Jump to content
Naimisiin.info

Kirkkoon liittyminen häiden takia


Iis@

Recommended Posts

Meidän isä sanoi, kun kerroin eronneeni kirkosta, että "sitten et saa kirkkohäitä". No, ei oo tulossa  ::)

Kerroin myös isukille, että on harvinaisen huono syy olla jonkun seurakunnan jäsen sen takia, että sais KIRKKOHÄÄT. Mä erosin kirkosta juuri sen takia, etten usko systeemiin, ja samalla tiedostin, että jään pois myös kirkollisista seremonioista, voi voi... En voi ymmärtää, että joku tosiaan liittyy kirkkoon vaan häiden takia. Mä en myöskään käy joulukirkossa, vaikka äitini mielestä se olis mukavaa. Se on tekopyhää ja mulle kiusallista, kun paikalla on kuitenkin ihmisiä, joille ne sanat jotain merkitseekin.

Minäkään en käy kirkossa kuin sukulaisten ja ystävien juhlissa - ristiäisissä, rippijulissa, häissä, hautajaisissa. Osallistun seremonioihin nousemalla ja istumalla muiden mukana sekä laulamalla virsiä - pidän laulamisesta enkä annan sanojen "häiritä" itseäni. Rukouksiin, uskontunnustuksiin ja muihin sellaisiin en tietenkään yhdy.

Tällä tavalla voin sekä kunnioittaa läheisteni tapaa viettää juhlansa että noudattaa omaa vakaumustani olla uskonnoton. Eikä minun tarvitse tehdä asiasta sen kummempaa numeroa.

Link to comment
Share on other sites

Ok, saatoin ehkä kirjoittaa liian kärkkäästi aiheesta väsyneenä ja ärtyneenä. Sori.  :-[ Ymmärrän kyllä jos tosi uskovaisia ketuttaa se että ihmiset jotka eivät usko 100% kirkon oppeihin, menevät siellä naimisiin. No mut en minäkään pidä siitä että mulle kolahtaa kirkko ja koti postiluukusta vaikka en ole sitä pyytänyt..

Ja selvennykseksi vielä se että minulle sopisi siis maistraatti vihkipaikaksi ja vastustinkin aluksi kirkkoseremoniaa, mutta avo kun haluaa kirkkohäät niin hän haluaa ja koska minulle asialla ei nyt ole niin väliä, tulen tässä avoani vastaan ihan mielelläni. Kirkko ei siis ole meille vain "pramea paikka" jossa mennä naimisiin. Joten taitaa siellä avoni mielessä pyöriä nämä uskon asiat, koska näin haluaa loppujen lopuksi tehtävän.

Mites muuten, hyväksyykö kirkko sitten avopuolisoni vihkimisen koska hän selkeästi epäilee eikä ole 100% uskovainen? Mutta jos kuuluu ja haluaa kuulua kirkkoon, sekä siellä naimisiin? Eihän tämä sitten eroa muistakaan epäilijöistä siinä tapauksessa, ja on tällainen ei-aito-uskova.. Onko tällainen sitten loukkaavaa? Koska jos on, niin taitaisi aika moni seurakuntalainen olla loukkaaja.

Link to comment
Share on other sites

Meillä itse kuulun kirkkoon ja olisin halunnut kirkkovihkimisen, mutta miehen tekele ei kuulu kirkkoon. Mies ei halua liittyä kirkkoon pelkästään häiden takia, jonka vuoksi sitten vihkiminen on maistraatissa ja siunaus kirkossa. Itselleni kirkko-vihkiminen olisi ollut toki se kaikista mieluisin vaihtoehto, mutta ymmärrän hänenkin kantansa enkä tahdo toista "pakottaa" liittymään kirkkoon pelkästään häiden vuoksi. Näin saamme molemmat miltei sen mitä haluamme ja siihen on sopeuduttava ;).

Link to comment
Share on other sites

Guest FutureMrsSSS

Mun tuleva mieheni liittyi kirkkoon ja kastettiin (mun miestä ei siis oltu kastettu), jotta saadaan kirkkohäät. Tämä oli ainakin alunperin se syy, miksi mies ryhtyi koko touhuun..hänkin nimittäin halusi kirkkohäät. Käydessään juttelemassa papin kanssa oli heillä kuulemma ollut monia mielenkiintoisia ja syvällisiä keskusteluja. Tuleva mieheni oli kyseenalaistanut monia asioita ja yhdessä he papin kanssa olivat pohtineet asioita. Alunperin mieheni pitikin erota kirkosta vihkimisen jälkeen, mutta nyt ei niin aio tehdäkään. En tiedä uskooko hän nyt mitenkään erikoisesti mihinkään, mutta oli herännyt monille asioille tuossa matkan varrella.

Niin ja syy miksi häntä ei oltu kastettu lapsena oli se, että hänen vanhemmat halusivat poikansa itse päättävän haluaako kuulua johonkin uskontokuntaan (isällä ja äidillä eri uskonnot). Anoppi (tai no mun tuleva sellainen) ei oikein nytkään ymmärtänyt miksi haluamme kirkkohäät ja kuvitteli sen olevan mun päähänpinttymä, eikä voinut uskoa sitä mahdollisuutta, että se oli yhteinen päätös ilman minkäänlaisia painostuksia kummaltakaan osapuolelta. Anoppi itse kun oli eronnut kirkosta sen vuoksi, ettei hänen poikansakaan kuulu kirkkoon...eikä halunnut tämän tuntevan oloaan erilaiseksi/ulkopuoliseksi  :-?

Eiköhän aikuinen ihminen tiedä omat motiivinsa eri asioiden tekemiselle.  ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Minä en kuulu kirkkoon, enkä oo koskaan kuulunutkaan, mutta meille tulee kirkkohäät koska mieheni niin haluaa. En aio liittyä kirkkoon häiden takia, koska mun mielestä se nimenomaan on tekopyhää! Kaikki litanjat opettelet ulkoa ja et ees itse usko omiin puheisiis. Onpa hieno tapa liittyä jonkun uskontokunnan jäseneks! Niinpä me mennään maistraatissa naimisiin edellisenä päivänä, ja kirkossa sitten siunataan meidän liitto. Vihkikaava on lähes samanlainen, joten kaikki vieraat ei varmaan ees tajua, että kyseessä on "vain" liiton siunaaminen. Mun mielestä ihmiset saa kääntyä vaikka islamin uskoon häidensä takia,  mutta itse en nää siinä mitään mieltä.  :o

Link to comment
Share on other sites

Mä luin keskustelusta vain muutaman viimeisen sivun, joten ehkä näitä ajatuksia on jo aikaisemmin tuotu esille. Kirkko (yleensä tällä tarkoitetaan ev.lut) omistaa Suomessa ehkä ne komeimmat kirkot ja jos puhutaan näistä kirkkoon liittyjistä 8ja heti eroajista), niin yleensähän se juuri on komeiden puitteiden takia.

Suomessa kumminkin on monta muutakin seurakuntaa, jotka voivat vihkiä ja joissa on ihan kivoja kirkkojakin. Luterilainen pappi voi mielestäni vihkiä luterilaisen ja vaikka helluntalaisen. Luterilaisessa komeassa kirkossa voi vihkiä myös parin, joka kokonaan kuuluu johonkin muuhun kristilliseen seurakuntaan. Tällöin vihkivä pappi voi olla siitä omasta seurakunnasta.

Jos siis tuntuu, että luterilaisessa kirkossa on "jotain vialla" mutta silti tuntee uskovansa johonkin, voi aina alkaa etsiä muista seurakunnista vastausta ja silti saada komeat kirkkohäät. Mun mielestä on hätiköityä vaan liittyä luterilaiseen kirkkoon häiden takia, jos kumminkin tuntee jotain vetoa johonkin uskontoon, kristillisyyteen, kirkon perinteeseen tms. Samalla vaivalla kun opettelee uskontunnustukset (ja ne muut litaniat, joihin ei kumminkaan usko) voisi tehdä pientä kartoitusta omasta uskosta ja muista uskovista yhteisöistä, joita paikkakunnalla toimii ja tutustua heidän toimintaansa ja arvoihin. Kirkkohäät voi silti saada, mutta tilalle voi saada ihan oikeaa uskoa, jos asennoituu oikein.

Vihkimisen edellytykset

Yleisten edellytysten lisäksi kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Jos vain toinen vihittävistä on evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, kirkollinen vihkiminen on mahdollinen, kun ev.lut. kirkkoon kuulumaton osapuoli on jonkin muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen.

Piispainkokouksen päätöksellä kristillisiksi kirkkokunniksi Suomessa luetaan seuraavat:

Suomen ortodoksinen kirkkokunta

Finlands Svenska Adventkyrka

Finlands svenska babtistsamfund

Finlands svenska metodistkyrka

Fria Missionsförbundet

Katolinen kirkko Suomessa

Kristillisten Tekojen kirkko

Luterilainen Sanan yhdyskunta

Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta

Suomen Adventtikirkko

Suomen Anglikaaninen kirkko

Suomen helluntaiherätys

Suomen babtistiyhdyskunta

Suomen metodistikirkko

Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko

Suomen vapaa evankelisluterilainen seurakuntaliitto

Suomen Vapaakirkko

Yksityinen kreikkalais-katolinen yhdyskunta Viipurissa

Link to comment
Share on other sites

Suomessa kumminkin on monta muutakin seurakuntaa, jotka voivat vihkiä ja joissa on ihan kivoja kirkkojakin. Luterilainen pappi voi mielestäni vihkiä luterilaisen ja vaikka helluntalaisen. Luterilaisessa komeassa kirkossa voi vihkiä myös parin, joka kokonaan kuuluu johonkin muuhun kristilliseen seurakuntaan. Tällöin vihkivä pappi voi olla siitä omasta seurakunnasta.

Meinasi olla vaikeaa meillä saada luterilaiseen kirkkoon (jonka jäsen sulhoni on) vihkijäksi mun seurakunnan (vapaasrk) pastori, vaikka täydet vihkioikeudet vapispastoreilla ihan lakienkin mukaan on. Näköjään täällä keskisessä Suomessa on sitten jonkin verran niitä pareja, jotka haluaa kirkkohäät vain prameiden puitteiden vuoksi, sillä munkin piti useaan otteeseen tarkoin perustella syyt, minkä takia haluamme eri seurakunnasta vihkijän luterilaiseen kirkkoon (meillä tosin muukin syy kuin vain prameiden puitteiden haku). Kirkkoherra siinä puhelinkeskustelun yhteydessä äityi vähän ärtyilemäänkin juuri näiden luterilaisen kirkon "hyväksikäyttäjien" suhteen.  ::) No, onneksi lupa tuli, sillä kyllä mieluummin kuitenkin otamme tutun ja läheisen vihkijän kuin jonkun tuntemattoman papin.

Ja OT:n puolelle tais lirvahtaa tämäkin juttu... ;)

Link to comment
Share on other sites

Ei ole käynyt mielessäkään. Käännetäänpä kysymys toisinpäin - kuinka moni olisi valmis eroamaan kirkosta häiden vuoksi? Tai kuinka moni kääntymään muslimiksi? Tietysti ehkä, jos on jokin uskonnollinen vakaumus, niin silloin ymmärrän liittymisen, mutta ateistina en voisi itse kuvitellakaan sellaista. En ole nimittäin koskaan kirkkoon kuulunutkaan.

Avioliiton siunauskin on täysin poissuljettu, ao. syystä (lainaus naikkareista):

Avioliiton siunaamisen kaava

Kaava on erittäin lähellä avioliittoon vihkimisen kaavaa. Käytännössä ainoastaan sormusrukous, sormuslupaukset ja avioliiton vahvistaminen on jätetty pois ja kysymysten sanamuoto on toinen.

JOHDANTO

1. Johdantomusiikki (soitinmusiikkia ja/tai virsi)

2. Alkusiunaus

3. Johdantosanat

4. Psalmi

5. Rukous

SANA

6. Lukukappale (luetaan raamatunteksti)

7. Puhe

SIUNAAMINEN

10. Kysymykset

11. Aviopuolisoiden siunaaminen

12. Virsi

13. Yhteinen esirukous

14. Isä meidän -rukous

PÄÄTÖS

15. Siunaus

16. Lähettäminen

17. Päätösmusiikki

En näe tässä mitään NIIN poikkeavaa vihkikaavaan verrattuna, että olisin valmis kyseiseen seremoniaan. En ikinä voisi osallistua rukouksiin yms.

(Mutta pitää tietysti muistaa, että siviilirekisteriin kuuluminen ei kaikkien kohdalla tarkoita ateistista maailmankatsomusta.)

Link to comment
Share on other sites

(Mutta pitää tietysti muistaa, että siviilirekisteriin kuuluminen ei kaikkien kohdalla tarkoita ateistista maailmankatsomusta.)

Jeps, täällä yksi. En kuulu kirkkoon, enkä mihinkään muuhunkaan uskonnolliseen yhdyskuntaan. Mies on edelleen (toistaiseksi...) kirkon jäsen. Vihkiminen on maistraatissa, ja seuraavana päivänä sitten tuttu pappi siunaa avioliiton kirkossa. Kaavailtiin aluksi sellaistakin vaihtoehtoa, että oltaisiin vaan pyydetty juhlapaikalle joku vanhempi uskova siunaamaan liittomme (virallinen osuushan hoidetaan jo maistraatissa, joten siunaamiset yms. voi hoitaa ihan miten lystää  ;) ), mutta lähinnä kunnioituksesta sukulaisia kohtaan päädyttiin kuitenkin tuohon ratkaisuun.  Ja no - Jumalan siunaustahan me pyydetään eikä kirkon, joten eiköhän se noinkin onnistu. Pappi on tosiaan kuitenkin tuttu, ja toivottavasti saadaan vaikuttaa toimitukseen riittävän paljon!

Mutta jos en uskoisi, niin en kyllä suostuisi kirkkoonkaan menemään. Kunnioitan oikeesti ihmisiä, jotka tässäkin asiassa pitää kiinni vakaumuksestaan!

Link to comment
Share on other sites

Minut on aikoinaan vihitty maistraatissa, avioliitto siunattu kirkossa. En silloin kuulunut kirkkoon. Tämä toinen (ja ehdottomasti viimeinen!) avioliittoni vihitään kirkossa, kirkkoon liityin jo reilu vuosi sitten. Osaksi tulevan mieheni pyynnöstä, vaikkakin olin siihen sitoutunut ja halusin sitä itsekin. Enkä vain siitä syystä, että mieheni haluaa ja haluan itsekin kirkossa naimisiin, vaan jotain "vahvempaakin" siinä taustalla on, vaikka en kuitenkaan uskoon ole tullut tms. Meidät vihkii pappi, jonka kanssa kävin "rippikouluni" ja hän kastoi tyttäremme, joten tämä kirkossa vihkiminen juuri hänen toimittamana on kuin piste i:n päälle.

Link to comment
Share on other sites

täällä yks kyllä ketä liittyy kirkkoon  että pääsee kirkossa naimisiin :)  sunnuntaina pitäis jumalan palvelukseen mennä, ensimmäistä kertaa ;D No ei olis tullut liityttyä varmaankaan jos ei olis häitä tiedossa.

Link to comment
Share on other sites

Meillä taas on niin päin, että vaikka kuulumme toistaiseksi molemmat kirkkoon, on oma vakaumus häitä mietittäessä voimistunut: emme halua kirkkohäitä. Meille tulee siviilivihkiminen. Kokisin kirkkovihkimisen papin puheineen ja virsineen meidän kohdallamme tekopyhäksi teeskentelyksi. Ateisteja emme kumpikaan ole, maailmankatsomus on enemmän humanistinen ja agnostinen.

Link to comment
Share on other sites

Mie en ees lukenu kun alkuperäsen kysymyksen, eipä tarvinnu kun näkökantani on selvä: Kirkkoon ei kenenkään pitäs liittyä vaan saadakseen kirkollisen hää-seremonian. >:( Miusta se loukkaa niiden uskoa jotka kirkkoon kuuluvat ja luterilaista uskoa tunnustavat. >:(

Link to comment
Share on other sites

Meillä minä en kuulu kirkkoon. En ole koskaan kuulunutkaan. Enkä myöskään ole suostunut miehen pyyntöön, että liittyisin kirkkoon. Häistä ollaan puhuttu (päivämäärä vielä auki) ja mies haluaa kirkkohäät, joten olen sitten suostunut että liitto voidaan siunata kirkossa. En vain näe mitään syytä liittyä kirkkoon vain häiden takia.

Joskus olen kuulunut muuhun uskonnolliseen yhdyskuntaan, en tosin enää, josko se sitten vaikuttaisi siihen että en kirkkoon halua kuulua.

Link to comment
Share on other sites

Mielestäni jokainen voi veivata edes takaisin kirkkoon liittymisen kanssa koska henkilökohtainen asia.

Jos joku loukkaantuu siitä että liityn kirkkoon vaan häiden takia ja luultavasti eroan siitä taas joskus niin katsokoon peiliin kuinka vaikutan hänen elämään päätökselläni.

En taatusti loukkaa päätökselläni ketään jos en kerran itseänikään!

Link to comment
Share on other sites

^ Onhan tuo melkoisen epäkunnioittavaa niitä kohtaan, joilla on uskonnollinen vakaumus ja elämänkatsomus, ja joille kirkko merkitsee aivan muuta kuin ilmaista tapahtumanjärjestäjää ja hienoja puitteita vihkimiselle. Pahiten uskovien yhteisöä kuitenkin halveksuvat ne seurakunnat, jotka hyväksyvät jäsenekseen liian heppoisin perustein.

Link to comment
Share on other sites

En hyväksy kirkkoon liittymistä pelkästään häiden vuoksi.Mielestäni siinä loukkaa uskovia ja omia periaatteitaan,jos on ateisti.Toisaalta häät voi antaa viimeisen sysäyksen kirkon suuntaan,jos on aiemmin eronnut kirkosta tai on lapsesta saakka ollut irti kirkosta.Näin siis jos liittyy kirkkoon häiden takia,mutta huomaakin,että täähän oli ihan hyvä juttu.Itse olen aina kyllä kuulunut kirkkoon,mutta rippikoulu jäi väliin sillon 15-16 vuotiaana,kiinnosti vissiin muut jutut enemmän :)Sitten parikymppisenä tuli pesti kummiksi,jonka innoittamana sain suoritettua tuon riparinkin vihdoin ja viimein.

Link to comment
Share on other sites

Kummiksihan voi myös valita henkilön joka ei kuulu kirkkoon.

Suomessa uskonto antaa suuren määrän vapauksia ihmisille joihin katson myös kirkkoon liittymisen ja siitä eroamisen. Uskonto on jokaisen henkilökohtainen asia ja vaikka siellä kuinka ryhmässä kokoonnuttaisiin niin nämä tapaukset jotka edes takaisin siirtyvät ei ole kenenkään uskomisesta pois. Jo ala asteen uskonnon opettaja ennen muinoin sanoin ettei jumala sulje ketään meitä pois kuulutaampa tai ollaan kuulumatta mihinkään.

Itse en myönnä kuuluvani mihinkään kategoriaan vaikken jumalaan uskoisikaan.

Link to comment
Share on other sites

^ Ei muuten voi:

"Kastettavalla tulee olla ainakin kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja evankelisluterilaisen kirkon jäseniä. Näiden lisäksi kummeina voi olla luterilaisen kirkon kasteen hyväksyvään kirkkoon tai uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvia henkilöitä. Vähintään kahden kummin tai muun todistajan tulee olla läsnä kastetoimituksessa." (Suomen ev.lut. kirkon sanasto)

Nuo kristityt kastekummit myös merkitään kirkonkirjoihin. Nimiäisissä saatuja siviilikummeja ei sen sijaan merkitä mihinkään rekisteriin ja koko kummius ylipäätään perustuu ihan vain lapsen vanhempien ja kummien väliseen keskinäiseen sopimukseen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...