Hääverkkokauppa Morsiusgalleria Online

Häävieras - huomioi nämä hääjuhlien etiketit

Teksti:Anna Koski. Kuvat: Istockphoto/Getty Images, Pixabay

Hääjuhlat ovat monille meistä elämämme tärkein juhla. Jokainen hääpari on erilainen ja järjestää tietenkin oman näköisensä hääjuhlan, mutta on olemassa muutamia etikettejä joita kannattaa aina noudattaa.

Useimmat hääjuhlien säännöt liittyvät pukeutumiseen, istumajärjestykseen, aikataulutukseen sekä yleiseen käyttäytymiseen juhlassa. Näitä määrittävät usein juhlapaikan tyyli, hääjuhlan ajankohta sekä hääparin luonne ja toiveet.

Häävieras – tutustu siis huolella hääjuhlien etikettiin, jotta takaat omalta osaltasi onnistuneen ja juhlaparia kunnioittavan hääjuhlan.

Häiden pukukoodi

Pukukoodi tuottaa joskus häävieraille hankaluuksia. Useimmat meistä tietävät valkoisen värin kuuluvan yksinoikeudella morsiamelle, mutta on olemassa myös muita pukeutumiseen liittyviä etikettejä joita on suositeltavaa noudattaa.

Useimmiten kutsussa on mainittu hääparin laatima pukukoodi. Se voi olla esimerkiksi juhlava, smart casual tai joskus pelkkä casual. Jos kutsussa ei mainita pukukoodia, on turvallisinta pukeutua juhlavasti.

Kannattaa aina huomioida hääpaikka ja häiden kellonaika – iltatilaisuus on usein juhlavampi kuin päivällä pidettävä hääjuhla. Vastaavasti rennompi juhlapaikka kielii rennommasta juhlapukeutumisesta. Jos pukukoodin noudattaminen tuottaa hankaluuksia, kannattaa aina varmistaa hääparilta heidän toiveensa pukeutumisen suhteen.

Miesten juhlapukeutumisessa on yleensä aina ohjenuorana se, että mustalla puvulla voi mennä mihin tahansa juhlallisempaan tilaisuuteen. Tällöin on turvallista valita valkoinen kauluspaita, musta solmio ja mustat juhlakengät. Pukukoodista riippuen miehet voivat pukea myös värikkäämmän puvun tai lisätä asuun persoonallisuutta värikkäillä asusteilla.

Naisten juhlapuku on usein pitkähkö mekko tai siisti housupuku, joissa värit voivat olla myös kirkkaita. Vaikka pikkumusta onkin ajaton klassikko, hääjuhlassa naisten kannattaa välttää mustaa mekkoa – se tuo mieleen surujuhlan, joten tummansininen voi olla tyylikkäämpi valinta tummaa väriä suosivalle. Naisten kannattaa myös kiinnittää huomiota juhla-asun materiaalin.

Istumajärjestys häissä

Vihkitilaisuudessa on yleisintä istua siten, että morsiamen vieraat istuvat vasemmalla puolella ja sulhasen vieraat oikealla puolella takaosasta alttarin suuntaan katsottaessa. Tämä istumajärjestys pätee usein myös muilla vihkipaikoilla kuin kirkossa, kun keskellä on käytävä jota pitkin hääpari astelee vihittäväksi.

Jos kyseessä sattuu olemaan molempien yhteinen ystävä, on istumapaikka mahdollista valita itse. On syytä huomioida, että läheisimmät vieraat – vanhemmat, sisarukset ja isovanhemmat – istuvat yleensä aina lähimpänä vihkiparia salin etuosassa. Näille paikoille ei siis kannata suunnata ensimmäisenä istumaan.

Useimmiten myös vihkiseremonian jälkeisen hääjuhlan istumajärjestys on laadittu etukäteen ja tätä on syytä noudattaa. Hääpari on usein laatinut pöytäjärjestyksen niin, että lähimmät sukulaiset ja ystävät pääsevät istumaan samaan pöytään.

Aikataulut

Häävieraiden on aina syytä noudattaa laadittuja aikatauluja, sillä on erittäin epäkohteliasta saapua esimerkiksi vihkiseremoniaan myöhässä. Onkin siis syytä aina varata riittävästi aikaa paikalle saapumiseen. Myös kyyditykset vihkipaikan ja myöhäisemmän juhlapaikan välillä kannattaa selvittää hyvissä ajoin etukäteen.

Usein häät ovat myös hyvin aikataulutettuja ohjelmaltaan, ja usein häävieraat saavatkin itselleen häiden aikataulutetun ohjelman jossain vaiheessa käsiinsä. Tällöin on syytä huolehtia, että on ajoissa paikalla jokaisen aktiviteetin alkaessa.

Hääjuhlilla on joskus tarkka päättymisaika, mutta toisinaan juhlat jatkuvat niin kauan kuin väki viihtyy. Hyvin perinteistä on odottaa ensin hääparin lähtöä, mutta nykyisin lähteminen on vieraille vapaampaa. Usein kannattaa ainakin seurata häätanssi, puheet sekä kakkukahvit ennen poistumista. On myös erittäin tärkeää kiittää ja onnitella hääparia ennen paikalta poistumista.

Puhelimen käyttö häissä

Liian usein hääjuhlissa sattuu nolo tilanne, kun vieraalla alkaa soimaan puhelin kesken kirkkoseremonian tai yhtäkkinen piipitys ilmoittaa saapuneesta tekstiviestistä. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää muistaa sulkea puhelin juhlan ajaksi – tai vähintäänkin ottaa sekä äänet että tärinät puhelimesta pois.

Joskus myös pitkäksi venynyt seremonia tai juhla voi olla puuduttavaa seurattavaa, jolloin tekee mieli kaivaa puhelin taskusta ja alkaa katsomaan reaaliajassa jalkapallomatsia tai etsiä parhaat uudet nettikasinot ja alkaa helpon pelaamisen pariin. Tämä on kuitenkin todella epäkohteliasta, joten mieli kannattaa malttaa ja pitää puhelin piilossa koko juhlien ajan.

Valokuvat ovat kuitenkin tärkeitä muistoja juhlista ja nykypäivänä suurin osa meistä kuvaakin mielellään hääjuhlan omalla puhelimella – kulkeehan se kätevästi taskussa koko ajan. Tällöinkin kannattaa muistaa pitää puhelin äänettömällä ja mahdollisuuksien mukaan kuvata ilman salamaa.

Lapset ja häät

Lapset ovat tervetulleita useimpiin hääjuhliin, mutta joskus hääpari toivoo vain aikuisille järjestettyjä häitä – lapsettomat häät ovatkin kasvava trendi. Tätä hääparin toivetta on syytä kunnioittaa, jolloin lapsille kannattaa hankkia hoitaja häiden ajaksi.

Usein on myös olemassa tietty kellonaika jolloin lasten on syytä poistua juhlapaikalta. Usein syynä voi olla esimerkiksi alkoholin käyttö juhlissa, jolloin lasten ei ole suotavaa olla paikalla. Hääpari voi ilmoittaa vieraille iltajuhlan alkamisajan, jolloin lasten toivotaan poistuvan paikalta – tämän on usein alkuillasta, noin klo 20 maissa. Toisinaan lapsille on järjestetty juhlapaikalle oma tila, jolloin vanhemmat voivat juhlia hieman huolettomammin.

Vanhemmilla on aina vastuu siitä, että pienet lapset eivät häiritse hääjuhlaa. Jos lapset aiheuttavat meteliä kirkossa tai riehuvat juhlapaikalla, vanhempien on syytä puuttua tilanteeseen ja tarvittaessa poistua hetkeksi lapsen kanssa paikalta.

Häälahjat

Yleisin häälahjatoive on rahaa häämatkaa varten, sillä onhan monien pariskuntien haaveena eksoottinen häämatkakohde - eivätkä nämä ole halpaa huvia. Moni hääpari saattaakin antaa konkreettisia kohteita matkalla, joihin rahalahja tullaan käyttämään. Tällaisia ovat esimerkiksi hotelli tai jokin tietty vierailukohde matkalla.

Rahalahjan suuruus riippuu siitä, kuinka läheinen hääpari on lahjan antajalle tai millainen on lahjan antajan oma taloudellinen tilanne. Useimmiten lahjasumman olisi karkeasti katettava vieraan ruokailusta koituva summa. 50 € voi olla yhdeltä vieraalta sopiva lahja, mutta on sallittua ja suotavaa antaa myös suurempia summia – 100 € on aina hyvä määrä.

Hääpari voi myös laatia lahjalistan toivomistaan lahjoista. Ei ole suotavaa ostaa lahjaa, jota hääpari ei ole toivonut. Jos lahjalistan toiveet ovat hinnaltaan korkeita, voi useampi vieras ostaa lahjan yhdessä, jolloin oma budjetti ei veny liikaa ja hääpari saa toivotun sekä tarpeellisen lahjan.

Puheiden pitäminen

Häissä puheen pitävät useimmiten joku hääparin vanhemmista sekä bestman ja kaaso. Joskus muutkin henkilöt voivat pitää puheita, mutta nämä on yleensä aina ennalta sovittuja – ellei kyseessä ole hääparin yllättäminen. Morsiamen isän pitämä puhe on yleensä ensimmäinen, jolloin myös nostetaan yhdessä malja.

On soveliasta pitää puhe suhteellisen lyhyenä, jotta häävieraat eivät pitkästy. Puhe on myös syytä pitää asiallisena, eikä esimerkiksi noloja tilanteita tai edellisiä poika- tai tyttöystäviä kannata missään nimessä mainita. Hyvä puhe käsittelee hääparia, heidän yhteistä taivaltaan sekä puheen pitäjälle läheisen ihmisen hyviä ominaisuuksia. Puheessa kannattaa aina onnitella paria sekä kehottaa paikalla olevia vieraita nostamaan malja.

Puheet voidaan pitää putkeen, mutta useimmiten puheita on ripoteltu pitkin iltaa. Tämä pitää mielenkiintoa yllä ja luo jännittävää ohjelmaa koko illalle. On aina syytä keskittyä kuuntelemaan puhetta tarkasti, olla läsnä ja pitää katse poissa puhelimesta. Puheiden aikana kannattaa myös nostaa malja ja taputtaa puheen jälkeen.

 

Upeimmat hääpaikat >

 

 

 

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2023