Beam

Brittiläisiä hääperinteitä?

36 viestiä aiheessa

Jos kellaaan sattuisi olemaan nyt mitaan lisaa stooria, niin mielellaan lukisin. :) Tuo engelsmanni kun haluaa haat valttamatta suomeen, ja vaikka ei varsinaisesti mitaan traditionaalista halua, niin jotain juttuja voisi kuitenkin valikoida meidan juhliin jos ne omalta tuntuu. Miehesta ei niinkaan apua ole ollut. :lol:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mina olen tahan mennessa ollut kolmissa englantilaisissa haissa, ja ehka suurin ero suomalaisiin haihin, joissa olen ollut, on ollut se ettei mitaan etukateen suunniteltua ohjelmaa ole ollut kakunleikkuuta, muutamaa puhetta ja haatanssia lukuun ottamatta. Eli ei ole ollut mitaan leikkeja tms., joihin vieraat osallistuisivat. Kirkollinen vihkiminen anglikaanisessa kirkossa tosiaan oli pidempi, kuin Suomessa kirkollinen toimitus yleensa (saahan Suomessakin valita pidemman kaavan, mutta tuo naytti taalla olevan se standardi).

Myos morisusseurueen pukeutuminen on usein Englannissa yhtenaisempaa, kuin Suomessa. Eli morsiusneidoilla kaikilla samanlaiset mekot, bestman(e)illa ja ushereilla samanlaiset puvut. Suomessa ei taida myoskaan perinteisesti olla ushereita? Ehkapa tuo pukeutumiskaytanto on yleistymaan pain Suomessakin, mutta mielestani se on kovin englantilaista- Englantihan on oikea univormujen maa :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tuli muuten mieleen tassa, etta Englannissa ei taida olla tapana lahettaa vieraille kiitoskortteja- me emme ainakaan ole saaneet kertaakaan taalla haissa oltuamme. Tosin nayttaa silta, ettei kaikki Suomessakaan nain tee, useimmat kyllakin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kylla taallakin lahetetaan kiitoskortit, tosin se ei (yleensa) ole valokuva haaparista vaan haakutsujen teemaan sopiva kortti johon on kirjoitettu morsiusparin henkilokohtaiset kiitokset. Ma tykkaan itseasiassa naista enemman kuin suomalaisista valokuvista joissa lukee vaan "kiitos T: Anna ja Antti"

Me lahetettiin kortti jossa oli kannessa pieni kuvakollaasi juhlien parhaista hetkista ja sisalle sitten kirjoitettiin kiitoksemme varsin monisanaisesti..

Muokattu: , käyttäjä: Fifi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^Aijaa, no sitten on vain sattunut niin etta ne kolme pariskuntaa keiden haissa olemme Englannissa olleet, eivat ole niita lahettaneet syysta tai toisesta.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Taitaa olla aika vanha viestiketju mutta laitan silti oman vastaukseni. Oon nyt asunut skotlannissa 5 vuotta, nyt keväällä edessä muutto Enkkuihinm, ja avokkini on syntyperäinen skotti. Mä olen nyt ollut kolmissa skottihäissä ja tämän lisäksi käynyt aika monessa mahdollisessa hääpaikassa, ikään kuin etukäteen tarkastamassa :girl_in_love:. Brittihäät on minusta paljon juhlavammat kuin Suomessa, siis vieraat pukeutuvat hienommin (hatut, kunnon kotelomekot ja korut jne), morsiusneidot pukeutuvat yhtenäisesti, ja juhlapaikka on yleensä hieno hotelli, kartano tai linna. Olen kyllä kuullut noista tyyliin "nuorisoseuraintalo-seurakuntatalo" juhlapaikoista mutta luulisin että brittimorsiot välttävät näitä mahdollisimman pitkään kunhan rahat riittävät. Mieheni on bestman kaverinsa häissä nyt elokuussa ja heidän hääpaikkansa on hieno kartanohotelli kauniin puutarhan keskellä. Morsian on siivooja ja sulhanen rekkakuski joten ei heillä ole mitkään miljoonatulot mutta haluavat silti panostaa hääjuhlaansa. Koristelu ja sommittelu on brittihäissä erittäin tärkeää, kukka-aseltelmat pöydissä, kynttilät, tuolinpäällykset ja somistenauhat. Pidän erityisesti siitä että useimmiten häissä on pöytiintarjoilu, se nimittäin tuntuu paljon juhlavammalta kuin pitopöytä ja myös helpottaa vieraiden kulkua. Kaverini Suomi häissä ensin metsästin vapaata istumapaikkaa reilun vartin, jonka jälkeen sitten odotin n. puoli tuntia että edessä olevat pöydät sai ruoan otettua ja sitten vapisevin käsin korkkarit jalassa kannoin keittolautasen ja mehulasin pöytääni salin toisella puolella. Ei siinä ihan kivat häät oli muuten, mutta itse tykkäsin enemmän brittihäistä joissa oli ensin juhlava ruokailu ja puheet ja myöhemmin pöydät korjattiin sivuun seurustelua ja tanssia varten eivätkä vieraat olleet jumissa omissa pöydissään. Suomalainen juhlaperinne tuntuu jotenkin jäykemmältä, ihmisten oletetaan istuvan aloillaan (kaikenmaailman hääleikkein ajan) ja seurustelevan lähinnä jo tuttujen ihmisten kanssa. Viime brittihäissä on tuntenut mieheni lisäksi ketään koska olin miehen avec (tosin ihan omalla nimelläni kutsuttu meidän yhteisessä hääkutsussa). Kuitenkin koska ohjelma oli niin vapaa ja juhlan ilmapiiri erittäin sosiaalinen ja rento juttelin kymmenien ihmisten kanssa ja tutustuin hyvin hääpariinkin jota siis en ennestään tuntenut.

Tykkään myös siitä että ohjelmassa oli paljon tanssia, siis tyyliin disco-pop tanssia, jolloin vieraat sekoittuivat hyvin ja tuli juteltua ja tanssitua monen eri ihmisen kanssa. Omista häistä haluan enemmän brittityyliset kuin suomalaiset, ja ne pidetään ehdottomasti briteissä koska me alunperin tapasimme ja asumme täällä. En tarvi mitään prinsessahäitä mutta haluan kuitenkin panostaa meidän juhliimme niin että saamme juhlia upeissa puitteissa, nauttia juhlavasta ruoasta pöytiin tarjoiltuna ja seurustella vieraidemme kanssa rennosti ilman väkinäistä virallisuutta musiikin soidessa ja shamppanjan virratessa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^Kylla molemmista maista tosiaan loytyy kaikenlaisia haita. Esimerkiksi naita brittilaisia haaohjelmia seuraamalla nakee, ettei kaikki mene samalla kaavalla (esim. Four Weddings ja Don't Tell the Bride). Me aiotaan sekoittaa tapoja, eli meille esim. tulee buffet-ruokailu, mutta toisaalta ei tule mitaan leikkeja, vaan nimenomaan sita vapaata seurustelua ja tanssia. Joitakin puheita tulee, ja ehka pari musiikkiesitysta. Aiomme laittaa kutsuun jonkilaisen puketumiskoodin, silla emme halua farkkuja mutta tosiaalta emme halua frakkeja ja silinterihattujakaan. ;) Myoskin morisusseurueen samanlaiset ja/tai -variset asut on meille no no, se on jotenkin liian muodollista ja univormumaista meidan makuun. Vieheet ja rannekukat mielestani riittavat kertomaan, kuka on morsiusseurueen jasen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ihana ketju, vaikka löysin itsekin vuosia myöhemmin, kuin mitä useimmat viestit on kirjoitettu. Olen asunut Briteissä vuodesta 2004, ja viime kuukausina häiden mietintä on käynyt ajankohtaiseksi, vaikka niiden toteutumiseen menee varmasti taloudellisista syistä vielä useampi vuosi. En ole koskaan ollut häistä haaveilevaa tyyppiä, mutta juuri tämä suomalaisuuden ja brittiläisyyden sekoittamisen mahdollisuus ja luonnollisuus omiin häihin on alkanut ajatuksena kiinnostaa!

Juuri kielimuurin vuoksi itsekin luulen, että järjestäisin häät vieraita ajatellen Englannissa Suomen sijasta. Kokemuksen perusteella myös minustakin Brittihäät ovat hienommat ja hauskemmat/rennommat, vaikkakin usein vieroksun niiden järjestämistä hotellissa. Hotelli maalaismaisemissa kuulostaisi kuitenkin jo joltain! :) Pidän hääseurueen yhtenäisestä pukeutumisesta ja naisten hattu/hiuskoriste -perinteestä. Morsiamenryöstön ja kimpunheiton haluaisin häihini, muuten en ole "väkinäisistä" leikeistä kiinnostunut. Ehdottomasti bändi/laulaja, sillä olemme mieheni kanssa molemmat live-musiikin ystäviä, se tuo juhlaan aivan erilaista tunnelmaa. Mikäli paikalla on kuitenkin DJ, musiikin on soitava viinyleistä ;) Myös Melartinin häämarssin ottaisin häihini suomalaisena piristeenä. Briteissä en ole ennen huomannut hääauton perässä kolisevaa peltiä enkä hääpaikalle johdattavia nimikylttejä -nämä lisäisin, mikäli se on Briteissä sallittua.

Vielä mainittakoon hääkakku! Briteissä se on yleensä sokeri/marsipaanikuorrutteinen, mistä en pidä. Polkaisuperinnettä ei mielestäni myöskään Briteissä ole. Viime viikolla ystävieni häissä oli kokonaisista pyöreistä juustoista koottu kakku (kuitenkin siis kauniisti koristeltu), mikä oli outo, mutta kiva uutuus häihin. Loppuillasta hotellin tarjoilupalvelu oli leikannut juustot pieniksi paloiksi sivupöydälle, mistä vieraat saivat niitä napsia. Brittihäissä kun tarjotaan jo ruokailun aikana jälkiruoka, sopi tämä "juustokakku" mielestäni iltaan mainiosti.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^Nimikyltteja nakee toisinaan maaseudulla ajaessa muttei kylla siina maarin kuin Suomessa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vaikka kommenttini on hieman myöhässä ketjun ikään nähden, on aivan pakko vain sanoa, että tuo vedonlyönti puheitten pituuksista on aivan uskomattoman hauska idea!

Meidän suomalais -pohjois irlantilaisiin häihin kun ei hääleikkejä tule niin taidamme käyttää tuota sellaisena keventävänä numerona!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Samanlaisia kokemuksia mullakin on brittihäistä kuin muilla. Olen ollut kolmissa häissä Englannissa ja ne ovat olleet aika erilaisia. Yhdet oli arvokkaat hotellihäät, joissa oli suklaasuihkulähde, DJ, taikuri, pilapiirtäjä ja tarjoilijoiksi naamioituneiden laulajien yllätysesitys. Nämä häät varmasti maksoivat paljon! Yhdet häät oli jossain county hallissa, mikä oli ihan nätti sali vanhassa, kauniissa rakennuksessa. Siellä sai itse maksaa omat juomansa ja paikalla oli bändi, mutta ei puheita lukuun ottamatta muuta ohjelmaa. Viimeiset häät olivat farmilla, parissa entisen navetan oloisessa rakennuksessa. Koristelut oli itsetehdyt ja muista poiketen ruoka oli buffet-muodossa. Yhtään kiitoskorttia en ole muuten Englannista saanut. ;)

 

Se mistä en englantilaisissa häissä tykkää on se tauko, joka noissa häissä on wedding breakfastin ja evening partyn välillä ollut. Juttelin tulevan anoppini kanssa ja kuulemma hänen häissään 80-luvulla vieraat jopa menivät välillä kotiin ja sitten vasta takaisin iltajuhlaan! Käsittämätöntä! Suomalaisissakin häissä eniten ärsyttää se odottelu, kun ei ole mitään tekemistä tai kun mitään ei tapahdu...

 

Me olemme menossa naimisiin Suomessa (täällä me asutaankin ja sulhon puolelta suku ei ole kovin läheistä, joten vain lähin perhe tulee juhlaan) ja meille ei kyllä mitään taukoa tule. Mutta en kyllä halua morsiamenryöstöäkään... Musta pilapiirtäjä ja taikuri olivat aika hauskoja ideoita. Ne siis kiertelivät vieraitten joukossa ja vieraat saivat käydä piirrättämässä itsensä. Jotain tällasta rentoa menoa mäkin haluisin omiin häihin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään