Koh Samui (Thaimaa)

Teksti: Leena Nyström/Helin Matkat
Kuvat: Naimisiin.info, Helin Matkat

Samuin saari Siaminlahdessa on vehreää, kukkulaista maisemaa, kullankeltaiset tai hopeiset rannat hohtavat himmeästi kuun valossa, maininki lyö laiskasti rantaan ja sulauttaa jalanjäljet ympäröivään hiekkaan. Lämpö ja kauneus saavat sydämen sulamaan kuin jäätelön, jota nautiskellen voi istahtaa suuren palmun katveeseen ja ihailla kristallinhohtoisena kimaltelevaa merta...


Vasta parin viime vuosikymmenen aikana on Koh Samui puhjennut kukkaan ja siitä on tullut yksi Aasian laadukkaimpia rantalomakohteita. Vaikka turismi kasvaa, halutaan saari pitää “pienenä ja intiiminä” eli turistien määrää rajoitetaan vaikka sillä, ettei saarelle pääse charterkoneita. Näin massaturismi pysyy loitolla ja kohde säilyttää omaleimaisuutensa.


Samui on paljon enemmän kuin kilometritolkulla kultaisia hiekkarantoja. Erilaisia hauskoja aktiviteetteja on tarjolla; moottoripyöriä, jeeppejä sekä myös polkupyöriä vuokralle, patikkapolkuja, elefanttiratsastusta, sukellusta, snorklausta, melontaa, surffausta... Myös golfkenttä on rakenteilla. Saaren sisäosissa yhdistyvät luonnon kauneus ja mahtavat maisemat kukkuloilta, vesiputoukset kohisevat kutsuvasti ja uinti makeanveden kallioaltaassa virkistää mukavasti patikkaretken päälle. Ang Thongin luonnonsuojelualue autiorantoineen ja pikkusaarineen houkuttelee veneretkille tutustumaan vedenalaisiin ja -päällisiin ihmeisiin. Rantojen erikoiset kalliomuodostelmat, kookospalmumetsät, trooppisten kukkien väriloisto vasten meren välkkyvää turkoosia - vastaa hyvin mielikuvaamme paratiisista!


Thaimaalainen hieronta on maailmankuulua, jokaisella rannalla on hierojia jotka venyttelevät lihakset vetreiksi. Myös yrttikylpyjä, kasvohierontaa, paastoja, refleksologiaa, joogaa, reikiä, mietiskelyä ja erilaisia muita hoitopaketteja on tarjolla vaikkapa Lamain Tamarind Springsin kylpylähoitolassa.

Ostoksia

Räätälöidyt vaatteet, silkit, t-paidat, batiikki, sarongit, kookos- ja bambumatkamuistot, kellot, korut... Kesävaatevaraston saa uusittua vähällä rahalla!


Maantieteellinen sijainti

Thaimaan lahdessa on satoja saaria ja näistä Samui on suurin. 250 km2 oikeuttaa koko Thaimaan kolmanteen sijaan, Phuket ja Koh Chang ovat suurempia. Bangkokiin on matkaa 400 km pohjoiseen ja lähin suurempi kaupunki on mantereen puolella sijaitseva Surat Thani, kuudenkymmenen kilometrin päässä länteen. Saaren pohjoispuolella ovat Koh Pha Ngan -saari, sukellusparatiisi Koh Tao sekä nelisenkymmentä pienenpää merensuojelualueen saarta.


Kierros saarella

Kaikkein suosituin ja tunnetuin Samuin ranta-alueista on elämää sykkivä Chaweng jolle on levittäytynyt suurin osa Samuin parhaista ravintoloista sekä hotelleista ja yöelämästä. Halusitpa hampurilaista, pihviä, pizzaa tai aasialaisia herkkuja on täällä tarjonta monipuolisinta. Ostoksille pääsee pikkukauppoihin ja katukauppiaiden kärryt täyttävät kadut ilta-aikaan. Hinnat ovat hyvin edullisia ja tarjolla on lähestulkoon kaikkea maan ja Thaimaan väliltä. Pankit, nettikahvilat ja muut tärkeät palvelut ovat hyvin edustettuina.


Parikymmentä kilometriä etelään tulee vastaan Lamai, ehkä enemmän rauhaa ja hiljaisuutta arvostavien kohde jossa kuitenkin on kaikki hyvät palvelut saatavilla. Jänniä kalliomuodostelmia ja hiekkapoukamia, perhosfarmi sekä hyvätasoisia hinnaltaan hieman edullisempia hotelleja. Saaren pohjoispuolella ovat Bophut, Menam ja Tong Sai; rauhallisia alueita erillään vilskeestä, muutama pieni kalastajakylä tarjoaa peruspalveluja. Nathon, Samuin “pääkaupunki”, sijaitsee länsirannikolla. Hyvin thaimaalainen paikka jossa pääsee tutustumaan paikalliseen elämänmenoon

Ilmasto

Keskilämpötila vaihtelee 27 ja 34 asteen välillä. Virallisesti on Samuilla kolme kautta; viileä kausi lokakuusta tammikuuhun, kuuma kausi helmikuusta toukokuuhun ja kostea kausi kesäkuusta syyskuuhun.

Tropiikissa kun ollaan, saattaa sataa ropsauttaa kolmekymmenasteista vettä koska tahansa mutta kuurot ovat ohimeneviä ja yleensä lyhyitä. Useimmiten sataa lännessä ja Chawengilla tai Lamailla paistaa aurinko...

Yleistä Thaimaasta

Vatsatautia kannattaa ehkäistä jos nyt ei ihan konjakilla niin ainakin juomalla runsaasti nestettä, sillä paitsi erilainen bakteerikanta myös nestehukka vetää vatsan helposti ripulille. Puhumattakaan chilistä...

Moni kyselee kuumuuden vaikutuksesta olemukseen; Kaakkois-Aasiassa on erilainen kuumuus kuin vaikkapa Turkissa tai Kreikassa, jossa elokuussa tuskin jaksaa liikahtaa. Lämmintä toki on, 28-38 astetta varjossa, mutta aurinko paistaa harvoin täydeltä terältä sillä taivaalla on utua joka onneksi estää uv-säteiden pääsyä maan pinnalle ja näin hieman suojelee ihoamme. Kannattaa rasvata päästä varpaisiin (jalkapöytä paistuu kävellessä, aurinko paistaa niin ylhäältä, samoin päälaki-hattu!) aluksi ainakin hyvin korkeilla kertoimilla, sillä pilven läpikin ruskettuu, samoin varjon alla istuessa hiekan heijastaessa säteet iholle. Merivedessä vasta kärventyykin, ruskettavat säteet ylettyvät puolen metrin ja polttavat säteet jopa puolentoista metrin syvyyteen! Kannattaa snorklata t-paita päällä ja ehkä jopa polvishortsit jalassa ainakin alkupäivinä jos on kovin vaaleaihoinen.

Kosteus pehmentää lämpöä joten kroppa sopeutuu päivässä, parissa uuteen olotilaan ja alkaa nauttia... Kaikki vanhat kuona-aineet poistuvat hien mukana ja olo on yllättävän hyvä ja raikas kunhan pääsee uimaan tai suihkuun pari kertaa päivässä. Edes trooppiset sadekuurot eivät lomaa pilaa vaan ne kuuluvat asiaan; pölyt lähtevät veden mukana ja luonnon tuoksut pääsevät upeasti esiin! Uima-altaassa jos drinkkiin meinaa sataa, kannattaa uida katoksen alle baariin... Alastuleva vesi on yli kolmekymmentäasteista, useimmiten ropsauttelee yöllä tai sopivaan suihkuaikaan viiden maissa iltapäivällä ja kun puhun kuuroista, niin 300 litraa neliömetrille puolen tunnin aikana on juuri mitä tarkoitan! Ihana kokemus!

Ei siis kannata kovin tarkkaan huolehtia monsuunikausista, viikon loman aikana saattaa sataa puoli päivää lämmintä vettä - meressä tai altaassa sitä tuskin huomaa! Ainoa tärkeä seikka on varmistaa rannan uintiturvallisuus, jos punaisia tai mustia lippuja on tolpissa kannattaa aina kysyä voiko uida, onko “undercurrents” eli pohjavirtauksia ja välttää syvälle menemistä. Kaikilta saarilta löytyy turvallisia rantoja joka vuodenaikaan. Matalat rannat ovat parhaita.

Hinnoista

Thaimaassa tehdään hyviä vaatteita ja kenkiä, tosin suurin kengänkoko on naisille 39-40. Vaikka painavat jonkun tunnetun logon kopiopaidan rintapieleen, ei se tarkoita että vaate olisi huono. Merkkivaatteitakin saa, mutta hinnat ovat kalliinpia. En oikein osaa vertailla kun olen aina tyytynyt halpoihin kopioihin... Uimapuvun löysin isolle ihmiselle kokoa XXXXXL, hinta 700 THB  mutta markkinoilla täytyy muistaa tinkiä: tarjoa puolet siitä mitä kauppias pyytää, siitä sitten hivuttaudut ylöspäin. Jos hinta tuntuu kalliilta, älä osta vaan kävele seuraavalle kojulle; Yleensä siinä vaiheessa kauppias säntää perääsi ja huutaa OK, saat tarjoamallasi hinnalla. Jos näin ei tapahdu, olet tarjonnut alle omakustannushinnan ja tiedät seuraavan kauppiaan kanssa nostaa hieman tarjoustasi. Tinkiminen kannattaa ottaa huumorilla! Tavarataloissa monesti lukee jo “fixed price” eli kiinteät hinnat, tinkiminen ei onnistu.


Bangkokin kentälläkin voitte saapuessanne tehdä ostoksia, tosin joitakin tarjouksia lukuunottamatta hintataso ei ole kovin halpa. Viiniä ym. voi viedä mukanaan, paikallinen “riisiviski” Mekhong tai Santhip (maistuu lähinnä rommilta) on halpaa ja mielestäni hyvää soodan tai kokiksen kanssa. Ostin juuri palatessani Johnnie Walkerin Black Labelia litran, se maksoi 860 THB. Illallisen hinta vaihtelee suuresti riippuen juomista. Hampurilaisia ym. länsimaista ruokaa on tarjolla melkein kaikkialla, hinnat vaihtelevat 40-150 THB.

Isolla porukalla kannattaa Mekhongia tilata pieni 0,5 litran pullo pöytään sekä blandikset, näin pääsette paljon halvemmalla! Jos ei kaikkea jaksa juoda, saa pullon ottaa ilman muuta ravintolasta mukaansa. Paikallisissa ravintoloissa on yleensä aina menu jo ulkona joten voitte katsella tarjontaa sekä hintoja jo ennen ravintolaan menoa ja näin valita mieluisen paikan.

Vatsa

Ensi kerran thaimaalaista ruokaa syödessäni olin hieman ennakkoluuloinen sillä kaiken kauniin koristelun alta ei tarjottavaa juurikaan näkynyt. En kuitenkaan kadu, sillä luulin päässeeni kulinaristin taivaaseen! Mausteita, yrttejä, jänniä makuja riittää ja kaikkea uskaltaa kokeilla, mutta tottumattomalle en suosittele “katukeittiötä”. Jos ravintola liikkuu pyörillä, vältä sitä! Kaikkialla muualla ruoka voidaan kuumentaa niin hyvin että pöpöt kuolevat.


Kokeilemisen arvoisia ruokalajeja on satoja, mutta tässä muutama suosikkini;

  • Fried beef (chicken tai pork) with chili and basil leaves aika tuhti mauste, taivaallisen hyvää! Paistettua nautaa, kanaa tai possua chilin ja tuoreiden basilikanlehtien kera valkosipulilla höystettynä.
  • Pork omelette tai Thai omelette - lisukemunakas, todella herkullista.
  • Tom Yam Kai -kanakeitto, Tom Yam Kung -rapukeitto, voidaan nauttia alku- tai pääruokana.
  • Fried rice eri lihojen tai rapujen kanssa on mieto, lapsillekin sopiva pääruoka - paistettua riisiä ja kananmunaa.
  • Chicken with pineapple - kanaa ja riisiä tarjotaan ananaksen kera kastikkeessa

Parhaissa ravintoloissa on yli sata vaihtoehtoa joissa mielikuvituksellisesti tuoreita aineita yhdistellen valmistetaan wok-pannulla nopeasti herkkuja. Vain kokeilemalla voi löytää omat suosikkinsa! Ruoka muuten nautitaan lusikalla haarukka vasemmassa kädessä apuna, sitä ei saisi laittaa suuhun...

Kuumissa maissa on tärkeää juoda runsaasti, vesi sekä sokerittomat mehut ovat parhaita. Paikallinen erikoisuus on Mekhong -riisiviski, hyvää soodalla tai jäiden kera, Singha Gold ja Kloster ovat hyviä oluita. Viinit ovat kalliita. Lonkeron ystävä ihastuu varmasti Wine Cooler -juomaan. “Lipo” ja “M-150” ovat vitamiinijuomia joilla pysyy suolatasapaino kunnossa, 2 päivässä maksimi!

Jäätelöä ja muita herkkuja voi mielestäni syödä mielen määrin, jos vatsatauti iskee on se todella huonoa tuuria. Hyvin tärkeätä on juoda runsaasti, näin vältetään nestehukasta johtuva vatsan toiminnan sekoittuminen ja huono olo.

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info