyliin, linnoihin, luostareihin ja ihan tavallisten talojen yksityiskohtiin tutustuminen saa varmasti historiasta kiinnostuneen sydämen väpättämään.

Seinämaalaus Salóssa

Gardajärven alue on kuin luotu vaeltamiseen joko jalan, maastopyörällä tai hevosella. Valmiita reittejä on kaiken pituisia ja tasoisia, maastopyöriä saa vuokrattua ja alueella on useita hyviä hevosvaellustalleja, joilta voi vuokrata hevosen tunnista muutamaan päivään saakka.

Pyöräilyä Tignalen alueella

Enemmän extremeä kaipaava voi vuokrata moposkootterin ja ajaa viikonloppuna iltahämärissä kaksi päällä Salósta Riva del Gardaan. Jos siitä selviää elävänä ja henkisesti ehjänä, harva asia tulee pelottamaan enää loppuelämän aikana.

Turvallisempaa extremeä on sen sijaan on varjoliito, jota pääsee harrastamaan Gardajärveä ympäröivillä vuorilla yli kymmenessä paikassa, korkeimpien lähtöpaikkojen ollessa yli kahden kilometrin korkeudessa. Järven pohjoisosista löytyy myös vapaakiipeilyalueita harrastajille.

Varjoliitoa Monte Baldolla

Golfkenttiä alueella on kymmenisen kappaletta ja meille ehkä hieman eksoottisempia jousiammuntaratojakin useita.

Vaellusmaastojen lisäksi Gardajärvi on kuitenkin kuuluisin erinomaisista vesiurheilumahdollisuuksistaan, varsinkin purjelautailun osalta. Järvellä voi purjelautailla lähes ympäri vuoden ja järvellä puhaltavat ora- ja peler-tuulet tekevät järvestä sopivan sekä aloittelijalle että olympiatason ammattilaiselle. Useissa kylissä on purjelautailukouluja, joissa aloittelijakin pääsee testaamaan purjelautailua.

Vesiurheilun mekka

Purjehdukseen ja sukeltamiseen puhdas ja kirkasvetinen järvi tarjoaa myös todella hienot ja monipuoliset mahdollisuudet aloittelijasta ammattilaiseen. Purjehdus- ja sukelluskouluja on ympäri järveä.

Shoppailu Gardajärvellä onnistuu sadoissa pikkupuodeissa sekä isompien kaupunkien kauppakeskuksissa sekä tietysti tekemällä retken läheisiin suurkaupungeihin. Gardajärven lähistöllä on kuitenkin vielä paljon parempi vaihtoehto: Franciacorta Outlet village. Tämä outlet-kylä on tehty ainoastaan muodin merkkiliikkeille, joita siellä onkin yli 160 kpl sekä ravintolat ja kahvilat siihen päälle. Myymälät myyvät aitoja merkkituotteita 40-70% alennuksella ohjehinnoista ja shoppailukylä onkin yksi Italian suosituimmista ostopaikoista, yli 3000 auton parkkipaikkoineen. Kylään pääsee oman auton lisäksi bussilla Bresciasta. Omalla autolla mentäessä kylä sijaitsee A4 -moottoritien varrella, vähän Bresciasta Bergamoon päin, alle tunnin ajomatkan päässä etelä-Gardalta.

Shoppailua Gardajärven lähistöllä

 Kylässä vierähtää helposti koko päivä ja toinenkin, sillä tarjolla on tuttujen merkkien lisäksi sellaisia, joihin ei törmää missään Suomessa. Yhdenkään shoppailusta pitävän ei kannata jättää käymättä täällä, missä “kaikki” merkit löytyvät saman katon alta, alennushinnoin.

Huippumuotia aina alennuksella

Huvipuistoista pitäville Gardajärvi on myös loistokohde, sillä siellä (Pechiera del Gardasta hiukan pohjoiseen) sijaitsee Gardaland, Italian suurin huvipuisto. Gardaland on iso, siisti, monipuolinen ja hyvin hoidettu huvipuisto, jossa viihtyy myös ilman lapsia. Huvipuistoon pääsee myös bussilla useimmista järven ympärillä olevista kylistä päivittäin. Parhaat laitteet ovat erittäin suosittuja, joten jopa arkisin huippusesongin ulkopuolella jonot niihin voivat olla 45 minuuttia pitkiä. Maksamalla kympin ylimääräistä Gardaland Express -kortista pääsee sillä suihkaisemaan jonon ohi kaikkiin parhaisiin laitteisiin kerran tai kahdesti. Ehdottoman suositeltava ostos! Huvipuiston vieressä on myös Sea Life -akvaario, mikäli aikaa jää ja meren elävät kiinnostavat.

Gardaland

Gardalandista muutama kilometri pohjoiseen sijaitsee Canevaworld Movieland Park, joka on jaettu neljään alueeseen: Movieland Studios, Movieland Aquastudios, Medieval Times ja Rock Star. Ensimmäinen on elokuvastudioteemapuisto (Disneylandin tyyliin), toinen vesipuisto, kolmas keskiaikanäytös ruokailuineen ja neljäs on ravintola. Elokuvapuisto ei vedä vertoja Gardalandille aikuisen kävijän mielestä ja sinänsä oikein tyylikästä vesipuistoa vaivaa italialaisten vesipuistojen “perisynti”, pirun kylmä vesi. Ilmeisesti vesi otetaan suoraan Monte Baldon sulamisvesistä ja säilötään kesän ajaksi maan alle peruskallioon, josta se sitten johdetaan liukumäkiin kiusaamaan asiakkaita. Absoluuttista nollapistettä kylmempi vesi on varmasti myös bakteereista vapaata :) Jos viileähkö vesi ei pelota, niin paikka on hyvinkin käymisen arvoinen.

Gardajärvi ei ole todellakaan mikään biletyspaikka, syliisi oksentavia brittiläisiä polttariporukoita joudut hakemaan muualta. Yökerhoelämää hakeville Rivasta löytyy jotakin, Desenzanosta ja Peschierasta enemmän. Pikkukaupungeissa ei yökerhoelämää ole käytännössä lainkaan.

Gardajärvi tukikohtana kaupunkivierailuille

Mikäli aiot lomasi aikana tutustua muihinkin paikkoihin kun Gardajärven välittömässä läheisyydessä oleviin, kannattaa majoituskaupungin/-kylän valintaan kiinnittää erityistä huomiota.

Gardajärven kartta

Jo mainittu Franciacortan outlet-kylä, Verona (30 km), Milano (100 km) ja legendaarinen Venetsia (130 km) ovat kaikki tavoitettavissa oman auton lisäksi bussilla tai junalla. Mikäli aikomuksena on vierailla vaikka kaikissa näissä, kannattaa majoituspaikka valita Gardajärven eteläosan kaupungeista, ei Salón ja Gardan pohjoispuolelta. Näiden kaupunkien pohjoispuolelta ei ole suoria bussilinjoja suurkaupungeihin ja vaihtoruletissa voi mennä koko päivä. Mikäli aikomuksena on käyttää paljon junaa, kannattaa valita joko Desenzano tai Peschiera, joista kummastakin pääsee junalla MIlanoon, Venetsiaan tai ihan mihin haluaakin.

Omalla (vuokra-) autolla voi tietysti itse määrätä aikataulunsa, mutta siinäkään tapauksessa ei majoituspaikaksi kannata valita pohjoisen kaupunkeja, mikäli aikomus on vierailla vaikka Gardalandiassa ja useissa etelän suurkaupungeissa. Tämä siksi, että järven päästä päähän ajaminen vie helposti sen kaksi tuntia/sivu ja vaikka maisemat ovat todella hienot, niin ei niitä neljää tuntia jaksa joka päivä ihailla auton ikkunan läpi.

Mikäli pääosa retkistä suuntautuu Gardajärven lähivuoristoon ja Dolomiiteille, niin tällöin järven pohjoispään kaupungit ovat valttia samoista em. syistä johtuen.

Lumoavan kaunis Gardajärvi jatkuu >>

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info