Sign in to follow this  
Followers 0
Toimitus

Alfred Angelo konkurssiin

2 posts in this topic

Torstaina 13.07.2017 levisi häämaailman tietoisuuteen uutinen, että yhdysvaltalainen Alfred Angelo, yksi maailman vanhimmista ja suurimmista hääpukuvalmistajista on hakeutunut konkurssiin. Alfred Angelo on perustettu 88 vuotta sitten ja sillä on Yhdysvalloissa ja Kanadassa 27 omaa myymälää sekä yli 1400 jälleenmyyjää ympäri maailman. Mallisto on ollut erittäin suosittu myös Suomessa ja sillä on ollut viime aikoina 15 jälleenmyyjää Suomessa.
Konkurssi tuli täydellisenä yllätyksenä kaikille, Alfred Angelon työntekijöitä ja kansainvälisiä myyntiagentteja myöten. Esimerkiksi vasta kesäkuun lopulla kaikki malliston myyntiagentit ja kansainväliset aluejohtajat olivat viikon ajan Yhdysvalloissa tutustumassa tulevaan mallistoon eikä pieninkään asia antanut minkäänlaisia viitteitä tulevista tapahtumista.
 
Kaaos Alfred Angelon omissa myymälöissä
 
Paria päivää ennen konkurssi-ilmoitusta merkin omissa myymälöissä lopettivat luottokorttipäätteet toimimasta. Myymälöiden ihmetellessä asiaa yhtiö vastasi vain, että ohimenevä häiriö ohjelmistoissa ja pian kaikki toimii taas. Myymälät jatkoivat toimintaansa ja tilausten vastaanottamista normaalisti kunnes torstaina 13.7. kaikki myymäläpäälliköt saivat puhelun pääkonttorilta. Heille ilmoitettiin tapahtuneesta, pyydettiin tallettamaan kaikki myymälän käteisvarat yhtiön tilille, sulkemaan ovet päivän aikana ja lähtemään kotiin. Kaikki tuotteet myymälässä kuuluivat jatkossa konkurssipesälle ja kaikki työntekijät saivat välittömät potkut.
 
Riippuen millä aikavyöhykkeellä kukin liike sijaitsi ja henkilökunnan omista päätöksistä, jotkut liikeet sulkivat ovensa välittömästi mutta jotkut pitivät ovia auki myöhään torstaiyöhön asti. Osassa myymälöitä henkilökunta päätti jatkaa työn tekemistä palkatta ja yritti tavoittaa mahdollisimman monta asiakastaan, joilla oli myymälässä tilattuja ja maksettuja pukuja. Urakka oli kuitenkin ylivoimainen, sillä sosiaalisen median mukaan eräänkin henkilökuntaan kuuluneen olisi pitänyt tavoittaa yli 300 asiakasta muutaman tunnin sisällä ja saada heidät kaikki saapumaan myymälään välittömästi. Myymälään saapuneille pyrittiin antamaan heidän jo maksamansa tuotteet mukaan ja osa myymälöistä meni niinkin pitkälle, että antoivat maksaneiden asiakkaiden ottaa edes jonkun sopivan puvun mukaansa hyllystä, vaikka sitä juuri omaa ei vielä ollutkaan saapunut myymälään.
 
Useat myymälät yrittivät myös vielä pakata myymälässä olevia asiakkaiden pukuja ja lähettää ne FedExillä suoraan asiakkaille. Osa onnistuikin tässä, mutta pian FedEx kieltäytyi vastaanottamassa lähetyksiä, koska konkurssipesä oli irtisanonut kaikki sopimukset. Sosiaalisessa mediassa erään myymälän työntekijä kertoi, miten heidän myymäläpäällikkönsä oli lähetysten epäonnistumisesta kuultuaan tullut vielä perjantaina aamulla lähettämään paketit omalla autollaan ja kustannuksellaan, mutta myymälän edustalla päivystäneet vihaiset asiakkaat olivat huomanneet hänen autonsa takaovella ja rynnänneet paikalle mylvien ja uhkauksia huudelleen. Myymäläpäällikölle ei jäänyt mitään muuta mahdollisuutta kuin vetäytyä takaisin myymälään ja soittaa paikalle poliisit jo toista kertaa lyhyen ajan sisällä. Edellisenä päivänä oli jo vihainen ja henkilökuntaa uhkaillut sulhanen jouduttu taltuttamaan poliisin toimesta.
Lopulta kaikkien myymälöiden oli pakko sulkea ovensa lopullisesti, viimeistään vuokranantajien vaihdatettua lukot.
 
Suurimmat menetykset asiakkaille Yhdysvalloissa
 
Asiakkaiden osalta suurimmat menettäjät konkurssissa ovat varmasti ne morsiamet/kaasot, jotka ovat ostaneet pukunsa suoraan Alfred Angelon omista myymälöistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa, maksaneet niistä käsirahan tai koko kauppasumman eivätkä olleet vielä noutaneet pukujaan. Mm. Alfred Angelon FB-sivuilta voi lukea, miten saamatta on jäänyt jo maksettuja morsiuspukuja ja jopa yli 10 kaason pukua samalle asiakkaalle. Todennäköisesti menettyjen rahojen lisäksi ongelma heidän osaltaan on se, että häät voivat olla niin lähellä, että heidän voi olla vaikeaa saada enää oikeastaan minkäänlaisia pukuja ennen hääpäivää. Tämän kohtalon kokeneita on Yhdysvalloissa ja Kanadassa satoja ellei tuhansia, sillä jo pelkästään ensimmäisen 48 tunnin aikana pesänselvittäjä on saanut yli 7300 sähköpostitiedustelua hätääntyneiltä asiakkailta. Pesänhoitaja on ilmoittanut pyrkivänsä toimittamaan asiakkaille jo tehtaalta saapuneet ja tehtaalta matkalla olevat asiakastilaukset hääpäiväjärjestykssä. Ottaen kuitenkin huomioon asiakkaiden valtavan määrän ja monien heistä hääpäivien läheisyyden, voidaan vain toivoa, että edes loppuvuoden tai talven morsiamet tulisivat saamaan tilatut tuotteensa. Mikäli kuitenkaan asiakkaan tilaamat puvut eivät ole jo matkalla tehtaalta, niin varmuudella niitä ei myöskään tulla valmistamaan enää.
 
Vaikutus Suomessa
 
Vaikka yhden Suomen perinteisimmän ja suurimman hää- ja iltapukumerkin konkurssilla on Suomen häämarkkinoihin iso vaikutus, jäänevät asiakkaiden taloudelliset menetykset todennäköisesti hyvin vähäisiksi, ainakin verrattuna yhdysvaltalaisiin kanssasisariinsa. Suomalaiset 15 jälleenmyyjää voinevat, jos ei muuta, niin palauttaa AA-asiakkaiden jo maksamat mahdolliset ennakkomaksut, mikäli tehdas ei vielä ole toimittanut asiakkaan pukua. Vielä ei kukaan tiedä, pitääkö pesänhoitajan lupaus toimittaa jo Alfred Angelon omissa varastoissa mahdollisesti olevat asiakastilaukset yleensä ollenkaan saati sitten kansainvälisten asiakkaiden osalta. Parhaassa tapauksessa siis suomalaisten asiakkaiden mielipaha voi rajoittua siihen, ettei hää-/juhlapäivää pystykään viettämään juuri siinä toivotussa Alfred Angelo -puvussa, vaan tilalle täytyy valita toinen puku. Tietysti jos juhlapäivä on jo hyvin lähellä, niin uuden puvun valitseminen aiheuttaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä, mikä on täysin ymmärrettävää.
 
Suomalaisille Alfred Angelon jälleenmyyjille tapaus aiheuttaa huomattavasti suurempia ongelmia, koska Alfred Angelo on ollut jo vuosikymmeniä Suomen markkinoilla ja on äärimmäisen suosittu ja hyvin myyty mallisto. Jälleenmyyjät joutuvat nyt tekemään parhaansa asiassa, joka koskee yhteensä kaikkiaan kymmeniä ellei satoja heidän asiakkaitaan, mutta mihin ei ole lainkaan pystynyt varautumaan etukäteen eivätkä he itse ole aiheuttaneet tapahtunutta millään tavalla. Saamiemme tietojen mukaan suomalaiset jälleenmyyjät tekevät koko ajan hartiavoimin töitä löytääkseen AA-asiakkailleen korvaavat puvut muilta toimittajiltaan ja mahdollisuuksien rajoissa on siis jopa sekin, että ainakin jotkut loppuvuoden asiakkaat saavat oman Alfred Angelonsa vielä myöhemmin tehtaan varastosta.
 
Naimisiin.info seuraa tilanteen kehittymistä ja kerromme asian mahdollisesti saamista uusista käänteistä myöhemmin lisää tässä ketjussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brittiläinen hääalan ammattijulkaisu Bridal Buyer kertoi eilen, että heidän saamiensa tietojen mukaan Alfred Angelon eri toimipaikoissa ja varastoissa odottaa 22 000 asiakastilausta kohtaloaan. Se, haluaako tai pystyykö pesänhoitaja näitä edelleen lähettämään saati sitten millaisella aikataululla, jää nähtäväksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0