Mesimarja

Kokonaan uusi sukunimi

141 viestiä aiheessa

Vaihdamme mieheni kanssa sukunimen äidin isän äidin tyttönimeen. Haluaisimme mennä ensiviikolla puhumaan maistraattiin asiasta, mutta emme tiedä pitääkö sinne varata aikaa. Asumme siis Oulussa, miten siis täällä asia hoidetaan? Joudumme ilmeisesti hankkimaan todistuksen minun sukulaisuussuhteesta kyseiseen henkilöön. Mitä muita papereita tulisi toimittaa? Harmiksemme sukunimen käsittely venyy ilmeisesti 6kk-12kk ja häät ovat heinäkuussa. Milloin nimeä siis kannattaa alkaa hakemaan? Voimmeko hakea sitä jo yhdessä? Tuleeko hinnaksi sama, olimme sitten naimisissa tai emme? Mitä perusteluita voi sukunimen vaihdolle laittaa? Entä kannattaako meidän pitää omat sukunimenne naimisiin mennessä ja ilmoittaa vieraille vain, että sukunimemme vaihtoon menee vielä aikaa byrokratian vuoksi.

Muokattu: , käyttäjä: Tiinus

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ nuokin asiat on jo kertaalleen saaneet vastaukset tässä ketjussa :) Jännää, ettei minusta 7 sivua ole pitkä ketju...kahlasin teille vastauksia.

 

 

Me otettiin mun äitini tyttönimi yhteiseksi nimeksi. Ei siis kokonaan uutta nimeä, mutta meille kummallekin kuitenkin uusi.

Meillä homma eteni niin, että minä vaihdoin nimen ennen vihkimistä, eli täytin maistraatissa kaavakkeen ja maksoin sukunimen vaihtamisesta tulevan maksun (91 euroa). Päätös tuli tosi nopeasti, noin viikossa (oltiin vielä liikkeellä hieman myöhässä, eli periaatteessa olisi voinut mennä häiden yli ennen kuin päätös olisi tullut - siis sen aikataulun mukaan mikä maistraatissa maksimikäsittelyajaksi ilmoitettiin). Mies sitten otti avioituessa tuon saman sukunimen.

Sekin on mahdollista, että perheenä haetaan yhteistä uutta sukunimeä, se käsittääkseni menee yhdellä maksulla (eli ei tarvitse kummankin maksaa erikseen, tulevat samaan kaavakkeeseen). Mutta tuo pitää tehdä sitten vasta avioitumisen jälkeen, ja ainakin minusta oli kivempi että uusi nimi on heti käytössä.

 

Toistan itseäni, mutta pakkohan se näemmä on: kaikki sukunimet on suojattuja. Tarkoittaa siis sitä, ettei nimeä saa kukaan muu kuin sellainen, jonka suvussa nimi on jo aiemmin ollut vakiintuneessa käytössä.

Suoja-aika on muistaakseni 100 vuotta viimeisimmän nimen käyttäjän kuolemasta, jonka jälkeen nimen voi saada muutkin kuin sukuun kuuluneet, mikäli sukuun kuuluvat vielä elossaolevat toisennimiset eivät asiaa vastusta (olipas lause!) :)

 

 

 

Virkatodistuksillahan tuo sukulaisuus osoitetaan. Itse hankit eli aina vain yksi sukupolvi taaksepäin missä näkyy sun vanhemmat, vanhemman vanhemmat jne. Nyt en muista kuinka monta sukupolvea taaksepäin voi suvussa olleeseen sukunimeen vaihtaa, oliskohan viisi?

Yhdellä maksulla menee joten on ihan sama, kumman vaihtoehdon valitset. Jos haette uutta sukunimeä vasta vihmimisen jälkeen, ovat molemmat tietysti hakijoina.

 

 

 

Mars maistraattiin. Siellä täytät nimenmuutoskaavakkeen ja samalla saat virkatodistuksen, josta selviää että nimi on ollut suvussasi vakiintuneessa käytössä. Sit vaan oottelet.

Ja jos haluatte molemmille yhtä aikaa vaihtaa nimen, hakijoiksi tosiaan tulee molemmat.

Me tehtiin niin, että minä olin hakija ja kun avioiduttiin (muutama päivä nimenmuutokseni jälkeen), mies otti nimeni.

 

 

Menehän väestörekisteriin tai kirkkoherranvirastoon ja selitä asiasi. Saat virkatodistuksia sukututkimusta varten. Ilmeisesti ainakin seurakunnalta todistus tulee pyytää siitä seurakunnasta, jossa esiäitisi on ollut kuolleessaan kirjoilla. Ja tietysi myös esi-isäsi, kyllähän miehetkin ovat muuttaneet sukunimiä, tosin harvemmin avioliiton solmimisen takia. Voit myös tutkia vanhoja kirkonkirjoja itse, mutta ne saattavat olla vaikeaselkoisia.
Sukunimet tulivat muuten pakolliseksi vasta joskus 1920-luvulla. Länsi-Suomessa ei muutenkaan ole käytetty sukunimiä kuin vasta runsaat sata vuotta, sitä ennen kaikki olivat jonkun poikia ja tyttäriä. Ihmiset erotettiin toisistaan kylien, talojen ja torppien nimen perusteella. Monet ottivatkin sitten talon nimen sukunimekseen.

En jaksa muistaa kuinka monta sukupolvea taaksepäin suvun vanhoja nimiä voi ottaa käyttöön ilman erityisperusteluja, muistini mukaan 4-6 sukupolvea, mutta äkkiäkös siitä vaihtoehtoja tulee, kun sukunimien määrä tuplaantuu aina yksi polvi taaksepäin.

 

Kiitos kaikille jotka mun epätietoisuutta valaisi...maistraatissa sanottiin, että kannattaa hakea sukunimeä yhdessä avioparina vihkimisen jälkeen (tulee maksamaan 166€)...ja saattaa mennä jopa vuosi kun hakemus menee käsiteltäväksi sinne nimilautakuntaan (tms), koska sukunimi mikä haluttas EI ole äitien tai isoäitien tyttönimi (silloin siis kestäisi n. 2-4 vkoa), ja koska nimi mikä halutaan on ollut suvussani joskus 1700-luvun lopulla, menee se niinpitkälle, ettei sitä välttämättä edes myönnetä!
ja kaiken kukkuraksi jos toukokuussa siis sitä nimeä haetaan vihkimisen jälkeen, jos päätös kestää ensi vuoteen, ehtii asukas masusta syntyä ja se hankaloittaa sitten taas nimiasiaa... voi voi kun on vaikeeta...ja epämäärästä tekstiä...toivottavasti saitte selkoo... :)



saattaa mennä jopa vuosi kun hakemus menee käsiteltäväksi sinne nimilautakuntaan
Nimilautakunta kokoontuu 3kk välein, viime vuonna kokoukset oli maalis-, kesä-, syys- ja joulukuun alussa. Hakemus ehtii käsittelyyn kun se on laitettu maistraatista eteenpäin viimeistään paria viikkoa ennen kokousta.

Kokouksen puoltavan päätöksen jälkeen menee vajaa kuukausi, kun ilmoitus nimenmuutoksen hakemisesta on Virallisessa lehdessä (nimenmuutosilmoitukset on aina kuun ensimmäisessä numerossa), ja siitä sitten 30pv eteenpäin on protestiaika. Jos valituksia ei tule, nimen saa käyttöön. Tästä tulee ilmoitus kotiin. (Ja jos ei saa puoltavaa päätöstä, en tiedä miten asia sitten menee, siitä kun ei ole kokemusta.   :P )

Näin on. Eli uusi nimi on virallinen siitä hetkestä kun protestiaika loppuu.

Maistraatista saa virkatodistuksen, siihen voi pyytää enemmänkin tietoa kuin vain omat ja vanhempien tiedot. En tosin tiedä, miten pitkälle sukuun sieltä saa tietoa ulos.


Meille maistraatista neuvottiin, että toisen (meidän tapauksessamme miehen) kannattaa hakea uutta nimeä jo ennen vihkimistä, uusi nimi ehtii astua voimaan ennen naimisiin menoa, vaimo sitten ottaa miehen nimen ja näin on uusi nimi molemmilla heti avioliiton alkaessa...

Olisimme halunneet ottaa yhtäaikaa uuden nimen käyttöön vihkimisen yhteydessä, niin, että meidät olisi vihitty vanhoilla nimillä ja sen jälkeen uusi yhteinen nimi olisi astunut voimaan. mutta eipähän se kuulemma käy, vaan uusi nimi on otettava silloin käyttöön, kun siitä on hyväksytty päätös tullut ja se on kirjattu väestörekisteriin...
ei saa kuulemma jemmata nimeä  ;D
ja avopuolisoina jos nimeä hakee, niin ei maistraatin sedän mukaan todennäköisesti mene hakemus läpi...

 

 


 

^Minun käsittääkseni siinä menee noin viikko (?) jos ottaa esim. äitinsä sukunimen, tai äidin tyttönimen tms. ja sama koskee isoäitiä, isoisoäitiä ja tämän äitiä aina neljänteen polveen taaksepäin. Pitäisi olla simppeli homma. Tiedän tämän ihan siitä, että äitini harkitsi jossain vaiheessa oman isoäitinsä sukunimen ottamista ja siinä olisi mennyt viikko että sen olisi hakemuksen jättämisestä saanut käyttöönsä.

Muoks. Saatan muistaa asian väärinkin.


Mä voisin sen verran korjata, että ainakin vielä vajaat 3 vuotta sitten vain omilla tai puolison isovanhemmilla (tai sitä läheisemmillä sukulaisilla) olleet nimet olivat "läpihuutojuttuja". Me haettiin miehen isän isovanhemmalla ollutta tyttönimeä ja jouduttiin siis käymään läpi se pidempi hakuprosessi. Jos olis ollut miehen isovanhemmasta kyse, niin ei olisi tarvinnut.

Tiedä sitten, onko asiat muuttuneet mitenkään näiden muutaman vuoden aikana...

Olethan elletti ottanut huomioon, että passissa ja matkalipuissa pitää olla sama nimi. Eli vaikka virallinen nimi olisikin xx, mutta jos et kerkeä passia uusimaan tälle nimelle, niin matkustusasiakirjat tulee olla sillä vanhalla nimellä.

 

 

Ollaan menossa elo-syyskuun vaihteessa naimisiin ulkomailla ja viime viikolla laitettiin mun sukunimi hakemus menemään (otetaan isoäitini sukunimi käyttöön).

Muutama käytännön kysymys:
- Kauan päätöksessä kestää?
- Mitä tapahtuu päätöksen jälkeen? Pitääkö minun alkaa heti virallisesti käyttää nimeä vai voinko odotella ulkomaan reissulta paluuta ja sen jälkeen ilmoitella nimeä eteenpäin?
- Mieheni ottaa nimen käyttöön vasta vihkimisen jälkeen, joten hänellä ei sinänsä ongelmaa ennen häitä nimen käytöstä
- Kaikki matkustusasiakirjat on nyk.nimillä(varaukset,passi)

- Siksi tätä kyselen kun haluaisin pitää uuden sukunimen ja naimisiinmenon salassa lähipiirin ulkopuolelta ja en siis haluaisi ottaa uutta nimeä käyttöön ennen syyskuun alkua.

Saikohan tästä mitään selkoa, jotta voisin saada vastauksia? :girl_impossible:

 

Miepä voin Jeepeli vastailla sulle nyt oman tietoni mukaan.. biggrin.gif
(Mieheni vaihtoi nimensä äitinsä tyttönimeen tuossa muutama kk sitten -itse otan sen nimen lauantaina kun meidät vihitään.. Jotakin tietoa siis asiasta on :girl_wink: )

-Kun nimi on lähisuvusta (muistaakseni isovanhemmat eivät kyllä kuulu tähän, vaan ainoastaan äidit ja isät..) päätöksessä menee n. 1-3 viikkoa. Jos se on kauempaa suvusta (niinkuin nyt isovanhemmalta, jos oikein muistan, niin uutta nimeä voi joutua odottamaan jopa vuoden..) Mutta nyt en kyllä muista, miehellä kun se tuli äidiltä niin oli täysin "läpihuutojuttu", kysäise vielä oliko isovanhemmat tarpeeksi lähisukua maistraatin mukaan vai ei..

-Kun päätös tulee hyväksyttynä on nimi otettava käyttöö heti. Sitä siis ei voi pitkittää, ainoastaan omatoimisesti toki pyrkiä pitämään salassa biggrin.gif

-jep, miehelläsi ei ole siis nimestä mitään "ongelmaa" ennen häitä biggrin.gif

-Ajokortti on ainakin vaihdettava 2kk sisällä uuden nimen voimaan tulosta.. Pasissa ja muissa oli muistaakseni sama, vai olisiko ollut 3kk(?)..

Toivottavasti tästä oli edes jotakin apua. Maistraattiin kannattaa soittaa ja kysäistä asiaa, ja toivotaan että muistan väärin tuon isovanhempi asian, muuten siinä menee kyllä kauan aikaa dry.gif
Tsemppiä nyt kuitenkin nimen hakuun!! biggrin.gif

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Miten pian uuden sukunimen saa käyttöönsä kun virallisessa lehdessä julkaistun sukunimen valitusaika on umpeutunut? Ilmoittaako maistraatti minulle uudesta sukunimestä vai astuuko se voimaan heti ensimmäinen päivä kyseisenä kuukautena? Esimerikiksi jos nimi menee viralliseen lehteen 1.8 saako uuden sukunimen käyttöön jo heti 1.9?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Selailin ketjun läpi (vähän vasemmalla kädellä töitä samalla tehden) eikä silmiini osunut tällaista tapausta: minä ja sulhoni olemme ajatelleet, että ratkaisisimme tämän sukunimiasian siten, että muodostaisimme sukunimistämme yhdysnimen väliviivalla niin, että molempien nimi olisi esimerkiksi Virtanen-Järvinen (eli sukunimemme olisivat meille molemmilla samoin päin eikä niin, että toinen on Virtanen-Järvinen ja toinen Järvinen-Virtanen). Näin molempien sukunimet pysyisivät matkassa mukana. Tarkastin väestörekisteristä, ettei meidän sukunimistämme muodostuvaa yhdistelmää ole olemassa, eli mikään ei kai estä meitä molempia ottamaan samaa sukunimeä? 

 

Minä en haluaisi luopua tyttönimestäni kokonaan ja haluaisimme kuitenkin, että (tulevalla) perheellämme olisi kaikilla sama sukunimi  :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^Tuota minäkin pohdiskelin (minusta "reiluin" vaihtoehto, koska haluan pitää oman nimeni, enkä halua olla eri niminen mahd.tulevien lasten kanssa), mutta tuolla Onko naisen sukunimi edes vaihtoehto?  minulle sanottiin, että "lapselle ei voi Suomen nimilain mukaan antaa yhdistelmäsukunimeä". Mutta sitten luin tämän keskustelun: http://www.vauva.fi/keskustelu/361597/ketju/tyhma_peruskysymys_saako_lapselle_antaa_sukunimeks

Ei tuo foorumi ole mikään varmin lähde kylläkään... totta tosin se, että lapsen "taakkana" parhaimmillaan on itse avioituessaan samoin tehdessään Virtanen-Järvinen-Ala-Mäkinen-Ylä-Äänistö :D

 

Se on kuitenkin varmaa, etteivät molemmat voi ottaa yhdistelmänimeä, kuten kirjoitit sulkuihin  eikä niin, että toinen on Virtanen-Järvinen ja toinen Järvinen-Virtanen

 

Eli itsekin jäin vähän tiedottomaksi.. Kysymys taitaa kuulua, että käsitelläänkö molempien "uutena nimenä" otettua yhdistelmänimen näköistä nimeä lapsen tapauksessa yhdistelmänimenä? Eli voisiko noin "huijata" nimilakia...

 

muoks. lainaukset meni pieleen

 

Muoks3. Asiaan ottaa kantaa maistraatti ensin:

Etu- ja sukunimen antamisessa noudatettua käytäntöä seuraa oikeusministeriön alainen nimilautakunta. Se on erityinen asiantuntijaviranomainen nimilain soveltamista koskevissa kysymyksissä. Nimilain mukaan etu- ja sukunimen muuttamista koskevat asiat käsittelee ensimmäisen asteen viranomaisena maistraatti .

 

Muokattu: , käyttäjä: Tipzilla

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meistäkin tämä sukunimien yhdistäminen väliviivalla olisi ehdottomasti reiluin ja kivoin vaihtoehto! Toinen vaihtoehto olisi toki tehdä kokonaan uusi nimi sukunimiemme pohjalta, mutta minun ja sulhon sukunimistä ei oikein saa muodostettua mitään järkevää, sukunimemme ovat viiden ja kuuden kirjaimen mittaiset. Ja minä kun haluaisin tämän tyttönimen pitää osana sukunimeäni, enkä halua, että mahdollisella jälkikasvulla on joko isän tai äidin sukunimi.

 

En oikein saa selkoa noista lakipykälistä, tuntuvat vähän monimutkallisilta tai sitten käyn vaan vähän hitaalla..  :girl_sigh: Pystyisiköhän tätä asiaa kysymään nimilautakunnalta reteästi jo vuotta etukäteen? 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Maistraatti vastaa siis ensin.

Laitoin maistraattiin kyselyn aiheesta yleensäkin, koska mielenkiintoinen juttu minusta. Raportoin kun saan vastauksen.

Jos olisin Nieminen ja mies Virtanen, niin joku Niemivirta/Virtaniemi/Virta-Nieminen/ym. voisi olla ihan kans kiva. Tosin Niemivirtahan on ihan "oikea" harvinainen sukunimi jo valmiiksi, joten sitä ei tod.näk.saisi :(

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tässäpä kopsaus nimilaista: 
"Uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö muutoin voi aiheuttaa ilmeistä haittaa.

Ilman erityistä syytä ei uudeksi sukunimeksi voida hyväksyä nimeä:

1) joka muodoltaan tai kirjoitustavaltaan on kotimaisen nimikäytännön vastainen;

2) jota yleisesti käytetään etunimenä; tai

3) joka on muodostettu yhdistämällä kaksi sukunimeä."

Muokattu: , käyttäjä: Tiinus

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tulipas Kaakkois-Suomen maistraatista nopeasti vastaus! :give_rose: Tässä se kokonaisuudessaan:

 

Hei,

 

Suomen nimilain mukaan kahdesta nimestä muodostettu yhdistelmänimi on mahdollinen ainoastaan avioliiton kautta saatuna. Vihkimisen yhteydessä, jos puolisot ottavat yhteiseksi sukunimeksi jommallakummalla olevan sukunimen, voi toinen puoliso ottaa tämän yhteisen sukunimen edelle henkilökohtaiseen käyttön sen nimen, mikä hänellä on avioliittoon mennessä. Tuo henkilökohtainen nimi on vain sen ottaneen puolison käytössä, eikä sitä voi antaa esimerkiksi puolisoiden lapselle.

 

Esim. Virta ja Nieminen menevät naimisiin. He ottavat yhteiseksi nimekseen Nieminen. Tällöin Virta voi ottaa Niemisen edelle henkilökohtaiseen käyttöönsä nimen Virta, jolloin hänestä tulee Virta-Nieminen ja puoliso on Nieminen. Jos pari saa lapsia, tulee lapsista Niemisiä. Jos yhteiseksi nimeksi otetaan Virta, tällöin Nieminen voi ottaa henkilökohtaiseen käyttöönsä yhteisen nimen edelle nimen Nieminen, jolloin hänestä tulee Nieminen-Virta ja lapset saavat nimen Virta.

 

Jos kumpikin puoliso haluaa itselleen kokonaan uuden yhteisen sukunimen, tulee edetä niin, että toinen puolison hakee oman nimensä muuttamista ennen. Kun hänen nimensä on muuttunut ja he solmivat avioliiton, voi puoliso avioliiton kautta saada tämän sukunimen, jos puolisot valitsevat sen yhteiseksi sukunimeksi.

 

Jos henkilö haluaa hakea itselleen kokonaan uutta sukunimeä, tulee hänen tehdä asiassa hakemus maistraatille (käsittelymaksu 110e). Maistraatti pyytää asiassa lausunnon nimilautakunnalta ja mikäli lausunto on myönteinen ja maistraatti hyväksyy uuden nimen, tulee hakemus vielä ennen päätöstä kuuluttaa Virallisessa lehdessä 30 päivän ajan. Kuulutusmaksu on 75e. Sekä hakemusmaksu että kuulutusmaksu peritään ennen kuin asian käsittely viedään eteenpäin. Mikäli nimilautakunta antaa asiassa kielteisen päätöksen ja maistraatti hylkää hakemuksen, maksuja ei palauteta. Yhdellä hakemuksella on mahdollista ehdottaa kolmea vaihtoehtoista sukunimeä, siltä varalta, että ensimmäinen ei menesty. Näin nuo kolme nimeä käsitellään yhdellä maksulla. Jos haetaan vain yhtä nimeä, joka ei menesty ja tehdään uusi hakemus kielteisen päätöksen jälkeen, peritään myös uusi maksu.

 

Kokonaan uudeksi nimeksi voi esittää sellaista, joka ei löydy vrk:n nimihausta, eli joka ei ole vielä kenenkään käytössä. Kahdesta jo olemassa olevasta nimestä ei voi muodostaa ”uutta” sukunimeä yhdistämällä ne yhdeksi nimeksi väliviivalla.

 

Lisäksi jokainen voi hakea itselleen sukunimeä, joka on ollut käytössä jommankumman suvussa. Jos hakija hakee kaukaisemman esivanhempansa sukunimeä kuin isovanhempansa nimeä, tulee maistraatin pyytää asiassa nimilautakunnan lausunto ja maksu on tuo edellä mainittu (yht. 185e). Jos hakija hakee oman vanhempansa tai isovanhempansa sukunimeä, asiassa ei tarvita nimilautakunnan lausuntoa, vaan maistraatti voi tehdä asiassa suoraan ratkaisun ja tällöin hakemusta ei tarvitse kuuluttaa nimilautakunnassa, eli kuulutusmaksu 75e jää tällöin pois.

 

Kun maistraatti pyytää asiassa nimilautakunnan lausunnon ja kuuluttaa asian Virallisessa lehdessä, käsittelyaika on 3-9 kk, riippuen nimilautakunnan käsittelypäivistä. Silloin kun maistraatti voi ratkaista asian ilman lausuntoa, saa päätöksen tavallisesti viimeistään kahdessa viikossa siitä kun hakemusmaksu näkyy maistraatin kirjanpidossa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos tuhannesti, Tipzilla, että kysyit asiaa maistraatista asti!  :give_rose:

 

Jos tulkitsen tuota vastausta oikein, tätä kaavailtua Virtanen-Järvinen -yhdistelmää ei siis voi käyttää, koska siinä tehdään tuo kahden jo olemassa olevan nimen muodostaminen yhdeksi nimeksi väliviivalla. 

 

Kokonaan uudeksi nimeksi voi esittää sellaista, joka ei löydy vrk:n nimihausta, eli joka ei ole vielä kenenkään käytössä. Kahdesta jo olemassa olevasta nimestä ei voi muodostaa ”uutta” sukunimeä yhdistämällä ne yhdeksi nimeksi väliviivalla.

 

Voihan nyt itku!  :girl_cray2: Miksi pitää olla tällaisia rajoittavia lakeja.. :hysteric:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^eip mittään, kuten sanoin, kiinnostaa itseänikin... :) Hieman jäi "porsaanreiät" vielä kummittelemaan.. Esim. viittasin kyllä viestissäni Mäki-Penttilöihin (siitä vauva.fi keskustelusta), mutta sitä ei kommentoitu. Jos haluaa välttämättä sen viivan, niin  saisiko "tuplavokaaliviivalla" jotenkin keploteltua esim. Ylinen + Iitikkä = Yli-Iitikkä / Yli-Iiti / Yliniitikkä :P

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

.. Kysynpäs uudestaan:
Eli tietääkö kukaan saako uutta sukunimeä käyttöön heti kun virallisen lehden kuukauden ilmoitusaika on umpeutunut? 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

.. Kysynpäs uudestaan:

Eli tietääkö kukaan saako uutta sukunimeä käyttöön heti kun virallisen lehden kuukauden ilmoitusaika on umpeutunut? 

 

Myöhäinen vastaus, mutta muille kiinnostuneile ja niille joille asia on ajankohtainen : Maistraatista tulee päätös, joka lähtee käytännössä heti kun kuulutusaika on ohi. Eli viikonpäivistä ym. riippuen kirje tulee todennäköisesti viikon sisällä kun imoitusaika on päättynyt ja nimenvaihdos tulee voimaan heti. Pankit, vakuutusyhtiöt ym. saa tiedon suoraan, joten esim. kelakortti,  pankkikortti  jne. tulee automaatisesti  jonkin ajan kuluttua, vaikkei itse tee mitään asian eteen.

 

Lisäys. Passi- ja ajokorttiasioiden hoitamiseksi täytyy itse varata aika lupaviranomaiselle.

Muokattu: , käyttäjä: Suli

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

itse olen vaihtanut sukunimeni äitini isän äidin tyttönimeen 2vuotta sitten. tästä meni se korkeampi maksu ja aikaa kului vajaa 5kk siitä kun hakemuksen jätin sukuselvitysten kanssa maistraattiin, kunnes nimi astui virallisesti voimaan nimilautakunnan päätöksen jälkeen. kolme sukupolvea taaksepäin on se raja, kun päätös lähtee kiertämään nimilautakuntaan hyväksytettäväksi.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Myöhäinen vastaus, mutta muille kiinnostuneile ja niille joille asia on ajankohtainen : Maistraatista tulee päätös, joka lähtee käytännössä heti kun kuulutusaika on ohi. Eli viikonpäivistä ym. riippuen kirje tulee todennäköisesti viikon sisällä kun imoitusaika on päättynyt ja nimenvaihdos tulee voimaan heti. Pankit, vakuutusyhtiöt ym. saa tiedon suoraan, joten esim. kelakortti,  pankkikortti  jne. tulee automaatisesti  jonkin ajan kuluttua, vaikkei itse tee mitään asian eteen.

 

Täytyy tätä sen verran tarkentaa, että vaikka tieto (etu)nimenmuutoksesta menikin VRK:sta automaattisesti pankkeihin ym, jouduin erikseen itse pyytämään uudet kortit joka paikasta (ainakin Nordea, Nooa, S-Pankki ja Nets), eli eivät tulleet automaattisesti.

(Vaihdoin molemmat etunimeni loppuvuodesta 2012, nyt ollaan naimisiinmenon tiimoilta sitten selvitelty näitä sukunimijuttuja, joiden takia tähänkin ketjuun eksyin. :))

Muokattu: , käyttäjä: geekuality

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään