Jump to content
Naimisiin.info

Naimisiin pitäs päästä... :)


Recommended Posts

Lueskelin jo käytyjä keskusteluita luvista sun muista, joita tarvitaan, jotta naimisiin päästään... Voisko joku kuitenkin kirjotella tänne hyvin yksinkertasesti mitä tarvitaan ja mistä, kun Suomalainen kirkkoon kuulumaton menee naimisiin Suomessa Etelä-Amerikkalaisen kanssa. Ja saako tuleva mieheni oleskeluluvan naimisiin menon myötä vai mitenkä nämä hommat toimii...? Olen siis autuaan tietämätön kaikista näistä lupa-asioista. Tää on ensimmäinen paikka, josta jotain infoa olen aiheesta lueskellut. Häät on kesällä, joten mikään hoppu tässä ei vielä taida olla....

Link to comment
Share on other sites

Oletan, ettet ole siis selvittänyt esteiden tutkintaprosessia miehesi osalta?

Jonkin Helsingin seurakunnan (olisko ollut Töölö) sivuilta löytyi tosi kattavat ohjeet ulkomaalaisen esteiden tutkintaa varten. Eka kannattaa soittaa maistraattiin, ja sitten miehen kotimaan lähetystöön Suomessa. Itse nyt juuri talvella olen asiaa selvittänyt, ja ymmärtääkseni asia menee näin (sori jos termit ei ole täysin oikein, ollaan 4 eri kielellä käyty näitä läpi):

 

-Hankkikaa miehen syntymätodistus kotimaasta (meidän tapauksessa syntymätodistus on voimassa 6kk, jona aikana prosessi pitää Suomessa olevassa lähetystössä käynnistää)

-Jos mies on kanssasi Suomessa, menkää ko. maan lähetystöön miehen passin & synt.todistuksen kanssa, anomaan heiltä siviilisäätytodistusta (declaración de estado civil tjsp). Meidän tapauksessa siviilisäätytodistuksen saamiseen menee 7pv ja se on voimassa 4kk. Hänen pitää myös täyttää lomake ja saada siihen kahden todistajan allekirjoitukset (maistraatin/notaarin vahvistamina etukäteen, tuleva vaimo ei kelpaa tähän).

-Sitten voitte aloittaa maistraatissa esteidentutkintaprosessin, ei kuitenkaan yli 4kk ennen häitä. Siihenkin taitaa mennä noin viikko.

 

Jos mies ei ole Suomessa, varatkaa kunnolla aikaa!!! Sain seuraavat ohjeet Suomen suurlähetystöstä eräästä Etelä-Amerikan maasta, joka ei kuulu Apostille-sopimukseen:

-Hanki syntymätodistus, siviilisäätytodistus (vai mikä lieneekään virkatodistus -nimellä)

-Viralliselta kielenkääntäjältä dokkarit englanniksi

-Paikallista maistraattia/notaaria vastaavalta viranomaiselta oikeaksi todistus alkup. ja kopioihin

-Paikalliseen ulkoministeriöön legalisoitavaksi (menee 3-4vkoa)

-Sitten Suomen suurlähetystöön legalisoitavaksi (menee myös 3 viikkoa)

-Sitten vihdoin koko pinkka monine leimoineen ja allekirjoituksineen Suomeen maistraattiin, esteiden tutkintaa varten....

 

Itse melkein purskahdin itkuun, kun ko.prosessi mulle selvisi....onneksi sitten varmistui, että voimme tehdä kaiken Helsingissä olevan lähetystön kanssa! Säästyy ainakin 2kk aikaa, sekä toivottavasti omat hermot! Myös täytyy sanoa, että oli vaikeaa selvittää kuinka prosessi tarkalleen menee, eri lähteistä tuli hieman eri tietoja, ennen kuin puhuin kummankin lähetystön kanssa. Siksi kirjottelin tänne niin seikkaperäisesti - toivottavasti joku säästyy samalta vaivalta ;)

 

Meidät vihitään kirkossa, joten muitakin lappuja tarvitaan, mutta niistä en jaksa stressata :D

 

Tuohon avioliiton jälkeiseen oleskelulupa-asiaan asti en ole vielä päässyt perehtymään, askel kerrallaan. Ilmoittele, jos saat siitä jotain selville :)

Link to comment
Share on other sites

Sen verran tuohon oleskelulupaan liittyen, että naimisiinmeno ei anna miehellesi automaattisesti oleskelulupaa. Oleskelulupaa voi erikseen hakea perhesuhteen perusteella kotikuntasi poliisilaitokselta. Teidän täytyy hakemuksessa pystyä todentamaan että avioliittonne on oikea eikä ns. lumeavioliitto. Erittäin todennäköistä on myös se, että teidät kutsutaan poliisilaitokselle haastateltaviksi, jossa pyritään selvittämään että parisuhteenne on varmasti oikea.

 

Voin kertoa, että myös tuo oleskeluluvan hakeminen on aikamoinen rumba ja siinä myös vaaditaan erilaisia dokumetteja. Lisäksi aina puoliso ei edes saa oleskelulupaa, vaikka naimissa oltaisiin. Toivottavasti asiat selviää :)

Link to comment
Share on other sites

Me alotettiin tällä viikolla selvitteleen miehen puolelta myös noita paperihommia.Niin kauhea säätö ja vääntö kun eivät suostu Puolasta lähettämään kaste-,esteettömyys -ja uskontokuntatodistusta josta sitten otettiin yhteyttä puolan suurlähetystöön Varsovassa, Puolan suurlähetystöön Helsingissä ja peräti 3 kertaa sinne soitettiin ja sieltä soitettiin meille.

Meidän osalta homma menee näin:

-Mennään tekemään Helsinkiin esteidentutkintahakemus

-Suurlähetystö lähettää Puolaan miehen paikkakunnalle kyseisen lapun josta he tarkistaa kerrotut tiedot 

-Jos he puolan puolella sen hyväksyy, tulee kuulemma kaikki vaadittavat laput Helsinkiin josta he lähettää ne meille

-Apostille todistuksen saa taas Varsovasta joten kun ollaan saatu paperit, lähetetään ne Varsovaan jossa he sitten leimaa kyseiset liput

-Kun ollaan saatu paperit takaisin, ne viedään kirkkoherranvirastoon jossa he tarkistaa onko paperit oikeet

-Jos on, ne viedään käännettäväksi jonka jälkeen ne viedään taas kirkkoherran virastoon ja asian pitäis olla sillä selvä.

 

Tosin helpompaa on jos tulevalla miehelläs ois joku siellä amerikan puolella hakemassa papereita ja vois lähettää teille/tahi miehes käy asiaa selvittämässä.

Mun miehen osalta eivät jostain ihmeen syystä suostu lähettämään papereita suoraan meille, vaan tarvis olla muka paikan päällä Puolassa.

On muuten sitten niin hirvee rumba tuo papereiden selvittely ja saaminen että saattaa mennä hermo kerran jos toisenkin mutta kun näin aikasin ootte liikkeellä niin kyllä se siitä!:)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...