Kami

Kuinka laskea alkoholintarve

15 viestiä aiheessa

Hei!

Meidän häissä juomapuoleksi tarjoillaan kuoharimaljojen lisäksi olutta, siideriä, lonkeroa, puna-, ja valkoviiniä. Kuinka laskisin alkoholin tarvemäärän per henkilö? Osahan ei juo lainkaan ja osa niidenkin edestä. Entä kuinka monta kuoharilasia henkilöä kohden?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Martat ohjeistaa näin

  • Alkumaljaa varten varataan 1½ dl per nenä (kuoharipullosta tulee n. 6 lasillista)
  • Viiniä varataan 1-3 lasillista ruokailusta riippuen (mitä tämä tarkoittaa?)

http://www.martat.fi/ruoka/kodin-juhlat/paljonko-tarjottavaa/

He eivät erityisesti nostaneet muiden alkoholipitoisten juomien määriä esille lainkaan. Ilmeisesti kuitenkin alkumaljoissa ja viineissä lasketaan niin, että ikään kuin kaikki joisivat (toki jos 100 vieraasta 50 on lapsia, on tilanne tietenkin eri). Määrä riippuu myös siitä, missä vaiheessa hanat aukeaa. Saako teidän juhlissa olutta ja siideriä jo ruuan kanssa vai vasta myöhemmin?

Meillä on siis sama tilanne, pitää alkaa laskea juomamenekkejä. Meille tulee holiton alkumalja (Pommac), jota saa sitten halukkaat juoda vielä pitkin iltaa. Muuten viinit, oluet, siiderit, lonkerot ja limpparit ovat koko ajan tarjolla. Sangria on ainoa, mitä tehdään vasta tiettyyn aikaan, jotta isäni ei tarvitse kahvien ym. aikana rampata tekemässä lisää.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
21 tuntia sitten, Sylvi said:

Martat ohjeistaa näin

  • Alkumaljaa varten varataan 1½ dl per nenä (kuoharipullosta tulee n. 6 lasillista)
  • Viiniä varataan 1-3 lasillista ruokailusta riippuen (mitä tämä tarkoittaa?)

http://www.martat.fi/ruoka/kodin-juhlat/paljonko-tarjottavaa/

He eivät erityisesti nostaneet muiden alkoholipitoisten juomien määriä esille lainkaan. Ilmeisesti kuitenkin alkumaljoissa ja viineissä lasketaan niin, että ikään kuin kaikki joisivat (toki jos 100 vieraasta 50 on lapsia, on tilanne tietenkin eri). Määrä riippuu myös siitä, missä vaiheessa hanat aukeaa. Saako teidän juhlissa olutta ja siideriä jo ruuan kanssa vai vasta myöhemmin?

Meillä on siis sama tilanne, pitää alkaa laskea juomamenekkejä. Meille tulee holiton alkumalja (Pommac), jota saa sitten halukkaat juoda vielä pitkin iltaa. Muuten viinit, oluet, siiderit, lonkerot ja limpparit ovat koko ajan tarjolla. Sangria on ainoa, mitä tehdään vasta tiettyyn aikaan, jotta isäni ei tarvitse kahvien ym. aikana rampata tekemässä lisää.

 

 

Meille tulossa arviolta noin 60 henkilöä, veikkaisin että noin 40 alkoholinjuojaa. Olimme ajatelleet myös, että alkoholit olisivat koko illan ja yön tarjolla. Jostain luin, että ensimmäiselle tunnille kaksi annosta per henkilö, seuraaville tunneille yksi annos per henkilö. 

EDIT: Olisiko aivan pihi ajatus, jos viinit olisivat tarjolla vain ruokailun ajan? Kuulemma punaviiniä hieman enemmän, kuin valkkaria. Vai sen mukaan mitä tarjoillaan, kumpi sopii pääruoan kanssa?

Muokattu: , käyttäjä: Kami
Lisää tekstiä

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No mutta tossahan olisi jo hyvä alku! Onko veikkaukset mututuntumaa vai onko teillä paljon nuorisoa/iäkkäämpää vierasta ja varmasti tiedät, ettei he juo?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
23 minuuttia sitten, Sylvi said:

 

Mututuntumalla :P Veikkailin niin, että kun juhliin kutsuttuja on 74, siitä täysin villi veikkaus, että paikalle pääsisi 60 tai alle, heistä sitten vähennetään seitsemän alaikäistä, osan avec on varmasti kuskina, lisäksi vähensin hyvältä tuntuvan luvun joka sisältää iäkkäät ja muuten vain selväpäiset :D

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mutta sitten on mietittävä asia vielä uudelleen. Jos häät kestävät esimerkiksi noin 9 tuntia (meillä vihkiminen klo 15, puolilta öin lopetellaan), harva kuski on koko iltaa ottamatta yhtään! Siinä ehtii hyvin ottaa lasillisen viiniä ruuan kanssa ja siiderin jossain kohtaa iltaa ja ne ovat hyvää matkaa haihtuneet ennen kuin pitää lähteä kotiin. Ja kannattaa huomioida sekin, että kaikki saattaa tulla :D Otin vastaan viime kesänä ilmottautumisia häihin ja muistaakseni kaksi vastasi kieltävästi, jolloin paikalle oli 64/66 ihmistä. Meillä häät on sen verran odotettu tapaus, että uskon meilläkin melkein kaikkien pääsevän ja lasketaan alkot kutsumäärän mukaan (meneehän se sitten, vaikka yli jäisikin...).

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
20 minuuttia sitten, Sylvi said:

Mutta sitten on mietittävä asia vielä uudelleen. Jos häät kestävät esimerkiksi noin 9 tuntia (meillä vihkiminen klo 15, puolilta öin lopetellaan), harva kuski on koko iltaa ottamatta yhtään! Siinä ehtii hyvin ottaa lasillisen viiniä ruuan kanssa ja siiderin jossain kohtaa iltaa ja ne ovat hyvää matkaa haihtuneet ennen kuin pitää lähteä kotiin. Ja kannattaa huomioida sekin, että kaikki saattaa tulla :D Otin vastaan viime kesänä ilmottautumisia häihin ja muistaakseni kaksi vastasi kieltävästi, jolloin paikalle oli 64/66 ihmistä. Meillä häät on sen verran odotettu tapaus, että uskon meilläkin melkein kaikkien pääsevän ja lasketaan alkot kutsumäärän mukaan (meneehän se sitten, vaikka yli jäisikin...).

Oikeassa olet. Ja jos juoma loppuu kesken, niin se muistetaan :o. Meillä hääjuhla alkaa tämänhetkisen suunnitelman mukaan klo16, ja klo02.00 alkaa juhlapaikan sääntöjen mukainen hiljaisuus. Teettekö hakureissun Tallinnaan? Me teemme. Täytyy muistaa, että alkoholiverotus Virossa nousee heinäkuun alussa 65%.
Lähetämme ensi kuun aikana kutsut ja toivomme pikaisia vastauksia osallistujamäärästä, vastauspäivä kaksi kuukautta ennen juhlaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En tiedä vielä, mistä ostetaan juomat. Joko Tallinnasta tai sitten tilataan Saksasta.

Teillähän on pikainen vastauspäivä. Siinä saattaa kyllä vierasmäärä vaihdella kun on noin pitkä aika välissä. Välillä tuntuu, että ihmiset nikottelee vastauspyyntöjä, joissa on vain kuukausi ennen juhlia.

Tolla kaavalla varaisin alustavasti juomia juuri niin, että ensimmäisellä tunnilla kaksi, muista tunneista yksi. Sitten pitää vähän ehkä vaan tuntea omaa vierasjoukkoa ja päätellä, mitä laatuja sitten ostellaan. Jos laskee nyt meidän juhlista "annoksen" määrän niin yksi ihminen joisi meidän juhlissa kymmenen "annosta" ja juhlijoita on noin 70 (joista 60 käyttää alkoholia edes jonkin verran, 10 jäljelle jääneestä osa on lapsia ja osa ei käytä ollenkaan henkilökohtaisista syistä), jolloin meillä pitäisi olla 600 annosta sitä jotain. Ei ehkä ihan taida mennä näin. Kuulostaa kyllä todella hurjalta määrältä!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tekaisin ammattikoulun matematiikalla tällaisen, miltä näyttää?

 

- Kutsuttuja 74, joista 7 alaikäistä, tekee yhteensä 67 täysi-ikäistä

  • Alkumaljan tarve yksi lasi per henkilö, tekee yhteensä 67 annosta, yhdestä pullosta ainakin viisi lasia, eli 14 pulloa. Lisäksi varapulloja santsaajia varten?

 

  • Viinitarve noin kaksi lasillista per juoja, eli yhteensä 134 annosta. Yhdessä pullossa annoksia 6, eli 22 pulloa. Tästä 50:50 puna-, ja valkoviiniä?

 

  • Oluen, siiderin ja lonkeron tarvemäärä ensimmäiselle tunnille kaksi annosta per juoja, seuraaville tunneille yksi annos juojaa kohden. Silloin ensimmäisen tunnin (klo16-17) tarve on 134 annosta. Lopputuntien määrä (klo 17-02) 9x67=603. Yhteensä 603+134=737 annosta. Tästä x määrä olutta, vähemmän siideriä ja vielä vähemmän lonkeroa.

 

Tässä laskelmassa on varauduttu siihen, että kaikki kutsutut pääsevät, sekä siihen, että he kaikki juhlisivat yö kahteen saakka. Eli laskelma on hyvinkin yläkanttiin.

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Näyttää kyllä hyvältä! Ja tuohan on nyt enimmäismäärä varmaan. Jostain kuin, että ruuan kanssa on hyvä varata punkkua enemmän (2/3 punaista, 1/3 valkoista), kun sitä tilastollisesti menee enemmän. Tuolla Häiden jälkeen -osiossa on yksi topic, jossa on kysytty, paljon sitä juomaa oikein meni. Sieltä voisi saada vähän speksejä omiin laskuihin.

Muokattu: , käyttäjä: Sylvi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos topicvinkistä! Mutta siis :blink: miten vähän on porukoilla kulunut tölkkijuomia mun laskelmaan verrattuna! Tosin monilla ollut kirkkaita ja boolia tarjolla. Viinejä taas on mennyt enemmän kuin tuo 22 pulloa. Täytyy vielä miettiä, hioa ja laskeskella. Onneksi on aikaa!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Se tekee kyllä paljon eroa jos on booli! Moni oli tarjonnut miedoista myös vain olutta, me oltiin ajateltu siihen lisäksi vielä lonkkua ja siideriä. Hankalaa!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Niin meilläkin kaikkea kolmea. Olutta menee varmasti niistä eniten, jos ostaisi vajaa puolet määrästä olutta ja lonkeroa ajateltiin hankkia vain muutama laatikko. 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jos halutaan boolille korvike, eli oma drinkkibaari niin käykää katsomassa sivut läpi ja olkaa yhteydessä. Tehdään teille oma drinkkilista ja ammattilainen hoitaa tarjoilun!

www.yourbartender.fi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse pohdin alkoholimääriä blogissani viime lokakuussa, kuukautta ennen häitämme: http://marrasmorsian.blogspot.fi/2016/10/mita-juotaisiin-ja-kuinka-paljon.html - tuonne olen siis poiminut joitakin neuvoja ja toteutuneiden menekkien keskiarvoja. Näiden perusteella päädyin meille jotakuinkin tällaiseen ostoslistaan 100 vieraan häihin:

16 pulloa kuohuviiniä (12cl/hlö)
8 laatikkoa punaviiniä (24cl/hlö)
6 laatikkoa valkoviiniä (18cl/hlö)
4x0,7 litran pulloa konjakkia (4,2cl/hlö, jos 2/3 juo konjakkia kahvin kanssa)
2x0,7 litran pulloa likööriä (4,2cl/hlö, jos 1/3 juo likööriä kahvin kanssa)
8 lavaa olutta (esim. 3+3+2 lavaa eri merkkejä; 63cl/hlö)
6 lavaa siideriä (esim. 2+2+2 lavaa eri makuja; 48cl/hlö)
4 lavaa lonkeroa (voisi sittenkin ostaa puolet karpalona; 32cl/hlö)

Näin laskettuna kokonaisannosmäärä/henkilö oli noin 10 annosta, alkumaljasta "pilkkuun" siis. Tiesin jo etukäteen, että tuossa on aika reippaasti juomia, mutta niin niitä oli "pakko" varatakin, koska juhlapaikalla ei ollut anniskelua, eikä jatkopaikkojakaan ollut lähimailla. Juomien loppuminen olisi siis todennäköisestimerkinnyt myös juhlien loppumista. Loppujen lopuksi juomia jäi kuitenkin reippaasti yli. Tähän vaikutti varmasti se, että Tampereella asuvat kaverini eivät raaskineetkaan jäädä Ikaalisiin hotelliin, vaan heitä oli useampi kuskina, sekä se, että sulhasen suvusta suuri osa päätyi kuitenkin jatkoille, Ikaalisten kylpylään nimittäin (ja kun noin puolet juhlijoista katosi sinne, loputkin lähtivät ennen kahta). Osa juomista pääsi joka tapauksessa loppumaan, nimittäin konjakki, likööri ja lonkero. Tarkkoja menekkejä en ole vielä ehtinyt laskemaan, mutta josko näistä olisi jotain apua alkuun :) 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään