Miten paljon pitää huomioida eriyisruokavalioita? (yhdistetty)


LeisKuu

Recommended Posts

Mun mielestäni ei kaikkien ruokalajien ei tarvitse sopia kaikille, mutta jokaiselle pitää olla jotain sopivaa saman tasoista ruokaa. Ei siis niin, että sekasyöjät pistelevät pihviä ja samaan aikaan kasvissyöjille on suolassa keitettyä he-ma-paa. Jos teillä on pitopalvelu, niin ammattilaiset osaavat kyllä ottaa erikoisruokavaliot huomioon, kun tiedotatte ne heille. Itsellä oli se linja, että yritetään mahdollisimman pitkälle tehdä kaikille sopivia ruokia, mutta meillä vieraissa ei ollutkaan kovin paljon allergioita sun muita, joten pääsimme helpolla.

Link to comment
Share on other sites

Meillä tehdään laktoositonta ja huomioidaan allergiat, mutta esim. kasvisruokavaliota emme huomioi. Häihin on tulossa yksi kasvissyöjä emmekä ala erikseen miettiä hänelle sen kummempaa ruokaa. Oletamme, että hän löytää buffetista vaihtoehtoja etenkin kun ilmeisesti syö esim. kalaa. 

Link to comment
Share on other sites

Komppailen edellisiä, varsinkin Cosmoriittaa. Asiantunteva pitopalvelu suunnittelee ja valmistaa ruokalajit niin, että kaikki löytävät syötävää. Mielestäni ei tarvitse kuitenkaan hypätä joka ikisen yksittäisen vieraan tarpeen mukaan, kunhan ruuat on merkitty niin, että allerginen/ruokavaliota noudattava voi ottaa ruokaa huoletta. Jos on esim. tulossa vaikka kana-tomattisalaatti, niin yhtenä vaihtoehtona voisi olla se, että ainekset on jaettu erillisiin astioihin. Näin tomaattiallergiset kuin vegetkin voivat ottaa sitä. (Todella tiukkaa ruokavaliota noudattava henkilö tietää varmastikin jo etukäteen tilanteen ja syö esim. kotona ennen lähtöä.)

 

Suurimmalla osalla suomalaisista on kuitenkin jonkinasteinen laktoosi-intoleranssi (vaikkei myönnäkään), että tilaisin kaiken mahdollisen vähintään vähälaktoosisena. Nykyään on kuitenkin todella helppoa (ja usein ilman eri hintaa) mahdollista tehdä kaikki tarjottavat laktoosittomina, joten siihen pyrkisin. Samaten esimerkiksi tietyt gluteenittomat leivonnaiset eivät maultaan eroa vehnäjauhoisista vaihtoehdoistaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mä aion tehdä kaiken vähälaktoosisena tai latoosittomana pelkästään yhden vieraan takia (meitä on siis kaiken kaikkiaan 11), se ei ole mikään iso vaiva, kun lähestulkoon kaikkia maitotuotteita saa nykyään noissa versioissa. MUTTA, mietin mitä tekisin erään nuoremman juhlijan kanssa, jolle ei kelpaa juuri mitkään kasvikset about kurkkua lukuun ottamatta ja on muutenkin nirso syömään. Alustavasti olen suunnitellut pääruuaksi uunijuureksia ja paahtopaistia, joista tiedän, että kumpikaan ei varmaan maistu ainakaan mitenkään ilolla tälle syöjälle. Onko se vähän niin kuin oma häpeä, jos ei tarjottu ruoka kelpaa vai pitäisikö alkaa säveltämään jotain muuta lisäksi? En halua kuitenkaan muuttaa koko menua nirsoystävällisempään suuntaan, kun juurekset ja liha maistuvat kuitenkin kaikille muille.

Link to comment
Share on other sites

^ Jeps, laktoosittomana/VL:nä on helppo tehdä, eikä välttämättä edes kalliimpaa. +Monet suomalaiset eivät edes myönnä kärsivänsä laktoosista.

 

Minusta tuollaisen nirsoilijan takia ei tarvitse tehdä menuun muutoksia! Kuuluu aikuisten peruskäytöstapoihin, että voi kerran syödä toisten juhlissa muutakin kuin omaa herkkuruokaa. Nirsoilu on eri asia kuin esim. kasvisruokavalion noudattaminen vaikka periaattellisista syistä. Jossain muistan lukeneeni keskustelua vieraasta, joka ei suostuisi syömään muuta kuin pihviä (olisiko sitten ollut kasvismenu-keskustelu?) Jos on noin vakava ongelma, niin tuokoon omat roiskeläppäpitsansa :D

 

Vilma_2015, minusta on kohteliasta huolehtia siitä, että kasvisruokavaliota noudattavat joko saavat mahansa täyteen (muustakin kuin leivästä) tai sitten tietävät sen etukäteen. Jokaikisen oikun mukaan ei tietenkään tarvitse hyppiä. Tietysti riippuu siitäkin, montako näitä kutsumiasi "ruokavammailevia" tulee. Jos ei pitopalvelulta, voisit saada vinkkejä esim. tuolta kasvismenu-keskusteluista johonkin kaikille vieraille maistuvaan kasvislisukkeeseen, vaikka täytetyt paprikat, kääryleet, pasta/riisisalaatit, pöyrykät, ehkäpä kala? Gratiini ei ehkä ole se paras vaihtoehto..
Link to comment
Share on other sites

Ongelmaa ei varmaan olisikaan, jos kyseessä olisi aikuinen. Siinä tapauksessa en edes harkitsisi mitään erityistoimia. Mutta kun kyseessä on lapsi (tai miksikä 15-vuotias sitten luetaankaan). Voiko vaan olettaa, että sen ikäisen tulisi syödä samaa sapuskaa kuin muutkin, missä iässä menee raja ettei enää "lasten annoksia" tarjoilla?

Muokattu: , käyttäjä: fru
Link to comment
Share on other sites

^ Minusta 15-vuotias ei ole lapsi (tuskin itsekään haluaa sellaiseksi kutsuttavan), vaikka esim. rikoslaki ja VR pitävätkin alle 16-vuotiasta lapsena. Mutta eikö esim. ravintoloissa lastenlista ole tarkoitettu alle 12-vuotialle? Tuo nyt on IMO lähinnä sitten teinixin ja vanhempiensa ongelma, eikä teidän. Tuskin vanhemmat odottavat teidän pomppivan teinioikkujen perässä? Tuon ikäisen on jo aika osata tai oppia aikuisten käytöstavat ja niihin kuuluu, kuten jo sanoinkin, joskus sellaistenkin ruokien syöminen, jotka ei ole omaa lempparia. (rupesin miettimään, että mitä mahtaa sitten koulussa syödä...)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mun mielestä kasvissyönti ei ole nirsoilua. Tosin olen ehkä jäävi sanomaan sillä olen itse kasvissyöjä ja maito allergikko :girl_haha:

 

Mä oon monissa häissä saanut omat ruuat jos oon etukäteen ilmottanut / muistuttanut kavereita, että mä olin se "ruokavammanen". Eräissä häissä unohtu ilmottajan ilmottaa mun erikoisruokavalio, mutta tiesin sen häihin mennessä joten osasin varautua. Söin reilusti ennen häitä ja pakkasin jopa omia pasteijoita käsilaukkuun hätävaraksi. Häät oli loistavat vaikka mulle ei vihersalaattia kummempaa syömistä tietenkään löytynyt. 

 

Meidän omiin häihin tulee suurinosa ruuista mulle sopivina vaihtoehtoina ja sitten tietty erikseen lihapataa taikka kalaa taikka molempia. Maidottomalla linjalla varmaan kuitenkin vedetään koko homma läpi sillä suvussa myös muita maitovammasia, jotka kyllä syö myös lihaa yms. Olen alkanut kallistuun tässä pikkuhlijaa sille kannalle, että voisin itte tehä hääkakun sillä mä rrrrrrakastan vegaanista ja gluteenitonta suklaamoussekakkua jota oon oppinut tekeen. Sika hyvää ja kaikki kehuu ja tykkää ja sopii ihan varmasti kaikille eriskoisruokavaliolaisillekkin. Mietin vaan, että idea oli ottaa pitopalvelu tekeen ruuat niin mitähän ne meinaa jos itte tekee kakun :unsure:

Muokattu: , käyttäjä: Lottery
Link to comment
Share on other sites

Meille tulee kaikki itseni takia laktoosittomana, jos oikein muistan niin lisäksi on kaksi keliaakikkoa ja siinäpä ne. sit tietty et tuleva appiukko ei syö kalaa (ei vaan tykkää, mutta vois kuvitella että osaa itse olla ottamatta sitä lautaselleen ) ja muutama wannabe kasvissyöjä. Mut toisaalta kasvisruokaa tykkään syödä itsekin. Eli luultavasti pääsen kokkailussa helpoimmalla kun teen kaikki laktoosittomana, gluteenittomana ja muutamia vege juttuja. Hääkakkukin tulee olemaan juustokakku niin helppo toteuttaa gluteenittomana. 

 

kokkina mun mielestä nuo erikoisruokavaliot on yleensä vain mielenkiintoisia enkä koe niitä mitenkään nirsoiluksi (poislukien appiukko ja oma ukko kultani jotka siis vaan ovat nirsoja ). 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kuinka paljon kasviruokailevia pitäisi sitten huomioida? En halua, että ruokabudjettimme paukkuu sen vuoksi, että pääruokamme (esim. karitsa) ei omasta tahdostaam "ruokavammaileville" kelpaa. Toki alkubuffassa on esim. salaatteja.

 

Kantsii muistaa, että lihallekin voi olla allerginen (onko kyse sitten lihan proteiineista vai lihan syömästä rehusta, molemmat kai on mahdollisia), kasvissyöjissä voi siis ihan hyvin olla joukossa niitä, joille terveydellisistä syistä liha ei ole käynyt ja ovat sen takia jättäneet sen pois ruokavaliostaan. (Myös pitkän vapaaehtoisen lihattomuuden jälkeen on epätodennäköistä, että liha enää fyysisesti kyseiselle ihmiselle sopisi.)

 

Minusta häsissä vieraiden viihtyvyys on kuitenkin heti sen naimisiinpääsyn jälkeen tärkein homma, joten henkilökohtaisesti otan siis sen kannan, että hyvä emäntä/isäntä ottaa eettiset ja terveydelliset seikat huomioon, siten, että kaikki saavat mahansa täyteen ja viihtyvät. Enkä minä toisaalta halua lähteä sille linjalle, että vaadin lääkärintodistuksen eikä se minulle kuulukaan. Pakko se vain on luottaa siihen, että jos kaveri tai sukulainen sanoo ettei hän jotain ruoka-ainetta pysty syömään, niin niin se vaan sitten on. Itse voisin jopa jollain tasolla ottaa huomioon yksittäiset mieltymykset. Siis niin päin että jos joku ei vaikka kertakaikkiaan tykkää sipulista (vaikkei ole allerginen) ja meillä olisi sipulia sisältävä salaatti, voisin pyytää ottamaan siitä pienen annoksen tätä sipulinvihaajaa varten. Kyllä tietysti jossain menee raja minullakin, jos mäkkärin big mac on ainoa, joka kelpaa, niin niitä nyt sitten en rupea hankkimaan paikalle.

 

Ehkä se on alueellinen tai suvun juttu tai joku, mutta meilläpäin on aina ollut emännälle (ja isännälle) kunnia-asia, että ruokarajoitteet otetaan huomioon. Perinteisissä ruokahäissä (ja monissa muissakin juhlissa) se ruokailu kuitenkin on se merkittävin vieraanvaraisuuden osoitus ja minusta olisi hassua kutsua juhliin sellaisia ihmisiä, joille en haluaisi tarjota parasta mahdollista vieraanvaraisuutta mitä vain kykenen. Miksi sitten edes kutsuisin heidät jos he eivät sen vertaa minulle merkkaa?

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Miten tarkasti olette suunnitelleet erikoisruokavaliota noudattavien vieraiden ruoan? Suunnittelitteko itse siis koko menun niin, että siitä löytyy jotain kaikille erikoisruokavalioille vai suunnittelitteko vain "normiruoat" ja jätitte pitopalvelun huoleksi sitten keksiä jotain niille, jotka ei voi kaikkea syödä?

Millainen oli lopputulos? Saiko ruokarajoitteiset ihmiset myös hyvää/samantasoista syötävää kuin muut vieraat? Mitä pitopalvelua käytitte ja mikä oli suhtautuminen ruokarajoitteisiin (erityisesti Tampereen alue kiinnostaa)?

 

Vaikka vieraslista ei ole edes vielä täysin valmis, tiedän jo nyt, että useampia ruokarajoitteisia on kutsuvieraissa ja haluaisin tottakai että kaikki saa yhtä hyvää ruokaa. Painiskelenkin sen välillä, suunnitellako menu siten, että on vaikka kaksi vaihtoehtoa pääruoassa, jota kaikki toki saavat ottaa, mutta toinen sitten täyttää myös useampia ruokarajoituksia. Toisaalta mietin sitten sitä, että jos vaikka tekee kasvisruoan maidottomana, mutta liharuoka ei ole maidoton, niin onko sekin sitten ikävä maidottomalle jos tämä olisi halunnut liharuokaa. (Tämä nyt vain siis teoreettinen esimerkki.)

Link to comment
Share on other sites

Pakko kertoa näkökulma vieraana. Olin siihen aikaan kasvissyöjä (maito, munat ja kala oli ok). Häissä oli runsas buffet-pöytä alkupaloja joista löysin vaikka mitä. Mutta sitten ilmoitettiin, että erityisruokavaliolaisille tuodaan annos pöytään, ja kasvisannos oli grillattuja kasviksia. Koska annos tuotiin pöytään, olisin kokenut noloksi käydä enää santsaamassa alkupaloja.

Lähinnä, minusta noloa ja ammattitaidotonta pitopalvelulle/ravintolalle tarjota lisuketta pääruokana. Kenen maha täyttyy pelkistä porkkanoista ja paprikoista? Ei ole kauhean vaikeaa liittää vegaaniseenkaan ruokavalioon mukaan PROTEIINIn lähdettä. No ehkä se oli tosiaan sama annos kaikille joilla oli rajoitteita ja joku ei voinut syödä riisiä, papuja, soijaa ja viljaa jne.

Toki tosiaan alkupalat oli monipuoliset, mutta silti. Tästä syystä itse haluan pitää huolen siitä, että myös erikoisruokavalioilla on jotain täyttävää syötävää tai sitten nekin ruoat jaetaan tarjoilijoiden toimesta buffapöydän luona, jolloin annosta pystyy kohteliaasti täydentämään.

Link to comment
Share on other sites

Tuota samaa olen miettinyt itsekin. Tuttavapiirissä on kasvissyöjää/vegaania ja aika usein kuulee juuri kauhujuttuja siitä, että kasvis"ruoka" on tosiaan joku uunijuurelisuke, vegaani törmännyt myös muutaman kerran siihen, että kasvisruoka on kasvisgratini (jossa siis kermaa/juustoa). Sitä en nimenomaan haluaisi vierailleni enkä tiedä uskaltaako sellaisessa sitten kuitenkaan pitopalveluun luottaa. Ehkä pitää suunnitella jotenkin niin, että on kuitenkin ne pääruokavaihtoehdot sitten erikseen ja kaikilla mahdollisuus niitä noutopöydästä ottaa. Tai edes että itse päättää mitä erillisannokseen tulee. Hyvä huomio myös tuo, että nolottaa hakea lisää noutopöydästä jos itselle on tuotu pääruoka-annos nenän eteen. Sitä en olisi huomannut ajatella, vaikka mietin kyllä muuten, että onko ikävä tunne se, että "eristetään" joukosta kun tarjoillaan ihan eri ruokia.

 

Toisaalta tuossa kyllä on se, että muutama todella paha allergia taitaa olla, samoin keliakia on myös tosi pienestä murusesta kiinni. Näissä mietin, että erillisannokset kyllä voisi olla ihan ruokaturvallisuuden takia ehkä paikallaan. Ettei kukaan ole ottanut väärillä ottimilla tai muuta vastaavaa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Meidän häihin tulee aika paljon kalaa/äyriäisiä, ja vähän lihaa sisältävä buffa. Vieraiden joukossa on muutama vege, ja heille pitopalvelu on luvannut tehdä omat annokset ilman eri maksua (ja onhan kasvikset halvempi raaka-aine kuin kala/liha). Pääruoka tulee olemaan kalaa, ja sillekin tulee kasvisvaihtoehto. Mutta kun kasvisvaihtoehto on näillä näkymin taas vain omat annokset vegeille, niin mietin kyllä vielä, pitäisikö pääruoalla olla myös lihaa..kalakin kun on vähän sellainen, että aika moni ei pidä siitä, itse toki tykkäämme paljonkin :) Keliaakikon ruokailu onnistunee riittävissä määrin buffasta, ja hääkakun tilalle hän saa sitten oman leivoksen.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

helmi2015: Kala-allergikkoja ei siis kuitenkaan ole vieraissa? 

Jaa-a, en tiedä vielä, tiedossa ei tällä hetkellä ole. Aiotaan kutsun yhteydessä pyytää ilmoittamaan erikoisruokavalioista, joten sitä mukaan sitten. Kyllähän me järkätään sitten allergisille eri ruokaa, varmaan kala-allergisille ei-vegeille se olis sit lihavaihtoehto..tuleekohan muille sit annoskateus, kun eivät saa lihaa pääruoaksi ja alkupalabuffassakin sitä on vain yhdessä salaatissa :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Työnnänpä lusikkani kasvissyöjäsoppaan.

Itse olen ollut lakto-ovo-vegetaristi jo kauan. En ymmärrä, miten kasvissyöntiä voidaan pitää nirsoiluna, kyseessä kun tosiaan on moraalinen vakaumus. Lihaa rakastavalla hääparilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta tarjota minulle sopivaa ruokaa omissa häissään, mutta siinä tapauksessa toivoisin, että minulle sanotaan ennen häitä, ettei tarjolla ole lihatonta ruokaa, jotta voisin syödä vatsani täyteen ja varata omaa ruokaa mukaan.

 

Minusta on kyllä kiinnostavaa miettiä, mihin vetäisin rajan erityisruokavalioille. Meille on tulossa aika pienet häät, joten jos joku vieras syvästi inhoaisi jotain tiettyä ruokaa, ottaisin sen huomioon pääruokaa suunnitellessa (eri asia, jos vierasmäärä lähenisi sataa...) Myös uskonnolliset vakaumukset ottaisin huomioon.

 

Sen sijaan Atkinsit sun muut dieettiruokavaliot ovat minulle hieman harmaata aluetta. Totta kai varaisin Atkinsillakin olevalle jotain syötävää, mutta en olisi valmis laittamaan koko menua uusiksi. Luulen, että tämä asennevamma johtuu siitä, että olen itse aikanaan laihtunut huomattavasti (yläasteella painoindeksi yli 30, lukion loputtua normaali) ihan tavallisella ruoalla jättämällä vain turhat jutut pois, ja me laihduttajathan usein suhtaudutaan siihen omaan ruokavalioon ainoana oikeana ja pidetään muiden metodeja hömppänä :P Mutta tosiaan, karppaajatkin saisivat (vhh)murua rinnan alle :)

Miten te muut suhtautuisitte laihdutusruokavalioihin?

Muokattu: , käyttäjä: Liljasi
Link to comment
Share on other sites

 

Minusta on kyllä kiinnostavaa miettiä, mihin vetäisin rajan erityisruokavalioille. Meillä ajatuksena tarjoilla vegaanista ruokaa, jolloin laktoosittomat, maitoproteiiniallergikot ja muna-allergikot hoituvat ikään kuin vahingossa. Meille on tulossa aika pienet häät, joten jos joku vieras syvästi inhoaisi jotain tiettyä ruokaa, ottaisin sen huomioon pääruokaa suunnitellessa (eri asia, jos vierasmäärä lähenisi sataa...) Myös uskonnolliset vakaumukset ottaisin huomioon (tosin suurin osa tuntemieni uskontojen rajoitteista kohdistuu liha- ja maitotuotteisiin, eli vegaanimenun myötä niitäkään ei tarvinne miettiä.

 

 

Kuin omasta näppäimistöstäni! Olen tosin jo avautunut tästä aiheesta (esim. juurikin tuossa alla olevassa "lihaton menu vegetaristin häissä" -ketjussa), menee kohta itseni toistamiseksi. Mutta mitä tulee muihin "ruokarajoituksiin", niin aion kyllä myös huolehtia henkilökohtaisesti, että jokainen löytää noutopöydästä jotain täyttävää suuhunpantavaa, sopivassa suhteessa hiilaria ja proteiinia. Tiedossa vieraissa on ainakin gluteenitonta ja moniallergista. Nirsoilunkin aion ottaa huomioon siten, että vaihtoehtoja pitää vaan olla sen verran paljon, että on varaa nirkkiä sopivat.

 

 

 

Miten te muut suhtautuisitte laihdutusruokavalioihin?

 

No nää laihishommat on kyllä ainoa, mitä en ottaisi huomioon. Tai ainakaan hirveesti stressaisi. Koska kenenkään dieetti ei mene piloille yksistä häistä. Ja jos on niin tiukka kalorirajoitus, että menee, niin sitten voi valita noutopöydästä vihersalaattia ilman kastiketta ja sopivan proteiinilisukkeen (tmv). Tai ottaa omat eväät, niin kuin Superdieetti-Jutta tuntuu ohjeistavan, en kyllä siitäkään loukkaantuisi. Mutta jos ois pöytiintarjoilu, niin miksei pitopalvelun/ravintolan kanssa vois sopia myös erikoisannoksista (ainakin allergia-annokset saa yleensä samaan hintaan kun muutkin annokset). Jos ei onnistu ilman lisähintaa, niin sittenpähän jättäisivät lautasen reunalle dieettiin sopimattomat ainekset.

Link to comment
Share on other sites

Meille tulee normiruokavalioista sakkia suuriosa, mutta banaani- ja tomaattiallergiaa esiintyy kyllä. Myös vegaaniruokavalioita löytyy, mutta vain miehen kavereista (kaksi, pariskunta), mies tuossa tokaisikin että saavat itse tuoda ruokansa, kun ei normi pikkuleivätkään saa olla normaalilla reseptillä tehtyjä :D Mutta eiköhän pitopalvelu jotenkin selviä haasteesta.. Tosiaan jälkkärit tullaan tekemään raa'asti yleiseen ruokavaliomuottiin, saavat nämä kaksi tuoda herkkunsa itse. Anteeksi vain, jos tämä loukkasi jotakuta :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Meille tulee normiruokavalioista sakkia suuriosa, mutta banaani- ja tomaattiallergiaa esiintyy kyllä. Myös vegaaniruokavalioita löytyy, mutta vain miehen kavereista (kaksi, pariskunta), mies tuossa tokaisikin että saavat itse tuoda ruokansa, kun ei normi pikkuleivätkään saa olla normaalilla reseptillä tehtyjä :D Mutta eiköhän pitopalvelu jotenkin selviä haasteesta.. Tosiaan jälkkärit tullaan tekemään raa'asti yleiseen ruokavaliomuottiin, saavat nämä kaksi tuoda herkkunsa itse. Anteeksi vain, jos tämä loukkasi jotakuta :)

 

Jos olette kysyneet erikoisruokavaliot ilmoittautumisvaiheessa tai niistä muutoin tiedätte, niin ei ole kyllä muuta kuin ilkeyttä ja ylimielisyyttä olla niitä huomioimatta. Etenkin, kun se ei teiltä vaadi muuta kuin ilmoituksen pitopalvelulle ja he hoitavat loput.

 

Miksi kutsua vieraita, jos ei heitä arvosta sen vertaa, että viitsii yksinkertaisesta asiasta huolehtia?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...