Sparkles

Suomi - USA -parit!

306 viestiä aiheessa

Onko täällä enää ketään, joka olisi hakenut Green Cardin suurlähetystön kautta ns. nopsassa prosessissa? Kiinnostaisi tietää, miten tuo prosessi nykyään sujuu, millaiset on käsittelyajat ym. Olen ymmärtänyt että pari-kolme viikkoa siihen menisi niinkuin non-immigrant-viisumeihinkin, oisko kellään viimeaikaisia kokemuksia?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei,

Osaisikohan joku auttaa oleskeluluvan selvittamisessa? Ollaan juuri tanaan menty naimisiin poikaystavani kanssa taalla USA:ssa ja meidan tarkoituksena on muuttaa yhdessa Englantiin, jossa opiskelen vakituisesti ja han etsisi tyopaikkaa. Tietaako kukaan miten iso prosessi on saada miehelleni oleskelulupaa Englantiin ja miten meidan tulisi menetella Suomen oleskeluluvan hakemisen kanssa, jos se olisi helpompi hoitaa alta pois ennen Englantiin menoa ja sitten hakea oleskelulupaa Englannista? Itsehan asun tilapaisesti ulkomailla enka tieda miten mieheni rekistorointi Suomeen onnistuu, jos en itse edes asu Suomessa? Vinkkeja otetaan vastaan :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Omega, oleskelulupa Suomeen vai Britanniaan vai molempiin samaan aikaan? Jossain noista ketjuista taisi olla sen luvan hakemisesta Suomeen (pitaisi olla helppoa tapauksessasi).

Britanniaan - http://www.immigrationboards.com/viewforum.php?f=6 tuolla on kokonainen boardi aiheesesen eli perheviisumi. EU-1 on se prosessi joka tulisi kyseeseen = EU-kansalainen + ei-EU-kansalainen. Britanniassa pitaisi toimia paremmin tuon prosessin kun vaikkapa Irlannissa, mutta en ole varma mita tarkempia vaatimuksi mm. tulojen suhteen pitaisi olla. Eikohan ne tuolla jossain ketjussa ole mainittu. Tai siis - EU-1 jos olet kuitenkin Briteissa resident (eika ihan totaalisen valiaikainen).

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Molempiin ei tosiaan voi saada oleskelulupaa samaan aikaan. Eli jos ette ole muuttamassa Suomeen, ette voi hakea sieltä oleskelulupaa. Eikä sillä olisi mitään merkitystäkään Iso-Britannian prosessissa.

Mutta Britteihin pitäisi tosiaan mennä suht jouhevasti, koska sinä olet EU-kansalainen ja sinulla on oikeus asua EU:n alueella perheenjäsentesi kanssa (tuo tx:n laittama linkki)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hippasen pöhkö kysymys tuli tässä mieleen, kun puuhastellaan tässä vihdoin kun Adjustment of Status (eli green card- hakemus) on postitettu ja otettu USCIS:llä käsittelyyn meille apostillea vihkitodistukseen... En viitsi uutta keskustelua aloittaa, kun tämä ei taida olla ihan niin monimutkainen juttu, minulle riittää, jos joku vinkkaa omia kokemuksiaan.

Kun meikäläisen lähin pääkonsulaatti kolmesta Suomen edustustosta*, jotka myöntävät passeja Suomen kansalaisille sijaitsee Los Angelesissa, rupesin ihmettelemään, päteekö ns. passin uusimistarve 3kk sisällä nimenmuutoksesta myös meihin ulkosuomalaisiin? Varsinkin, kun uutta Suomen passia varten haluaisivat nähdä Green Cardin, ja omaahan en saa vielä useampaan kuukauteen, ellen vuoteen. Millaisia matkoja teillä on tai on ollut konsulaatteihin, ja löytyykö mitään vastauksia tähän ihmettelyyn keltään kokeneemmalta?

Meille saattaisi olla helpompaa vaikka joululomalla anoppilaan Buffaloon New Yorkiin lentäessä ottaa ja pitää yön yli välilento New York Cityssä, jos tarvitaan passi minulle ennen kun saan Green Cardin, mutta ilman sellaista en tietenkään voi saada passia, elleivät hyväksy muita papereita.

Soittaisin edustustoon itse, mutta virka-aika on perjantai-iltapäivänä ylläripylläri ohi, varsinkin itärannikolla, ja kello on Suomessa lauantai ja aamukahden kieppeillä... Pennyllä on ajoitus taas hanskassa! :grin:

Vinkkejä, kokemuksia, ideoita?

(* Hippasen hullua, kun ottaa huomioon, että tämä maa on puolisen mannerta pikkuiseen kotosuomeen verrattuna, ja matkustelu ei juuri nyt ole budjetin tai aikataulun puitteissa ihan ok...)

Muoks: Ja Irenen huomioon ottaen, en taida haluta vaivata New York Cityn konsulaattia ihan lähiaikoina... :girl_sad:

Muokattu: , käyttäjä: PennyV

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ei silla uudella passilla niin kamala kiire ole kun ei nuo passien myontopaikat ole niin lahella, ja ethan varmaan edes kayta sita passia sita ennen.

Jos joudut matkustamaan USAn ulkopuolelle ennen uuden passin hankkimista, tilaa liput silla nimella joka passissa.

Ja maan sisalla silla nimella mika passissa kunnes saat green cardin ja silla sen jalkeen.

-- Ja kaikille ulkosuomalaisille hyva vinkki: jos kay Suomessa matkalla voi tilata poliisilaitoksella siella passin. Pikapassi Suomessa nopeimpana versiona on silti edullisempi kuin hankkia hitain passi Suomen lahetystoissa ulkomailla. Normaaliaikaisen passin saa viikossa, pikaversiot 1-3 paivassa. -- jos siis sattuu jostain muusta syysta tarve kayda Suomessa ennen joulua, tilaa siella.

Kun saat green cardin postissa, se mukaan (matkoilla ym) ja jos on maan sisainen lento silloin, se riittaa eli passia ei kysella. Ja arkikaytossa green card lompsassa mukana eli ohjeiden mukaan se pitaisi olla aina mukana. Siita valokopio kaiken varalle jonnekin talteen, ja passi jonnekin laatikkoon myos, eli sitakaan ei tarvitse arkikaytossa.

Mutta eipa ole varmaan pahitteeksi jos on passi ja vihkitodistus varalta mukana maan sisaisilla lennoilla.

Sinulle selkein vaihtoehto hakea se uusi passi sielta NYC:n konsulaatista silloin. Eli ota vaan kaikki tarvittavat paperit mukaan silloin.

Oma passi on niita 10-v mallisia eli on onneksi viela 2016 asti voimassa ja tyhjia sivuja riittaa. Jos kayn Suomessa joskus 2015 saatan tilata uuden silloin, jos en, sitten seuraavalla Suomen matkalla sen umpeutumisen jalkeen. Tosin 2 vuoden paasta on tarkoitus olla sininen passikin kaytossa joten kayhan sekin tarvittaessa silloin matkusteluun... (Nykyinen passini onnistui onneksi helposti Irlannissa - silloin niita voi viela tilata konsulaatistakin eli ei tarvinnut lentaa Dubliniin asti pelkan passin takia. Elossaolotodistusta varten sitten joutuikin kaymaan lahetystossa... eli kun ei-Suomesa asuva tarvitsee virkatodistusta tms perunkirjoitusta varten Suomeen, vaaditaan elossaolotdistus ja siita omat kommervenkkinsa).

Joo, en tosiaan suosittele itarannikolla lentamista lahiaikoina... harmi kun tanne ei tule koskaan sateita. Viimeksi varmaan satanut joko toukokuun alussa taalla tai sita ennen. Ja kesakuun alusta joka ikinen paiva ollut yli 100 F eli 40+ C, sadekin olisi kivaa vaihteeksi...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksestasi, tx, tuo selventää jo omia ihmettelypohdiskeluja hyvin. :)

Mieheni ja minä emme vaivautuneet hankkimaan Advanced Parole-lappusta, kun todettiin, että meillä ei ole syytä tai tarvetta lähiaikoina matkustaa mihinkään ulkomaille. Ja nyt kun on kuitenkin tuo kuitti, että GC-hakemus on käsittelyssä, se on statukseni toistaiseksi. En odota joutuvani tässä lähiaikoina Suomeen, ehkä ensi kesänä, mutta mielummin lähden Islantiin heppaostoksille... vaikka melkein pakkohan sitä on käydä hakemassa tavaraa jossain välissä, kun oma "kirjasto" on vielä kotosuomessa.

Tarkoituksena on pitää kopiot niin passista kuin kuitista ja kuskata niitä lompakossa, ja yrittää pitää passi kotona tai lyhyen matkan päässä ulottuvilla. Vihkitodistuksesta pidän omaa kopiota ihan lompakossa, kun kerran on henkkareita tyttönimellä ja maksuvälineitä niin uudella kuin vanhalla sukunimellä. Onneksi nykyinen 10v passi vanhenee vasta 2013 helmikuussa, eli ei vielä hätäkiire. Luojan kiitos Maistraatti hyväksyy nykyään englanninkielisetkin todistukset avioliitosta ja syntymästä yms yms, yksi vaihe paperisotaa vähemmän hoidettavana. Ja jos joskus lapsia tulee, ovat automaattisesti kaksoiskansalaisia, joten vähän vähemmän heillä sitten paperihommia, mitä sellaisiin juttuihin tulee.

Saan tässä lähiaikoina hankittua Washingtonin osavaltion ajokortin vihdoin, niin sitten on täkäläinen henkkarikin mukana koko ajan. Pitää vaan saada mies raahattua mukaan tuonne DMV-toimistolle, ja parkkeerata se sinne siksi aikaa, kun ajan inssin. :)

Täällä Seattlen suunnalla sää on aika tasaista 80F astetta, eli sellaista hieman yli hellerajan, ja omassa tapauksessa kuumimman osan päivästä yli lämpöhalvauskynnyksen, mutta täällä on sentään tullut pari yksittäistä sadekuuroa, paikallisten harmiksi.

Onneksi ei elossaolotodistuksia tarvitse sentään vielä hankkia, en edes tajunnut, että sellaista saattaisi jossain välissä tarvita. Pistän korvan taakse, niin ei tule ihan heti yllärinä, jos joku joskus kysyy semmoisenkin perään. Jouduitko käymään sitä varten pääkonsulaatissa, vai riittikö ihan kunniakonsulaatti? Oma konsuli kun olisi naapurikylässä alle vartin automatkan päässä. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Sita elossaolotodistusta tarvitsin kun asuin viela Irlannissa. Vaihtoehdoiksi annettiin joko Suomen maistraatit tai suurlahetysto paikoiksi joista sellaisen saa. Ja mukaan tavalliset passi + muu henkkari + virallista postia osoitteessta jossa asuu jotta voivat samalla ns tarkistaa sen. Ja sitten taisi olla noin tunnin tai pari odotteluaikaa jona kiertelin kaupunkia ilman mitaan henkkareita (kun oli seka passi etta ajokortti lahetystossa ja muita henkkareita ei ollut).

Vastaisuudessa jos/kun aikanaan joku lahisukulainen kuolee JA tarvitsee kayda Suomessa hautajaisissa, samalla vaivalla kannattaa kayda siella lahimmassa maistraatissa ja pyytaa sielta sellainen todistus jo etukateen perunkirjoitusta varten niin saastyy tuokin mutka matkasta. Jos olisin sen tiennyt ei olisi tarvinnut tuotakaan reissua lahetystoon...

Maistraatti (ainakin Helsingin) muuten myos antaa kaikki virka- vihki- ym todistukset muillakin kielilla pyydettaessa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Täällä yksi suomalais-amerikkalais morsian menossa suomalaisen miehen kanssa naimisiin. Häät pidämme Suomessa ja kutsumme n. 20 amerikkalaista sukulaista ja ystävää häihimme.

Ihan alkuperäisen kysymykseen liittyen, olisin kiinnostunut tietämään miten olette häissänne tuoneet molempien maiden parhaat puolet esiin ja viihdyttäneet vieraitanne kahdella kielellä.

Itse mietin hauskana iltapalana hot dog buffettia, niin voisi tuoda jenkkiläisten rakastamaa bbq:ta esiin. Häälehtiä tulee selattua sekä USA että suomalaisia. Kutsut teetämme sekä englanniksi ja suomeksi, yksi tai kaksi morsiusneitoani ovat englanninkielisiä.

Onko jo häitä viettäneillä morsiammilla hyviä ehdotuksia omista häistä joita olisi mukavaa jakaa?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

CandyWed, me pidettiin kaksikieliset haat Suomessa viime kesana ja sitten pelkastaan englanninkieliset Yhdysvalloissa viime kuussa.

Mieheni ei osaa Suomea (eika myoskaan yksi bridesmaid), joten kaikki oli vihkitoimituksesta lahtien kaksikielista, mm kutsut, ohjelmat jne. Pappi oli aivan loistava ja piti puheensa kummallakin kielella. Muita puheita ei kaannetty, vaan puheiden pitajat sai itse valita milla kielella puhuivat ja useimmat pitivat osan puheesta suomeksi ja osan englanniksi, paitsi tietenkin sulhasen perhe vain englanniksi. Leikit taisi olla pelkastaan englanniksi, paitsi tietovisa, joka oli paperilla kummallakin kielella. Meilla ei tainnut olla mitaan erityisesti amerikkalaista perinnetta, koska meilla oli edessa kakkoshaat, joka oli sitten good ol' country wedding :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei! Voisitteko kertoa, että onko amerikkalaisessa kulttuurissa töykeää pyytää lahjaksi rahaa esim. häämatkakassaa varten?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mä varmaan kehtaisin kysyä, tyyliin "as we are a new couple setting out on a journey together in these tough fiscal times, in lieu of a gift registry, we are hoping that you consider donating to our honeymoon fund in stead, to give us a kickstart on our lifelong journey". Samalla kaavallahan voi ihan hyvin kysyä lahjakortteja kauppaan X. Tässä on kyse kanssa kulttuurieroista eri puolilla maata. Seattlen suunnalla ja muualla länsirannikolla, nou hätä. Itärannikon isommissa kaupungeissa ja perinteisiin tukeutuvissa perheissä saattaisin kysyä eka neuvoa anopilta tai kälyltä, tai muulta paikalliset tavat tuntevalta.

Me mentiin viikon varoitusajalla naimisiin, kutsut suunnilleen tekstareilla joten me selvittiin helpolla... saatiin ilman erityisiä pyyntöjä enimmäkseen rahaa... mä sain suunnilleen kaksi keittiöön toivomaani juttua, yhden kuvakehyksen joka on vieläkin alkuperäisessä paketissaan, quilt-tilkkutyön mittatilaustyönä, ja joka vieraalta/perheyksiköltä keskimäärin satasen käteistä tai shekkinä tai lahjakorttina. Valtaosa jenkeissä saatavina visa-lahjakortteina, eli kortti toimii kuin luottokortti, ja sen voi käyttää missä tahtoo, kun on prepaid.

M. Suomi sekaisin

Muokattu: , käyttäjä: PennyV

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

PennyV jo tuohon hyvin vastasikin eli ei ole toykeaa. Tarkistin amerikkalaiselta mieheltanikin, jolla on enemmalti kokemusta haavieraana olosta, etta ihan tavallista tuo rahan pyytaminen haalahjojen sijaan on. Me teimme lahjalistan omiin haihimme Yhdysvalloissa, mutta saimme lahes pelkastaan shekkeja ja muutaman lahjakortin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos tiedosta! :) Juuri itä-rannikolta amerikkalaiset vieraamme ovat :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tervehdys tännekin!

 

Semmoista tässä pohdiskelin että onko kellään kokemusta suomalaisista hääperinteistä jenkkihäissä? Meidän häät tulee olemaan lähes kokonaan englanniks todennäkösesti, joten koetan kuumeisesti keksiä miten saisin edes jotain kotosuomalaista sinne. Savulohi tulee mieleen, ja ruisleipä ehkä, mutta haluisin jonkun suomalaisen ohjelmanumeronkin... Onko kukaan kokeillut miten esim. tietokilpailut ja morsiamenryöstöt uppoaa amerikkalaiseen hääkansaan? :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Heijssan,

 

Mitenköhän menee, kun tilanne se, että poikaystäväni (jonka kansalaisuus ei ole yhdysvaltalainen eikä suomalainen) opiskelee yliopistossa USAssa. USA ainoa vaihtoehto yhteisasumiselle tällä hetkellä, koska hänellä vielä opiskeluja noin 4 vuotta siellä jäljellä eikä tämä kaukosuhteilu ole mitenkään mukavaa. Minkälaiset mahdollisuudet minulla olisi mennä hänen luokseen yhdessä elämään? Ilmeisesti ainakin naimisissa pitäisi olla, että olisi mitenkään mahdollista? Naimisiin menosta ollaan siis puhuttu, mutta onko juttu sittenkään yksinkertaista vai vuosien prosessi? Kiitos jo etukäteen!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

An-chan, meilla oli amerikan haissamme haaparin tietovisa, jonka tosin olivat jarjestaneet amerikkalaiset sukulaisemme. Muuta ohjelmaa ei tainnut muuten ollakaan syomisen, juomisen ja tanssimisen lisaksi :)

 

Nour, opiskelijan aviopuolisolle on esim J-2 tai F-2 viisumit riippuen  milla viisumilla itse opiskelija on siella. Kyseiset viisumit saa kasittaakseni aika nopsaan, mutta opiskelevan aviopuolison pitaa tietenkin osoittaa mm. etta hanella on varaa (saastoja, tulot) elattaa sinne tuleva perheensa. Jos en nyt ihan vaarin muista niin J-2:lla sai tehda vahan toita ja F-2 ei ollenkaan. Nama jutut varmaan selviaa visajourney.comista ellei joku muu taalla tieda tarkemmin? 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei! Kaipailisin kovasti vastauksia vielä viimeisiin mieltä kaivertaviin kysymyksiin! Elikkäs siis mieheni on tulossa kesäkuun alussa suomeen ja tarkoitus olisi mennä naimisiin sitten täällä jonka jälkeen hakea oleskelulupaa. Naimisiinmenoa varten mistä nämä kyseiset todistukset esteettömyydestä sekä kirkkokuntaan kuulumisesta mies voi hakea kotimaastaan? Usassa kun tuota esteettömyystodistusta ei ole niin ei oikein löydy vastausta kysymykseen. Kiitos kenelle tahansa kuka viitsii auttaa, stressaavaa aikaa kun näitä joutuu miettimään!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

jutta-, tuosta esteettomyydesta oli jo tuolla toisaalla keskustelua, mutta kirkkokuntaan kuulumisesta mies sai todistuksen omasta seurakunnastaan Yhdysvalloista. Nama todistukset ilmeisesti vaihtelevat paljon ja miehen todistus oli kasinkirjoitettu lomake, jonka pastorinsa oli allekirjoittanut :)

 

Oletteko menossa Suomessa naimisiin kirkossa vai maistraatissa? Mikali kirkossa, kannattaa asiasta keskustella pikimiten vihkivan seurakunnan kanssa, he osaavat kertoa asiasta enemman, esimerkiksi sen mita tuossa kirkon todistuksessa pitaa olla (kaste, konfirmaatiotiedot?). Asia riippuu varmaan kirkkokunnastakin, varsinkin jos ette kuulu samaan. Me olemme miehen kanssa eri kirkkokunnista, mutta oma seurakuntani vihki meidat silti.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Heippa!

 

Minulla olisi paljon kysymyksiä. Olen tällä hetkellä au pairina amerikassa ja olen ollut täällä 13 kuukautta ja tulen vielä olemaan seuraavat 11 kuukautta. Olen siis (J1- viisumilla) jonka uusin viime kesänä, jotta se on voimassa myös toisen au pair vuoteni. Minulla on poikaystävä täällä ja olemme olleet yhdessä pian vuoden ja hieman epätoivo alkaa tulemaan kun ihmiset puhuvat minun kotiin paluustani vaikka siihen on vielä aikaa. Poikaystäväni on puhunut että voisi mennä kanssani naimisiin ja olisin itse valmis siihen, mutta poikani perhetaustat ovat melko hankalat ja siksi haluaisin kysyä neuvoa teiltä. Ensinnäkin voimmeko mennä naimisiin sinä aikana kun minulla on voimassa oleva J1-viisumi ja mitä tapahtuu sen jälkeen, eli mitä meidän pitäisi tehdä naimisiin menon jälkeen, jotta minä voi todella jäädä tänne ?? Mikä olisi helpoin tapa jotta voisimme asua yhdessä Californiassa missä poikaystäväni asuu. Toivottavasti joku osaa auttaa. Olen kiitollinen kaikesta avusta. 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Heippa taas pitkästä aikaa!

 

Meillä on asiat edenneet siihen malliin että miehellä on vihdoinkin ero-oikeudenkäynti kahden viikon kuluttua ja exäkin on luvannut pistää nimensä paperiin. Tämä taas tarkoittaa, että vihdoin, lähes viiden kaukosuhteisen vuoden jälkeen, päästemme tosissaan suunnittelemaan sitä yhteistä elämää.

 

Tarkoituksena on syksyllä mennä Yhdysvalloissa naimisiin ja minä palaan sieltä vielä Suomeen odottamaan viisumia. Tiedän kyllä että täällä on varmasti moneen kertaan kerrottu tästä paperisodasta, mutta voisiko joku vielä kerrata a) mitä papereita minä tarvitsen että meidät voidaan vihkiä rauhantuomarilla ja B) mitä kaikkia papereita tarvitsen että saan avioliiton laillistettua myös täällä Suomessa? Kiitos kaikille :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Iso kiitos Ellinoora. Löysin tuolta ketjusta vastauksen :)
Ensi viikolla sitten selviää onko tiedolla käyttöä ensi elokuussa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olen juuri palannut 3 kk:n matkalta rakkaani luota Amerikasta ja ikävä on KAMALA! Tässä olisi sitten naimisiinmeno seuraavaksi ja muutto Usaan. Mutta.. Ennen sitä ensi vuonna olisi suunnitelmissa että menen vielä visa waiverilla vajaa 3 kk hänen luokseen, sitten tulisimme Suomeen, jossa hän viettäisi kanssani 4 viikkoa.. Mutta miten sen jälkeen pääsisn mahdollisimman pian hänen luokseen? Kannattaisiko mennä Suomessa naimisiin vai jo Usassa waiverin aikana, vai kannattaisiko hänen laittaa fiancé-viisumi vireille (ja miten kauan sen käsittelyssä kestää)? Ja miten pian saan taas matkustaa Usaan waiverilla entisestä matkasta? Luin jostain että pitää olla kaksinkertainen määrä itse Suomessa, eli 6 kk? Ja saako heti waiverin käytön jälkeen mennä K-1-viisumilla takaisin?

Isot kiitokset, jos joku jaksaa vastata.. Olen niin surun murtama ja ikävä suuri, ettei tahdo omat aivot toimia ja vastauksia tarttisi..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään