Jump to content
Naimisiin.info

Ruoka-aineallergioiden yms merkintä menuun?


t_m_a

Recommended Posts

Häihin on tulossa sen verran "ruokarajoitteisia", että ainakin osa ruuista pitää tehdä laktoosittomina/vähälaktoosisina/gluteenittomina.

Ajatuksena oli, että nämä voisi merkitä menuun (siis sekä pöydissä olevaan menuun että ruokien edessä oleviin menukortteihin) lyhenteillä L, VL ja G.

Mutta mietin, että pitääkö nämä nyt merkitä ihan kaikkiin ruokiin? Siis jos tarjolla on vihersalaatti, niin sen varmaan kaikki ymmärtävät olevan laktoositonta ja gluteenitonta? Vai olisiko helpompaa merkitä tämä näihin "itsestäänselvyyksiinkin", jotta esim. keliaakikko pystyisi helposti lyhenteet katsomalla bongaamaan, että mitä hän voi syödä.

Toinen tähän liittyvä asia; jos joukossa on sekä laktoositonta että vähälaktoosista ruokavaliota noudattavia henkilöitä, niin onko helpompi tehdä kaikki ruuat samantien laktoosittomina? Näin säästyisi näiden merkkailu (voisi kirjoittaa esim. alalaitaan että kaikki ovat laktoosittomia ja merkitä vaan gluteenittomat kirjaimin) ja kaikki voisivat huoletta syödä kaikkea.

Vai onko laktoosittomat ruuat merkittävästi kalliimpia vähälaktoosisiin verrattuna?

Onko muilla ollut samanlaisia ongelmia ja miten olette ratkaisseet tämän?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Meidän häihin on myös tulossa jonkin verran ruokarajoitteisia vieraita. Tuohon ensimmäiseen kysymykseesi sanoisin että ei kai siitä haittaa ole jos kaikkiin ruokiin laittaisi merkinnät. Varsinkin tosiaan keliaakikoiden voisi olla helpompi valita syötävää kun voivat olla varmoja ruokien gluteenittomuudesta.

Ja tuohon toiseen kysymykseesi sanoisin että helpointa on varmaan tehdä kaikesta laktoositonta. En usko että hinnassa on kovinkaan paljoa eroa, kun laktoosittomia tuotteita on nykypäivänä iso valikoima.

Meillä tosiaan on niitä ruokarajoituksia sen verran, ja osalla on useampia samanaikaisesti, että ollaan ajateltu tarjota näille vieraille ihan annokset pöytään. He saavat toki käydä buffetista hakemassa sellaista mitä voivat syödä, mutta halutaan kuitenkin että he voisivat myös nauttia kunnon monipuolisen aterian. Kasvisruokailijoille ei tarjota erikseen annoksia, meille tulee kuitenkin buffettiin sekä kylmiä että lämpimiä kasvisruokia.

Hääkakkujen suhteen ollaan ajateltu sellaista, että isot kakut tulevat laktoosittomina, ja sitten erikseen tulee sokeriton kakku ja gluteeniton kakku. Edelliskesänä oltiin yksissä häissä, joissa oli melkein kymmentä eri sorttia kakkua, kun oli niin paljon allergisia. Tietysti nämä olivat pääosin vain kakkupaloja yksittäisille vieraille. Mutta tässä mielessä me päästään vähällä :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...