Karkkibuffet häissä, katso ohjeet!

Karkkibuffet häissä

Teksti: Maxikarkki.fi
Kuvat: Maxikarkki.fi ja Naimisiin.info

Karkkibuffetit ovat tulleet jäädäkseen. Hääjuhlissa karkkibuffet alkaa olemaankin jo enemmänkin sääntö kuin poikkeus,  sillä kukapa ei pitäisi houkuttelevan näköisen karkkibuffetin kimppuun pääsemisestä, lempikarkkien valitsemisesta ja pienestä makeasta herkusta juhlan keskellä. Karkkibuffet sopii niin isoihin kuin pieniinkin häihin ja on jo itsessään hauska ohjelmanumero.

Naimisiin.infon yhteistyökumppani Maxikarkki on laatinut asiallisen oppaan karkkibuffetin rakentamisesta häihin ja haluamme jakaa sen kaikkien suomalaisten hääparien avuksi ja opastukseksi.

Karkkibuffetin rakentamisessa vain mielikuvitus on rajana, mutta muutama sääntö esimerkiksi määriin, astioihin ja muuhun sellaiseen liittyen helpottaa karkkibuffetin suunnittelemista. Kun perusasiat on kunnossa, voikin sitten alkaa miettiä teemaa, värejä ja karkkivalikoimaa. Tässä artikkelissa annetaan käytännön vinkkejä sekä inspiraatiota karkkibuffetin rakentamista varten. Ei ole juhlaa, jota karkkibuffet ei tekisi vielä hitusen makeammaksi.

Kuinka paljon karkkia tarvitaan?

Karkkibuffetin suunnittelu on hyvä aloittaa vieraiden määrästä. Hyvä ohjenuora on, että karkkia tarvitaan 100 - 200 g tai 2 dl vierasta kohden. Määrä riippuu toki myös juhlan luonteesta, muusta tarjoilusta, siitä kauanko karkkibuffet on esillä sekä itse vieraista.

Lapset innostuvat karkkibuffetista usein enemmän kuin aikuiset ja jos tarjolla ei ole muuta makeaa, on karkkien menekki suurempi. Jos karkkibuffet on auki koko juhlan ajan, tarvitaan karkkia luonnollisesti enemmän kuin silloin, jos karkkibuffet aukeaa esimerkiksi häissä vasta ruokailun jälkeen. Karkkien määrää mietittäessä on hyvä ottaa huomioon myös karkkilaadut. Kovia imeskeltäviä karkkeja tarvitaan vähemmän kuin helpommin syötäviä pehmeitä karkkeja.

Kuinka montaa eri karkkilaatua tarvitaan?

Karkkilaatuja olisi hyvä olla pienemmissäkin buffeteissa useampi, jotta saadaan aikaiseksi herkullinen ja näyttävä karkkibuffet. On parempi laittaa esille pienempiä määriä erilaisia karkkeja kuin iso kasa vain yhtä tai kahta karkkilaatua. Näin jokainen vieras löytää buffetista mieluisia karkkeja. Vähintään viisi karkkilaatua takaa runsaan buffetin.

Minkälaiset tarjoiluastiat ja ottimet valitsen karkkibuffetiin?

Tarjoiluastiat on hyvä valita teeman mukaan ja ottaa niiden valinnassa huomioon myös se, millaiselle pöydälle karkkibuffet rakennetaan. Jos pieneen tilaan pitää saada mahdutettua useita astioita, osuu valinta korkeampiin astioihin. Jos pöytätilaa on enemmän, voi buffetiin valita myös esimerkiksi laakean tarjottimen, jolle karkkeja voi levitellä houkuttelevasti esiin. Kaupoista löytyy söpöjä lasisia karkkipurkkeja, mutta omasta kodista voi löytyä jo valmiiksi sopivat astiat, kun kurkistelee rohkeasti muuallekin kuin astiakaappeihin.

Erilaiset maljakot ovat erittäin toimivia astioita karkkibuffetiin. Ylhäältä leveämmät tulppaanivaasit, sylinterin muotoiset maljakot sekä neliskanttiset lasimaljakot ovat täydellisiä astioita karkeille. Kakkulautaset, tarjottimet, kulhot ja syvät lautaset kannattaa käydä läpi sillä silmällä. Myös esimerkiksi värikkäät ämpärit sopivat lastenkutsujen karkkibuffetiin. Tällöin ottimina toimivat tietysti lapiot. Isoihin viinilaseihin voi asetella vaikka lakritsi- ja suklaapatukoita pystyyn.

Kaupoissa myydään paljon kannellisia karkkipurkkeja ja vaikka ne niin kivalta näyttävätkin, kannattaa valita mieluummin kannettomia purkkeja tai ainakin avata kannet valmiiksi. Kannelliset purkit ovat paikallaan vain silloin jos esimerkiksi ampiaiset alkavat pörrätä ulos katetun karkkibuffetin kimpussa. Muista jättää tällöin pöydälle riittävästi laskutilaa myös kansille.

Astioiden lisäksi tulee muistaa myös ottimet karkeille. Karkkipihdit ja -kauhat ovat parhaita, mutta myös tavalliset lusikat käyvät paremman puutteessa. Laita jokaiseen kulhoon omat ottimet. Käärepaperilliset namit voi jättää ilman ottimiakin, mutta yleensä on parempi laittaa niillekin omat pihdit tai kauha.

kuva: Maxikarkki.fi

Mihin karkkeja otetaan?

Tämä kohta unohtuu helposti, mutta on hyvä pitää mielessä, että vieraat tarvitsevat astian tai pussin, johon kerätä herkkupaloja buffetin antimista. Joku saattaa napata namin tai kaksi ohi kulkiessaan, mutta yleensä karkkeja halutaan ottaa mukaan kerralla enemmän, jolloin tarvitaan kippoja tai pusseja.

Muoviset kertakäyttömukit ovat mainio valinta karkkikipoiksi. Kaupoista löytyy laaja valikoima erivärisiä, erikokoisia ja erimuotoisia kertakäyttömukeja tai -kuppeja. Valitse niistä teemaasi sopivin ja koristele kipot halutessasi esimerkiksi erilaisin tarroin ja nauhoin.

Kertakäyttömukien lisäksi pienet pussit tai tarpeeksi jämäkät pahviset muffinssivuoat sopivat karkkibuffetiin. Reipas askartelee kartongista teemaväreihin sopivia kartioita ja joissain tapauksissa myös tavalliset juomalasit tai sopivan muotoiset lämpökynttilälyhdyt voivat toimia karkkibuffetin kippoina. Lasiset astiat toimivat parhaiten pienissä aikuisten juhlissa, jolloin lasit eivät vie liikaa tilaa buffetpöydästä eivätkä ne rikkoudu yhtä todennäköisesti kuin vauhdikkaammissa lastenjuhlissa.

Miten laitan karkit esiin?

Yleensä yhteen astiaan on hyvä laittaa vain yhtä karkkilaatua. Samantyyppisiä karkkeja voi yhdistää samaan kulhoon jos karkkilaatuja on useita ja jos astiat uhkaavat muuten jäädä liian tyhjän näköisiksi. Yhdessä astiassa voi olla valikoima lakritsikarkkeja, toisessa muutamaa erilaista suklaata ja kolmannessa kaikki punaiset karkit.
Pienimmissä karkkibuffeteissa voi olla hyvä idea laittaa kaikki karkit yhteen laakeaan astiaan sen sijaan että niitä ripottelisi pieniä määriä pieniin astioihin. Iso tarjottimellinen erilaisia karkkeja on houkuttelevampi näky kuin monta pientä astiaa, jotka tyhjenevät nopeasti.

Tarvitaanko koristeita?

Karkkibuffet on jo itsessään näyttävän näköinen teemaan sopivine karkkeineen, joten etenkin läpinäkyviin astioihin koottu buffet ei välttämättä tarvitse muita koristeita. Vähemmän on enemmän ja koristeita valitessa kannattaa olla varovainen, ettei buffetista tule liian täyden ja sekavan näköinen.

Värimaailmaan sopivat kukat ovat kuitenkin usein hyvä valinta etenkin jos juhlien muussakin koristelussa on käytetty kukkia. Muutama kaunis pioni tai hortensia, yksivärinen ruusukimppu tai pari auringonkukkaa toimii hyvin karkkibuffetin koristeena.

Myös muutama teemaan sopiva koriste voi näyttää karkkibuffetissa kivalta. Ripottele karkkiastioiden väliin vaikkapa koristekiviä, simpukoita tai askartelukaupoissa myytäviä koristetimantteja. Värikkääseen juhlaan sopii serpentiini. Pöytäliinallakin saa jo paljon aikaan. Yksivärinen liina takaa karkeille rauhallisen taustan, mutta etenkin silloin, jos karkit ovat keraamisissa yksivärisissä astioissa, voi kuviollinen liina tuoda buffetiin kaivattua säpinää. Myös iso kartonki on hyvä alusta karkkibuffetille.

Mitä muuta tulee ottaa huomioon?

Pidä huoli siitä, että karkkibuffetissa on hieman myös laskutilaa karkkikipoille ja esimerkiksi juomille, jos vierailla on sellaisia käsissään. Jos käytät kannellisia purkkeja, tarvitaan laskutilaa enemmän, niin että myös kannet saa laskettua pöydälle.

Karkit voi nimetä joko niiden oikeilla nimillä tai keksiä niille hauskat teemaan sopivat nimet. Nimikylttejä ei välttämättä tarvita lainkaan, mutta varsinkin isommissa juhlissa esimerkiksi pähkinää sisältävät karkit voi olla hyvä merkitä allergioiden varalta.

Karkkibuffetin voi koota muuten valmiiksi jo hyvissä ajoin, mutta karkit kannattaa laittaa astioihin vasta juhlapäivänä etenkin kuumalla ja kostealla säällä. Muuten voi olla vaarana se, että karkit muuttuvat tahmeiksi ja takertuvat kiinni toisiinsa.

Muista täydentää karkkiastioita sitä mukaa kun ne tyhjenevät etenkin isommissa juhlissa, joissa karkit hupenevat vauhdilla. Jos jokin karkkilaatu loppuu kokonaan, ota myös tyhjä astia pois pöydästä.

Teemaideoita:

  • Väriteema on aina helppo ja toimiva ratkaisu. Lopputulos näyttää kivalta kun buffetiin on valittu saman sävyisiä karkkeja. Harmoniseen lopputulokseen pääsee kun valitsee yhden tai kaksi väriä tai vaikka pelkkiä pastellisia karkkeja. Myös mustavalkoinen karkkibuffet on tyylikäs ja helppo toteuttaa etenkin jos sattuu olemaan salmiakin ja lakritsin ystävä. Teema voi toki olla myös mahdollisimman värikäs, jolloin kirkkaat hedelmäkarkkisekoitukset loistavat kilpaa karkkibuffetissa. Hauskan näköinen karkkibuffet syntyy myös käyttämällä pelkkiä kiiltävissä käärepapereissa olevia karkkeja.
  • Toinen helppo teema on rakentaa karkkibuffet sesongin tai juhlan teeman ympärille. Häihin, vauvakutsuille, ristiäisiin ja äitienpäivään valitaan hempeitä karkkeja, suklaasydämiä sekä vaahtokarkkeja. Isälle valitaan salmiakkia, lätkäkarkkeja ja muita isän harrastuksiin sopivia nameja. Pikkujouluihin ostetaan joulukarkkeja, pääsiäisenä suklaamunia ja rapujuhliin paljon punaisia karkkeja. Lastenjuhliin valitaan värikkäitä karkkeja ja halloweenina tietysti pääkalloja sekä muita karmivia karkkeja. Syntymäpäivien karkkibuffetiin voi hankkia retrokarkkeja siltä vuosikymmeneltä, jolla syntymäpäiväsankari on syntynyt.
  • Teeman voi valita myös karkkien maun tai muodon mukaan. Pyöreät karkit näyttävät kivalta yhdessä ja esimerkiksi pikkujouluihin voi valita pelkästään erilaisia suklaakonvehteja. Karkkibuffet voi myös koostua erilaisista toffeemakeisista, lakritsista tai pelkistä sydämen muotoisista karkeista.
  • Jos teeman valitseminen tuntuu hankalalta, ei sellaista tarvita välttämättä lainkaan. Karkkibuffet toimii aina, oli siinä teema tai ei. Hyvään lopputulokseen pääsee yleensä myös valitsemalla omia lempikarkkeja. Vaikka se voi kuulostaa itsekkäältä, voi etenkin syntymäpäivissä tai valmistujaisissa hyvin olla teemana sankari itse. Eihän karkkibuffet voi olla huono, jos siihen valitsee vain omia lempikaramelleja. Karkkibuffetin rakentaminen on hauskaa puuhaa ja vain mielikuvitus on rajana sitä suunnitellessa.

 

Mediatiedot & mainonta sivustolla

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2019