Kokonaan uusi sukunimi


Mesimarja

Recommended Posts

Guest Haaveissa uusi sukunimi

Hei!

Onko kenelläkään tietoa milloin nimilautakunta kokoontuu seuraavan kerran? Ilmeisesti edellinen kokous oli juuri 23.1. mutta siihen meidän hakemuksemme ei vielä ehtinyt. Muutenkin ottavat hakemuksia kuulemma vain 10 per kokous, joten saa nähdä mahdutaanko seuraavaankaan..

Kuinka pitkä käsittelyaika teillä muilla on ollut, jotka olette hakeneet täysin uutta sukunimeä? Me jätimme hakemuksen tammikuun alussa. Tiedän että käsittelyyn voi kulua 3-9kk, mutta toiveissa on että jos mahtuisimme jo seuraavaan kokoukseen :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...
Guest Haaveissa uusi sukunimi

Nimekäs, milloin olet jättänyt hakemuksen?

Me jätimme tosiaan tammikuun alussa hakemuksen maistraattiin. Pari viikkoa sitten tuli kirje että hakemus on lähtenyt nimilautakunnalle. Tänään soitin nimilautakunnan sihteerille ja olisin kysynyt milloin hakemuksemme mahdollisesti käsitellään, mutta kuulemma hakemus ei ole vielä tullut hänelle asti.. Pitkä on siis tie ja odottavan aika on todellakin pitkä! Sihteeri pyysi minua soittamaan ensi viikolla uudelleen, ehkä sen jälkeen tiedän siis enemmän.. Luulisi sihteerin ainakin näkevän, mihin kokoukseen hakemuksemme on mahtunut?! Oletko nimekäs itse soittanut sihteerille ja kysynyt hakemuksenne aikataulusta tarkemmin? Pahoin pelkään että me ei ainakaan vielä maaliskuun kokoukseen mahduta..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Minä laitoin alunperin hakemuksen joulukuussa 2011 ja 30.1.2012 tuli kirje Maistraatista, että hakemus on lähtenyt nimilautakuntaan.

(ei olisi kestänyt normaalisti näin kauaa, mutta liitin myöhemmin lapseni myös samaan hakemukseen)

Soittelin sihteerille jo aiemmin, kun tiedustelin nimiasiaa muussa mielessä, kuin aikataulullisesti.

Keskustelin myös Maistraatin henkilökunnan kanssa ja he arvelivat, että nimiasiani saattaisi ehtiä seuraavaan kokoukseen, koska aikaa on vielä...*toivoo hartaasti*,

mutta kaikki riippuu siitä, kuinka paljon heillä on käsiteltäviä nimiasioita seuraavassa kokouksessa :(

Oletko sinä soittanut nyt uudestaan sihteerille?

Jännittää niin suunnattomasti ja niin paljon sitä toivon, että nimihakemus menisi läpi :(

Tsemppaukset Sinullekkin "Haaveissa uusi sukunimi" uuden nimen odottelussa :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Haaveissa uusi sukunimi

Nimekäs, tsemppiä sinullekin tähän piinaavaan odotteluun :)

Jep, soittelin sihteerille uudestaan viikon päästä kuten hän pyysi eli siis viime viikolla. Edelleen vastaus oli sama, että hakemus ei ole vielä tullut perille.. Kun sitten rupesin ihmettelemään että kumman kauan siinä kyllä kestää kun kuitenkin jo 31.1. tuli tieto että hakemus on lähtenyt maistraatista nimilautakuntaan, niin sitten sihteeri myönsi että on se hakemus voinut jo tullakin mutta että ei ole vielä ehtinyt sitä käsitellä.. Ja jatkoi, että seuraavassa kokouksessa käsitellään viime vuonna tulleita hakemuksia. Ei siis suoraan sanonut että meidän hakemus ei seuraavaan kokoukseen mahtuisi, mutta vähän siihen suuntaan vihjasi. Pyysi soittamaan taas viikon päästä uudestaan kun on ehtinyt käsitellä hakemuksemme. Eli tällä viikolla soittelen siis taas uudelleen, josko jo sitten tietäisin jotain varmaa :) Jos emme seuraavaan kokoukseen mahdu, niin pitää yrittää muistaa kysyä milloin sitä seuraava kokous on, vai tiedätkö sinä Nimekäs?

Link to comment
Share on other sites

Guest Haaveissa uusi sukunimi

Nimekäs, uskoisin että sinunkin hakemuksesi on mahtunut seuraavaan kokoukseen. Soitin nimittäin juuri nimilautakunnan sihteerille ja hän lupasi, että meidän hakemus käsitellään seuraavassa kokouksessa :) Lisäsi myös, että koska olemme hakeneet täysin uutta sukunimeä jota kenelläkään ei ole, niin on päivän selvää että hakemus menee läpi :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Nimekäs

"Haaveissa uusi sukunimi"...Onnea Sinulle jo etukäteen! :)

Minun nimiehdotukseni ei ehdi tässä kuussa olevaan kokoukseen, kuulemma vasta toukokuussa käsitellään minun/meidän nimiehdotus :( joten jännittäminen jatkuu minun osalta.

Hakemani sukunimi on ns. "kuollut sukunimi", joten nimen saaminen ei minun osalta ole varmaa, sen verran tiedän, että kauan on kulunut viimeisimmän nimenkantajan kuolemasta ja hänellä ei ole ollut perillisiä.

Asiaani käsitellään uutena nimenä, mutta jännittää aivan mielettömästi, miten he asiaa tulkitsevat.

Link to comment
Share on other sites

Guest Haaveissa uusi sukunimi

Nimekäs: No höh :( Onpa outoa että teidän hakemus ei mahdu maaliskuun kokoukseen, jos meidän hakemus sinne kerta mahtui. Luulin että hakemukset käsiteltäisiin tulojärjestyksessä.. Liekö kyse sitten siitä, että kokoukseen ei enää mahdu enemmän aikaa vieviä hakemuksia, mutta meidän hakemus vielä mahtui koska sihteerin mukaan sen tosiaan pitäisi olla läpihuutojuttu, eli sen käsittely ei varmaan juurikaan vie aikaa kokouksessa.

Tiedätkö Nimekäs milloin maaliskuun jälkeen on seuraava kokous, vasta toukokuussako? Itseänikin vielä jännittää, koska ei mikään ole kuitenkaan satavarmaa ennen kuin päätös postiluukkuun kolahtaa..

Kuinka pitkään muuten edellisen nimenkantajan kuolemasta pitää olla kulunut, että sukunimen voi saada itselleen?

Tsemppiä odotteluun Nimekäs, toivottavasti odotus lopulta palkitaan!:)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Haaveissa Uusi sukunimi

Ehtikö uusi nimesä maaliskuun kokoukseen, onko sinulla nyt uusi nimi? :)

Toukokuussa on kuulemma seuraavat nimilautakunnan kokoukset 2kpl :(

Edellisen nimenkantajan kuolemasta pitää olla kulunut vähintään 20-vuotta ja sitten vielä riipuu onko em.henkilöllä perillisiä, jotka saattaisivat ottaa ko.nimen käyttöönsä.

Maistraatissa olivat tehneet sen verran esityötä asian eteen, että olivat selvittäneet, ettei minun hakemani sukunimen viimeisellä kantajalla ole ollut jälkeläisiä, käytössä ko.sukunimi on ollut vainajalla tyttönimenä ja hänen kuolemastaan on 21-vuotta.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Guest Haaveissa uusi sukunimi

Nimekäs: Jep, hakemuksemme käsiteltiin maaliskuun kokouksessa. Mutta kuulutus ehtii vasta toukokuun Viralliseen lehteen ja siitä se valitusaika taisi olla 30 päivää eli saamme sukunimen käyttöömme vasta kesäkuun alussa.

Toivottavasti sinullakin menee hakemus läpi! Hyvältähän tuo maistraatin tekemän esityön perusteella ainakin vaikuttaa, eikö :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Me otetaankin miehen äitin tyttönimi. Tai siis mies hakee sen nyt itselleen ja minä saan sen vihkimisen yhteydessä mieheltä :) Mies ei oikein halunnut minun nykyistä nimeä enkä minä miehen nykyistä nimeä. Ensin olin ottamassa miehen nykyistä nimeä, mutta tajusin, että se olisi ollut todella hankala minulle käytännössä. Joudun työni puolesta sanomaan sukunimeni ääneen useita kertoja päivässä, joten sen olisi hyvä tuntua helpolta lausua. Miehen äidin tyttönimi on myös erittäin harvinainen, joten sitten nimellä on myös mahdollisuus jatkua. Eikä tule samannimisiä henkilöitä missään vastaan, niin harvinainen se on :) Minulle ja miehelle on tärkeää saada yhteinen nimi, joten nyt olen tosi onnellinen kun löydettiin tällainen ratkaisu :girl_smile:

Link to comment
Share on other sites

Itse tahtoisin myös kokonaan uuden sukunimen! Sulhasen sukunimi on tosi yleinen, ei nyt ihan Korhonen tai Virtanen, mutta jos ottaisin sen, saisin aika monta kaimaa... Tähän asti olen tottunut olemaan ainoa tämänniminen, vaikka sukunimeni ei mikään kovin erikoinen olekaan. Ilmeisesti minun sukunimeni ottaminenkaan ei ole vaihtoehto ja toisaalta olen aina ajatellut, että oma sukunimeni muuttuu naimisiin mennessä. Eiköhän me siis aleta kaivella suvussa olleita vanhoja nimiä!

Link to comment
Share on other sites

Guest Nimekäs

Jippiaijee :girl_dance: nyt on meidänkin nimiasia käsitelty ja tuo nimi näkyy jo väestötietojärjestelmässä :tender:

Onko nimi sitten vasta virallisesti virallinen, kun se protestiaika on mennyt umpeen...milloin voin alkaa hakemaan esim. henkkareita uudella ihanalla nimelläni?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Haaveissa uusi sukunimi

Onnittelut Nimekäs! :)

Ai sinulla näkyy jo väestörekisterissä? Siinä tapauksessa tuskin mitään valitusaikaakaan on olemassa?

Meidän sukunimeä ei nimittäin näy vielä ollenkaan väestörekisterissä, koska kuulutus on ollut tämän kuun alussa Virallisessa lehdessä ja valitusaika umpeutuu siis 1.6. Ensi viikolla tekevät sitten maistraatissa päätöksen asiasta ja vasta sen jälkeen sukunimemme on virallinen. En siis ole vielä voinut hakea esim uutta ajokorttia.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Haaveissa uusi sukunimi

Jee, nyt on meilläkin vihdoin uusi sukunimi :D

Haettiin siis ihan uutta sukunimeä, jota aiemmin ei ollut olemassa. Kokonaisuudessaan hakuun kului aikaa 5kk.

Link to comment
Share on other sites

Guest Nimekäs

Onnea valtavasti "Haaveissa uusi sukunimi"....haaveistamme tuli totta :) !!

Minulla tosiaan tulla tupsahti tuo nimenmuutos samantein voimaan...johtuu varmaankin minun voimassaolevasta turvakiellosta.

Pääasia, että nyt olen sen niminen, kuin olen aina halunnut ollakkin ja ihmiset ovat ottaneet uuden nimeni vastaan ihanasti <3

Mukavaa Kesää Kaikille!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Nyt askarruttaa tällainen asia. Olemme menossa mieheni kanssa naimisiin ja samalla haluaisimme meille yhteisen kokonaan uuden sukunimen (ei siis kummankaan nykyistä). Olemme hakeneet uutta nimea jo kaksi kertaa, mutta aina hakemus hylätään. Seuraavat syyt/lisäselvityspyynnöt on kirjattu hakemukseemme:

"Nimilain 10§:n 3 kohta, Sukunimen muuttamisen edellytykset

Sukunimi voidaan muuttaa uudeksi sukunimeksi, jos hakija selvittää,

3)että uuden sukunimen ottamista muuttuneiden olosuhteiden tai muiden erityisten seikkojen johdosta pidettävä perusteltuna.

11§:n 2mom. 1kohta, Uuden sukunimen hyväksymisen esteet

Ilman erityistä syytä ei uudeksi sukunimeksi voida hyväksyä nimeä,

1)joka muodoltaan tai kirjoitustavaltaan on kotimaisen nimikäytännön vastainen.

13§ 1mom. Erityiset syyt uuden sukunimen hyväksymiselle

Uusi sukunimi, joka ei täytä 11§:n 2 momentin 1kohdassa asetettua vaatimusta, voidaan hyväksyä, jos hakijalla on vierasperäinen sukunimi ja uuden nimen käyttöönottoa on esitettyyn selvitykseen nähden pidettävä tarkoituksenmukaisena."

Eli kysynkin, että onko meidän ylipäätään mahdollista vaihtaa sukunimeä täysin uuteen sukunimeen? Olemme keksineet sellaisen sukunimen, mikä ei ole kenelläkään käytössä, eikä sisällä vierasperäisiä kirjaimia.

Voisiko joku selittää/avata nuita yllä mainuttuja lakijuttuja selkokielelle, mitä ne käytännössä tarkoittaa?

Kuinka meidän tulisi edetä tämän asian kanssa? Jos sukunimen muuttamiseen tarvitsee jonkin erityisen syyn, mikä tällainen syy voi olla? Emme halua kummankaan nykyistä sukunimeä, mutta haluaisimme silti yhteisen sukunimen.

Onko täällä joku muu, joka olisi ottanut kokonaan uuden sukunimen, ei siis aiemmin suvussa ollutta nimeä? Miten toimitte ja mitä laitoitte perusteluksi? Riittääkö perusteluksi "emme halua kummankaan nykyistä sukunimeä"?

Kiitos, jos joku osaa auttaa!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hei, täällä käydään aikamoista nimenvaihto keskustelua. Olen ihan pihalla, niimpä muutama kysymys. Ja kyllä, olen ottamassa maistraattiin itse yhteyttä lähipäivinä asiaan liittyen. Mutta etten ihan tyhmänä soittelisi.

Olen kastettu isäni sukunimellä, äitini sukunimi on harvinainen, heidän suvun sukunimi, johon minulla on tottakai oikeus liittyä.

Menen naimisiin elokuussa 13, ja olen päättänyt että sukunimekseni tulisi siitä eteenpäin äitini sukunimi - sulhasen sukunimi.

Seurakunta jo neuvoi, että minun täytyy ensin olla vaihtanut äitini sukunimeen, ja vihkimisessä sitten vaihtuu puolisoni sukunimi perään.

Kuinka kauan voi viedä tällainen päätös sukunimeni muuttamisesta äitini sukunimeen? Vielä en ole siis mitään hakemusta täyttänyt. Sitä vaan pohdin ,olenko jo myöhässä asian suhteen.

Link to comment
Share on other sites

Vähän OT, mutta..

 

Pohdiskelen tässä tuota protestiasiaa.. Miten tästä asiasta voi edes protestoida? Jos haluaisi suojella omaa sukunimeään (tai esim. äidinäidin tyttönimeä), niin pitäisikö todellakin ravata kirjastossa lukemassa tuota virallista lehteä vai tulisiko minulle joku ilmoitus, jossa kerrottaisiin, että joku haluaa "minulle kuuluvan" sukunimen?

Link to comment
Share on other sites

Heips, meilläkin on kauheeta vääntöä tän sukunimen kanssa! Siis yhteinen sukunimi tulee joka tapauksessa, ja alunperin olin ajatellut, että otan mieheni nimen, koska se on harvinaisempi ja kauniimpi, omani on tyyliä "Virtanen". Noh, viime kesänä päädyimme ilmiriitoihin mieheni isän ja hänen uuden vaimonsa kanssa, jonka seurauksena rakas appiukkoni sanoi, että minähän en saa ottaa heidän sukunimeään... Joo, tiedän, hän ei todellakaan siitä päätä, mutta itselleni tuli sellainen olo, että en edes halua heidän sukunimeään ottaa, enkä muutenkaan haluaisi tulevaisuudessa, kun muutamme takaisin pienelle kotipaikkakunnallemme tulla heihin siellä yhdistetyksi. Mieheni olisi kyllä valmis ottamaan minunkin sukunimen, mut pah... se on niin tylsä! Sitten mietittiin, että vaihdettaisiin äitini isoisän vanhaan sukunimeen, joka on aika erikoinen ja harvinainen, ei kylläkään kovin kaunis.Tai että, yhdistettäisiin meidän molempien sukunimistä uusi sukunimi "Tuomikangas". Se olisi mielestäni ihan kaunis, mutta tällainen sukunimi on jo olemassa, joten mahtaakohan olla kauhean vaikeeta vaihtaa? Ja lisäksi mietin, että kuinka paljon tälläinen herättää kysymyksiä ja ihmetystä tutuissa ja tuntemattomissa :D Toisaalta, en aina haluaisi olla selittelemässä, kuinka emme ole väleissä mieheni isän perheen kanssa yms. Argh, siis eihän tämä sukunimi-asia ole edes niin suuri juttu, mutta miksi se tuntuu niin vaikeelta?! Ikään kuin pelkään, että teemme asian suhteen "väärän" päätöksen...

Link to comment
Share on other sites

Ah, ei millään jaksa kahlata koko ketjua läpi, mutta tuota vähän pelkäsinkin! Olinkin lukenut nimilaista, että "uutta sukunimeä ei saa yhdistelemällä tehdä, ellei ole erityisiä syitä" tms, ja ilmeisesti ne erityiset syyt on juuri, ettei sukunimeä ole kellään muulla. Noooh... saas nyt nähdä mitä tehdään tän asian kanssa. Periaatteesta haluaisin pitää omani, muttamutta... No onneksi tätä on vielä aikaa miettiä :D En kuitenkaan haluaisi keksiä mitään uutta nimeä millään muullakaan periaatteella kuin yhdistämällä omat sukunimemme. Ettei olisi liian kaukaa haettua? :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...