~Taateli

Paisuivatko vai supistuivatko suunnitelmanne?

12 posts in this topic

Kaikillahan meillä on/oli suunnittelun alussa paljon asioita mielessä, joita toivoi häissänsä tapahtuvan. Esimerkkinä Maiju Morsian oli suunnitellut kolmensadan ihmisen häät limusiinilla ja kartanoillallisella kaikkinen lisukkeineen, mutta lopputuloksena olikin 80 vierasta, anopin kuplavolkkari ja pienimuotoinen hääjuhla, joka loppui aikaisin. Toisaalta Maisa Morsmaikun vaatimattomiksi suunnitellut häät paisuivat 250 vieraan vuorokauden kestäväksi juhlaksi.

Esimerkit todellakin kärjistettynä, mutta silti:

Miten suunitelmanne muuttuivat vihkimisajankohdan lähentyessä ja mitkä olivat ne suurimmat muutokset, joita teitte suunnittelun aikana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vierasmäärä pysyi ennallaan, tosin laajemmassa kokoonpanossa verrattuna vaihtoehtona olleeseen hiukan suppeampaan listaan. Kauempana oleva kirkko hylättiin ja valittiin vihkiminen juhlapaikalla, joten järjestelyt yksinkertaistuivat. Mutta budjetti paisui pari tonnia yli kun ei millään halunnut tinkiä joistain jutuista (esim. elävä musiikki, juomat, valokuvaus, sormus, kauneudenhoito, kampaus ja meikki). Tuohon pariin tonniin ei ole laskettu häämatkaa, joka on vielä tekemättä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vierasmäärä puolittui ja hääjuhla yksinkertaistui. Syynä ei ollut liian isot kustannukset vaan se, että tajusimme pikkuhiljaa suunnitelmien edetessä, millä tavalla tahdomme avioliittoamme juhlistaa (siihen asti oli ehkä monessa kohdin tukeuduttu siihen yleensä häissä on näin-ja-näin -ajatuskulkuun). Halusimme pitää hössötyksen ja turhanpäiväisyyksien vatvomisen minimissä niin, että päivän pääasia eli vihkiminen pysyisi pääosassa niin suunnittelussa kuin hääpäivänäkin. Onnistui ja jäi ihanat muistot

Budjetti ei kovin paljon pienentynyt mutta käytetyt rahat kohdistuivat eri tavalla kuin alunperin ajattelimme eli panostimme meille tärkeisiin asioihin kunnolla.

Ainakin meille oli todella tärkeää suunnitella tärkeää päiväämme pitkään etukäteen, sillä lailla suunnitelmat muotoutuivat pikkuhiljaa juuri meille sopiviksi ja turhat jutut karsiutuivat oleellisten tieltä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Homma paisui aika tavalla alku suunnitelmasta. Mitä enemmän asiaa miettii, sitä enemmän tajuaa kuinka nämä ovat ainoat häämme. Haluamme hienot häät.

- Alunperin oli tarkoitus, että kaverimme ottaa kaikki kuvat. Sitten tajusimme, että kuvat ovat tosi tärkeitä, ne on ainoa kunnon muisto tuosta päivästä ja haluamme, että tulevat lapsemmekin näkevät hyviä kuvia sitten joskus.

- Sormukset piti ostaa liikkeestä ja hieman halvemmalla hinnalla kuin nyt. Päädyimme teetttämiseen, sormukset sormessa koko loppuelämän. Miehelle piti jäädä vain kihla sormeen, teetämme hänellekin toisen sormuksen.

- Kutsut piti tehdä itse, mutta kun en millään ehdi, ne teetetään

ja paljon muuta... Budjetti varmaan kaksinkertaistunut, mutta ei hätää, koska me saadaan kerättyä se summa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paisuivat jonkun verran. Alustavassa rakenteessa pysyttiin eli:vihkiminen ja hääillallinen 20 lähimmän kanssa, seuraavana päivänä isommat juhlat, joiden ruokaan ja juomaan panostetaan.

- vieraita kutsuttiin aiotun 50 asemasta 80

- pitopalvelu oli paljon kalliimpi kuin aluksi ajattelimme (mutta todellakin kannatti!)

- kävin kampaajalla ja meikkaajalla enkä laskenut siinä euroja (olin kuvitellut selviäväni ilman)

Nyt jälkeenpäin ajatellen ei kaduta että paisui, tosin en varmaan olisi katunut sitäkään jos vieraita olisi ollut vähän vähemmän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä en ole naimisiin asti ehtinyt ja hääjuhlan järjestelyt on pysyneet kurissa just niinku ajateltiinki miehen kanssa. Mutta mutta, äitini on ihan tohkeissaan häitten kanssa ja haluaisi niistä ihan suunnattomat kekkerit (tyyliin 200 vierasta kun koko suku pitäisi kutsua) ja tosi monesta asiasta on pitänyt riidellä hänen kanssaan. Olen ajatellut tämän päivän ajan että jospa saisin pyöräyttää ajan kelloa taaksepäin (tai en olisi puhunut asiasta kenellekään) niin mentäis ihan kahdestaan papin ja 2 todistajan edessä naimisiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miten suunitelmanne muuttuivat vihkimisajankohdan lähentyessä ja mitkä olivat ne suurimmat muutokset, joita teitte suunnittelun aikana?

Minä olin jo ennen miehen tapaamista miettinyt, että jos joskus naimisiin vielä menen, sitten on ISOT juhlat, 50 kaasoa ja puku timantteja, kaikki mahdolliset yksityiskohdat viimeisen päälle. Hah. Kun avioitumisesta päätettiin, toivoin siviilivihkimistä, josta jälkikäteen kerrottais. Mies kuitenkin halusi juhlatkin, joten "kompromissina" alettiin järjestää n. 50 hengen juhlia.

Minua kuitenkin alkoi hyvin nopeasti ahdistaa ajatus pakkokivasta juhlasta, jossa heitellään kimppua, ryöstetään boolimaljaa ja riekutaan aamuneljään, koska on pakko. Sainkin vajaan ½ vuoden suunnittelun aikana ohjattua juhlan hääaterian suuntaan, jossa suurimmat ohjelmanumerot olisivat pari puhetta - myös mies on erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Eli vaikka juhlien kokoluokka säilyi periaatteessa samana, sisältö oli pelkistetympi kuin aluksi pelkäsin. :D

Suurimmat muutokset matkan varrella tulivat budjetissa, mitkä nekään eivät olleet mitää megaisoja:

- morsiameen käytetyt rahat (puku ym.) alittuivat parilla sadalla eurolla ja sulhaseen käytetyt taas lisääntyivät samalla summalla

- pitopalvelussa säästettiin, kun löytyi hyvä ja edullinen

- majoituskustannukset meinasivat ylittyä reilusti, mutta saatiin hääyösviitti lahjaksi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä juhlat paisuivat jonkin verran, mutta ei vieraiden lukumäärässä vaan askartelujen. Aluksi emme ajateleet tehdä kirkko-ohjelmaa tai menu/ohjelmakortteja, mutta loppujen lopuksi sellaisetkin sitten olivat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei paisuneet eikä supistuneet oikeestaan. Sen verran tosin karsittiin, että omasta autosta tehtiin hääauto, ei hankittu mitään "ulkopuolista" autoa, hääyö vietettiin hääpaikalla, vaikka jossain vaiheessa hetki harkittiin hotelliakin, mut hyvä että ei menty mihinkään! Muuten kyllä suunnitelmat pysyi ihan siinä, mitä alunperinkin oli. Vuosi häitä suunniteltiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei kumpaakaan. Alusta asti oli niin selvä suunnitelma, ettei se siitä muuksi oikein voinut muuttuakaan, varsinkin kun saatiin tehdä kahdestaan oman mielemme mukaan. Sen verran tosin juhla kutistui, että kutsutuista noin 70 hengestä tuli 50, kun lähes kaikki jättivät lapsensa kotiin/hoitoon - joskaan se ei sinänsä juhlien kokoluokkaan vaikuttanut, koska kutsutut aikuiset saapuivat melkein poikkeuksetta, minkä mukaan kaikki oli mitoitettukin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Supistuivat. Alun perin suunniteltiin mm. ilotulitusta, ja mä aioin kutsua n. 100 vierasta, mutta vierasmäärä väheni n. 80:een. :) Ja hyvä niin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä suunnitelmat pysyivät aika hyvin. Vierasmäärä pieneni hieman kun päätettiin jättää serkut kutsumatta. Sormukset maksoivat enemmän kuin oli ajateltu kun rahatilanne olikin parempi ja "ne täydelliset" sormukset sattuivat eteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now