Granit

Vinkkejä boolin tekoon

13 viestiä aiheessa

Aiemmin ei ole tullut boolia tehtyä, joten kyselisin seuraavia perusjuttuja:

Mitä eroa on sillä, tekeekö boolin vain yhdestä holillisesta juomasta, esim. kirkkaasta viinasta, ja lantringeista vai laittaako viinaa vähemmän ja sitten lisäksi valkkaria tai likööriä? Onko pelkästä viinasta tehty booli jotenkin mauttomampi tai maistuu enemmän mehulta? Miten hinta muuttuu näissä vaihtoehdoissa?

Entä jos päättää yksinkertaisuuden vuoksi tehdä boolin  yhdestä holillisesta, niin mitkä olisivat maun kannalta järkevimpiä lantrinkeja, siis antaisivat sellaisen voimakkaan maun booliin, ettei tule kovin mehumaista? Surffailun jälkeen tulin siihen tulokseen, että ilmeisesti boolissa käytetään usein holittomista "peruslantringeista" yhdistelmää vichy+sprite sopivan makeuden saamiseksi (?) Mut jos siihen lisäis makua tuomaan jonkun voimakkaan makuisen lantringin, niin mitä se voisi olla?

Vai onko koko ajatuskulku hassu? Onko mitään väliä laittaako viinan lisäks toista holillista vai tekeekö vaan ihan yksinkertaisesti boolin viinasta ja holittomista?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä oli booliaineksina kirkas viina, vadelmaviini, sprite ja suolaton kivennäisvesi. Hyvää oli :D ainesuhteista en tiedä mitään kun serkkuni ja kaaso olivat boolimestareita. Booli tehtiin 30 litran hanalliseen maitotonkkaan. Kirkkaat viinat olivat bestman tuonut Tallinnasta ja muut ainekset ostimme sulhon kanssa. Hinnasta en kyllä osaa sanoa mitään. Alkossa saa hyviä neuvoja boolien suhteen. Me ainakin saimme todella hyvää opastusta ja sen mukaan oli helppo ainekset ostaa. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Perusbooliin tulisi kirkas (pohja), likööri tai ehkä väkevä viini (maku), jatkoksi voi laittaa viiniä, kuohuviiniä tai hedelmäviiniä ja sitten limut tai mehut (pidentäjät).

Jos haluat booliisi vain yhtä alkoholia, voise olla esim. kirkas viina ja maun booliin saat mehuista ja hedelmistä, pidentäjäksi voit käyttää vaikka sprite/vischy kombinaatiota. Alkoholina voi olla myös likööri tai viini, jatkot tietysti k.o. viunaksen maun mukaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Booliin voi käyttää alkoholina pelkkää kirkasta viinaa, mutta itse muistelen, että olisi edullisempaa käyttää esim. helmeileviä hedelmäviinejä kirkkaan viinan lisänä.

Itse olen tehnyt usein isompia juhlia varten boolilaskurin exceliin, jotta voin vertailla eri yhdistelmien alkoholipitoisuuksia ja hintoja. :)

Liköörillä saa usein kivasti lisämakua ja -väriä booliin, mutta ei ole mitenkään välttämätöntä. Itse en tykkää valkkarista boolissa, mutta nuo helmeilevät hedelmä-/marjaviinit on mielestäni kivoja booliin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En tiedä onko nämä ohjeistukset enää tarpeen, mutta laitanpa tänne kuitenkin avuksi muillekin:

Vinkkejä boolintekijälle

Booli on vaivaton ja kätevä juhlajuoma, sillä se on helppo valmistaa suurellekin joukolle ja vieraat hoitavat tarjoilun itse. Kannattaa muistaa myös alkoholiton vaihtoehto, joka syntyy esimerkiksi mehuista, virvoitusjuomista ja makusiirapeista.

Booli sisältää yleensä viisi perusainesosaa:

   * perusalkoholin

   * makua antavan aineen (esim. makusiirappi tai likööri)

   * täytelöittäjän (esim. viini)

   * jatkeen (esim. virvoitusjuoma)

   * tarvittaessa makeuttajan

Viilennä kaikki booliin käytettävät juomat hyvissä ajoin. Hiilihappoiset juomat lisätään booliin vasta juuri ennen tarjoilua. Jäähdytä booli suurikokoisilla jääpaloilla, ne sulavat hitaammin. Muista myös booliin ja juhlan henkeen sopivat koristeet.

Boolin perusohje

   * 0,5 l väkevää alkoholia

   * 0,5 l likööriä

   * 0,75 l viiniä

   * 2,5-3 l virvoitusjuomaa

   * koristeet, esimerkiksi hedelmiä

Perusohjeella saat 4–5 litraa boolia, jonka väkevyys on ainesosista riippuen 8–11 %.

Voit tehdä boolista esimerkiksi marja-, hedelmä- tai sitrusaromisen vaihtelemalla makua antavia aineita.

Ohjeistus Alkon sivuilta. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

jos varaan boolia sellaiset 70litraa niin kuinka paljon tähän varataan esim: kossua? siis monta litran pulloa.

Ei siis mitään hajua

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Eli käytät booliin 38% alkoholia? Tuleeko makua antavaksi aineeksi likööriä? Tuleeko viiniä? Ja ennen kaikkea kuinka vahvaa haluat boolista?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

moi eli 4-5l booliin

0,5l väkevää

0,5l likööriä

0,75l viiniä

2 puol-3l virvoitusjuomaa

väkevyys n. 8-11%

monellekko teet tuon boolin?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hyviä ohjeita kyllä löytyy, mutta kuinka paljon mitäkin ainetta?

Mitenkä näistä saisi n. 8%:sta (ilmeisesti riittävän vahvaa?)?

- vodka

- puolukka- tai karpalomehu

- sprite

Tarvitseeko vielä jotakin muuta alkoholia kuin pelkkää vodkaa?

Ja noin 70:lle henkilölle ollaan boolia valmistamassa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En myöskään tiedä, missä suhteessa näitä juomia laitetaan, jotta tulisi hyvää boolia:

- Mansikka kossua

- Mansikkasiideriä

- Spritea

Tuo alkon boolilaskuri ei näytä, missä suhteessa noita pitäisi laittaa. Kylläkin boolin määrän saa sillä selville.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Sanoisin, että alkoholia 1/3 ja loppu 2/3 blandista. Esim. kossua 10l(32%), sidua 7l(~5%)ja limua 33l= 50l juomaa, vahvuus 7,1%, riittää 70:lle 6 tunniksi.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään