eternity

Hääjuhlan maksullisuus

87 viestiä aiheessa

Uskallanpa minäkin laittaa tähän väliin.......

Ollaan oltu yhdessä yli 10 vuotta ja kippoja ja kuppeja on ihan riittämiin. Meidän häissä ei anneta lahjoja. Hääjuhla on lahja vierailta meille, ei edes tiedetä missä juhlat on, ennenkuin tullaan kirkosta ulos, kuski vie jonnekin......

Kaaso on hoitanut kaiken. Sen tiedän, että vieraat maksavat jokainen 25 €/hlö (ei tule lapsia). Kaikki vieraat ilmoittivat tulevansa, eikä kukaan valittanut maksusta, päinvastoin, olivat helpottuneita, kun ei tarvi miettiä mitä lahjaksi. Tuolla 25 € summalla jokainen voi syödä ja juoda niin paljon kuin sielu sietää.

Häämatkalla olin jo viikonloppuna ja sitten kun mennään jonnekin kauas pidemmäksi aikaa, haluan sen matkan kyllä ihan valita ja maksaa. ;)

Muokattu: , käyttäjä: hanna63

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minun ystäväni kertoi juuri, että heidän toinen ystäväpariskuntansa oli pitänyt pienimuotoisen hääjuhlan, jossa tarjottiin illallinen vieraille. Ideana oli, että vieraiden täytyi maksaa tietty summa juhlaan osallistumisesta, ja tämä summa oli siis ruoan kattava + vähän ylimääräistä, niin että jokainen maksoi siis omat pöperönsä ja se "vähän ylimääräistä" toimi sitten häälahjana.

Kaverin mielestä tämä oli tosi hyvä idea ja voisi toimia itsekin samalla tavalla, mutta minä jotenkin vierastan ajatusta kovastikin. Tietysti, jos haluaa rahaa lahjaksi, niin rehtiähän se on sitten ilmaista suoraan.. mutta jos summakin päätetään valmiiksi vieraan puolesta. :unsure: Minusta henk.koht tuo tuntuisi vähän nololta. Morsiamena en voisi noin toimia, vieraana "alistuisin kohtalooni" :grin: jos kyseessä olisi läheinen pariskunta, eli ihmettelisin mutta osallistuisin silti. Jos vähääkään etäisempi hääpari, niin skippaisin tyynesti kemut.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kai se riippuisi kuka sen sisäänpääsymaksun on kutsuunsa laittanut. Jos olisi kyse jostakusta tosi läheisestä, niin maksaisin kiltisti. Jos taas kutuja olisi vähän vieraampi, en menis koko juhlaan.

Ideana kaiken kaikkiaan tökerö.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No huh, pääsymaksu häihin?! Jo on aikoihin eletty, että kutsuttavilta vierailta perittäisiin ennakkomaksu siitä että saavat oikeuden ottaa osaa hääjuhlaan. Kuokkavierailta tuon nyt voisi vitsinä salliakin, mutta että varta vasten kutsutaan ja sitten ilman sisäänpääsymaksua ei ole paikalle tulemista. Itse häpeäisin itseni ennemmin hengiltä kuin tekisin noin. Ok, mekin toivomme lahjaksi rahaa mutta lahjan antaminenhan on täysin vapaaehtoisuuteen perustuvaa ja rahaa toivotaan yksinkertaisesti siksi että useamman vuoden yhteiselon jälkeen tavaraa on kertynyt niin tolkuttomasti etten tiedä enää mihin sitä säilöisin. Uskon että vieraatkin ymmärtävät sen, sillä tietävät kyllä että molemmat asuivat omillaan hyvän aikaa ennen seurustelemista ja yhteen muuttoa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jos mun serkku kustantaisi seurojentalohäänsä esim. 25 euron pääsymaksulla, niin jäisi pippalot käymättä. Mutta jos hääpari järjestäisi vähän erilaisen hääjuhlan (esim. vihkiminen laivalla tai sirkusesiintyjiä ja naposteltavaa) ja tää "pääsymaksu" toimisi myös häälahjana, niin ehdottomasti menisin ja maksaisin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me olemme ajatelleet asian taas niin, että haluamme kutsua kaikki läheiset mukaan juhlaan. Tämänhetken elämän tilanne ei vaan rahallisesti siihen anna myöten. Pidämme siis illalliskorttia hyvänä ideana, lahjoja emme halua, emmekä tarvitse koska yhteinen koti on jo perustettu ja jos häämatkaan ei ole sillä hetkellä varaa voimme sitä vallan hyvin lykätä tuonnemmaksi. Toivomme, että jokainen vieras kustantaa etukäteismaksulla suoritettuna oman (ravintola/pitopalvelu)ruokailunsa ja saapuu näin viettämään kanssamme suurta päiväämme ilman paineita lahjatileistä ja lahjaostoksista. Ei siis lahjaa missään muodossa, läheisen saapuminen juhlaan on meille se paras lahja. Miksi sitten ruokailla, jos ei ole varaa sitä kaikille kustantaa... syöminen juhlassa on välttämätöntä, jos meinaa pitkän matkalaisia juhliinsa kutsua ja ohjelmaa järjestää. Jos meille tulisi tällainen kutsu, ottaisimme sen itse ainakin mielellämme vastaan, samalla vieraskin pääsee helpommalla kun ei tarvitse lahjasummien kanssa pähkäillä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kyllä osallistuisin jos häihin pyydettäisiin osallistumismaksu. Johtuen varmasti siitä syystä koska ajatusmaailma ei ole niin jumiutunut kuin joillain, sekä siitä että itse häitä järjestävänä tietää miten paljon ne oikeasti voivat tulla maksamaan. Riippuen maksun suuruudesta en tiedä veisinkö kuitenkaan lahjaa jos vielä lahjalistan olostakin mainittaisiin. Ja hieman riippuisi myös siitä kenen häät on kyseessä. Ei tarvitsisi olla sirkustemppuja tai muuta erikoista, mutta mielestäni on väärin pyytää jotain 50e/hlö seurojentalohäistä, sillä pitopalvelumaksu jää selkeästi alle.

Itse en kehtaisi pyytää illalliskortti tms. muodossa "pääsymaksua". Johonkin se raja on kuitenkin vedettävä ja meillä se menee ravintolahäissä siinä että jokainen voi ostaa itse ruokajuomien jälkeen alkoholinsa. Joidenkin mielestä sekin on sama asia kuin pääsymaksu.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Aluksi olin aivan pöyristynyt ketjun aloitusvietistä: Pääsymaksu häihin?!? Ei ikinä, aivan ennenkuullumatonta!

Mutta mutta...kun luin koko ketjun läpi omat ajatukseni ja asenteeni hieman muuttui... Lahja on aina lahja (=periaatteessa siis täysin vapaaehtoinen) oli kyse sitten tavarasta tai rahasta. Siihen en menisi tuota pääsymaksu asiaa sotkemaan. Mutta kyllähän moni (naikkarikin) järjestää häitä, joissa vieraiden tulee itse maksaa juomansa. Ja moni pitää tätä ilmeisesti täysin hyvän maun mukaisenakin... Millä tavalla se sitten eroaa tästä ns. illalliskortista? Entä jos haluaisinkin tällaisissa kustanna-itse-juomasi -häissä skipata kokonaan ruokailun ja toivoisin, että hääpari panostaisi saman summan hyvien juomien tarjoamiseen? Tai ehkä ottaisin mieluummin hieman edullisemman aterian, jos sitten saisin ruuan kanssa lasillisen viiniä ilman, että minun tarvitsee siitä erikseen itse maksaa? Onko sitten myös niin, ettei tällaisiin kustanna-itse-juomasi -häihin ole soveliasta erikseen laatia vielä lisäksi lahjalistaa tai esittää rahalahjatoiveita?

En siis tiedä onko tuo "pääsymaksu" häihin ehkä sittenkään niin kaukaa haettu asia kuin alussa ajattelin... En tiedä onko se oikeastaan sen töykeämpää kuin se, että joutuisin häävieraana kaivamaan juhlassa jatkuvasti kuvettani (+varamaan rahaa mukaan). Itse asiassa mieluummin melkein maksaisin ennakkoon jonkin summan jos siten saisin ns. täysihoidon koko juhlan ajaksi sen sijaan, että itse juhlassa maksaisin erikseen joistakin tuotteista... Mutta ehkä tuo sanamuoto "pääsymaksu" ei oikein sovellu ainakaan suomalaiseen hääkutsuun. Asia pitäisi ehkä ilmaista jotenkin toisin tai sitten ainakin kertoa, että mitä tuolla pääsymaksulla saa.

Ja tarkennuksena vielä, että omiin häihini ei TODELLAKAAN ole tulossa pääsymaksua missään muodossa: meidän häissä rakkaille vieraillemme tarjotaan ruokaa, juomaa, herkkuja ja hyvää ohjelmaa niin paljon kuin sielu sietää ja enemmänkin. Ja kaikki menee meidän piikkiin -itsehän hääjuhlamme haluamme järjestää ja tietyt henkilöt kanssamme juhlimaan!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Mä en nyt ihan ymmärrä. Jos juhlien tarjoilu ei itselle riitä ja sitä haluaa täydentää, niin miten sitä voi verrata pääsymaksuun? Jos hääpari tarjoaa mehua, mutta haluan ehdottomasti cocista ja joudun tästä maksamaan, niin häät olivat maksulliset? Jos hääpari tarjoaa ruuan kanssa viiniä ja myöhemmin boolia, mutta ei juuri esim. olutta ja tämä pitää itse maksaa, niin hääjuhliin on pääsymaksu?

Nyt meni vähän yli ymmärrykseni.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^^ hmm...huomaan ilmaisseeni ajatuksen jouksuani ehkä hieman epäselvästi yön pitkinä tunteina... ^_^

En varsinaisesti halua rinnastaa juomien maksattamista häävierailla tuohon pääsymaksun perimiseen. Lähinnä vain pohdin tällaisia häitä ja koen, että vieraana ehkä kokisin ihan käytännön syistä ja oman viihtyvyyteni kannalta mielekkäämmäksi sellaisen vaihtoehdon, että maksan etukäteen jonkin summan ikään kuin pääsymaksuna ja nautin sitten itse juhlasta paikanpäällä ilman kustannuksia sen sijaan, että juhlaan joutuisin varamaan rahaa mukaan voidakseni ostaa itselleni joitain illanviettoon sisältyviä tuotteita... En ole koskaan tullut ajatelleksikaan, että asian voisi toteuttaa näin "pääsymaksuna", mutta esim. tällaisessa tilanteessa se olisi mielestäni ihan toimiva ratkaisu.

Mutta niin kuin monesti on todettu: jokainen omalla tyylillänsä. Itse voisin hyvinkin maksaa kohtuullisen suuruisen "pääsymaksun" häihin, jos tietäisin mitä sillä siiten saan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Aivan. Nyt ymmärrän pointtisi paremmin. Toisaalta jonkinlainen etukäteismaksu tuo mielestäni suurimpana ongelmana sen, että silloin maksajalla pitäisi olla jokin mahdollisuus vaikuttaa tarjoiluun. Entä jos tarjoilu ei vastaa lainkaan maksettua summaa, niin onko silloin oikeus valittaa? (Tämä on nyt saivartelua, mutta periaatteessa huono fiilis varmaan jää jos ruoka on pahaa, loppuu kesken tms.)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään