Jump to content
Naimisiin.info

Millaisia avioehtoja olette tehneet? (yhdistetty)


marustin

Recommended Posts

  • Replies 193
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Meidän avioehto tulee maksamaan n. 100e + alv. ja sitten vielä rekisteröintimaksu n. 50e. Ollaan käyty lakitoimistossa keskustelmassa jo ehdosta ja lakimies laatii sen pohjalta avioehdon, jonka me sitten hyväksymme. Aika monimutkainen ehto meille on tulossa, kun haluamme rajoittaa avio-oikeutta vain osittain ja sitten vielä toimia avioerotilanteessa toisin kuin kuolematilanteessa. Kannattaa toisiaan kysellä eri lakitoimistoista. Eräässä toimistossa ehdon tekeminen olisi tullut yli puolet kalliimmaksi. Ja siellä vielä todettiin, että parhaiten omaisuutensa suojaa, kun ei mene naimisiin ollenkaan :).. emme siis valinneet tätä toimistoa..

Link to comment
Share on other sites

Niin ihan mielenkiinnosta kyselen, että millaisia ehtoja teidän avioehtoonne sisältyy? Oletteko tehneet ehdon, joka sulkee täysin avio-oikeuden vai vain osittain? Onko ehtonne voimassa vain jos avioliitto päättyy eroon vai myös silloin jos avioliitto päättyy kuolemaan? Onko kuoleman varalla eri ehdot kuin avioeron?

Ja sitten toinen kysymys..miten yleensä puolison ottama velka omiin nimiin määräytyy avioerossa? Otetaanko mukaan ositukseen? Entä puolison kuollessa? Kuka vastaa velasta silloin? Onko tyhmää tehdä avioehto, jossa kumpikin puolisoista vastaa omista veloistaan, mutta avioliiton aikana hankittu omaisuus on yhteistä (ei perintö)? Lakimies meinasi, että näin ei yleensä tehdä. Siis, että hankittu omaisuus kuuluisi avio-oikeuteen mutta velat eivät.

Link to comment
Share on other sites

Meille tulee ehto, jossa rajataan pois peritty tai ennen avioliittoa omistettu omaisuus. Kaikki liiton aikana tienattu omaisuus ja velat ovat yhteisiä. Itse todennäköisesti laitan tietyn lievennyksen perityn omaisuuden suhteen, jos liitto päättyy kuolemaan (eli puoliso saa vaikkapa purjeveneen, mutta ei kesämökkiä. Jos siis sattuisi tuollaiset perintönä tulemaan ;) )

Viisaammat varmaan neuvovat noissa velka-asioissa. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että minulle kävisi hyvin järjestely, jossa velet olisivat puolison nimissä (tai ainakin suurin osa), mutta omaisuus menisi puoliksi. Jos asia olisi toisin päin, niin en kirjoittaisi nimeä alle! Ymmärrän hyvin, ettei lakimies tuollaista ehtoa haluaisi tehdä, koska se voi muodostua "kohtuutomaksi", jos epäsuhta veloissa on korkea (esim. toisen velkaosuus 20% ja toisen 80%, sekä velan määrä 150 000e).

Viisaammat korjatkoon! :)

Link to comment
Share on other sites

Joo, varmaan netistä tilattavia löytyykin ja hyvä niin. Ei niissä mitään vikaa ole, jos siis AE:ksi riittää ihan sellainen perusversio, ilman mitään erikoisuuksia. Avioehto on sen verran pieni ja yksinkertainen toimenpide ettei sen laatimisesta todellakaan kannata maksaa itseään kipeäksi. Tyhmintä olisi jättää se tekemättä siksi, ettei halua maksaa sen laatimisesta.

Link to comment
Share on other sites

Meillä myös avioehto, missä rajattu pois peritty omaisuus ja ennen avioliittoa hankittu omaisuus. Olen avioehdosta vilpittömän onnellinen, jos joskus ero kolahtaa ( mitä en todellakaan toivo !  8), niin tiedän jääväni aikakin rahallisesti suorille jaloilleni.

Olen itseeni tyytyväinen, etten ennen häitä ruusunpunaisissa ajatuksissa hylännyt ajatusta avioehdosta ja se tehtiin. Maailma on oikeasti raadollinen paikka, vaikka mitä voi tapahtua. Kiva maksella ex-miehen velkoja sitten joskus jos on ollut epärealistinen ennen häitä...

Tämä ei tarkoita, että olisin kylmä ja tunteeton, mutta oikeasti elämässä voi tapahtua mitä vaan...

Link to comment
Share on other sites

Guest Nipsuli
Nykyisen lain mukaan ennen avioliittoa olevat omistukset ja velat ovat henk.kohtaisia. Eli jos toisella on esim. ennestään oma asunto, säilyy se hänellä myös mahdollisen eron sattuessa. Siihen ei vaadita enää avioehtoa.

Avioliittolain lähtökohta on varojen ja velkojen erillisyyden periaate. Tämä tarkoittaa sitä, että eron sattuessa omaisuus ositetaan (luetteloidaan mikä on kummankin) ja sitten lasketaan omaisuusmassa yhteen ja puolitetaan summa ja se puoliso, joka omistaa vähemmän saa tasinkoa enemmän omistamalta. Asunnon omistus siis kyllä säilyy, mutta omistava puoliso voi joutua maksamaan pahimmassa tapauksessa puolet asunnon arvosta toiselle puolisolle. Jos taas on tehty avioehtosopimus ei omistava puoliso maksa mitään.

Eli vaikka asunto olisilin ollut ennen avioliittoa toisen, ei se jää ositettavan omaisuuden ulkopuolelle ilman avioehtoa.

Link to comment
Share on other sites

Meille tulee avioehto tehtäväksi. Olemme olleet yhdessä jo vuosia, meillä on 2 lasta. Miehellä on suuri omaisuus, joka on kertynyt suurimmaksi osaksi yhdessäoloaikamme aikana. Olen kummastakin lapsesta ollut 1,5v kotona. Olen kieltäytynyt työnantajalleni vastuullisemmista hommista pienten lasten vuoksi. Lisäksi mieheni työ on luonteeltaan sellaista, ettei hän yleensä voi olla sieltä pois esim. lasten sairastelun vuoksi.

Mies haluaa avioehdon eron varalle, mikä on hyvin ymmärrettävää. Minä haluaisin kuitenkin huomioitavan sen, että olen mielestäni joutunut joustamaan enemmän miehen työn luonteen ja lasten vuoksi. Palkkani ja tuleva eläkkeeni ovat työelämästä poissaolojen vuoksi pienempiä kuin mitä ne olisivat ilman perhettä.

Mitä kannattaisi (voisi) laittaa avioehtoon eron varalle? Piruja seinälle: Jos mies löytää uuden naisen ja tulee ero, toivon, että minäkin saan korvausta menetystä urasta, palkasta ja eläkkeestä.

Link to comment
Share on other sites

Guest Michaela78

Mangoldi, kannattaa jutella lakimiehen kanssa asiasta. Ehdottomasti olisi kohtuutonta että jäisit eron tullen "puille paljaille" hoidettuasi lapsia kotona ja tehtyäsi työtä yhteisen talouden eteen, sellaiseen ehtoon ei pidä suostua.

Me kävimme eilen pyytämässä esteiden tutkintaa maistraatista ja saimme mukaan esitteen, jossa kerrottiin avioliitosta, nimipolitiikasta ja lisäksi avioerosta ja avioehdoista. Esitteessä oli mainittu, että "Avioehto ei ole aina sitova" ja että "avioehdosta voidaan poiketa tai se voidaan kokonaan sivuuttaa, jos sen noudattaminen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen". Esimerkkeinä oli annettu mm. pitkään kestänyt liitto, jossa toinen osapuoli on ollut lasten myötä paljon kotona ja tehnyt työtä yhteisen talouden eteen toisen kartuttaessa omaisuuttaan. Avioehto olisi jättänyt tämän kotona työtä tehdeen ilman osuutta pesästä, jolloin katsottiin että tämä olisi ollut kohtuutonta, eikä avioehtoa noudatettu eron tullessa.

Toisaalta myös avio-oikeutta voidaan "soveltaa", jos lopputulema olisi kohtuuton, tästä oli esimerkkinä annettu lyhyeksi jäänyt liitto, jossa ei avioehtoa. Liiton päättyessä toinen osapuoli olisi saanut puolet toisen suuresta omaisuudesta, joka katsottiin kohtuuttomaksi, sillä toinen olisi saanut kohtuutonta etua lyhyestä avioliitosta ilman omia ansioita.

Näitä asioita pitäisi itsekin vielä pohtia..

Link to comment
Share on other sites

Tiesittekö tällaisesta:

Vanhemmilla on testamentti, että vain lapset perivät (ei lasten puolisot).

Jos lapsella ei ole avioehtoa, niin eron sattuessa vanhempien perintö on kyllä vain lapsen, mutta lapsen pitää antaa puolisolleen osituksessa saman suuruisesti jotain muuta omaisuutta.

Eli vanhempien testamentillakaan ei ole periaatteessa "arvoa" ellei lapsella ole avioehtoa! Vain avioehto jättää testamentissa saadun omaisuuden osituksen ulkopuolelle!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest netkissa

Jos mieheni ei ota asiaa puheeksi, en sitä itsekään aio. Olen meinaan se köyhempi osapuoli. Avioehdonhan voi tehdä myöhemminkin jolloin minusta olisi sopivaa että peritty omaisuus olisi omaa erotessa. Mutta jos päättyy kuolemaan niin sekin jaettaisiin normaalisti.

Link to comment
Share on other sites

Minulla todennäköisesti pitkään suvussa kulkeneita kiinteitä omaisuuksia. Tarkaanhan en vielä näitä asioita tiedä, mutta todennäköisyys saada ko. omaisuutta on aika suuri. Kun on sisaruksia, niin heistähän ei koskaan tiedä, mitä ovat saamassa ja mitä minä. Sulhon puolelta sama juttu. Tosin epäilen hyvin vahvasti, että vanhempanikin rajaavat lastensa puolisot pois testamentissa. Sulhon puolelta en ole ollenkaan varma :P Perityllä käteisellä ei olisi niin väliä, mutta esim. 200v suvussa kulkenut kesäpaikka merkitsee jo hieman enemmän ainakin minulle :)

Link to comment
Share on other sites

Haluaisin sellaisen, jossa avioehto olisi erilainen liiton päättyessä eroon tai kuolemaan.  Kuitenkin, jos puoliso kuolee suhteellisen nuorena, toinen todennäköisesti perustaa uuden perheen. Tällöin olisi väärin, jos edellisen puolison omaisuus hyödyttää uutta puolisoa. En kuitenkaan keksi, mitä ehtoja kuoleman varalle laittaisi tai olisiko se edes järkevää. Jos taas elellään yhdessä 70-kymppisiksi ja toinen kuolee, tuntuu oikealta, että omaisuus menee kokonaan elossa olevalle osapuolelle.

Mitä mieltä olette/ ehdotuksia?

Onpas sekavaa... no joka tapauksessa meille varmaan tulee sellainen avioehto, jossa perinnöt rajataan pois.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
ihan vaan mielenkiinnosta kyselen, että minkälaisia perintöjä teillä, jotka perinnöt rajaavat avioehdolla pois, on tiedossa?

Meillä kiinteää omaisuutta, lapsuuden kotimme ja siihen kuuluvat tontit, sekä metsää. Rahallisesti en tiedä kuinka arvokkaita ovat mutta tunnearvoa tiloilla on sitäkin enemmän... siksi halusimme rajata ne pois. Samalla ajattelemme myös sisariamme eli paikat säilyisi suvussa.

Link to comment
Share on other sites

Guest Naksukka
ihan vaan mielenkiinnosta kyselen, että minkälaisia perintöjä teillä, jotka perinnöt rajaavat avioehdolla pois, on tiedossa?

Ei käytännössä mitään isompaa. Kummankaan puolelta ei ole odotettavissa mitään rikkaan sukulaistädin/sedän perintöä, ja molempien vanhemmillakaan ei ole mitään isompaa omaisuutta, pelkästään asunnot, autot jne. "perustavarat". Kyse ei ainakaan mun ajatusmaailmassani ole ison omaisuuden suojaamisesta, vaan siitä, että mun vanhempieni kautta perittyyn omaisuuteen ovat osallisena vain mun sisarukseni, eivät minun tai sisarusteni puolisot. Samoin toivon, että minun vanhempieni kautta tuleva peritty omaisuus siirtyy mahdollisille lapsilleni, ei puolisolleni ja hänen suvulleen.

Niin kauan kuin yhdessä ollaan, tuolla perinnön suojaamisella ei ole merkitystä, mutta jos eroaisimme, en todellakaan haluaisi, että halvinkaan minun perimäni asia päätyisi tulevan ex-puolisoni haltuun, tai vielä vähemmän hänen mahdollisen uuden puolisonsa tai heidän lastensa. :)

Meillä siis avioehto koskee vain erotilanteita, ja niin kauan kuin yhdessä olemme, tämä kaikki on vain spekulaatiota.

Tapaukset, joissa esimerkiksi suvulla pitkään olleesta kesäpaikasta tulee kiistaa erotilanteessa, ovat minusta tosi surullisia. :-/ Vaikea on etukäteen ennustaa, kuka on erotilanteessa reilu ja hyväntahtoinen, kuka tekee kaiken mahdollisen kiusan toiselle.

Edit: Niin, eihän sitä koskaan tiedä, mitä perintöjä kenellekin on tulossa, tai onko ylipäätään mitään :)

Link to comment
Share on other sites

Meille myös : ennen liittoa hankitut omaisuudet ja perinnöt (saadut ja tulevat) sekä näiden em. asioiden myynnissä tilalle hankittu omaisuus/ mahdollinen saatu voitto, pysyvät omina. Tulipa hankalasti  ;) Siis, jos minulla on vaikka auto ennen avioliittoa jonka myyn avioliiton aikana ja ostan sillä rahalla motskarin, on motskarikin minun mahdollisen eron sattuessa, vaikka se ostettiin avioliiton aikana.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...