Pilaako alkoholin puuttuminen juhlista tunnelman?


Miss_Jones

Recommended Posts

Meillä ei itse juhlassa tarjoilla mitään alkoholia. Sen verran olen omaan napaan tuijottaja, etten suostu maksamaan n. 20 egee/plo viinistä (pitopalvelulla/paikan vuokraajalla A-oikeudet), jota en itse voi edes maistaa.

Loppuillan "ryyppäjäiset" toivon mukaan saamme järkättyä, joten jos joku ei voi olla 15-20 fiksusti ja filmaattisesti ilman alkoholia, voi mun puolesta jättää tulematta. Kasin jälkeen on kyllä alkoholia tarjolla ja oman pullon voi ottaa illaksi mukaan.

Mielstäni juhlia ei voi määritellä vain ja ainoastaan alkoholilla. Ihmiset sen juhlan tekevät, ei alkoholi.

Link to comment
Share on other sites

Meille tulee täysin alkoholiton hääjuhla, johtuen vanhempieni ja useiden sukulaisteni elämänkatsomuksesta, joka ei hyväksy alkoholia. Sitten illalla avataan boolihanat (ja tässä vaiheessa suuri osa vieraista lähtee). Sulhasen suku ei tätä välttämättä ymmärrä, mutta ei voi mitään. Uskon kuitenkin, että vieraamme ovat niin sivistyneitä, etteivät anna alkoholinpuutteen pilata juhlaa! En itsekään halua, että kukaan sammuu tai on ihan umpitunnelissa häissämme!   :D

Link to comment
Share on other sites

Riippuu varmaan hirveästi vieraista. Jos paikalla on hyvä porukka niin alkoholin puuttuminen ei pilaa juhlaa millään tavalla. Me olemme kuitenkin päättäneet tarjota alkoholia vaikka vieraiden joukossa on sellaisia ihmisiä jotka eivät juo. Sellaisia ihmisiä emme ajatelleet kutsua joilla on oikeita ongelmia alkoholin kohtuukäytön kanssa!

Link to comment
Share on other sites

Vastaus kysymykseesi on, että riippuu juhlista. Jos vieraina on ihmisiä, joilla elämänkatsomus kieltää viinakset, niin kyllä varmasti yletön läträäminen saisi "tapetit ja tunnelman" helposti pilalle.

Meillä tarjotaan niin alkudrinkit, ruokaviinit kuin boolitkin, koska meidän mielestämme hyvissä juhlissa on tarpeeksi hyvää ruokaa, juomaa, soittoa ja laulua. Tämän tietävät kaikki vieraammekin, joten olisi meidän kohdalla perin outoa olla tarjoamatta mitään. Mutta kukin tyylillään :)

Link to comment
Share on other sites

Sellaisia ihmisiä emme ajatelleet kutsua joilla on oikeita ongelmia alkoholin kohtuukäytön kanssa!

Siinäpä se. Entäpä kun nämä ihmiset kuuluvat molempien lähisukuun. Jätetäänkö vanhemmat/isovanhemmat/kummit kutsumatta? Meillä on molempien suvuissa melko paljon alkoholi ongelmaisia. Eli periaatteessa on tulossa kolmen laisia ihmisiä. 1. Niitä jotka ottavat muutaman lasillisen illan aikana, pysyvät koko ajan tolkuissaan ja tunnelma pysyy hyvänä 2. Niitä jotka eivät varsinaisesti ole alkoholisteja, mutta joille tarjottaessa ilmainen viina maistuu niin hyvin, että tulos on etukäteen arvattavissa (=huono) 3. Niitä joille alkoholi on todellinen ongelma, ja jotka boolimaljan ilmestyessä pöytään unohtavat muun ja alkavat vetää kaksin käsin, ja nämä henkilöt eivät ole niitä "mukavia juoppoja", lähinnä ko. henkilöillä viina nostaa pintaan vanhat riidat ja uusia keksitään koko ajan.

Itse käytämme alkoholia harkiten. Haluaisimme sitä tarjota, mutta nämä em. ihmiset tekevät asiasta todella hankalan. Emme haluaisi myöskään mitään etukäteis eikä jälki puinteja siitä kuinka viinaa ei ollut/viina loppui kesken tai pahimpana: miten tietyt ihmiset örvellyksellään pilasivat muiden tunnelman ja pahoittivat ainakin hääpärin mielen...

Haluaisimme häissämme olevan hauskaa, ja tähän toki mielestämme sopisi kohtuullinen alkoholitarjoilu. Juhlapaikkamme on seuratalo, joten siellä ei ole baaria josta voisi jokainen omalla kustanteella juoda niin paljon kuin tahtoo (ja tämä on muutenkin hieman kummallinen juttu, mielestäni hääpari joko tarjoaa tai on tarjoamatta.).

Eli siis yhteenvetona, n. 85 % vieraista osaisi käyttää alkoholia sivistyneesti, mutta nuo loput 15 % saadessaan viinaa voisivat hyvinkin pilata tunnelman.

Mitäpä siis tehdä? Enemmistö vastaan vähemmistö...

Link to comment
Share on other sites

Mun mielestä alkoholittomissa häissä ei ole mitään kummallista! Jos jollain on jälkeen päin asiasta jotain nurisemista, niin voi voi. Juhlat ovat hääparin juhlat ja alkoholin puuttumiselle tai sen olemiselle on varmasti ihan hyvä selitys, on se sitten parin oma vakaumus, alkoholistit vierasjoukossa tai rahansäästö. Toisaalta, tarvitseeko sitä sitten edes selitellä... Voihan alkoholittomuudesta tietty mainita luontevasti kaikille tyypeille, joiden kanssa juttelee häistä ennen varsinaista juhlapäivää. Tietävätpähän varautua henkisesti.

Omiin juhliimme todennäköisesti tulee alkoholia, mutta en usko, että mitään huimia määriä. Mitään vahvoja viinoja ei tarvita, ruokaviini saa olla se vahvin. Boolista tehdään suht laihaa, niin ne, jotka eivät tajua rajoittaa boolinlitkimistään, pysyvät ehkä tolkuissaan. En halua katsella örvellystä ja muutenkin juhlamme loppuvat jo ennen puolta yötä... Rahaakin säästyy.

Tuota alkumalja-asiaa ihmettelen. Meille on ihan selvä, että alkumalja on kokonaan alkoholiton! Esim. jotain jännää mehua tai limsasekoitusta. Tuntuu, että mielikuvitustakin voi alkumaljassa käyttää enemmän, kun jättää sen alkoholin veke. Eikä tartte olla erikseen maljoja lapsille ja autoilijoille... Monella muulla taasen näyttää alkumalja olevan se, jossa joka tapauksessa on alkoholia.

Tsemppiä, Shere ja muut, joilla on todellinen ongelma alkoholitarjoilusta! Vastaavassa tilanteessa en ehkä tarjoilisi alkoholia ollenkaan tai sitten sitä olisi jotenkin niin, että siitä ei tulisi mitään suurta meteliä. Esim. laihahko booli ja alkoholiton versio vain ilmaantuvat vähin äänin jonnekin pöydälle. Pahempaa on se, että juhlat menevät pilalle alkoholin takia kuin se, että jotkut terveet ja hyväonniset vieraat vähän nurisevat jälkeen päin.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Nostellaanpas tätä.. Meillä on juhlapaikka valittu niin, ettei tarvitse tehdä kumpaakaan (juoda ja tanssia), jota vierastamme. Meiltä löytyy myös noita alko-problem-ihmisiä.

Meillä lukee muuten myös juhlaohjesäännössä "Pyydämme huomioimaan että häämme ovat tyylillemme uskollisesti alkoholittomat. Kunnioitathan päätöstämme".

Link to comment
Share on other sites

Guest lokamorsian05

Meidän lokakuiset häämme olivat täysin alkoholittomat (lukunottamatta paahtopaistin punaviinikastiketta) eikä se tunnelmaa pilannut. Kivoista juhlista kiitettiin ja moni kohtuukäyttäjäkin sanoi, että oli hyvä, että pidimme päämme. Tuurijuopot ja suurkuluttajat lähisukulaiset taisivat olla eri mieltä mutta hyvin paljon heidän takiaan tähän ratkaisuun päädyttiin, ei vain sen takia, että mies on absolutisti  ja minä juon lasillisen viiniä tms. muutaman kuukauden välein.

Link to comment
Share on other sites

Täytyy myöntää, että kyllä jonkinlaista alkoholitarjoilua vieraat yleensä odottavat häihin tullessaan. Ainakin ruuan kanssa. Tai vähintään, että sitä on omakustanteisesti mahdollisuus ostaa. En sanoisi, että sen puute pilaa juhlan, mutta voi laskea/jäykistää hiukan tunnelmaa suomalaisen luonteenlaadun tuntien.

Link to comment
Share on other sites

Mä en vois kuvitellakaan häitä ilman alkoholia.  Vaikkei alkoholi saa juhlien pääasia ollakaan, se kuitenkin kummasti rentouttaa ja nostaa tunnelmaa. Meidän häihin tulee alkumaljat, ruoan kanssa viiniä ja loppuillasta sitten boolia. Enkä usko että kukaan tulee häihimme vain alkoholin vuoksi tai että joku pilaisi häämme liialla juomisella.

Link to comment
Share on other sites

Päätimme häitämme pohtiessamme, että tarjoamme ainakin illalla boolia. Paikalla (ja samalla pitopalvelulla) on anniskeluoikeudet, joten omia viinoja emme häihimme voi viedä. Mahdollisesti ruuan kanssa tarjottavista viineistä ja kahvin kanssa tarjottavista likööristä & konjakista aiomme päättää myöhemmin, siis tuleeko niitä boolin lisäksi. Tietysti booli nostaa hintaa jonkin verran, mutta se on mielestäni sen arvoista.  :)

Itse olin pari vuotta sitten kaverini häissä, joissa ei alkoholia tarjottu. Kaiken kaikkiaan mukavat häät, mutta tuntui siltä että juominen karkasi useimmilta enemmän käsistä siitä syystä että "luvallista" viinaa ei ollut tarjolla. Sulhasen vanhemmat olivat melko uskonnollisia ja siksi ei ruokailun viinitarjoilua lukuunottamatta ollut muuta alkoholitarjoilua. Tilanne "ryöstäytyi" siinä mielessä käsistä, että vieraat tiesivät etukäteen tilanteesta ja olivat varanneet omia pulloja melko reippaasti mukaan. Mm. morsiamen isällä oli auton takakontissa hanallinen kanisteri ja kertakäyttömukeja, joista sitten tarjoiltiin vieraille juotavaa. Oli vähän ikävä seurata, kun oli jokin ohjelma esim. morsiamenryöstö meneillään, niin puolet vieraista oli ulkona auton takakontilla...

Link to comment
Share on other sites

Jokainen järjestäköön omanlaisensa juhlat. Aina on vieraita, jotka vihaavat alkoholia, aina niitä, jotka eivät osaa pitää hauskaa ilman sitä.

Minä ja sulhaseni kuulumme niihin, jotka pitävät eniten hauskaa alkoholin kera, samoin kaveripiirimme ja minun sukuni. Sulhon suku taas ei viinasta välitä. Mutta koska häät ovat meidän juhlamme, tulee siellä olemaan alkoholia. Hermostui joku sitten asiasta tai ei. Aina saa kävellä ovesta ulos ja lähteä kotiin.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Samaista alkoholi-asiaa olemme mekin miettineet. "Onneksi" juhlapaikkamme luonne ratkaisee asian meidän puolesta: juhlapaikka kun on sama kuin vihkimispaikka ja ennen kaikkea seurakunnan omistama alue, joten luonnollisestikin heidän puoleltaan tulee toive, ettei suuria juominkeja järjestetä. Itse kyllä mielellämme tarjoaisimme juomapuolta enemmänkin (bailaus ei ole ongelma  ;) ), mutta emme halua alkaa ehdoin tahdoin aiheuttamaan ongelmia, varsinkin kun paikka on niin kaunis että haluamme ehdottomasti sen häitämme varten! Ruokajuomiksi tarjoamme viiniä (mikä jo sinänsä positiivinen myönnytys srk:lta), mutta alkudrinksukin olkoon alkoholitonta. Pieni pelastus janoisille kuitenkin on se, että voimme käyttää paikan naapurin taloa hyväksi "tankkausalueena"....onneksi tunnemme vieraat niin hyvin, että voimme kehoittaa heitä kuitenkin tankkamaan kohtuudella, jos oleskelvat kuitenkin vielä itse hääalueella. Onneksi alamme olla niitä viimeisiä naimisiin meneviä meidän kaveriporukoista, joten on tässä jo itse kukin häitä nähnyt - alkoholittomia ja alkoholillisia - joten mitään paineita ei kumpaankaan suuntaan ole  :)

Ja mitä tulee alkoholiin tunnelman rentouttajana, niin jätimme alkudrinksunkin alkoholittomaksi lähinnä siksi, että yksi pieni drinkki ei ainakaan omasta kokemuksesta nyt paljoa luustoa löysytä, joten säästetään edes siinä kohtaa budjetissa (muita kohteita kun ollut niin pirskutin vaikeata löytää nim. hyönähtänyt!). Pitänee luovia muita keinoja saada suomi-englanti vieraat nauttimaan olosta!

Link to comment
Share on other sites

Meillä on se ongelma, että äitin suku osaa juhlia ja isän suku ei. Isän puolelta olevan serkun häissä oli niin laimeaa boolia, että sulhanen ja morsian kavereineen olivat ulkona takakontilla ja tanssilattia oli ihan tyhjä. Miedän kihlajaiset taas meni pilalle sillä, että halusin hieman keventää tyypillistä suomalaista kahvittelujuhlaa ja olimme tehneet laimeaa boolia, no sitten kun yritimme tarjoilla sitä niin kukaan äitinkään sukulaisista ei ottanut, koska isän äiti jakoi pahaa silmää jokaiselle joka uskalti maistaa. Sitten kun kyseinen mummo oli lähtenyt kotiin niin isän siskokin uskaltautui juomaan viiniä  >:( Serkkuni on kyllä luvannut minulle, että he aivät ainakaan aio jäykistellä minun juhlissani vaikka perintö menisi  ;D Välillä tahtoisin olla suomenruotsalainen, he osaavat ottaa viinaa ja juhlia, mutta kukaan ei silti konttaa ja tappele. Meidän suvussa ei onneksi ole ketään joka törttöilisi kännissä, pahimmasta kännääjästä ei edes uskoisi päälle päin, että hän on mitään ottanut. Mutta ärsyttää tuollaiset uskovaiset ihmiset, joiden mielestä yhdestä lasillisesta tulee alkoholistiksi, joi se jeesuskin viiniä  >:(

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Vierailija(Guest)

Alkoholittomuus ei varmaankaan pilaa tunnelmaa, mutta itselläni on kokemus häistä, joissa ei sitten ruoan jälkeen tarjottu mitään juomista - alkoholillista tai ilman. Tarjoilijat siivosivat vesikannutkin pois pöydistä, samoin lasit. Kyllä siinä jano alkoi muutamassa tunnissa tuntumaan, kotiin lähtiessä käytiin isoilla hääkaljoilla...

Link to comment
Share on other sites

Meillä ei tarjota viinaa, mutta infottiin siitä vieraita ja lisättiin vielä että omien juomien tuominen on hyvinkin sallittua! Tuntui ihan hullulta alkaa juottaan sellaista sukua joka ei kahteen boolimukilliseen tyytyis.. Olis budjetti ylittyny ja roimasti  ;D

Muoks. Ja eikö se ole nyt ihan yks ja sama onko alkumalja kuoharia vai ei??? Kun siitä yhdestä lasillisesta ei kukaan mitään saa. Jotkut köyhät ihmiset (kuten me) ei halua laittaa 100e siihen että jokainen saa puoli lasia kuoharia.. Sillä rahalla kun saa hankittua vieraita varten jotain sellaista josta on enemmän iloa  :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...