Jump to content
Naimisiin.info

SAA LUKITA! Ohjeita USA:n viisumeiden hakuun K-1 (kihlattu)


Recommended Posts

Eve, tuo luottokorttijuttu riippuu aika pitkalti pankista, eli kannattaa ottaa yhteytta pariin eri pankkiin. Itse avasin pari vuotta sitten, kun olin viisumilla toissa Yhdysvalloissa (en siis permanent resident), ensin oman pankkitilin debit-kortilla jota kayttelin vahan aikaa rakentaen "suhdetta" pankkiin. Sitten hain luottokorttia ja esim Wells Fargolla silloin aikoinaan sai juuri tuon takuusumman avulla luottokortin.

Jos et ennen naimisiin menoa hae luottokorttia, niin mun mielesta kannattaa ainakin avata pankkitili hetimiten, jotta paaset pankin asiakkaaksi. Ehka oletkin jo tehnyt niin :)

SSN-tyyppi vastasi muuten mulle, etta lapsen lisaksi mun pitais myos vaihtaa oma social security card nimenvaihdoksen vuoksi. En edes kysynyt siita, enka kylla tieda miksi se pitaisi vaihtaa, mita silla taalla Suomessa tekee? No kaipa laitan paperit menemaan varmuuden vuoksi, ettei tulevaisuudessa tule mitaan ongelmia.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Hei Eve, anteeksi että tuli huti, yritin muistella ilman edellisten tsiljoonan viestin lukemista. Kysymystäsi koskien... eli kuten taitaa Suomessakin olla ns. luottomyynti, eli vaikka kännykkää ostaessa, jos et ole asunut Suomessa tiettyä aikaa (vaihtelee palveluntarjoajan mukaan), voit joutua maksamaan vakuuden, ihan samalla lailla kun asuntoa vuokratessa.

Eli notarisointi passikopioihin oli sen vuoksi, että joudun laittamaan ne vihkitodistuksen kanssa Pääkonsulaattiin postissa, että saadaan avioliitto laillistettua nimenmuutoksineen Suomessa.

Marriage

To register your marriage to the population registry in Finland, please send the Embassy in Washington DC, the Consulate General in New York or Los Angeles the following:

* "marriage registration" form filled out

Notification of a marriage of a Finnish citizen abroad (PDF, 320 kt)

* certified marriage certificate with an Apostille authentication (PLEASE NOTE: A notarized document does not qualify as Apostille authentication.)

* notarized photocopies of the passports of both spouses (the pages with personal information).

* notarized photocopy of the US status (USA visa/green card) of the Finnish citizen(s). In case of multiple nationality, a notarized photocopy of the citizenship decision is needed.

If both spouses are Finnish citizens, both have to fill out their own marriage registration form.

The Finnish Embassy in Washington DC, Consulate General in New York or Los Angeles will forward the documents to the Population Register Center's Office in Finland. The registration process takes approx. 2-3 weeks.

Yhteystiedot tässä:

Customer service

Embassy, Washington D.C.

Tel: +1-202-298 5800

E-mail: [email protected]

Customer service for passports and visas: Mon-Fri 9.00 am-12.00 pm([email protected])

Consulate General, New York

Tel. +1-212-750 4400

E-mail: [email protected]

Telephone inquiries for passports and visas: Mon-Fri 10.00 am-11.00 am

Visiting hours for passports and visas: Mon-Fri 9.00 am -12.00 pm

(Finnish passports Mon-Fri 1.00pm - 4.00 pm by appointment only)

Consulate General, Los Angeles

Tel: +1-310-203 9903

E-mail: [email protected]

Customer service for passports and visas: Mon-Fri only 9.00 am-12.00 pm

Population registration

Ja tähän näitä vanhoja linkkejä hakiessa tajusin, että unohdin notarisoida kopion viisumista kun kävin postissa! :girl_impossible: Onneksi sinne kävelee alle 10 minuutissa ja notaari on töissä huomenna klo 12-19. Saan vähän liikuntaa matkalla. :)

Minä saan ns. "secured credit card"-kortin, jossa on debit sidottu meidän checking-tiliin, ja creditiä minulla on vaan parisataa, jotka on pitänyt maksaa pankille etukäteen. Sitten kun se on ollut 6kk, saadaan nostettua omaa luottorajaani siitä ja poistettua tuo ehdollisuus siitä. Miehellä on isompi luottoraja, ei sidottu mihinkään takuisiin, ja hänen kortillaan saadaan ostettua lentolippuja periaatteella "full price for first ticket, 99 plus tax for companion". Eli käytännössä siis noin $150 tosesta lipusta esimerkiksi Hawaii-lomalle tai joululomalla anoppilaan lentäessä. Pitemmän päälle tuollaisesta tulee olemaan hyötyä, kun sukua on joka puolella mannerta.

Mieheni credit rating on niin korkea, että jos olisi vaan siitä kiinni, saataisiin asuntolaina vaikka heti. Oma nollani vaatii vielä työtä. Pankkivirkailija omatoimisesti vinkkasi, että tuo takuullinen kortti on hyvä keino aloittaa projekti, jos halutaan ostaa koti ensi vuoden puolella, kun siitä oli puhe. Joten siitä lähdetään. Tullaan ostamaan käytännössä autoon bensat eikä paljon muuta minun kortillani, että saadaan rutiini käyntiin ja luottoluokitus kasvuun.

Kysy omasta pankista, kun saat SSN-korttisi. Tilasin tänään itselleni ja miehelle uudet checkbookit, kun autoa ostaessa tajuttiin että "hups, vika meni", ja mies ei ollut muistanut tilata niitä lisää. :)

(MUOKS!) Sain siis lainauksessa olevat tiedot ja sivun jolla ne oli Suomen WA:n konsulilta Matti Suokolta. Linkki sinne on --> tässä<-- :) Yritin etsiä saman tekstin Suomeksi, mutten osannut.

Laitoin kanssa spostitse tiedustelua konsulille, että jos tietää tai osaa löytää jonkun joka tietää vastauksen, jos oma "I-797C/NoA + umpeutunut K1" riittää ja missä yhdistelmässä, vai pitääkö odottaa Green Cardia. Kerron, kun saan vastauksen. :)

Muokattu: , käyttäjä: PennyV
Link to comment
Share on other sites

Kiitos Ellinora ja Penny avusta! Luulen että mun on paras pitäytyä samassa pankissa poikaystävän kanssa, luulis että se jotenkin helpottaisi tilin avaamista ja luottokortin hankkimista. Aion pitää vielä Suomen pankkitilini sekä pankki- ja luottokortit joita voin rauhassa jenkkilässä käytellä, mutta se luottotietojen rakennus ois tietty hyvä saada vauhtiin asap. Jos siis mahdollista ilman checking-tiliä ja debit-korttia saada luottokortti takuusummalla (ja ehkä sillä cosignauksella) niin eiköhän se ole paras vaihtoehto. Kunhan vaan pääsee luottotietoja rakentamaan :-) Shekkejä mä en ajatellut suin surminkaan alkaa käyttämään ellei oo IHAN pakko, se on niin työlästä..

Sanoiko ne Ellinora sulle konsulaatissa vai missä että sun pitäis nyt heti se SSN -kortti vaihtaa uudelle nimelle? Sinuna ehkä ottaisin selvää että kuinka kallista ja vaivalloista se on täältä Suomesta tehdä, vai kannattaisko vaan odottaa seuraavaa USA:n reissua ja käydä siellä vaihtamassa. Kuten sä sanoitkin, niin ethän sä sitä täällä Suomessa missään tarvitse. Halusivat varmaan vaan saada siellä kaiki paperit hetimiten ojoon ettei vaan missään olis vanhentuneita tietoja ;-)

Kiitos lainauksesta Penny - mä unohdin kokonaan että tuokin pitää ilmoittaa konsulaattiin, mutta tosiaan olin mä jossain vaiheessa käynyt nuo tekstit suurlähetystön sivuilta lukemassa. No mutta, mä en tee muuttoilmoitustakaan ennen kuin mun K1 viisumi on mennyt umpeen, sillä saamani matkavakuutuksen ehtona on se, että vakituinen osoite on Suomessa koko vakuutuksen voimassaolon ajan. Haitanneeko tuo mitään kun onneksi voin käyttää vanhempien osoitetta - josko vaikka vahingossa maksaisivat mun jonkun laskunkin sitten kun oon jo rapakon toisella puolella, hih :-D

Link to comment
Share on other sites

Mä olen kanssa miettinyt noita tilijuttuja kun sitä on Suomessa tottunut niin itsenäisesti omaan tiliin ja tilinkäyttöön ym. Nyt kuitenkin päätettiin cosignata mut miehen tileihin ja luottokortteihin että mulle alkaisi mahdollisimman nopeasti kertyä luottohistoriaa. Täytyy vaan niellä se että nyt on joustettava tässä suomalaisen naisen itsenäisyyden tavoittelussa ;) Pidän sitten vielä Suomen tilin koska sinne voi tulla vielä laskuja ja muutenkin se on ihan hyvä olla olemassa jos tulee jotain rahaliikennettä joskus. Suomalainen ystäväni on ollut täällä 15 vuotta ja hänellä on koko ajan ollut tili myös Suomessa.

Olin ajatellut että pääsen luottohistoriaa karruttamaan kun kävimme eilen ostamassa eilen mulle oman auton .. yay :jere: mutta samoin kuin PennyV, oli mieheni credit raiting niin hyvä että jos minut olisi lisätty automaksuihin, olisi korko pompannut ihan huimasti ja olisimme joutuneet odottamaan ainakin päivän pankin hyväksyntää, joten jänistimme siitä viime hetkellä. Eli nimeni on sitten vain auton omistuspapereissa ja vakuutuksissa. Olen lukenut Visajourneystä mitä kaikkea ihmiset käyttävät todisteena green card:a anoessa ja joillakin on ihan mieletön lista; morgage tai vuokra, credit cards, pankkitili, sähkölasku, vesilasku ja kaikki muu mahdollinen. Mietin että kuinka moneen juttuun minun pitäisi nimeni nyt lätkäistä?

Ups mielestäni yleisimmin notarisoi papereita lähes kaikissa toimipisteissään, me olemme käyttäneet sitä.

PennyV; ensiksi otan osaa ikävän uutisen vuoksi. Toiseksi; nyt olen alkanut haalimaan kasaan papereita AOS varten että voin sitten heti postittaa ne kun olemme sanoneet Tahdon. Menemme naimisiin Lake Tahoella joka on Nevadan rajalla ja paperisota on siellä todella vähäistä eli ihan passi riittää naimisiin menoon ja saamme notarisoidun vihkitodistukset heti matkaan (aion vielä tarkistaa asian että se todella on niin). Mutta katselin linkittämääsi immihelp sivua... siitäkö vain täyttelen lomakkeet ja postitan ne sitten coverletterin kanssa? Luulin aina että se matkustusdokumetti on yleisesti koko ajalle voimassa mutta siinä kysytäänkin matkan ajankohtaa ym ym. Laitoitko itse sen mukaan, oletteko suunnitelleet mitään matkaa? Me olemme ensi kesälle mutta eihän me tiedetä mitään tarkkoja päiviä vielä.. voiko sen palauttaa kesken AOS käsittelyn vai onko se mentävä nyt muiden paprujen mukana? En saanut ihan kaikkia lomakkeita jostain syystä auki mutta kysytäänkö jossakin erikseen lääkärintodistusta vai liitetäänkö se vain matkaan, eli meidän kohdallamme se rokotustodistus? Pyysin erillisen kopion rokotusdokumentista jo Suomessa joten se on minulla jo valmiina.

Olen joskus tutkinut koiran tuomista Usa:han kun minulla vielä oli sellainen. Silloin ainakin tuominen tänne oli varsin helppoa jos on siru ja rokotukset kunnossa... mutta toiseen suuntaan sitten onkin aika paljon tarkempaa. Tosin tästä on jo muutama vuosi.

Link to comment
Share on other sites

Kyselitkö sä Pabe että onko sun luottotiedot ihan yhtä arvokkaita kuin jos cosignaa miehen kanssa sulle luottokortin kuin jos olisi itse yksin siitä vastuussa? Kun jotenkin mä pienessä mielessäni olin tän loogisesti tai epäloogisesti ajatellut, että jos cosignaa niin sitten se ei ole täysin mun oma luottohistoria vaan ratsastan siinä miehen luottotiedoilla. Vai mitenköhän mä sen olinkaan ajatellut :blink:

Hyvä tietää että UPS notarisoi dokumenttejä, kiitos tiedosta Pabe!

Hmm, mulla on käsitys, että Green Cardia varten tarvitsee vain vihkitodistuksen eikä muita todisteita - eihän niitä voikaan kaikilla edes olla vielä, jos naimisiin päräyttää heti kun ulkomaanelävä on saanut tassunsa USAN:n maankamaralle. Eikös nuo kaikki kerätä sitten siinä vaiheessa kun anotaan Removal of Conditions parin vuoden kuluttua? Silloin kun sitten todistetaan että ollaan ihan oikeesti oikeessa avioliittossa eikä lumesellasessa (kun Gerard Dépardieu ja mikä-sen-naisen-nimi-olikaan Green Card -leffassa - hitsi, pitää kattoo se muuten uudelleen ASAP :girl_haha: )

Mäkin luulin että se AP on yleinen, eli jotta vaan voi matkustaa ulkomaille, jos tulee reissu ja minne se tuleekin, ennen kuin Green Card on taskussa. omituista?

ja käsitykseni oli, että se kopsu lääkärintodistuksesta ois liitetty AOS-hakemukseen, jottei tule RFE siitä ettei tutkimusta ole tehty? Koska meillä todistuksessa lukee "Complete", pitäis sen olla kunnossa. VJ:n ohjeet on jotenkin hieman hämärät tän asian kohdalla...

Link to comment
Share on other sites

Hmm.. täytyypä tutkia tuota asiaa. Autokaupassahan olisi myös ollut cosignaamisesta maksujen suhteen sillä omaa lainaa en vielä saa.

Joo voi olla että ne todisteet tarvitaan vasta sitten.. sitä mäkin ajattelin että miten tässä ajassa saa kaikenlaista oikeen kasaan. Alkaa olemaan pää jo pyörällä tästä kaikesta mutta onneks aina voi kysyä täältä neuvoa :)

Link to comment
Share on other sites

hehe, mulla on jo nyt pää pyörällä vaikken ole vielä edes uudessa kotimaassa :-) Tää forumi on kyllä luojan lykky - kiitos siis kaikille täällä olijoille ja auttajille!!!

Link to comment
Share on other sites

Olen lukenut Visajourneystä mitä kaikkea ihmiset käyttävät todisteena green card:a anoessa ja joillakin on ihan mieletön lista; morgage tai vuokra, credit cards, pankkitili, sähkölasku, vesilasku ja kaikki muu mahdollinen. Mietin että kuinka moneen juttuun minun pitäisi nimeni nyt lätkäistä?

Mutta katselin linkittämääsi immihelp sivua... siitäkö vain täyttelen lomakkeet ja postitan ne sitten coverletterin kanssa? Luulin aina että se matkustusdokumetti on yleisesti koko ajalle voimassa mutta siinä kysytäänkin matkan ajankohtaa ym ym. Laitoitko itse sen mukaan, oletteko suunnitelleet mitään matkaa? Me olemme ensi kesälle mutta eihän me tiedetä mitään tarkkoja päiviä vielä.. voiko sen palauttaa kesken AOS käsittelyn vai onko se mentävä nyt muiden paprujen mukana? En saanut ihan kaikkia lomakkeita jostain syystä auki mutta kysytäänkö jossakin erikseen lääkärintodistusta vai liitetäänkö se vain matkaan, eli meidän kohdallamme se rokotustodistus? Pyysin erillisen kopion rokotusdokumentista jo Suomessa joten se on minulla jo valmiina.

Me laitettiin tuon immihelp-listan mukaiset paperit menemään, ja kuittaus tuli kyllä, että se riitti toistaiseksi. AP-hakemuksesta keskusteltiin pari iltaa, ja lopulta todettiin, että ei todennäköisesti tule tarvetta ulkomaanmatkoille ennen kun on GC hyppysissä, ellei käsittelyaika veny vuosikausiksi. Joten jätettiin se täyttämättä. Ei vaan enään jaksettu tutkia kyseistä dokumenttia tarpeeksi perusteellisesti. Sen voi anoa maksua vastaan erikseen myöhemmin jos on tarvis, mutta epäiltiin, ettei tarvita.

Meille tuli NoA meidän AoS-hakemukseen vasta, kun olin soittanut pari päivää ennen K1-umpeutumista USCIS:lle. FedEx-kuitin ansiosta osasin sanoa, että joku allekirjoitti kirjatun kirjeen kuittauksen jo elokuun alkupuolella, mutta ei kuulunut mitään viikkoihin. Henkilö langan päässä sanoi kyllästyneenä, että jos on paperit lähetetty, ei niitä kiinnosta, olenko vielä täällä vai en, kunhan paperit on heillä ennen umpeutumispäivää. (Tiedän, kuulostaa hullulta!)

Hupaisana juttuna (kerroin mielestäni jo aiemmin), meni puheluni jälkeen puoli tuntia viiva tunti, ja tuli nuo G-1145-lomakkeen kuittaukset että "we received your packet, receipt number is #nnnnnnnnnnnn" sähköpostiin ja miehen kännykkään kahdesti. Visajourneyn tuo "timeline"-sivusto oli siitä mielenkiintoinen, että sen mukaan kuusi meidän kanssa yhtä aikaa paperinsa Chicagoon lähettänyttä paria, joilla oli kanssa mennyt odotus yli keskimääräisen 10-12vrk papereiden postittamisesta niiden saamiseen, ilmoittivat viikon sisällä saaneensa kuittauksensa samana päivänä kun me. Liekö ollut kuittaukset normaalisti hoitava henkilö lomalla. Voi olla, että aspa, joka puheluni otti, kertoi pomolle tai laittoi viestiä Chicagon toimistolle. Tuontapaisten puheluiden vuoksi meidän firmassa pistettiin aina tiedustelua eteenpäin, ettei asiakas jäisi ihmettelemään.

Link to comment
Share on other sites

Lisaa nimea vain joka paikkaan. Ainakin yksi yhteinen tili on hyva olla, johonkin laskuista on myos hyva lisata.

Niista on kaikista hyotya jossain vaiheessa kun osoitat kuka olet ja missa asut, seka AOS:aa hakiessa.

Me pistettiin AOS:n vaiheessa todistepinoihin jopa MN:n 3 paivan kalastuskortit ja kissojen adoptiotodistukset, niissa kun oli molempien nimet.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos tiedoista!! On niiiiiin hyvä kun jaksatte vastailla kysymyksiin ja kertoa omia kokemuksianne! :-X

Vielä ajokortti kysymys... luin jostakin että DMV ei hyväksy ajokokeeseen ennen green cardin saamista syynä se että olet käytännössä ilman statusta maassa silloin kun et ole saanut green cardia mutta K1 on jo vanhentunut. Kokemuksia tästä? Onko siis niin että nyt kun minulla vielä on K1 voimassa kannattaisi ajaa äkkiä kortti vai katsotaanko sekin niin että minulla ei statusta? Minulla on vähän sama tilanne kuin sinulla PennyV että en haluiaisi montaa kuukautta ajella Suomen kortilla (koska luin DMV:n sivuilta että se on Kaliforniassa voimassa oikeastaan vaan jos asun Suomessa eli täällä vain käymässä) mutta en ihan kylmiltään heti haluaisi ajokokeeseenkaan. Jos vähän saisi tätä ajotuntumaa tässä taas ennen kuin kokeeseen menee kun on uusi autokin.

Ja sitten mietin myös sitä että jos nyt hankin ajokortin ja häät on vasta 11.11. niin sittenhän se on tietenkin väärällä nimellä.. Blaah.. pitää aina niin montaa asiaa miettiä kun näitä hankii... tämä on kyllä hassu välivaihe elämässä kun tuntuu että saadaksesi jonkun kortin tarvitset toisen ensin mutta miten saada se kun sinulta puuttuu jokin muu. On vähän nobody olo välillä! :girl_haha: Onneksi mulla on jo se SSN niin se ainakin vähän helpottaa... sitä on kysytty jo muutamassa asiassa.

Link to comment
Share on other sites

En ole Pabe vielä ehtinyt ihmettelemään ajokorttia. Miehen kanssa on sovittu, että noin 5 mailin säteellä hoidan päiväsaikaan kaikki ostokset, pankkiasiat yms, pitemmillä matkoilla hän on mukana, tai ajaa, kunnes saadaan DMV:n kanssa selvitettyä paperiasiat. WA:ssa sakko kortitta ajosta on puhuttelu tien poskessa ja noin $500, ja mies on sitä mieltä, että "kaikkihan ne ajaa kortitta jossain välissä". Joudun hoitamaan tuon väkisinkin jossain vaiheessa. Soitan oman osavaltion DMV:n asiakaspalveluun heti aamusta, kun muistan... (myöhäispainotteinen päivärytmi hieman sabotoi tällä viikolla - taas - omaa asioidenhoitokykyäni, kun heräsin 10 min ennen kun mies tuli kotiin lounaalle).

Tosin ei meidän nyrkkisääntö aina päde. Eksyin maanantaina kotimatkalla ja löysin itteni motarilta matkalla Kanadan suuntaan, ennen kun onnistuin ruuhkassa hankkiutumaan pois seuraavasta liittymästä, ja naputtelemaan navigaattoriin kotireitin. Yritän yleensä vältellä motareita, kun iltapäiväruuhkan aikaan käy usein niin, että 2 minuutin ennustettu matka-aika navigaattorissa on 20-30 min todellisuudessa.

Apostillellinen vihkitodistus tuli postissa. Suomalaiseen verrattuna on muuten aika "blingi" :D Kultaleimat, osavaltion sisäministerin allekirjoitukset, ja vihkitodistus painettu värilliselle, kuvioidulle ja vesileimaiselle ns. "setelipaperille", eli näyttää todella fiiniltä verrattuna Helsingin maistraatin versioon. Eiköhän tuo kelpaa kotimaahan... :D

Nyt pitää vaan sitten selvittää, halusiko lähetystö myös kopion viisumista notarisoituna. En tiedä, mutta kohtahan se selviää. Eli kun saan huomenna muistettua että piti soittaa sinne heti kun herään.

Tässä odottelen nyt uteliaana mitä mies keksii sunnuntaille. Huhu kertoo, että laitetaan hienoa päälle ja juhlitaan omaa 27. ikävuotta jossain kalliimmassa ravintolassa... :)

Link to comment
Share on other sites

NIce! Oikein hauskoja juhlia!!!

Mieheni soitteli eilen DMV:lle koska netistä löytämämme tiedot ovat olleet vähän ristiriitaisia. Sieltä sanottiin että voin ajaa kortin nyt K1 statuksella mutta se on sitten voimassa vain yhtä kauan kuin viisumikin eli tämän 90 päivää loppuun. Sen jälkeen minulla ei ole statusta eli en voi saada korttia koska en voi todistaa olevani resident ennen kuin saan AOS:n loppuun. Eli pitäisi odottaa niin kauan. Hän oli ihan tosissaan sitä mieltä että voin kyllä ajella Suomen ajokortilla sillä Kalifornia tunnustaa muiden maiden ajokortit ja luinkin netistä että jos asun Suomessa niin voin täällä ollessani ajaa Suomen kortilla mutta nythän en periaatteessa enää asu Suomessa :girl_sigh: No, sitä tuskin poliisi tietää jos mut pysäytetään kun ei sitä nyt tunnu tietävän oikeen kukaan Suomessakaan.

Tein kyllä väestörekisterikeskukseen ilmoituksen mutta näyttää ettei se ole ainakaan vielä lähettänyt tietoa paikkoihin jotka sanovat saavansa tiedot väestörekisterikeskukselta. Esim. maistraatissa oli tiedoissa vielä vanha osoitteeni kun viime viikolla kävin siellä, samoin vakuutusyhtiö ei tiennyt mitään muuttamisestani. Tuliko teille sieltä joku vahvistus että osoitteen muutos on tullut perille kuten postista tulee? Täytyypä tarkistaa jos siinä mainitaan että se on samalla mennyt myös vrk:lle tai pääsenhän kyllä varmaan heidän sivuiltaan katsomaan tiedot.

Link to comment
Share on other sites

Huoh.. taas on tehty tutkimustyötä ajokorttia varten. Tiedot on aina vähän ristiriitaisia riippuen mistä kysyy mutta homma pitäisi toimia seuraavasti:

Kun K1 viisumi on voimassa voit anoa väliaikaisen ajoluvan tekemällä kirjallisen ajokokeen. Joudut maksamaan ajokorttimaksun ja lupa on voimassa I-94 voimassa olo ajan. Sen jälkeen kun olet mennyt naimisiin ja anonut AOS olet ilman statusta joten et voi saada ajokorttia sille ajalle. Erikseen kuitenkin mainitaan että I-485 anoja (jonka täytät AOS:a varten) voi anoa myös EAD korttia eli Employment Authorization Card jonka taas DMV katsoo riitäväksi asumisen todisteeksi ainakin Kaliforniassa eli voit käyttää sitä green cardin sijaan. EAD pitäisi tulla parissa kuukaudessa kun taas green card:n saamisessa voi mennä paljon pidempään, eli jos haluat saada ajokortin nopeammin kannattaa siis tarkistaa hyväksyykö oma osavaltiosi tämän ja anoa EAD. Tosin sekin tietysti maksaa.

Joku joka on tämän prosessin jo käynyt läpi kommentoikaa jos tiedätte asiasta enemmän tai teillä on neuvoja tähän.. vai ajelitteko riskillä vaan Suomalaisella kortilla green cardin saamiseen saakka? Periaatteessa kortti on voimassa vain 10 vrk sen jälkeen kun olet muuttanut Usa:an mutta jos olet muun maan asukas voisit päästellä sillä kortilla huoletta ja kukas sitä tietää (jos et itse esittele viisumia ensimmäisenä) ainakin nyt vielä kun en ole naimisissakaan. Eli ollaan vähän harmaalla alueella jos poliisi sinut pysäyttää.. :girl_sigh:

Link to comment
Share on other sites

EAD-hakemus meni meillä AoS-papereiden kanssa vetämään, koska AP- ja EAD-hakemukset ei maksa ekstraa, jos pistää ne samalla. Eli hyvä tietää tuo, Kiitos Pabe, tuolla tiedolla päästään jo melko pitkälle ajokortin hankkimisessa, kun SSN+EAD riittänee silloin täälläkin. Washingtonissa lainsäädäntö on aika samankaltaista kun Kaliforniassa, ellei aselakeja katota. (Kaliforniassa mun NRA-elinikäisjäsen-siippani arsenaali kohottaisi kulmia... :girl_haha: )

Link to comment
Share on other sites

mitään tarkkoja faktoja tietämättä veikkaisin, että rauhassa voi ajella omalla suomalaisella ajokortilla niin kauan, kunnes saa tarvittavat anomukset läpi ja voi käydä ajamassa paikallisen ajokortin. jos poliisi pysäyttää, niin en usko että mitään pikkasia sakkoja hurjempaa rangaistusta voi tulla.

Kyssäri: pitääkö AOS-anomuksen mukana lähettää muita todisteita parisuhteesta/naimisissaolosta, kuin kopio vihkitodistuksesta? Katsoin VJ:stä ja Immihelpistä, eikä siellä näitä todisteita ollut mun mielestä lisätty listalle. Tietty jos jollain kaavakkeella lisätiedoissa lukee että ne tarvitaan, niin se on sitten eri juttu. Käsittääkseni siinä vaiheessa vasta kun anotaan Removal of Conditions niin pitää sitten olla nimeä siellä ja nimeä tuolla, jotta pystyy todistamaan että ollaan ihan oikeasti ja aidosti naimisissa?

Mun pitäis varmaan tänään alotella pakkausrumbaa.. Kolme matkalaukullista olis tarkoitus viedä ja luulen että se riittää tosi hyvin. Tsekkasin just Bostonin sääennustetta viikonlopulle ja vaikka vaikuttaa siltä että on pilvistä, niin kuitenkin lämpötila n. 23C, ihanaa! Pitää siis pakata hellemekkoa ja sortsia ja sandaalia päällimmäiseks eikä pahnanpohjimmaiseksi :-)

Link to comment
Share on other sites

Tuosta notarisoinnista viela, etta meidan pankki on US Bank ja siella suurin osa jopa kassatyontekijoista on notaareja ja notarisointi kuuluu ihan heidan peruspalveluihin. Joten jos pankki on joku muu kuin tuo mainittu Bank of America niin kannattaa notarisoida siella. Sitten monessa tyopaikassa esim. sihteereilla voi olla notarisointilupa joten kannattaa myos kysella puolison tyopaikalta. Ja jos on esim. Chase-pankin tai muun (Wachovia, Ally) luottokortti ja lahistolla heidan konttori niin aina voi myos menna sinne. Ja luin jostain, etta myos kirjastoissa voi librarians olla notaareja. Mutta jos ei naita loydy niin hyva tietaa, etta maksamalla voi hoitaa hommat siella UPS-konttoreissa.

Link to comment
Share on other sites

Kyssäri: pitääkö AOS-anomuksen mukana lähettää muita todisteita parisuhteesta/naimisissaolosta, kuin kopio vihkitodistuksesta? Katsoin VJ:stä ja Immihelpistä, eikä siellä näitä todisteita ollut mun mielestä lisätty listalle. Tietty jos jollain kaavakkeella lisätiedoissa lukee että ne tarvitaan, niin se on sitten eri juttu. Käsittääkseni siinä vaiheessa vasta kun anotaan Removal of Conditions niin pitää sitten olla nimeä siellä ja nimeä tuolla, jotta pystyy todistamaan että ollaan ihan oikeasti ja aidosti naimisissa?

Meillä ei ole tullut ainakaan vielä RFE-kirjettä. (Katson postiluukun joka päivä hieman pelonsekaisella uteliaisuudella varmaan siihen päivään saakka, kun on GC tassussa. :unsure: )

Eli ei mitään perhepotretteja tai hääkuvia tms laitettu AoS-postiin, ihan vaan paperit yms yms. Ja sitten kun tulee kutsu biometrics-appointmentiin, pitää käydä Seattlen USCIS-toimistolla antamassa niille sormenjäljet ja pärstäkuvat (taas)... haastattelukutsu oli sellainen juttu, että ne ei kuulemma kutsu kaikkia sinne, mutta tehdään kuitenkin selauskansion tapainen niitä varten, jossa on lentolippuja, lomakuvia, hääkuvia, ja varmaan pyydetään meidän häiden haltiakummilta ja parilta perhetutulta kirjeet, joissa kertovat, kuinka ovat tunteneet meidät parina viimeiset pari vuotta yms yms...

Ja Io, kiitos omasta notaarilistastasi. "Oma" notaaritäti on paikallisessa postintapaisessa, ja hinta on kympin per dokumentti, eli ei tarvitse hirveän isoja summia onneksi laittaa niihin, verrattuna kaikkiin käännöshommiin yms yms, jotka jouduin toimittamaan konsulaattiin keväällä. Me ollaan Seattlen ulkopuolella pienehkössä "tuppukylässä", ja joskus voi kestää tovi löytää palvelu, jota haluaa. Nyt kun löytyi paikka, jonka kautta saa postitettua kaiken tarpeellisen, joka myös hoitaa notarisoinnit kaikkeen paitsi testamentteihin, olen tyytyväinen. :)

Link to comment
Share on other sites

Kavin tanaan hakemassa sita uutta Yhdysvaltain passia lapselle uudella sukunimella Kaisaniemenkadulta ja se hiivatun hissi oli taas rikki! :D Kylla oli kiva kanniskella 11-kiloista rimpuilevaa lapsukaista viidenteen kerrokseen ja takas.

No onneksi passiasia hoitui ja mun ei tarvinnutkaan muuttaa nimea siihen SSN-korttiin, niinkun vahan epailinkin. Vasta sitten, jos muutamme Yhdysvaltoihin, niin pitaa hakea muutosta.

Ostettiin viime viikolla lentoliput Yhdysvaltoihin sinne meidan kakkoshaihin ja taytyypa sanoa, etta olipas halpaa! 500 euroa vahemman kun viime vuonna samoihin aikoihin. Lufthansalla/Unitedilla lennetaan ja POE on Chicago. Saas nahda millaisiin kuulusteluihin joudun rajalla...

Link to comment
Share on other sites

PennyV (tai muut joilla voi olla ideaa),

Miten onnistuu nykyaaan kaytannossa maateitse rajanylitys Kanadaan ja takaisin?

Eli jos on green card eli ei tarvitse mitaan i-94 tai i-94w:ta taytella. Ei kai pitaisi olla sen isompia mutkia rajalla?

GC ja passi mukaan, ja rajan yli vaan ilman mutkia? Luultavasti ollaan menossa Tacoma/Seattle/Vancouver alueelle thanksgivingin aikoihin ja Vancouver olisi kiva nahda, mutta samalla reissulla pitaisi kylla pysahtya Tacomassakin, joten eikohan siella autolla tai junalla tms tule kierreltya.

Link to comment
Share on other sites

PennyV (tai muut joilla voi olla ideaa),

Miten onnistuu nykyaaan kaytannossa maateitse rajanylitys Kanadaan ja takaisin?

Eli jos on green card eli ei tarvitse mitaan i-94 tai i-94w:ta taytella. Ei kai pitaisi olla sen isompia mutkia rajalla?

GC ja passi mukaan, ja rajan yli vaan ilman mutkia? Luultavasti ollaan menossa Tacoma/Seattle/Vancouver alueelle thanksgivingin aikoihin ja Vancouver olisi kiva nahda, mutta samalla reissulla pitaisi kylla pysahtya Tacomassakin, joten eikohan siella autolla tai junalla tms tule kierreltya.

Miehenihän asui kolme vuotta Kanadassa, ensin Ontariossa lähellä rajaa, jolloin käytiin usein tapaamassa appivanhempia tai he meitä, ja sen jälkeen vuosi Vancouverissa, eli tästä lähin raja-asema "Peace Arch", joka on myös oma rajanylityspaikkasi, jos käyt meidän suunnalla, tx. :)

Vastasin hippasen pitemmin tuolla Häämatkakohteet-ketjussa. (-> Linkki! <-)

Kanadaan mennessä ovat yleensä olleet enimmäkseen kiinnostuneita että aiotko jättää autosi sinne (autot ovat siellä kalliimpia, ja moni yrittää salakuljettaa sinne juuri autoja). Meillä ei ole Vancouver International-lentokenttää lukuun ottamatta ollut kertaakaan ongelmia (appivanhemmat, mies, minä) ylitellessä rajaa, kun on vaan sanottu, että "käydään kaverin luona kylässä" tai että "hotelli on X".

USAan päin tullessa ovat pyytäneet minut sisään tuota Waiveria varten, jos en ole lentänyt USAn kautta "in transit", ja ollaan täytelty lappu. Yleensä ei ole rutiinijuttuja enempiä kysytty. Koska sinulla on GC, ellette salakuljeta pastoroimatonta juustoa rajan yli, et välttämättä joudu edes nousemaan autosta, elleivät tee pistokoetta rajalla. ;)

Rajanylityksineen välin Seattle-Vancouver ajaa noin 2½-3 tunnissa. Takaisinpäin tullessa jono voi olla pitempi. Ollaan vähän Seattlen pohjoispuolella Redmond-Kirkland -akselilla, joten täältä ajaa hippasen nopeammin sinne. Tacomasta tullessa kannattaa tehdä yön yli retki ja ottaa hotellihuone yöksi. Testataan varmaan oma Green Cardini sitten ekaa kertaa Kanadan rajalla, että jouduinko sen Kanadalaisen lentokenttärajavartijan uhkauksen mukaan mustalle listalle vai en. Kanadan rajalta ajaa kotiin paljon nopeammin kun vaikka NY/ON-raja-asemalla Rainbow Bridge.

Thanksgiving-viikonloppuina raja-asemat on surullisenkuuluisat siitä, että ovat tukossa liikenteen takia, joten selvittäkää etukäteen aikataulu, ja matka-ajat allaolevasta linkistä!

http://www.wsdot.wa.gov/traffic/border/

Vancouverin keskustassa on paljon hyviä ravintoloita, ja mielenkiintoisia paikkoja kuten Granville Island kauppahalleineen. Stanley Parkiin kannattaa mennä, jos sää on hyvä. Jos tekee mieli aasialaista, West End on mielenkiintoista aluetta, jossa on paljon Korealaista ja Kiinalaista ruokaa, ja paljon paikkoja, joissa tarjoavat juomaa nimeltään "Bubble Tea". Tuote, jota ikävöin melkein yhtä paljon kun salmiakkia on "Green Tea Milkshake" tuollaisesta bubble tea paikasta. :D

Muoks! Ja ainiin. Mä joudun laittamaan Thanksgiving-dinnerin. Tosin vaan kaveripiirille täällä Seattlen suunnalla. Pitäisköhän ruveta opiskelemaan kalkkunateoriaa? Apuva! :girl_haha:

Muokattu: , käyttäjä: PennyV
Link to comment
Share on other sites

Kiitti linkeista + lisaideoista. Miten kylma siellapain muuten on silloin marraskuun lopussa? Pitaisiko hankkia joku toppis tms? (oli mulla yksi toppis mutta se taitaa olla Suomessa talla hetkella kun en muista etta olisi ollut Irlannissa pakatessa sita...)

PennyV, kalkkunoiden tms sijaan ei muuta kuin omia perinteita peliin. Meilla on perinne thankgiving, jouluna ym menna ulos syomaan mita milloinkin tekee mieli. Eli useimmiten kai korealaista... :)

Link to comment
Share on other sites

Höh, tietokone kaatui vastatessa... :P

Vancouverin keskustassa on muuten hyvin Korealaisia paikkoja, jos sellaiset on suosittuja. Välillä voi mennä tilaus vähän hankalaksi, jos sattuu siihen yhteen paikkaan, jossa eivät osaa Englantia kunnolla, mutta menu on kaikissa hyvä, ja hinnat kohtuullisia.

Et välttämättä tarvitse toppatakkia, tx. Jos on hyvä tuulenpitävä välikausitakki, villapaita varoiksi, ja pipo ja lämpimät hanskat mukana, pärjäätte kyllä luultavasti oikein mainiosti. Vancouver on rannikkokaupunkina tuulinen, joten usein lämpötila ei ole se suuri ongelma, vaan tuuli. Eli tuulenpitävä takki voi olla tärkeämpi kun varsinainen toppis. Mies tuki tässä mielipidettä, että tuulen- ja kosteudenpitävä takki, kaulahuivi, pipo ja hanskat tuulen varalta, ja homma on rock. Saatatte pärjätä ilmankin pipoa, mutta parit villaiset vaatekappaleet mukaan laukkuun ei ole läheskään yhtä paha kun parin hengen toppatakit, kun pakkaamisesta on kyse. :)

Link to comment
Share on other sites

Eli Irlannin talveen sopivaa vaatekertaa siis.

Sielta on viela kaksi tuulen ja sateenpitavaa takkia jaljella, niista sitten toinen mukaan parilla villapaidoilla.

Taalla taas talvella yleensa riittaa huppari tai jos on erityisen kylma (tai aamu tai ilta) niin sinne jotain alle tai sitten sellainen huppari jonka materiaali nayttaa silta jota kaytetaan nallekarhuihin...

Link to comment
Share on other sites

Ellinora kyseli tuolla monta sivua sitten waiverilla matkustamisesta naimisiin mentyä. Me oltiin keväällä reissussa ja kaikki meni ihan kivuttomasti. Matkustettiin yhdessä perheenä ja immigration-virkailija kysyi ihan perusrutiinikysymykset matkan syistä ja pituudesta ja mun vanhasta viisumista. Ei siis syynätty mitenkään. Kysyi kyllä meiltä, kumpi meistä tuo leivän pöytään Suomen päässä :D . Mä olin keväällä vielä opiskelijana/kotiäitinä, niin ihan rehellisesti vaan vastattiin että mies se meillä rahat tienaa, mut ei siitä tullut mitään lisäkysymyksiä. Oli mukava virkailija niinkuin mulla aina on Minneapolis/StPaulissa ollut. Vähän jännitettiin etukäteen, mut ihan turhaan, päästiin nopsaan ja sujuvasti läpi. Lapsen kahdelle passille se vähän naureskeli, mut ei sit halunnut edes nähdä sitä Eu-passia, joten lapsella ei oo mitään merkintää passeissa koko visiitistä.

Link to comment
Share on other sites

hellou kaikki! Noniin, nyt olen minäkin päässyt viimein rapakon tälle puolella aloittamaan uutta, amerikkalaista elämää! Turvatarkastus meni niin helposti ettei koskaan ennen, ei edes viety minnekään koppiin vaan kaveri pyysi konsulaatin paketin, pyysi oikean käden neljä sormea ruudulle ja plarasi papareita hetken, pisti niihin noin miljoona leimaa ja Welcome to America! piti vielä kysyä että "That's it?" ja vastaus oli että jep, tämä oli tässä, tervetuloa :-))

Penny, sä kun tuolla mainitsit että sun I-94 lapulle oli kirjoitettu joku A-numero (vai miten se oli), niin mun lapussa joka niitattiin passiin ei ole muuta kuin leima jossa on milloin olen maahan tullut ja mihin asti I-94 on voimassa. puuttuuko tästä nyt jotain?

toinen kysymys, josko joku teistä osaisi auttaa. mun virallisena nimenä käytetään toista nimeä, ei ensimmäistä. I-94 -lappuun kuitenkin täytin (kuten lentolippuihinkin jne olen täyttänyt) oman etunimen, koska passini ei luonnollisesti erittele sitä että toinen nimi on virallinen nimi. Miten tän kanssa pitäis täällä USA:ssa menetellä jotta saan tuleviin papereihin (green card, ajokortti, jne) oman virallisen nimeni? Pitäiskö täyttää vaan aina First Name (Given Name) -kohtiin se nimi jota haluan käytettävän ja jättää etunimi täyttämättä? Kysyin Joshilta muttei sekään tiedä miten pitäisi menetellä. Mä kun en osaa totella mun etunimeä niin haluaisin että täälläkin saisin virallisesti toka nimen paperihin ja käyttöön...

Kiitos taas avustanne!!

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Create New...