Onko yhteislaulu perinteisesti osa hääjuhlaa?


marges

Recommended Posts

  • 1 year later...
  • Replies 101
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Lähes kaikissa häissä, joissa olen ollut, on ollut yhteislaulua. Enoni häihin kymmenisen vuotta sitten olivat tätini ja äitini koonneet jopa "vaihtoehtolauluvihon" salaa hääparilta, joissa olivat tuttuihin lauluihin vaihtaneet sanoja hääparille sopivaksi. Mukava tapa, mutta meidän häihin ei yhteislauluja tule, sillä perinteiset yhteislaulut mitä häissä lauletaan, eivät oikein istu meille, ja sellaisia lauluja, mitkä sopisivat meille, eivät innokkaimmat laulajat eli vanhemmat ihmiset osaa :P

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Yhteislaulua....hmmmm

Hyvinkin reiluun ikään ehtineenä ja todella monia häitä kolunneena en ole

koskaan kuullutkaan yhteislaulusta.

Voisi tila tyhjentyä äkkiä (kuten valitettavasti usein käy huonon bändin aloitettua

itkuhumppavalitusvalssi sikermänsä).

Tai muistaakseni yksissä tuttavan häissä 10 vuotta sitten

sulhasen uskonnollinen täti miehineen viritti jotain yritelmää.

Mutta en siitä kuullut alkua enempää, kun tuli muiden mukana ulos kiirus.

Saliin jäivät vain laulajat ja hämillinen morsiuspari.

No tällä pariskunnalla on kuulemma tapana terrorisoida kaikki

muutkin sukujuhlat, joten kukaan ei edes esittänyt kohteliasta, vaan

antoivat samalla mitalla takaisin.

Eli katsoisin yhteislaulun vieraiden aliarvioimiseksi.

Link to comment
Share on other sites

Mun kummitati meidan haista kuultuaan heti ehdotti etta lauletaan sitten yhteislauluja 'niin kuin heidan haissaan laulettiin'...kaunis ehdotus mutta et todellakaan kiitos, :D meidan suvussa ei edes ole laulavia tarpeeksi virsia veisaamaan...ilmeisesti tama laulaminen on ollu jonkilainen haaperinne.

ma oon aina halunnu osata juomalauluja,OT mitas suomalaisia juomalauluja on olemassa? en oo varmaan koskaan kuulu.

Link to comment
Share on other sites

Ihan ekaa kertaa kuulin tästä, vaikka useissa häissä on tullut vierailtua. Sekä perinteisemmissä että modernimmissa tilaisuuksissa.

Mikäs siinä, jos suurin osa vieraista olisi innokkaita laulamaan. Itse kyllä laulaisin :D ja samoin varmaan moni sukulaisistani & kavereistani, mutta en viitsisi muita piinata yhteislauluilla - tunnelma voisi osalla porukkaa olla melko vaivaantunut. Voisihan sitä tietty laulaa myöhemmin illalla, mutta silloin mielestäni on tanssi & muu yhdessäolo mukavampaa puuhaa kaikille. Joku lyhyt ja naseva snapsilaulu olis kyllä kiva, jos snapsit otettaisi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Olen ollut häissä, joissa on laulettu yhteislauluja ja häissä, joissa ei ole. Itselläni ei ole mitään tietoa perinteestä, menee minun mielestäni ihan siihen, kuinka kussakin häätilaisuudessa halutaan. Meillä sulhanen sanoi heti alkuun ehtona, että "ei sitten mitään yhteislauluja" ja niitä ei sitten ollutkaan, kirkossa veisattua virttä lukuunottamatta.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Meille tulee yhteislauluja, itse asiassa meille tulee vähän niin kuin seurat eli puheet ja laulut vuorottelevat. Pappeja on paikalla peräti kolme, joista yksi on opiskellut yksinlaulua ja hän voi toimia esilaulajana. Molempien puolella on sukulaisia ja ystäviä, jotka tykkäävät laulaa, joten en usko, että lauluista tulee mitään ongelmaa. Sen sijaan voi olla vaikeampi nakittaa puhujia noiden pappien lisäksi, mutta eiköhän se onnistu. :)

Link to comment
Share on other sites

Viime kesänä olin yksissä häissä jossa oli yhteislauluja pari kolme..en muista tarkkaan. Ne ei ollut mitään snapsilauluja. Olin aluksi ihan äimänä että mitä ihmettä, yhteislauluja! En ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä tavasta :lol: No täytyy sanoa että olis kannattanu jättää laulamatta.. Oli siis niin hirveen kuulosta että ei tosikaan. Luulen että tämä oli ollut sulhasen mummon toive tai muuten tuli hänen suvun perinteistä. Joukossa olisi saanut olla muutamia laulutaitoisia jotka olisivat vetäneet muuta porukkaa mukaan. Nyt se oli hämmentävää ja kuulin vain muutaman mummon äänen isommasti kun muu joukko tupisi jotain :girl_impossible: Varmaan olis pitäny niitä viinaksia olla jo siinä ennen laulantaa. Ei kauheesti laulattanu kolmen aikaan päivällä ;) Joten vinkiksi että huolehtikaa edes pari tyyppiä laulamaan isosti ja hyvin!

Meidän häihin ei tule yhteislauluja koska suku on tosiaan tuommosta hitaasti lämpenevää sorttia.. Korkeintaan vetästään karaokea boolin jälkeen :girl_haha:

Link to comment
Share on other sites

En ole ikinä ollut häissä, missä olisi ollut yhteislauluja. Ja ei niitä kyllä ole meillekään tulossa. Singstaria mietimme, mutta sitä mietittiin lähinnä noille teini-ikäisille lapsille. Mutta jos se tulee, niin todennäköisestihän sitä myös aikuiset laulavat loppuillasta.. :girl_haha:

Link to comment
Share on other sites

Olen ollut yksissä häissä joissa oli yhteislaulua ja sekin oli morsiammen äidin toive. Oli aika kauheaa kun kaikki hoilasivat kukin omalla nuotillaan ilman säestystä :) En ole moisesta perinteenä kuullut.

Meille ei todellakaan tule yhteislaulua, minusta se olisi noloista nolointa.

Kai tämäkin on sellainen juttu, että jos hääpari tykkää kovasti ja on itse lauluihmisiä ja tietää, että vieraat laulavat, niin mikä ettei, mutta jos vähänkin epäilee, että siellä laulaa vain pari pöytäkuntaa ja muut

ovat hiljaa, niin sitten ehkä kannattaa harkita.

Lähinnä minulle tulee mieleen eläkeläisten juhlat näistä yhteislaulujutuista, valitettavasti :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Juuei. Ei tosiaan meidän häihin yhteislaulua. Kerran olen ollut häissä joissa oli yhteislaulua. Niissä häissä ei taas tanssittu laisinkaan.

Pitipä silti tätä ketjua lukiessani huudella äsken tuonne alakertaan ukkokullalle ja koittaa kepillä jäätä..

minä: "Mä haluun sitten meidän häihin myös yhteislaulua!"

...hiljaisuutta...

minä: "Voitas ottaa muutama laulu sinne, kuulitko"

mies: "Aha.."

minä: "Pari virttä vois olla kanssa, ehdottomasti ainakin soi kunniaksi Luojan..."

mies: "Joo, ja Jumalan kämmenellä!" (Mies tajuaa dialogin humoristisen luonteen..) :girl_haha:

Mikäs siinä jos suku on laulavaista sorttia, meille ei istu ei niin millään :/ Kirkossa veisataan kyllä tavalliseen tapaan mutta siihen se jääkin.

Link to comment
Share on other sites

Meidän häihin ei yhteislauluja luultavasti tule. Oma sukuni varmasti alkaisikin laulamaan, mutta sulhasen suvun puolelta voisi olla aika hiljaista (ja omaa sukuani on paikalla sentään huomattavasti vähemmän kuin sulhasen sukua... :girl_wink: )

Lisäksi äitini on pelotellut minua, että sukupappimme aikoo laulattaa virsiä häävastaanoton kahvitilaisuudessa, aivan kuten hän teki vanhempieni häissä parikymmentä vuotta sitten... :girl_haha: Toivottavasti tätä ei kuitenkaan tapahdu meidän häissämme, tai muuten joudumme ottamaan ne snapsilaulut pian kehiin mekin... :girl_wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Lasketaanko snapsilaulut/juomalaulut yhteislaulua? Siinä tapauksessa meille tulee kerrassaan kuorohäät. Tosin laulut tyyliin Helan går, ja muita lyhyitä ytimekkäitä 3-5 kpl ja yksi viinilaulu kun on PAKKO, kun sulhasen isoisä (paikalla) on sen joskus aikoinaan kirjoittanut ja edelleen löytyy ylioppilaskunnan laulukirjasta...

Mitään lauluja ilman sitä seuraavaa hörppyä valinnanvaraisesta lasista emme harrasta...

Link to comment
Share on other sites

Huh, meille niitä varmaankin yllätyksenä järjestetään, mutta koen ne jotenkin kiusallisiksi. Osa aloittaa laulun, joku liittyy hiljaa mukaan ja aloittajankin ääni vaimenee melkein kuulumattomiin ennen laulun loppumista. Phuh... :girl_sigh: Jos niitä tulee, niin onhan ne laulajat rakkaita, mutta eipä niitä ihan pakko olisi ohjelmaan (yllätyksenäkään) laittaa.

Edit: Kaksi hymiötä, poistin asiaan kuulumattoman...

Muokattu: , käyttäjä: Malssi09
Link to comment
Share on other sites

Yksissäkään häissä en ole vielä törmännyt yhteislauluihin. Joko kyseinen tapa on väistymässä tai sitten se on alueellinen perinne.

Meidän sukulaisemme eivät yleisesti ottaen ole kovin häävejä laulajia, joten yhteislaulut eivät tulisi kyseeseen, vaikka sellainen muuten olisikin tapana. Voisi olla melko hiljaista lauleskelua...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...