Teksti: Timo Kauppinen
Kuvat: Timo Kauppinen ja Naimisiin.info

Tuskin koskaan meri on näyttänyt yhtä houkuttelevalta kuin juuri nyt. Lomaristeilyt ovat matkailusektorin voimakkaammin kasvava osa-alue. Vuonna 2003 risteilyaluksen lomakohteekseen valitsi yli 13 miljoonaa kansainvälistä matkustajaa. Kaukana on se aika, jolloin risteily oli vain iäkkäämmän ja varakkaamman sukupolven matkustustapa. Tänä päivänä laivoilla seilaa entistä nuorempaa väkeä. Esimerkiksi Karibian lomaristeilyillä matkustajien keski-ikä on alle 40 vuotta.

On monia syitä miksi risteilyt ovat niin suosittuja. Kenties tärkein syy on se, että risteily on lomaa sanan täydessä merkityksessä. Mikäli matkan aikana satamakohteita on viisi, korostuu matkan vaivattomuus, sillä siirtyessä kohteesta toiseen risteilemällä ei matkustajan tarvitse jatkuvasti pakata tai purkaa matkalaukkuja. Tämä on asia, jolle myös hääparit antavat arvoa. Ja mikä parasta yö matkustetaan ja päivä ollaan kohteessa.


Valittavana on yhden yön miniristeilystä aina maailman ympäri risteilyyn, joka voi kestää yli neljä kuukautta ja minkä aikana vieraillaan lähes 30 maassa. Maailman kokonaispinta-alasta merta on yli 70 prosenttia, mikä tarjoaa monipuoliset risteilymahdollisuudet. Saapuminen risteilyaluksella sellaisiin kohteisiin, kuten Istanbuliin, Amazoniaan, Hong Kongiin tai Venetsiaan on mitä muistorikkain kokemus. Unohtaa ei myöskään sovi Chilen ja Norjan jylhiä vuonoja tai Panaman ja Suezin kanavia, joihin tutustuu parhaiten risteilijän kannelta.

Matkailusektorilta tuskin löytyy muuta tuotetta, joka antaisi niin paljon vastinetta rahalle kuin risteily. Hotelliloma saattaa ensisilmäykseltä vaikuttaa edullisemmalta, mutta kun luottokorttilasku tulee loman jälkeen, sivukustannukset saattavat muodostaa kylmän suihkun. Ja toisaltaan mikä hotelli voi tarjota alati vaihtuvia maisemia?


Risteilyt tarjoavat täysihoidon; aamiaisesta illalliseen. Hyttipalvelun lisäksi monilla uuden sukupolven aluksilla on myös 24 tuntia vuorokaudessa auki oleva ravintola. Eipä siis ihme, että suosituin puheenaihe matkustajien keskuudessa ovat laivojen tarjoamat ateriat.

Lomaristeily on toki paljon muutakin kuin vain siirtymistä kohteesta toiseen. Kansainväliset varustamot panostavat suuresti ohjelmatarjontaa laivoillaan.


Nykyajan laivat on lastattu useilla teemaravintoloilla pääruokasalin lisäksi, Broadway- ja Las Vegas-tyylisillä showesityksiä, monipuolisine kylpylöineen sekä lukemattomilla eri baareilla. Löytyypä joiltakin aluksilta mm. luistinrata, minigolfkentät sekä planetaario. Ja mikä tärkeintä laivalla palvelut ovat vain lyhyen etäisyyden päässä hytistä.

Matkustajakapasiteetti aluksilla vaihtelee alle sadan matkustajan jahdista aina yli kolmentuhannen matkustajan mega-alukseen. Risteilyalukset jaetaan neljään eri kategoriaan, jotka ovat: pienet alukset (alle 500 matkustajaa), keskikokoiset (500–1000 matkustajaa), suuret (1000 - 2000 matkustajaa) sekä mega-alukset (yli 2000 matkustajaa).

Risteilyiden maailmaan tutustumisen voi aloittaa kolmen – seitsemän yön risteilyllä, myöhemmin voi valita pidempiäkin matkoja. Sisä- ja ulkohyttien lisäksi entistä useammalla aluksella on myös ulkohyttejä parvekkeella. Tämä onkin ihanteellinen vaihtoehto risteiltäessä lämpimillä vesillä, kuten Karibialla, Aasiassa tai kesällä Välimerellä.


Kymmenestä risteilymatkustajasta peräti yhdeksän palaa uudelleen risteilemään, koettuaan kerran mitä risteily on. Tämän vuoksi kansainväliset risteilyvarustamot etsivät kaiken aikaa uusia mielenkiintoisia risteilyreittejä ja satamakohteita matkustajilleen eri puolilta maailmaa. Risteilysektorin uusista kiehtovista kohteista mainittakoon mm. Burma (Myanmar), Vanuatu sekä Pääsiäissaari.

Kun risteilykohde on selvillä, on seuraavana itse aluksen valinta. Tässä jos missä ammattitaitoisen matkatoimiston apu on kultaakin arvokkaampi. Suositeltavaa on kääntyä sellaisen matkatoimiston puoleen, millä on myyntilistoilla kansainvälisiä risteilyjä. Jos mahdollista kannattaa kysyä tunteeko matkatoimistovirkailija henkilökohtaisesti risteilyvarustamon tai onko hän mahdollisesti itse seilannut kyseisellä aluksella. Laivat ja varustamot kun eroavat toisistaan. Internetistä saa myös paljon neuvoja eri risteilyvaihtoehdoista. Tänä päivänä varustamolla kuin varustamolla on omat web-sivunsa Internetissä. Kansainvälisten risteilijöiden tason määrittelyssä käytetään yhden ja kuuden tähden asteikkoa, joista kuusi tähteä edustaa valtamerten ehdotonta luksusta.


Eurooppalaiselle risteilymatkustajalle tärkein valintakriteeri on satamakohteet, joissa alus vierailee. Amerikkalaisille se on laiva ja sen tarjoamat palvelut. Varsinkin Karibialla monet kantamatkustajat viettävät koko lomansa pelkästään laivalla, ilman vierailuja satamakohteissa. Heille laiva on kaikki kaikessa.

Mikäli haluat valita risteilyn lähtöpäiväksi määrätyn päivän, kannattaa matka varata mahdollisimman aikaisessa vaiheessa taatakseen kyseisen lähdön. Jos taas lähtöpäivällä ei ole tärkeää merkitystä, voi hyvällä matkasuunnittelulla säästää matkan hinnassa. Vuoden kalleimmat risteilyt ajoittuvat pääosin tärkeisiin juhlapäiviin, joita ovat mm. pääsiäinen, joulu sekä uusi vuosi. Lähtöpäivät sesongin ulkopuolella, kuten esimerkiksi Alaska toukokuussa tai syyskuussa sekä Välimeri huhtikuussa tai lokakuussa, ovat edullisempia kuin sesongin aikana.


Kumpi on sitten parempi vaihtoehto - varustamon järjestämä maaretki vai omin päin? Mikäli haluaa tehdä kaiken mahdollisimman vähällä vaivalla, suosittelen osallistumista varustamon retkelle. Samoin myös mikäli kyseessä on ensimmäinen vierailu kohteessa, moni matkustaja valitsee varustamon vaihtoehdon. On myös retkikohteita, joihin pääsee parhaiten juuri risteilyvarustamon retkellä, esimerkiksi sijainnin vuoksi, kuten maailman tärkein buddhalainen temppeli Borobudur Jaavalla.

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info