Mitä mieltä "lunnaiden" keruusta?


Pearlfish

Recommended Posts

Työkaverini on menossa tänä kesänä naimisiin ja hänen kanssaan olemme jutelleet kaikkea häihin liittyviä juttuja. Tänään keskustelimme morsiammen ryöstöjen yhteydessä järjestetyistä "lunnaiden" keruusta. Itse olen ollut mukana parissa häissä, joissa tällaista on tehty ja olen aina ajatellut, että itse en sellaista haluaisi omiini. Työkaverini oli viikonloppuna nähnyt heidän bestmania, joka oli tätä lunnaiden keruuta ehdottanut ja he olivat laskeneet, että jos ajattelisi että vieras keskimäärin antaisi 5€ kolehtiin, niin sadalla vieraalla se tekee jo 500€ eli markoissa siis jopa KOLME TONNIA! Tämä summa sai itsenikin miettimään asiaa uudestaan, kun ajattelee kuinka tiukilla rahan säästäminen omiin häihinkin on. Mitä mieltä te olette asiasta? Onko sopivaa "kerjätä" lunnaita häissä?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 122
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kukin tuntee itse parhaiten väkensä eli tietää, löytyykö sieltä joukosta se kuuluisa joku, joka ottaa herneet nenään mistä milloinkin. Rahan kerääminen, niin lahjana kuin kolehtinakin, lienee erittäin arka homma ja on hoidettava tosi tyylikkäästi. Itse olen ohjeistanut ohjelmaihmisemme siten, että rahaa ei saa kerätä.

Oikaiskaa, jos olen väärässä, mutta eikös lunnailla höystetty morsiamen ryöstö kuulu etenkin sotilashäihin?

Link to comment
Share on other sites

Itse en välttämättä ota edes rahaa mukaani häihn, että olisi todella noloa jos yhtäkkiä pitäisi maksaa lunnaita eikä ole edes rahaa mukana. Viisi euroa/vieras on kyllä mielestäni suurin summa; jos tilanne tulisi ja minulla olisi rahaa saattaisin yhden euron laittaa, koska leikistähän on kysymys ja silloin puhutaan pienistä rahoista. Itse en häihini vastaavaa huolisi, koska olen sitä mieltä, että vieraiden ei ole tehtävä juhlia maksaa, häämatka on jo aivan toinen juttu.

Tässä yksi mielipide; Ransu

Link to comment
Share on other sites

No ketäänhän ei pakoteta rahaa antamaan, tarkoitan että fiksumpaa on laittaa hattu kiertämään kuin joku astian kanssa keräämään jokaiselta erikseen. Astiana kai on perinteisesti morsiamen kenkä?

Mutta on kyllä totta, että useimmilla ei ole rahaa juhlissa mukana, minulla ei ainakaan (lompakkokin on niin paksu, ettei mahdu käsilaukkuun), tuskin muillakaan naisilla, joten saalis kertyisi pelkästään miesten lahjoituksista. Omiin häihini en ottaisi moista ohjelmanumeroa, mutta riippuu tietysti suvusta ja suvun perinteistä. Vanha ohjelmanumerohan tuo toki on!

Link to comment
Share on other sites

Mun mielestä lunnaita pitäisi kerätä (siis jos niitä kerätään) niin, että se olisi todellakin vapaaehtoista!!! Ettei kukaan ole kyttäämässä, että paljonkohan toikin laittaa jne. Käytännössä voisi toteuttaa niin, että joku suljettu lipas olisi hetken aikaa jollain sivupöydällä. Halukkaat voisivat sitten siihen tipauttaa...

Link to comment
Share on other sites

Guest onnellinen

Mun mielestä tuollainen rahastus häissä on typerää. monellakaan ei ole rahaa mukana ja etenkin sotilashäissä nuo rahat kerätään miekan terään, joten pakko onpi laittaa seteleitä. Olen kerran ollut häissä, joissa tällainen miekkaan kerääminen oli ja sen aloitti molempien vanhemmat laittamalla 1000 mk kumpikin, joten oli vähän seuraavilla nolosteltavaa.

Mun mielestä rahan kerääminen hääjuhlassa ainakin meidän häissä on poissuljettu vaiheoehto, vaikka säästäminen koville ottaakin.   8)

Link to comment
Share on other sites

Samoin meillä: ei rahankeruuta! soupson.gif

Vieraat on kuitenkin luultavasti sijoittaneet jonkun verran rahaa jo häälahjaan, omiin vaatteisiinsa, kuljetuksiin ym., joten minen ainakaan kehtaa alkaa rahaa keräämään! Mutta täähän on vaan mun mielipide, jokainen tekee kuten parhaaksi näkee!  ;)

Link to comment
Share on other sites

juu ei rahastusta meillekään! Tiedän ettei kovin moni sinne laittais un muutaman sentin - en meinaan itekkään laittaisi!

Kyllä ne häälahjat ja matkat ja muut tulee vieraille maksamaan, ettei enää juhlissa viitsi ruveta viimisiä senttejä nyhtämään. Itselläni on toi sama ongelma juhlissa kuin muilla eli en kanna mukanani kuin pankkikorttia... Pitäs jonkun hankkia höylä, jos meinaa minua rahastaa ;D

Tuohan on vanha perinne, mutta joskus on hyvä luopua vanhasta ja ottaa tilalle jotain uutta.

Link to comment
Share on other sites

Meille ei kerjuuta tule.

Pari vuotta sitten olin häissä joissa sulhanen keräsi talikkoon rahaa morsiamen ryöstön yhteydessä. Aika ovelaa sinänsä, pienin talikossa pysyvä raha oli silloin muinoin 20 mk, vieraita pari sataa, vaikkei kaikki laittaisikaan...

Ihan "mukavan" summan olivat saaneet (sulhanen kännipäissään retosti), kun jotkut laittoivat satasiakin, mutta mua jotenkin koko touhu tökki.

Link to comment
Share on other sites

Meidän häihin ei myöskään missään tapauksessa tule minkäänlaista keräämistä / kolehtia! Samaa mieltä, kuin useimmat muut, että tunnustais todella "kerjäämiseltä"!  ::)

Onhan niitä muitakin leikkejä, joihin ei liity lunnaiden keruuta!

Link to comment
Share on other sites

Sanalla sanoen: ÄR-SYT-TÄ-VÄÄ!!!  >:(

Kaipa tuo lunnaiden keruu ryöstetystä morsiamesta on aika yleistä - itse törmäsin moiseen ekan kerran vasta viime kesänä ja olin kyllä tyrmistynyt (onneksi lompakosta löytyi mitätön ulkomaan kolikko, jonka sitten tipautimme kenkään). Meillä päin on aina ollut tapana, että se ryöstetty morsian pitää voittaa takaisin jollain teolla, esim. luettelemalla 10 syytä miksei voi elää ilman häntä, laulamalla tai lausumalla runo...

Omiin häihimme ei ainakaan rahankerjuuta tule, ja sulho myös totesi, että jos minut ryöstetään ja hänen pitää esiintyä minun palauttamisekseni, minulle voi tulla pitkä ilta lähipubissa - sulhoni kun on melkoisen ujo  ;) . Mutta katsotaan nyt mitä tapahtuu, kaasolle ja bm:lle on kyllä kerrottu toiveistamme ja uskomme, että he myös ymmärtävät kunnioittaa niitä.

Link to comment
Share on other sites

Guest Spazegirl

Juuh, lunnaiden keruu on ok jos lunnaaksi ei vaadita rahaa.

Sori, jouduin muokkaamaan tätä viestiä foorumilla tapahtuneen virheen takia. Mitään sopimatonta viestissä ei siis ollut. Olen pahoillani siitä, että viestisi loppuosa katosi samalla.  pampam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

aika epähienoa mun mielstä, olkoon vanha perinne eli ei. Meillä siis ei kerätä lunnaita ainakaan rahana. Itse häävieraana en pidä mukanani käteistä ollenkaan, puhumattakaan että viittä euroa antaisin lahjan yms lisäksi leikkiin. Sotilashäissä tms. ehkä tärkeämpi osa perinteitä, mutta silloin vieras voi jotenkin olettaa rahanker(j)uun miekkaan olevan edessä ja varautua siihen pienemmällä häälahjalla ja setelillä taskussa.

Link to comment
Share on other sites

Olen myös sitä mieltä,että vieraat ovat jo panoksensa kantaneet kekoon lahjoilla ja mahdollisilla omien vaatteiden yms. ostoilla--

MEIDÄN HÄIHIN EI TOSIAAN TULE MITÄÄN RAHAN "KERJUITA"!!

Ei millään pahalla,mutta jos vetääkin tiukoille häiden järjestys,ei syy/vastuu ole vieraiden!

Link to comment
Share on other sites

En tiedä liittyykö sotilashäihin, mutta serkun häissä, jotka pidettiin opistoupseerikerholla. oli morsiammen ryöstön yhteydessä lunnaiden keruu ja se hoitui mun mielestä ihan asiallisesti. Ei kukaan pitäny pahana. Mutta ne summat oli tosiaan n50 senttiä per henkilö. Että ei ihan sitä viittä euroa.....

Link to comment
Share on other sites

Mä oon ollut häissä joissa lunnaaksi kerättiin rahaa, eikä se silloin tuntunut mitenkään tyhmältä. Tosin olin silloin reilu 10-vuotias. Itse en missään nimessä tahdo häihimme mitään lunnaiden keruuta, varsinkaan rahan keruuta. Vaikka siitä ehkä irtoaisikin hyvät rahat, niin silti. Ovathan vieraat jo yhden lahjan tuoneet, miksi pitäisi enää mitään rahaa olla ruinaamassa.

Link to comment
Share on other sites

Guest samppanja

Mä olen kanssa sitä mieltä ettei nykyihmisellä ole enää välttämättä latin latia mukanaan "in cash". Joten aiheuttaa vain kiusallisia tilanteita.

Enkä muutenkaan pidä koko ryöstöleikeistä, mutta olen kyllä ollut morsiamen toivomuksesta sellaista järjestämässä  :D Eli se päättää kenen päivä on kyseessä.

Link to comment
Share on other sites

En missään tapauksessa olisi kehdannut alkaa vierailtamme enää keräämään rahaa erikseen. Etenkin kun meillä oli jo matkakassankartuttamistoive tavaralahjojen sijaan. Kyllä kaikki ovat jo lahjassa antaneet panoksensa.

Ja niin kun joku jo aikaisemminkin kirjoitti, ei mulla ainakaan ole yleensä tapana kuljettaa rahaa mukana häissä. Ellei ne sitten ole ravintolassa tai ole tiedossa jatkoja jossain.

Eivätkö he voisi yksinkertaisemmin toivoa rahaa lahjaksi?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...