Itse tehdyt pöytäasetelmat


nonna-marie

Recommended Posts

Minkä ihmeen takia morsion tulisi tehdä kukka-asetelmansa itse? Säästääkseenkö? Eikö hääjuhlastaan kannattaisi nauttia mahdollisimman paljon ja olla ottamatta turhaa stressiä tekemällä itse kaiken mahdollisen?

Entäs jos tykkää tommosesta hommasta? Saako silloin tehdä itse? Eikä täällä kukaan ole pakottamassa niitä itse tekemään. Ja eihän tuo asetelmien väsääminen vaikuta hääjuhlasta nauttimiseen, kai ne asetelmat tehdään jo ennen häitä eikä vasta hääjuhlassa..

Mä en halua edes miettiä, kuinka paljon asetelmat olisivat maksaneet, jos ne olisi kukkakaupasta haettu. Niin ja me hoidettiin jopa tää pitopalveluhomma itse, ainakin osaksi.  ;D

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 150
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Aina löytyy valittajia, haluaa sitten tehdä kukat, ruoat, meikkinsä, kampauksensa tai mekkonsa itse. Tai jos haluaa käyttää harrastelijaa valokuvaamiseen tai vaikkapa musiikkiesitykseen. "Piip piip, pitää käyttää ammattilaista" >:( Se vaan on niin, ettei useimmilla ole yksinkertaisesti varaa teettää KAIKKEA ammattilaisilla. Jokainen säästää siinä missä osaa ja pystyy. Minä teen pöytäasetelmat itse, en lähde maksamaan 25:stä pikkukimpusta ammattilaiselle. Floristi saa hoitaa vaativammat jutut, eli kimpun, vieheet ja pitopöydän asetelman. Että näin.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
Tuttavani puheistä ymmärsin, ettei asetelmia tarvitse säilyttää kylmässä juhliin asti. Riittää, kunhan ne saavat kylmäkäsittelyn jossain vaiheessa. Kukkakaupasta tai tukusta ostetut ovat ne saaneet jo valmiiksi, mutta omasta kukkapenkistä otetut eivät. En sitten tiedä varmasti, tarvitseeko itse asetelmia säilyttää kylmässä jos kukat ovat kylmäkäsittelyn jo saaneet.

Tuollaista versiota en ole ennen kyllä kuullutkaan... ;D No joo. Siis eiväthän kukat mitään kylmäkäsittelyä tarvitse! Kylmäkäsittely koskee lähinnä siemeniä, eivätkä läheskään kaikki siemenetkään tarvitse sitä (itääkseen). Niitä lähinnä säilytetään viileässä siksi etteivät ne nuutuisi ja niiden "kehitys" eli toisinsanoen vanheneminen ja kuihtuminen hidastuisi. Että silleen!

Link to comment
Share on other sites

Kyllä kaikki leikkokukat tarvitsevat kestääkseen kylmäkäsittelyn! Kukkiin tehdään hyvät imupinnat ja laitetaan raikkaaseen veteen, johon on mielellään laitettu kukkavirkistettä ja sitten kylmiöön päiväksi. taika-lilja06 voi vaikka itse kokeilla mustikanvarvuilla. Kylmäkäsitellyt kestää paljon, paljon kauemmin.

Oasis-sieni pitää vetyttää ennen asetelman tekoa, se laitetaan veteen kellumaan ja annnetaan rauhassa imeä itsensä täyteen. Sitä ei missään nimessä saa painaa veteen, muuten sieni ei sisältä vety. Aloittelija voi samantien unohtaa hentovartiset kukat ja käyttää vaan vahvoja varsia, on paljon helpompaa.

Asetelmaa tehtäessä ensimmäiseksi kannattaa peittää sieni vihreillä ja sitten vasta tökkiä kukat, tulee parempi, lopuksi sienen peitto on hankalaa.

Hyviä luonnonvihreitä ovat mm. mustikanvarpu, vuorenkilpi ja muutkin perennat, kuten vaikkapa kuunliljan lehdet.

Asettelupohjana voi myös käyttää rahkasammalta tiiviinä pallona, mutta vain vahvavartisille kukille.

Sekunda ruusua myy ainakin puutarhat, jotka sitä itse viljelee, mutta myös kukkakaupat. Varret voi olla tosi lyhyitä ja kieroja, mutta yleensä kukka on ihan hyvä, tosin saattaa olla avonainen, mutta tässä tapauksessa ei haittaa. Ruusua voi kysyä kukkakaupoista pätkäruusun nimellä. Ainakin Ruusutarhat Arvo Suutari, Partaharjun puutarha ja Kyösti Suutarin puutarha myyvät sitä kukkakaupoille halvalla. Suorasta myynnistä kuluttajille en tiedä.

Link to comment
Share on other sites

Minulle ei varmaan pöytäasetelman kanssa tule ongelmaa kun siihen tulee ruusuja ja kiviä maljakkoon, tai sieni ja ruusut keskelle ja kivet reunoille peittämään sitä. Kakku sen sijaan on ogelma. Kaikki pitää tehdä edellisenä iltana juhlapaikalla valmiiksi ja kakkuun olisi tarkoitus laittaa ruusuja tähän tyyliin (ilman noita heiniä)

lille350.JPG

Siis keskelle muutama ruusu ryhmäksi ja reunoille yksittäisiä ruusuja. Keskelle tulevat ruusut vielä ymmärrän, ne voi laittaa putkiloihin tai sieneen, mutta entäs reunoilla olevat? Kakku tulee siis yksittäin normaaliin telineeseen eikä kerrokset päällekkäin. Eihän kakkua voi leikata jos siellä sojottaa putkiloita. ;D Yksittäiseen ruusuun ei voi mitään sientäkään laittaa. Kestääköhän ihan lyhyeksi katkaistu ruusu pelkässä kostukkeessa ja muovikääreessä jääkaapissa illan ja seuraavan päivän kunnes se seitsemän aikoihin tuodaan tarjolle?

Link to comment
Share on other sites

Kyllä ruusu kestää jääkapissa muutaman vuorokauden ihan ilman kostukettakin. Laita kukan varren ympärille vähän foliota ja sitten vaan tökit kukat kakkuun. Varmasti kestää seuraavaan iltaan. Eihän nykyään morsiuskimpuissakaan, jotka on katkaistuin varsin tehty ole kosteutta ja ne tehdään yleensä edellisenä päivänä. Jos ruusun väri on muu kuin punainen, siihen voi pyytää kukkakauppiasta suihkuttamaan clear life-suihkeen, joka estää kukkaa haihduttamasta = kestää vieläkin pidempään.

Link to comment
Share on other sites

Olen ollut puutarhalla töissä mm. ruusujen ja kallojen kerääjänä (vaikka en olekkaan ammattilainen) ja niitä ei todellakaan laiteta minkään kylmäkäsittelyn takia viileään! Eli jos vaikka asiakas menee puutarhalta ostamaan kukkia, ne voidaan vaikka kerätä suoraan ruusupenkistä ja takaan, että ne kestävät paljon parempina kauemmin kun kylmiössä seisoneet. Eli kukkien kylmiössä pitäminen perustuu vain edelleenkin siihen, että ne säilyvät siellä kauemmin hyvinä ja tuoreina. Esimerkiksi tulppaanit säilyvät kylmässä n. 1 kk kuivana muuttumatta lähes miksikään. Ja kiitos vaan - ei tarvitse kokeilla mustikanvarvuilla... ;D No joo. Käsittelyllä on toki suuri merkitys kukkien kestävyyteen, mutta ruusut ovat siinäkin poikkeus. Ne eivät välttämättä kestä vaikka vaihtaisi vettä 15 minuutin välein, laittaisi aina uuden virkisteen ja leikkaisi uudet imupinnat... ;) Ovat vähän kinkkisiä kukkia.

Link to comment
Share on other sites

Ruusu on ruusu, mutta ainakin suurimmat puutarhat suosittelee viimeistään kukkakauppoja tekemään ruusuille kylmäkäsittelyn, siis sellaiset jotka myyvät ruusunsa kukkakaupoille. Se on totta, että ruusun kestosta ei ole takeita, mutta tutkitusti kylmäkäsitellyt ruusut kestää keskimääräistä paremmin, kuin käsittelemättömät. Mm. Huiskula tekee jatkuvasti tutkimusta tästä asiasta. Ja kaikille luonnonkukille ehdottomasti kylmäkäsittely kestävyyden takaamiseksi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Me teimme uuden vuoden häihimme pöytäasetelmat itse, ja hyvin onnistui, vaikkei tekijöistä kukaan ammattilainen ollutkaan. :) Ja vaikka itse en suuren suuri tuollaisen näpertelyn ystävä olekaan, niin kyllä niin iso säästö tuli itse tekemällä, että ehdottomasti kannatti.

Me käytettiin siis oasis-sientä ja pääasiassa itse luonnosta kerättyä materiaalia. Talvisten asetelmiemme pohjan muodostivat havunoksat. Lisäksi me oltiin kerätty luonnosta vihreää syksyllä ja kuivatettu mm. mustikanvarpuja tätä käyttöä varten. Myös käpyjä kuivatettiin ja kävyt saivat vielä ennen asetelmiin laittamista hopean väristä kimalletta koristeekseen.

Ainoa materiaali, mitä noihin ostettiin kukkakaupasta oli ruusut. Ruusuja ostettiin niin sanottuina "pätkäruusuina" puutarhalta ja niitäkin saatiin siis kohtuullisen halvalla.

Ja vaikka itse sanonkin, niin kyllä niistä tuli tosi hienoja. Nyt on vaan yksi asia selvinnyt, mistä sinänsä erinomainen valokuvaajamme ei yksityiskohtaista kuvaa ottanut - juurikin nämä asetelmat. Ei siis ole oikein kunnon tarkkaa kuvaa laittaa näytille. :-/

Asetelmat tehtiin siis häitä edeltävänä päivänä ja en tiedä oliko meillä tuuria vai mitä, mutta tosi kauniilta ne näytti koko hääpäivän ajan ja vielä pari päivää anoppien kotipöydilläkin ihan ok:lta. ;D

Link to comment
Share on other sites

En ole varma onko tuo pätkäruusu mikään oikea nimitys. Ne oli siis sellaisia lyhyempiä ruusuja, joita jää puutarhalla yli, kun siellä tehdään kukkakimppuja. Eli sellaisia, että niiden varret on liian pätkiä noihin kimppuihin käytettäväksi ;D

Me ostettiin noita 12 ruusun nipuissa. Hintaa en kyllä muista/tiedä, kun anoppi lopulta kukat maksoi. Mutta halvaksi ne tuli, varsinkin kun talviaikaan ruusut kaikkiaan on kohtuu kalliita ja meidän häät oli siis uuden vuoden aattona.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Koevedoksia ei ole tehty, mutta yllättäen halvimmaksi kukiksi osoittautuivat ruusut, harsokukka sekä leikkovihreä. Asetelmat tulevat hyvinkin tavallisen näkösiin valkoisiin, mataliin ja pyöreisiin "kulhoihin". Pohjalle vihreää, siten vaaleansiniseksi värjättyä harsokukkaa. Lopuksi 1-3 valkoista ruusua, riippuen kukan koosta. Ruusuja saadaan edukkaasti, koska ovat lyhytvartisia (kuten tässä aiemmin ollut puhettakin asiasta). Minä kyllä tosiaan luulin, että jollain muulla kukalla pääsisi halvemmalla, muttei näin ollutkaan.

Lisäksi noutopöytään yksi isompi ja korkeampi asetelma samoilla kukilla ja vihreillä. Riippuen nyt noutopöydän koosta yms. Sitä vielä pohditaan ja katsellaan kun nähdään juhlapaikka "hääasussaan". :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 10 months later...

Hei, nostetaampa tätä ketjua hieman...

Itsekin aion tehdä pöytiin kukka-asetelmat kotikonstein. Harjoittelin viime viikolla ja hyvää jälkeä sain mielestäni aikaan... Daaliat olivat kukkina ja säilyivät vuorokauden hyvin ilman kylmää, en nimittäin ehtinyt sillon laittaa jääkaappiin, mutta senkin vielä testaan. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mä aion tehdä itse pöytäasetelmat mutta hiukan erikoisemmat. Hankin tukusta tutun kukkakauppiaan kautta sangallisia pajukoreja (halk. 30cm). Koriin tulee puna- ja valkoviinipullo, kierrekorkin avaaja ja lappu, jossa lukee:

"Viiniä valkoista ja punaista, saa ruoan kanssa nauttia. Korista löytyy myös avaaja, niin ei tarvii kaulaa katkoa. Olkaa hyvät!"

Koristeeksi laitan valkoisia luonnonkukkia ja vihreitä heiniä. Laitan ne niihin sellaisiin suppiloihin. Mahdollisesti niihin tulee vielä viinirypäleitä, niin saa pienet lapset pahimpaan nälkään jo napostella.

Korin sankaa pitkin saa laittaa jotain köynnöksentapaista menemään.

Korit voi tehdä edellisenä päivänä ja nostaa ne yöksi kylmään. Viini on sopivan viileää ja kukat kauniita seuraavana päivänä!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Meillä oli pöydissä Iittalan Kartioihin tehdyt pienet asetelmat.

Ihan vaan marketista ostettuja vaaleanpunaisia ruusuja (sattuikin aivan mahtavan vaaleanpunainen - ei sellainen perus), jotka leikattiin lyhyeksi ja sitten omalta pihalta kurttulehtiruusun lehtiä vihreäksi osaksi. Olipa joukkoon eksynyt muutama kurttulehtiruusun nuppukin ja ne oli kauniisti auennut yön aikana. Mielestäni (ja vieraidenkin mielestä) asetelmat olivat oikein onnistuneet. Ja tosiaan edellisenä iltana laitoimme kukat paikoilleen (veteen) ja TODELLA hyvin olivat kestäneet ja kestivät hääjuhlan jälkeenkin kun kotiin ne vein. Marketin ruusut olivat vielä aika nupullaan olevia, joten ne avautuivat nätisti, ei kuitenkaan liikaa. Olen vieläkin erittäin tyytyväinen meidän ratkaisuun. :)

Ai niin, tarjoilupöytään hankittiin asetelmat kukkakaupasta. Nuo pienemmät pöytäasetelmat oli helppo ja nopea tehdä itsekin ja kun niitä piti olla lähemmäs 30. Oli mukavaa näpertelyä! :D

Link to comment
Share on other sites

Tein Ikean sinkki-juttuihin asetelmat. Pohjalle eläville kukille tarkoitettua oasista. Poimin pihalta kukkivia kukkia... ruusupapua, ruusuja, tuoksuhernettä, kirjokohtalonkukkaa, kehäkukkaa, kosmosta ym. Muutama kukkiva isompi kukka keskelle ja reunoihin mansikan tai villiviinin lehtiä. Myös krassia käytin reunuskukkana, ja kaikenlaisia lehtiä. En sen kummemmin suunnitellut, otin ruukut esille, veitsen käteen, ja kuljeskelin pitkin kukkapenkkejä ja sommittelin. 8-)

Edellisenä päivänä tein, ja olivat aivan hyviä vielä häitten jälkeenkin, vaikka oli ollut kuuma päivä. Vettä lisättiin hääpäivän aamuna. Laitoin enemmän vihreää kuin kukkivaa kukkaa, ja mielestäni se oli hyvin balanssissa niin. Mun silmään ainakin, ja totesin, että muutama kukkiva kukka riittää ihan hyvin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...