-Fanny-

Lihaton menu vegetaristien häissä?

95 viestiä aiheessa

Vanha aihe, mutta pakko nostella ylös kun olin joku aika sitten häissä, joissa tarjoiltiin vain vege-ruokaa.

Ruoka ei siis ollut vegaania, mutta ei sisältänyt lihaa eikä kalaa. En ole ikinä syönyt niin monipuolista (ja maukasta!) ruokaa tai nähnyt näin runsasta tarkoilua missään häissä, joten todellakaan en lihaa kaivannut!

Buffet:

- Perunasalaattia

- Kreikkalaista salaattia

- Pasta-juusto-salaattia

- Vihreää salaattia

- Soijapyöryköitä

- Punajuuripatee

- Kermaperunat

- Kukkakaali/parsakaali gratiini

- Pähkinäpihvejä

- Ruskeakastike

- Valkopaputomaattikastike

Jälkkäripöytä:

- Kermakakku

- Voileipäkakku

- Kinuskikonvehteja

- Minttumokkapalat

- Pikkuleipiä (varmaan noin 5-6 erilaista sorttia!!!)

- Coctailtikuissa hedelmiä ja juustoja

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei vain!

Itse olen suunnittelemassa serkkuni häämenua ja tiedän että suvussa muutama vegaani ja kasvistapaus on ja haeskelin netistä vähän ideoita. Kasvisruuasta saa uskomattoman maukasta ihan vaan mielikuvitusta käyttämällä.

Mielestäni se on vähän sukupolvikysymys: Siskoni rippijuhliin suunnittelin kasvismenuun siskoni pyynnöstä ja isä oli mukana toteuttamassa sitä ja kyseli jatkuvasti että eikö jo laitettaisi lihaa, ja mitähän nyt suku sanoo, kun ei ole sitä lihaa ja niin edelleen. ainut lihaan viittaava meillä oli kanasalaatti ja sekin koska siskoni syö kanaa. Vieraat tykkäsivät eikä kenelläkään ollut lihasta sanomista, lähinnä toimi keskustelun aiheena jota isäni kovasti viljeli, luuli varmaan että häntä syytetään köyhäilystä tai jotain... ;) Olen siis kokkiopiskelija, valmistun ensi keväänä ja häät ovat heinäkuussa. Vegaaniruuasta minulla ei ole hirveästi kokemusta, joten iloisella mielellä luen keskusteluanne ja ideoitanne. :)

Voisin heittää tähän kysymyksen tuosta hunajasta, että kelpaako se vegaaneille, vai onko se ehdoton nounou?

Kiitos jo etukäteen! :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Voisin heittää tähän kysymyksen tuosta hunajasta, että kelpaako se vegaaneille, vai onko se ehdoton nounou? Kiitos jo etukäteen! :)

Itse olen vain lakto-ovo, mutta hunaja ei mielestäni käy vegaaneille, koska kaikki eläintuotteet on poissa laskuista. Ehkä hunajaa voisi verrata maitoon, ei suoraan eläintuote, mutta eläimestä saatava tuote.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Uskaltaako kukaan kasvis-kalaruokaa tarjonneista kertoa pitopalvelunsa nimeä? Ehkä jopa pääkaupunkinseudulla toimivaa?

Olemme heilan kanssa suunnitelleet lihattomia häitä, sillä olemme molemmat olleet vuosia kasvissyöjiä. Heila kuitenkin syö kalaa (johon minä en koske), joten sitä haluamme tarjolle. Vieraat taitavat olla enemmän tai vähemmän sekasyöjiä. Ainoa tunnustaunut (lievä) kala-allergikko vähän irvisteli, kun kuuli suunnitelmastamme, mutta ei kyllä tule nostamaan meteliä, jos ruoka on hyvin tehty ja sitä on riittävästi. On minultakin kyselty, olenko ruvennut syömään jauhelihaa, kun olen tarjoillut soijarouheella terästettyä lasagnea :girl_haha:. Änkyrä-sukulaiset todennäköisesti jättävät tulematta jo muista syistä...

Hyvän pitopalvelun etsiminen vain hirvittää. Kasvisruokaa kun voi tehdä "Unicafen tapaan" (kaikki yliopisto-opiskelijat varmaan tietävät nämä) eli tunnistamattomaksi mössöksi keitettyjä vihanneksia, tai sitten sen voi tehdä hyvin. Ongelma on, että jos pitopalvelulla ei ole kokemusta kasvisruuista, tulos voi olla vihersalaattia ja mössöä hienoista nimistä huolimatta. Ei houkuta yhtään.

Muokattu: , käyttäjä: Viljaana

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Voisin heittää tähän kysymyksen tuosta hunajasta, että kelpaako se vegaaneille, vai onko se ehdoton nounou?

Olen samaa mieltä _tiian_ kanssa, että monet vegaanit välttävät myös hunajaa, mutta sanoisin, että on aina parasta kysyä kyseiseltä henkilöltä. Ruuanlaitossa hunajan voi varmaan korvata jollakin siirapilla; agavesiirappi, jota saa erikoiskaupoista, voisi olla hyvä korvike.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä on häät heinäkuussa 2012 Joensuussa ja päädyimme lakto-ovo-vegetaristiseen ruokaan. Kaikki on luomu- ja lähiruokaa, paitsi Hälsans Kökin tuotteet, jotka ainakin maistuvat myös lihansyöjille - testattu on :) Toivon todella, että kaikki vieraat nauttivat ruoasta.

Menu

Kotikalja, marjamehu, jäävesi

Karjalanpiirakat ja munavoi

Kotonatehty ruisleipä ja voiruusukkeet

Kermainen metsäsienisalaatti

Vihersalaatti fetajuustolla

Punajuuri-omenaraaste raejuustolla

Etikkakurkkuveneet

”lihapyörykkä”-savujuusto cocktailtikut

”kananugetit” & curry-kermaviilidippi

Kermainen kasvis-suppilovahveropaistos

Juurespihvit, perunamuusi & kermakastike

Hunajaiset uunijuurekset

Puolukkasurvos

Kahvi, tee, marjamehu

Hääkakku

Suklaasydänpikkuleivät

Kahvikakku-sydänkranssi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Viljaana: meidän pitopalvelu on Annin juhlapalvelu (ei koskaan harkittu eri pitopalveluita, kun tämä pitopalvelu tulee hääpaikan mukana automaattisesti). Varatessani hääpaikkaa kyselin heidän kasvisruokavaihtoehdoistaan, ja heillä on useampi kala-kasvismenu. Myös yksi täysin lakto-ovomenu on mulle lähetetty, se on tosin pöytiintarjoiltuna.

Alkukasvisruokia on mieletön määrä, pääruokia taas vähemmän. Meillä on palaveri helmikuussa jossa käydään menu läpi, pitopalvelun omistaja sanoi tulevansa mukaan palveriin, että varmasti saadaan hyvä, tasapainoinen ja täyttävä kasvismenu. Kuulemma kehittelevät nyt kovasti uusia kasvisruokia, koska niille on kysyntää.

Voin yrittää muistaa tulla palaverin jälkeen kertomaan, millaiseksi menu sitten muodostui.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Koska en itse vaadi erityiskohtelua, olisi se mielestäni omituista, että meidän häihimme saapuvat vieraat vaatisivat erityiskohtelua sekasyömisvalintansa vuoksi. Kuitenkin ihminen tarvitsee kasvikunnan tuotteita pysyäkseen jotenkin hengissä terveenä, liha ei ole yhtä välttämätöntä, joten en ymmärrä kuinka joku voisi kieltäytyä syömästä kasvikunnan tuotteita täysin jos ei rinnalla ole jotain lihaa?

Varsinkin, jos on kyse kala-kasvismenusta, niin eikös sekasyöjien ruokavalioon kuulu kala yhtä lailla kuin lihakin? En ymmärrä mahdollista ongelmaa. Eihän sekasyöjätkään AINA syö aterioillaan lihaa, esim. pinaattikeitto tai -letut, riisipuuro jne...

 

Sekasyöjä hyppää keskusteluun.. Tästä täysin samaa mieltä, ei meillä joka päivä syödä punaista lihaa tai tilata sitä aina ravintolassa -niin miksi sitä pitäisi saada sitten toisten juhlissa? Eiväthän vieraat muutenkaan pääse määräilemään (toivottavasti) hääpäivää.. 

 

Ja tuskinpa vieraat edes huomaisivat olevansa kala-kasvis-häissä, mikäli asiaa ei ole mainostettu. (Onhan lihamenujenkin alkuruoat usein kasviksia..) Miksei voi vain todeta, että häissä on (yhtenä) pääruokana kalaa?

 

Valitettavan monilla "juntturoilla" on käsitys, että kaikki menut, joihin liittyy kasvis, tarkoittaa juurikin niitä epämääräisiä vihannesmössöjä ja salaattia. Serkkuni on jonkinlainen vege (syö kalaa, mutta en nyt muista maito/muna-puolta) ja hänen luonaan olen juurikin nähnyt kuinka suomalaiset miehet mussuttavat mielissään soijalasagnea huomaamatta yhtään mitään. Kumma juttu, miten ruoan nimi vaikuttaa makuun..  :unsure:  Ne on vaan näitä ennakkoluuloja ruokia kohtaan, joita ei ole maistanut..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Noniin, pitopalvelupalaveri pidetty ja meidän menusta muodoistui seuraavanlainen:

 

Alkuruoat

 

Yrttimarinoituja paahdettuja artisokansydämiä

Aurinkokuivattuja tomaatteja rucolapedillä

Seesamipaahdettuja papuja ja paahdettuja cashew-pähkinöitä

Tomaatti-mozzarella-basilikasalaatti

Bruschettaa manchegojuustolla ja rypäleillä

Quinoa-vihersalaatti

Balsamico (tumma ja vaalea)

 

 

Pääruoat

 

Vuohenjuusto-punajuurilasagne

Savoijin kasviskääryleet

Punaviinikastike

Bataattipyree

 

Porkkanasämpylät, focaccia

Pestolevite, voi

 

Hääkakku & makeat

 

Mango-suklaakakku, mangomelba

Macaron-leivoksia, Marianne-kuivakakkua ja pullapitkoa

 

Iltapala

 

Feta-kasvispiirakka

Muokattu: , käyttäjä: Branilla

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä oli ruokana kala-kasvis-menu. En tiedä, huomasivatko vieraat edes, että tarjolla ei ollut yhtään muuta lihaa. Saimme vain kiitoksia ruuasta, mainion pitopalvelun ansioista (Share tastes and events). Jopa se ainoa kala-allergikko vain kehui saamaansa kasvispääruokaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En pettyisi, tosin toivoisin, että kasvisruoka olisi täyttävää. Tätähän mm. kasviscurry (oma lempiruokani,  vaikka omnivoori olenkin) juurikin on ja ilahtuisin ihan penteleesti jos saisin sitä häissä. Toki olenkin itse nuorta polvea, ja voihan se olla, että varttuneempi juhlakansa odottaa saavansa lihaa "niinkuin on tapana" tai jostain muusta virttyneestä perinnesyystä. Tuskin kukaan siitä tulee kuitenkaan jupisemaan. Tarjotkaa teille mieluista ruokaa. 

Lyhyt vastaukseni on; kaikkia ei voi miellyttää, tehkää itsellenne mieluinen juhla.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En pettyisi enkä loukkaantuisi :) Niin kuin Ninahikin sanoi, toivoisin että ruoka olisi täyttävää ja tarjolla olisi lämmintä kasvisruokaa myös, niin kuin teillä näyttäisikin olevan :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olisin kyllä hämmästyneempi jos olisi liharuokaa tarjolla kahden vegetaristin hääjuhlassa. Eli mun mielestä ihan luonnollinen valinta, eikä siinä oo kellään mitään nokan koputtamista edes itsekseen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Omalla kasvissyöjäsulhasella on yksi niin juntti kaveri, että voisin kuvitella sen näyttävän pitkää naamaa, kun häissä tarjotaan pelkkää kasvisruokaa. Se on aukonut sulholleni vappupiknikillä grillin ääressä päätäänkin tyyliin "ai, jotain soijamakkaroita" (halveksiva äänenpaino).

Minusta nuo mielipiteet voi jättää omaan arvoonsa (nimittäin tuokin laukoja on häävieraslistalla). Isäni puki asian sanoiksi hyvin, kun koemaistatettiin häiden vegaanipääruokaa (ja tämä pätee myös muihin keski-ikäisiin vieraisiin): "Kyllä tähän ikään voi jo jotain muutakin syödä kun läskisoosia". <--- Välittyyköhän tuosta kommentista ulkopuoliselle keski-ikäisen sekasyöjän hyväksyvä asenne ruokavalintaan...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Lisäänpä nyt vielä toisen viestin perään, kun ollaan jännän äärellä ja allekirjoittaneen suosikkiaiheessa: Itse olen nimittäin ollut tapahtumissa, missä kasvisvaihtoehto on koostunut lihansyöjien lisukkeista tai pahimmillaan ei ole ollut edes niitä uunijuureksia tai keitettyjä vihanneksia, vaan vihreää salaattia ja leipää. Onkohan se sitten kostomentaliteettia, kun meinaan viis veisata niiden mielipiteistä, jotka odottavat oletusarvoisesti saavansa liharuokaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^Haha, kuulostaa tutulta. :D

 

Mutta siis, itse olen kasvissyöjä, ja hämmästyin aikoinaan ylioppilasjuhlieni järjestelyjen alla äitini kommenttia: "sinähän tiedät, miltä tuntuu, kun ei ole tarjolla sellaista syötävää, jota voisit syödä.". Hän siis ihan puhtaasti koki, että lihaa syöville täytyy olla lihavaihtoehto, muuten on epäkohtelias eikä kokenut, että kasvissyöjille soveltuva ruoka olisi samallalailla lihaaneillekin sopivaa tarjottavaa. Minua itseäni tämä siis hieman hämmensi, sillä en ymmärrä, miksei sekasyöjä voisi mielellään syödä esim. tomaatti-fetapiirasta (jota juhlissani muuten muiden muassa tarjottiin), mutta koska äiti maksoi ja enimmäkseen leipoi, niin annoin hänen vääntää vielä lihaisemmat tarjottavat lisäksi. On siis ihmisiä, joista olisi varmaan epäkorrektia tarjota pelkkiä kasvisruokia, mutta itte en kyllä ainakaan meinaa äitiäni tässä asiassa kuunnella, jos joskus naimisiin menen. (Eri asia tietty, jos osallistuisivat kustannuksiin tms.) Kaikkia ei voi kuitenkaan miellyttää, eivätkä kaikki pidä kaikista ruoista.

Muokattu: , käyttäjä: Veniella

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Yhdistin tämän jo olemassa olleeseen ketjuun "Kala-kasvis-menu häissä?", koska kysymyksen luonne oli sama ja mielipiteitä jo neljä sivua :)

 

Oma vastaukseni on, että en odottaisi. (Sillä olettamuksella, että tietäisin etukäteen asian ja olisin mahdollisesti hääparin luona ruokaa syönyt tms., niin Ofelian kanssa samaa mieltä, että kummastelisin ehkä jopa.) Hyvin tehdystä tofuruuasta ei edes kaikki erota, ettei siinä ole lihaa ;)

 

Kannattaa lukea myös ketju  

Miten paljon pitää huomioida eriyisruokavalioita? (yhdistetty) - siellä on tätäkin pohdittu. ;)

 

Ja mielestäni tuo tomaatti-feta-piiras juhlissa ei ole mitenkään "ei-lihansyöjien" ruoka, vaan ihan perustarjoiltava... Esim. meidän kihlajaisissa ainut liha oli tonnikala (munariisitunapiiras) ja sekin tuli vähän sivusta mukaan, vaikka sekasyöjiä ollaan.

Muokattu: , käyttäjä: Tipzilla

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nostetaanpas vanhaa ketjua, kun aihe alkaa olla itselle ajankohtainen.

Varattiin pitopalvelu ja näillä näkymin menu on lähes kokonaan vegaaninen. Pari juustojuttua on tulossa ja kahvipöytään varataan luultavasti lehmänmaitoa tai -kermaa kauramaidon lisäksi. Kakuista osa on luultavasti vegaanisia ja osa ihan perinteisillä ohjeilla tehtyjä. Olemme itse lakto-ovoja (kohtuullisen joustavia), mutta teemme paljon kokonaan vegaanista ruokaa.

Tätä ketjua luettuani aloin kuitenkin miettiä, pitäisikö tarjolle laittaa myös jotain lihasta. Jos ei muuta, niin porkkalan tilalle lohta alkupaloihin. Pitopalvelumme tekee todella hyvää kasvisruokaa, joten laadun suhteen ei pelota, lähinnä mietin muutamia sukulaisia ja paria "laatutietoista" kaveria, jotka eivät pidä korvikekasvisruoista (esim. porkkala). Toisaalta kyseessä ovat meidän juhlat ja haluan kerrankin syödä hyvällä omalla tunnolla kunnon juhla-aterian.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse tarjoaisin luultavasti tuossa tilanteessa vain kasvisruokaa, sillä eiköhän vieraat hyvin ymmärrä, jos olette molemmat itse vegejä. Tietysti teette niinkuin hyvältä tuntuu. ^_^

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään