Mesimarja

Kokonaan uusi sukunimi

141 viestiä aiheessa

No pitääkö sellainen ihan uusi (keksitty) sukunimi ilmoittaa tässä lehdessä?

Kyllä.

Voiko uudeksi sukunimeksi ottaa sellaisen, joka on joskus ollut käytössä, mutta kaikki ovat kuolleet jos ei ole heille mitään sukua?

Voit hakea sitä nimeä, mutta eri asia myönnetäänkö nimi. Hatara muistikuva on, että nimen saa sukuun kuulumaton, kun viimeinenkin nimeen oikeutettu on ollut kuolleena sata vuotta (tjsp, hirmu pitkä aika kuitenkin).

Eikä sitä Virallisessa lehdessä ilmoittamista tartte itte miettiä, maistraatti tosiaan hoitaa sen puolen automaattisesti. Itse vain pitää maksaa kulut maistraatille tuosta.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos kaikille jotka mun epätietoisuutta valaisi...maistraatissa sanottiin, että kannattaa hakea sukunimeä yhdessä avioparina vihkimisen jälkeen (tulee maksamaan 166€)...ja saattaa mennä jopa vuosi kun hakemus menee käsiteltäväksi sinne nimilautakuntaan (tms), koska sukunimi mikä haluttas EI ole äitien tai isoäitien tyttönimi (silloin siis kestäisi n. 2-4 vkoa), ja koska nimi mikä halutaan on ollut suvussani joskus 1700-luvun lopulla, menee se niinpitkälle, ettei sitä välttämättä edes myönnetä!

ja kaiken kukkuraksi jos toukokuussa siis sitä nimeä haetaan vihkimisen jälkeen, jos päätös kestää ensi vuoteen, ehtii asukas masusta syntyä ja se hankaloittaa sitten taas nimiasiaa... voi voi kun on vaikeeta...ja epämäärästä tekstiä...toivottavasti saitte selkoo... :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Mistä saan tietää kuuluuko joku nimi sukuuni niin että sen voisin ottaa käyttööni? Tiedän että suvussani on pari nimeä jota voisin harkita, mutta ei sen tarkempaa tietoa kenen nimiä ne itse asiassa ovat olleet.

Ei kai mitään kirkon kirjoja/väestörekisteriä niin vain pääse penkomaan? Elossa olevista sukulaisistakaan ei juuri apua ole.

Menehän väestörekisteriin tai kirkkoherranvirastoon ja selitä asiasi. Saat virkatodistuksia sukututkimusta varten. Ilmeisesti ainakin seurakunnalta todistus tulee pyytää siitä seurakunnasta, jossa esiäitisi on ollut kuolleessaan kirjoilla. Ja tietysi myös esi-isäsi, kyllähän miehetkin ovat muuttaneet sukunimiä, tosin harvemmin avioliiton solmimisen takia. Voit myös tutkia vanhoja kirkonkirjoja itse, mutta ne saattavat olla vaikeaselkoisia.

Sukunimet tulivat muuten pakolliseksi vasta joskus 1920-luvulla. Länsi-Suomessa ei muutenkaan ole käytetty sukunimiä kuin vasta runsaat sata vuotta, sitä ennen kaikki olivat jonkun poikia ja tyttäriä. Ihmiset erotettiin toisistaan kylien, talojen ja torppien nimen perusteella. Monet ottivatkin sitten talon nimen sukunimekseen.

En jaksa muistaa kuinka monta sukupolvea taaksepäin suvun vanhoja nimiä voi ottaa käyttöön ilman erityisperusteluja, muistini mukaan 4-6 sukupolvea, mutta äkkiäkös siitä vaihtoehtoja tulee, kun sukunimien määrä tuplaantuu aina yksi polvi taaksepäin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meille maistraatista neuvottiin, että toisen (meidän tapauksessamme miehen) kannattaa hakea uutta nimeä jo ennen vihkimistä, uusi nimi ehtii astua voimaan ennen naimisiin menoa, vaimo sitten ottaa miehen nimen ja näin on uusi nimi molemmilla heti avioliiton alkaessa...

Olisimme halunneet ottaa yhtäaikaa uuden nimen käyttöön vihkimisen yhteydessä, niin, että meidät olisi vihitty vanhoilla nimillä ja sen jälkeen uusi yhteinen nimi olisi astunut voimaan. mutta eipähän se kuulemma käy, vaan uusi nimi on otettava silloin käyttöön, kun siitä on hyväksytty päätös tullut ja se on kirjattu väestörekisteriin...

ei saa kuulemma jemmata nimeä  ;D

ja avopuolisoina jos nimeä hakee, niin ei maistraatin sedän mukaan todennäköisesti mene hakemus läpi...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
ja avopuolisoina jos nimeä hakee, niin ei maistraatin sedän mukaan todennäköisesti mene hakemus läpi...

ja meille maistraatin täti siis sanoi, että nimenomaan kannattaa hakea sitten yhdessä avioparina... :-?

no siis meillä vihkiminen jo toukokuussa ja jos päätös sen lähemmäs vuoden kestää, ei toinen olisi sitä ehtinyt edes vaihtaakaan ennen vihkimistä...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Ei sen päätöksen kylläkään ihan noin kauan (vuotta) pitäis kestää. Meillä meni kesäloman takia n. puoli vuotta.

Kannattaa yrittää, jos saisitte vielä nimilautakunnan käsittelyyn asian, niin se ei mene niin pitkäksi. Meidän tapauksessa suostuivat, että laitetaan samaan paperiin kummankin hakemus toukokuun alussa, kun hakemus jätettiin, vaikka vihkiminen oli vasta elokuussa. Paperiin laitettiin, että menemme naimisiin elokuussa. Saatiin näin asia jo käsittelyyn ja hieman nopeutettiin prosessia. Ja maksettiin vain yksi maksu.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Mistä saan tietää kuuluuko joku nimi sukuuni niin että sen voisin ottaa käyttööni?

Maistraatista saa virkatodistuksen, siihen voi pyytää enemmänkin tietoa kuin vain omat ja vanhempien tiedot. En tosin tiedä, miten pitkälle sukuun sieltä saa tietoa ulos.

saattaa mennä jopa vuosi kun hakemus menee käsiteltäväksi sinne nimilautakuntaan

Nimilautakunta kokoontuu 3kk välein, viime vuonna kokoukset oli maalis-, kesä-, syys- ja joulukuun alussa. Hakemus ehtii käsittelyyn kun se on laitettu maistraatista eteenpäin viimeistään paria viikkoa ennen kokousta.

Kokouksen puoltavan päätöksen jälkeen menee vajaa kuukausi, kun ilmoitus nimenmuutoksen hakemisesta on Virallisessa lehdessä (nimenmuutosilmoitukset on aina kuun ensimmäisessä numerossa), ja siitä sitten 30pv eteenpäin on protestiaika. Jos valituksia ei tule, nimen saa käyttöön. Tästä tulee ilmoitus kotiin. (Ja jos ei saa puoltavaa päätöstä, en tiedä miten asia sitten menee, siitä kun ei ole kokemusta.  :P )

uusi nimi on otettava silloin käyttöön, kun siitä on hyväksytty päätös tullut ja se on kirjattu väestörekisteriin...

Näin on. Eli uusi nimi on virallinen siitä hetkestä kun protestiaika loppuu.

Siksi minä hain nimeä itselleni ja nimi vaihtui 5pv ennen vihkimistä. Tiedettiin milloin nimenmuutokseni on virallinen ja katsottiin sitten sen jälkeen lähin sopiva vihkipäivä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos Suskis...

häihin on enää 4 viikkoa ja pitää saada vielä se virallinen paperi siitä, että sukuun on joskus sen niminen kuulunut...joten katotaan, ehditäänkö edes ennen häitä sitä hakemusta tekemään... :) mutta juu toivotaan, ettei ihan niin kauan kestäisi... (siis vuotta!)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me halutaan miehen kanssa ihan uusi sukunimi (keksitty sellainen siis). Laitettiin hakemus vetämään n. kuukausi sitten ja aika pian tuli ilmoitus, että nimiasiaa käsitellään nimilautakunnassa toukokuun lopussa ja jos siellä näytetään vihreää valoa, nimi kuulutetaan Virallisessa lehdessä heinäkuussa. Sen jälkeen on kuukauden valitusaika ja jos kukaan ei valita nimestä (nimi loukkaa jonkun oikeuksia, tms.), saadaan nimi käyttöömme. Ja haetaan nimeä molemmille yhtäaikaa (vielä toistaiseksi siis avoparina). Jännittäviä aikoja elämme toisinsanoen  ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

voi että, mua ottaa nyt kyllä päähän.. ei ollu tullu mieleenkään, että tää nimiasia vois viedä näin paljon aikaa!!! ollaan päätetty että otetaan kokonaan uusi yhteinen nimi jota siis ei ole ollutkaan kellää, eli se menee tuon pitkän kaavan kautta. voi hitto, miksi en ruennut selvittämään tätä asiaa aikaisemmin!!! aargh... nyt ei saada uutta nimeä häihin. enkä kyllä myöskään osannut oottaa et se maksais ton 166e. kalliiks tulee.. mut enemmän harmittaa se et se ei ehdi.. mitä me nyt tehdään? miten esim. sukulaisille selitetään tää asia?? mulla ei oo passiakaan ku olin aatellut et hankin sen sit tällä uudella nimellä. nyt joudun siis hankkiin passin häämatkaa varten ja sit uuden ku saadaan se nimi! voi stressi!!!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä nyt vähän sama ongelma; ei arvattu, että aikaa menee noin kauan, vaikkei aivan ihkauutta nimeä otetakaan  >:(

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

tänään saatiin ne paperit täytettäväks mutta en osaa nyt täyttää niitä ku kerran tää tilanne on tämmönen! :( "sukunimenne vihkimisen jälkeen?" no hitto se mitä ei saaha!! ärr.. pitää vissiin nyt soittaa sinne maistraattiin ja kysyä neuvoa..

sit siinä oli et pitää hankkia virkatodistus liitteeksi. mut nehän on siellä maistraatissa! täh??

t. nanouk on nyt hyvin, hyvin vihainen

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä harkinnassa myös täysin uuden sukunimen ottaminen. Tosin hyvän ja molempien mieleen olevan sukunimen keksiminen on osoittautunut varsin haastavaksi. Mutta päätöstä asian suhteenkaan ei olla tehty. Jos hyvää ei keksitä, otan varmastikin miehen nimen. Omaani en ole mitenkään kiintynyt.

Onko vinkkejä mistä hyviä sukunimiä voisi keksiä? Katsoin tuon yllä mainitun listan vapaina olevista nimistä, muttei mikään tehnyt vaikutusta tai antanut ideoita eteenpäin.

Olisi kiva tietää kuinka paljon linjoilla on niitä jotka keksivät itse uuden nimensä! Kertokaahan!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillekin tulee "uusi" sukunimi. Sulho vei juuri eilen maistraattiin hakemuksen, eli vaihtaa nimensä äitinsä tyttönimeksi ja minä saan sen sitten n. vuoden päästä  :) Ollaan kerrottu vanhemmille, ja vaikuttivat ottavan asian ihan rennosti. Sulhasen äiti tuntui olevan oikein innoissaan :D

Kyseessä on tosi kaunis nimi, melko harvinainen ja meidän molempien nykyiset nimet vähän niin ja näin... Ilmoitin sulholle jo aikoja sitten, että sinun nimeäsi en sitten ota ;) ja tarkoitus oli pysyä omilla nimillä, mutta sulho totesi moneen kertaan, että olisi se kiva että olisi yhteinen nimi koko perheellä  :-* siksi päädyimme moiseen ratkaisuun.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä päädyttiin kanssa uuteen sukunimeen. Minä ja tyttäremme haimme äitini tyttönimeä ja saimme sen ennen häitämme (noin 3vkoa ennen) , naimisiin mennessä ukolle tuli tämä sukunimi. Päädyimme siksi tähän että tahdoimme yhteisen nimen, mutta kumpikaan ei tahtonut toisen sukunimeä. Olemme ainoat kenellä tämä nimi on käytössä ja olemme hyvin tyytyväisiä valintaan. (tämä sukunimi oli muuten ukon ehdotus) Mun äiti oli todella ilahtunut ja varsinkin siitä kun oli ukon ehdotus, ukon äitin mielestä mun ja lapsen ois kuulunut ottaa ukon sukunimi. Nyt kyllä ihan hyväksynyt.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Onko vinkkejä mistä hyviä sukunimiä voisi keksiä?

No me keksittiin nimemme ihan vain asuinpaikkaan (luonto, paikkakunta) liittyen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Oon käsittäny että uusien nimien ottamisessa on kaikkia ihme sääntöjä ja juttuja, että ei oo kovin helppo vaihtaa nimeen jota ei osaa perustella. Siis että esim. suvussa ennen esiintyneeseen nimeen on helpompi vaihtaa kun ihan johonkin uuteen. Miten on?

Ite oon ajatellu aina pitäväni oman nimen, koska muuten tämä "meidän suku" kuolee.. siis kaikki alimman sukupolven edustajat tällä hetkellä tyttöjä.. =/ Ois hiukka ikävää että tän nimisiä ei enää ois, etenkin kun suku on oikeen kiva ja jollain tapaa oon ylpee tästä nimestä. Lisäks mahdollisen tulevan sulhon (en siis ole naimisiin vielä menossa) sukua en ihan tunne niin omakseni ja siellä on jo tullut pari "nimenjatkajaa" eli poitsua sukuun.. nimessä ei kyllä ole mitään vikaa, oikeen kiva nimi eikä mikään tylsä -nen, ja ois ihan kiva ottaakin se nimi, mutta jotenkin silti ei..

Nyt oon miettiny että mitä jos näistä meidän nimistä yhdistelis ihan uuden nimen (oon kattellu ja sellasia ei ole) niin oltas sitten ihan uniikki perhe mutta ois molempien nimeä kuitenki mukana.. Se ois musta aika hienoa (ja hieno perintö lapsille) mutta en tiedä hyväksyiskö tuo mies sitä ja mitähän ne muut sukulaiset sanois. pitäs varmaa meitä (mua) ihan hölmönä.. =/ Ja sitten vielä se että saako sitä edes ottaa..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Oon käsittäny että uusien nimien ottamisessa on kaikkia ihme sääntöjä ja juttuja, että ei oo kovin helppo vaihtaa nimeen jota ei osaa perustella. Siis että esim. suvussa ennen esiintyneeseen nimeen on helpompi vaihtaa kun ihan johonkin uuteen.

On totta että suvussa jo olevaan nimeen on helpompi vaihtaa, mikäli siis se nimi on suoraan ylenevästä polvesta (esim isoäidin nimi), mutta mitään serkun aviomieheltään ottamaa nimeä ei saa otettua.

Uusissa nimissä on toki joitain sääntöjä, kuten se ettei nimi saa olla loukkaava tai hyvän tavan vastainen (esim. Paska) eikä suomalaiselle käy ulkolainen nimi ellei siihen ole erityisiä perusteluita (kuten ulkomaille muutto vois käydä jo).

Meidän perustelu keksimällemme nimelle oli se, että haluttiin yhteinen nimi kun mennään naimisiin. Se riitti. Nimi keksittiin siis ihan asuinpaikastamme, tyyliin Karhukallio (=kallioinen seutu jossa liikkuu karhuja).

Voit aivan hyvin soittaa Nimilautakunnan sihteerille ( http://www.om.fi/1018.htm ) tai maistraattiin ja kysellä sieltä. Itse sain Nimilautakunnasta parempaa tietoa kuin maistraatista.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nosto!

Hei kertokaa vielä kuinka lähipiiri/tuttavat ovat ottaneet asian. Joutuuko vaihdosta aina selittelemään tms?

Minusta olisi kiva saada yhetinen nimi naimisiin mennessä, mutta ei ilmeiseti tule toteutumaan koska sulhanen pitää kiinni omastaan ja minä en ole halukas vaihtamaan siihen <_<

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ei jouduttu selittelemään kellekään, vaikka suorastaan pelkäsin, että faija pamauttaa jotain. Yhtään soraääntä ei asian suhteen tullut.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

en ottaisi mielellään mieheni sukunimeä, eikä hän minun, ja haluaisimme silti yhteisen nimen.

olemme hiljattain jutelleet siitä, että voitaisiin ottaa hänen äidin sukunimi, joka on erittäin kaunis ja väestörekisterikeskuksen mukaan nimi on nykyisenä sukunimenä vain yhdellätoista (harvinaisuushan on aina plussaa :D:rolleyes: )

pelottaa vaan miten miehen isä reagoi asiaan, mieheni on sisaruksista ainoa poika, ja tuntuu että nimi on appiukolle aika tärkeä :huh:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä kävi huono tuuri.. Otetaan mun miehen kasvattivanhempien sukunimi molemmille ja luultiin että se onnistuu helposti. Eikä mitään, nyt aikaa häihin alle kuukausi ja nimenmuutoksessa menee PUOLI VUOTTA! Että silleen.. Nimi muuttuu sitten vasta syksyllä... No, päästään ainakin häämatkalle vanhoilla nimillä ja passiakaan ei tarvi uusia.

Muokattu: , käyttäjä: juhannusmorsian08

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meille tulee kokonaan uusi sukunimi :) Mies on tämän nyt juuri saanut jo käyttöönsä ja minä rikon hänen ainutlaatuisuutensa sitten parin kuukauden päästä ja saan tuon hienouden käyttööni :D

Päätöksen saaminen kesti noin 5 kk...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meidän sukunimistä sais niiden osia yhdistelemällä ihan uuden sukunimen, joka kaikkien tuttujenkin mielestä kuulostaa tosi hienolta, mutta mies ei ole vielä innostunut vaihtamaan nimeään. Minulle uusi nimi kyllä kelpaisi, koska siinä olisi ne parhaat osat molemmista ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään