Mesimarja

Kokonaan uusi sukunimi

141 viestiä aiheessa

Tänään tuli maistraatista kirje ja pyydettiin lisäselvitystä.

Soittelin maistraattiin ja kertoilin sukunimen taustoja, että valitettavasti

kyseinen sukunimi on vain yhdellä hlöllä, koska hänet on murhattu sodan aikana,

joten ei, hän ei tosiaankaan voi olla lähisukua!!!

ÄRRRRRRRRRRRRRRRR!!!

Vittu, jos tää nyt tollaseen kaatuu... :hysteric::girl_cray2:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jos haluaa ihan kokonaan uuden itsekeksityn sukunimen niin kuinka kauan sen hakemiseen maistraatissa menee? Meillä on nimittäin enää reilu viikko häihin ja pitäs nimi asia olla selvillä...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Riippuu paikkakunnasta ja käsittelijästä...

Mulle sanottiin noin kolmesta kuukaudesta eteenpäin, kuitenkin ensimmäinen lisäselvitys-pyyntö

tuli alle kuukauden päästä ja samana päivänä paperit lähti eteenpäin nimilautakuntaan, jonka

käsittelyssä kuulemma menee parisen viikkoa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jaiks :girl_impossible: ...myöhäistä se on meidän kohdalla sitten. Häät on alle kahden viikon päästä :D. Pitänee nimet muuttaa sitten häiden jälkeen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meille sanottiin että 3-9kk. Nimilautakunnan kokouksia ei ole ihan joka kuukausi eli riippuu mihin kokoukseen se maistraattiin jätetty paperi ehtii. Jos nimiehdotus menee kokouksessa läpi, niin se laitetaan seuraavaan viralliseen lehteen http://www.virallinenlehti.fi/ jonka jälkeen on kuukauden valitusaika, jos joku haluaa päätöksestä valittaa. Tämän jälkeen nimi otetaankin sitten käyttöön heti kun päätös on tullut. Byrokratia <3

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nyt odotetaan täälläkin maistraatin päätöstä. Sulho jätti hakemuksen tänään sinne, ja sanottiin että max. 2 vko:a menisi aikaa.. Sulho siis ottaa nimen jo etukäteen, kävi helpoiten niin, sillä nimi on hänen ihan lähisuvustaan joten pitäisi olla nopea "läpihuuto juttu". Ja minähän sen saan sitten vihkimisen myötä :) Kyllä tämä aika hurjalta tuntuu, aivan uusi nimi meille, mutta kyllä siihen sitten tottuu :)

Muoks, Päätös tulikin 4 pv:ssä, välissä v-loppukin!! :D ja miehellä on nyt uusi nimi.. Kaikki siis meni hyvin ja häiden jälkeen olemme molemmat saman nimisiä.

Muokattu: , käyttäjä: johku_

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mun kohdalla asiasta ei ole vielä tullut mitään uutta juttua...

Sinne taisi mennä koko sukunimi... PRKL!!! :hysteric:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jee, perjantaina oli kuulemma mennyt läpi tuo nimiehdotus kokouksessa :) Nyt se sitten menee toukokuun alussa viralliseen lehteen ja jos ei kukaan tee valitusta niin saadaan nimi kesäkuussa!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jee, perjantaina oli kuulemma mennyt läpi tuo nimiehdotus kokouksessa :) Nyt se sitten menee toukokuun alussa viralliseen lehteen ja jos ei kukaan tee valitusta niin saadaan nimi kesäkuussa!

Noniin.. vihdoin eilen tuli päätös postissa. Eli mies on nyt sitten herra X ja musta tulee rouva X kuukauden kuluttua. Ihmeen pitkä oli prosessi kyllä kun hakemus jätettiin tammikuun alkupuolella. Ja eka laskukin tuli miehen uudella nimellä eli lasku tuosta nimimuutoksen hausta 166e..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Onneksi olkoon :)...

... Meidän nimi-asiasta ei ole kuulunut mitään ja on kyllä sellanen fiilis, että peli on menetetty. :(

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Onneksi olkoon :)...

... Meidän nimi-asiasta ei ole kuulunut mitään ja on kyllä sellanen fiilis, että peli on menetetty. :(

Me laitettiin kuitenkin kuukautta teitä ennen tuo meidän hakemus vetämään, eli en usko, että peli on vielä menetetty. Sinuna soittaisin maistraattiin (niinkuin mieheni teki) ja tiedustelisin missä vaiheessa asia on menossa. Eli onko nimi maistraatin mielestä ok, onko sitä keritty käsitellä nimilautakunnassa jne. Kirjastoista saa myös katseltavaksi Virallista lehteä, jos haluaa tsekata löytyisikö oma nimi sieltä (jonka jälkeen on vielä valitussaika). Meillä tuohon koko prosessiin tosiaan meni lähes 6 kuukautta. Ja teille tulee joka tapauksessa kielteinenkin päätös kotiin. Eli se että sieltä ei kuulu mitään ei tarkoita yhtään mitään :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ollaan menossa elo-syyskuun vaihteessa naimisiin ulkomailla ja viime viikolla laitettiin mun sukunimi hakemus menemään (otetaan isoäitini sukunimi käyttöön).

Muutama käytännön kysymys:

- Kauan päätöksessä kestää?

- Mitä tapahtuu päätöksen jälkeen? Pitääkö minun alkaa heti virallisesti käyttää nimeä vai voinko odotella ulkomaan reissulta paluuta ja sen jälkeen ilmoitella nimeä eteenpäin?

- Mieheni ottaa nimen käyttöön vasta vihkimisen jälkeen, joten hänellä ei sinänsä ongelmaa ennen häitä nimen käytöstä

- Kaikki matkustusasiakirjat on nyk.nimillä(varaukset,passi)

- Siksi tätä kyselen kun haluaisin pitää uuden sukunimen ja naimisiinmenon salassa lähipiirin ulkopuolelta ja en siis haluaisi ottaa uutta nimeä käyttöön ennen syyskuun alkua.

Saikohan tästä mitään selkoa, jotta voisin saada vastauksia? :girl_impossible:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Miepä voin Jeepeli vastailla sulle nyt oman tietoni mukaan.. :D

(Mieheni vaihtoi nimensä äitinsä tyttönimeen tuossa muutama kk sitten -itse otan sen nimen lauantaina kun meidät vihitään.. Jotakin tietoa siis asiasta on :girl_wink: )

-Kun nimi on lähisuvusta (muistaakseni isovanhemmat eivät kyllä kuulu tähän, vaan ainoastaan äidit ja isät..) päätöksessä menee n. 1-3 viikkoa. Jos se on kauempaa suvusta (niinkuin nyt isovanhemmalta, jos oikein muistan, niin uutta nimeä voi joutua odottamaan jopa vuoden..) Mutta nyt en kyllä muista, miehellä kun se tuli äidiltä niin oli täysin "läpihuutojuttu", kysäise vielä oliko isovanhemmat tarpeeksi lähisukua maistraatin mukaan vai ei..

-Kun päätös tulee hyväksyttynä on nimi otettava käyttöö heti. Sitä siis ei voi pitkittää, ainoastaan omatoimisesti toki pyrkiä pitämään salassa :D

-jep, miehelläsi ei ole siis nimestä mitään "ongelmaa" ennen häitä :D

-Ajokortti on ainakin vaihdettava 2kk sisällä uuden nimen voimaan tulosta.. Pasissa ja muissa oli muistaakseni sama, vai olisiko ollut 3kk(?)..

Toivottavasti tästä oli edes jotakin apua. Maistraattiin kannattaa soittaa ja kysäistä asiaa, ja toivotaan että muistan väärin tuon isovanhempi asian, muuten siinä menee kyllä kauan aikaa <_<

Tsemppiä nyt kuitenkin nimen hakuun!! :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

---

Muokattu: , käyttäjä: Lakme

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Seuraavat nimilautakunnan kokoukset on ilmeisesti nyt syksyllä on ainakin syys-, loka- ja marraskuussa. Omani on menossa kuukauden kuluttua käsittelyyn, jee!! :)

Muokattu: , käyttäjä: Lakme

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me päädyimme avokin kanssa ottamaan hänen kasvatusvanhempiensa nimen. Itselle ei nimellä ollut niin väliä, sanoin että haluan vain olla samanniminen kuin hän. Avokin äiti oli vaihtanut avokin nimen lapsena jo 4(!) kertaan eikä miesparka oikein tunne sukunimeä omakseen. Lisäksi Suomessa oli n. 500 täsmälleen samannimistä, joka riepoi avokkia ihan suunnattomasti. Olemme todella läheisissä väleissä kasvatusvanhempien kanssa ja avokkini on kuin heidän oma lapsensa. Se, että otamme heidän nimensä on myös kunnian- ja kiitollisuudenosoitus heille kaikesta siitä, mitä he ovat avokin hyväksi tehneet.

Nimenmuutosprosessi on kuitenkin aika hankala kun haluamme nimen, joka on jo käytössä ja johon meillä ei ole "sukuoikeutta". Hakemuksen perustelujen lisäksi piti pyytää kasvatusvanhemmilta kirjallinen suostumus + allekirjoitukset sekä sosiaalilautakunnan lausunto sijoituksesta kyseiseen perheeseen. Hakemusmenettely on pitkä, nimilautakunnan kautta jne. Tällä hetkellä odotamme kynsiä järsien koska hakemuksemme käsitellään nimilautakunnassa. Häihin on aikaa enää vähän vajaa 5 kuukautta ja olisi tosi kova pettymys jos nimeä ei saataisi siihen mennessä. Kuvittelimme olevamme hyvissä ajoin asialla kun hakemukset jätimme heinäkuun lopussa, mutta saa nähdä kuinka käy...

Nimipäätöksestämme on ollut vaikeaa kertoa avokin biologiselle suvulle ja vastaanotto ei ole ollut täysin positiivinen. Isä oli sitä mieltä, että meidän olisi pitänyt ottaa mieluummin hänen nimensä. Hänen lähisukunsa kesken oli esiintynyt jotain ihmeellistä epäluuloa, että tarkoittaako tämä sitä ettemme halua olla heidän kanssaan enää missään tekemisissä (henkilökohtaisesti en kyllä ollenkaan ymmärrä, miten tämä muka voisi tarkoittaa sitä...). Äiti taas suhtautui uutiseen onneksi positiivisesti, varmaan sen takia, että ainakaan emme ota isän nimeä (tyypillinen avioeropariskuntako? ;))

Kaikki muut ovat kuitenkin suhtautuneet asiaan erittäin positiivisesti varsinkin kun olemme kertoneet, että tämä on kunnianosoitus kasvatusvanhemmille. Kasvatusvanhemmat itse ovat asiasta suorastaan innoissaan ja heidän sukunsa on ollut erittäin kannustava. Olemme molemmat kokeneet, että meidän on toivotettu lämpimästi tervetulleeksi sukuun ihan virallisestikin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tietääkö joku, mistä sen sitten saa tietää, koska jonkun tietyn sukunimen viimeinen kantaja on kuollut? Väestörekisterikeskus kertoo, että tämä himoitsemani sukunimi on ollut viidellä ihmisellä ja kaikki ovat kuolleet, mutta ei tietenkään kuolinvuosia. Se olisi niin hieno! Ja musta olisi jotenkin kivaa, jos molemmilla vaihtuisi sukunimi. Olisi vähän niin kuin semmoinen uudelleen syntyminen siihen avioliittoon sitten ja sen merkkinä tulisi uusi yhteinen nimi :wub: . Nimen keksiminen on ollut vaikeaa, mutta tänään muistui mieleeni tuo eräs hautakivestä bongaamani hieno sukunimi. Harmi, etten muista kuolinvuotta tuosta kyseisestä hautakivestä, vanha se ainakin oli, mutta oliko sitten 100 vuotta, sitä en tiedä.

Kai mulle miehen sukunimikin kelpaa, jos tuo ei onnistu. Tai jos ei keksitä jotain suvusta löytyvää sukunimeä. Mä toisaalta tykkään mun äidin tyttönimestä, joka oli itse asiassa munkin nimeni siihen saakka kunnes mun ollessani 4 äiti meni naimisiin. Ongelmana siinä on sitten se, että se ei oikein miehen etunimen kanssa sovi ehkä niin hyvin. Ei se ainakaan kovin innostunut siitä ole. Miehen sukupuuhun pitäisi varmaan perehtyä tarkemmin vielä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tietääkö joku, mistä sen sitten saa tietää, koska jonkun tietyn sukunimen viimeinen kantaja on kuollut?

Käsittääkseni asia menee niin, että voit hakea nimeä omaksesi. Saattaa kuitenkin olla niin, että Suomessa on yhä elossa ihmisiä, joilla on "sukuoikeus" tuohon nimeen - esimerkiksi siten, että kyseessä on jo kuolleen isoäidin tyttönimi. Tällöin et välttämättä saa nimeä käyttöösi. Jos elossa ei ole enää yhtään sellaista ihmistä, jolla olisi automaattisesti oikeus tuohon nimeen, on nimi niin sanotusti vapaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä on miesystävän kanssa molemmilla "-nen" -päätteiset sukunimet ja yhdistelmä ei kuullostaisi sellaisenaan hyvältä. Niinpä kysynkin, voiko toisesta nimestä ottaa vain alkuosan ilman "-nen" päätettä? Vai lasketaanko tämä jo kokonaan uudeksi nimeksi? Esimerkiksi tilanne, että vaikka nainen on Kettunen ja mies Tanskanen, niin voiko naisesta tulla "Kettu-Tanskanen"? Ei ole vielä niin ajankohtainen kysymys niin en viitsisi maistraattiin soitella jos joku täällä tietää :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^Kettu on tietenkin eri sukunimi kuin Kettunen, joten kyllä se varmasti lasketaan kokonaan uudeksi nimeksi. Jos tämä Kettu (eli se alkuosa ilman nen-päätettä) on jo käytössä oleva nimi, sitä ei voi noin vain ottaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Haluaisin vielä selventää, että jos ottaa tulevan miehen äidin tyttönimen, miten homma hoituu? Mies varmasti saa nimen tuosta vaan, mutta entäs minä? Ja onnistuuko se niin, että molempien sukunimi vaihtuu samaan aikaan? Meillä on huisin kallis matka varattu uusilla nimillä... Nyt kyllä jännittää!!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kesä11, tuossa ei ole mitään ongelmaa. Miehelläsi on oikeus äitinsä tyttönimeen ja sinulla on oikeus puolisosi nimeen.

Helpoiten homma sujuu kun tuleva miehesi ottaa ennen häitä nimen käyttöön tekemällä maistraattiin nimenmuutosilmoituksen (tässä menee n. pari viikkoa, riippuen tietysti maistraatista ja kiireestä jne.) Tällöin miehesi vihitään tällä nimellä ja sinä saat sen automaattisesti käyttöösi hääpäivänä. Pappi täyttää esteidentutkintalappuun nimivalinnan ja hoitaa paperin eteenpäin. Teidän vaan tarvitsee hommata häiden jälkeen passit yms. uudella nimellä.

Toinen vaihtoehto on, että häiden jälkeen ilmoitatte nimenmuutoksesta yhdessä maistraattiin jolloin molempien nimet tulee lappuun. Kesto on kuitenkin sen sama n. pari viikkoa joten näin ei kannata tehdä jos häämatka on pian häiden jälkeen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tuhannesti kiitos vastauksesta Gadian!! Yksi kysymys kuitenkin vielä: olemme jo tehneet esteiden tutkinnan vanhoilla nimillämme. Voiko esteiden tutkinnan siis tehdä uudelleen, kun mieheni on vaihtanut nimensä vai kannattaako nimenvaihdos tehdä vasta häiden jälkeen yhdessä? Vai tiedätkö, miten homma menee? Häämatka meillä on onneksi vasta marraskuussa! Häät on siis elokuussa eli tässä olisi varmaan ihan hyvää aikaa miehen vielä vaihtaakin sukunimi, jos jo tehdystä esteiden tutkinnasta ei ole haittaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Onko kukaan kääntänyt ruotsinkielistä nimeä suomeksi? Onko se mahdollista?

Siis että mies kääntäisi ensin oman nimensä ja sitten ottaisimme sen yhteiseksi nimeksi. Nimi on kyllä jo käytössä.

Muokattu: , käyttäjä: täysikuu

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä ei ainakaan haitannut, että esteiden tutkinta oli miehen vanhalla nimellä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään