kyyskyys

Hääpuvun teettämisen/ostamisen eettisyys

70 viestiä aiheessa

Onneksi on vielä tuollaisia ihmisiä kuin Nanaea ja Prometium. Pieni itsekriittisyys ja omien kulutustottumuksien arviointi tuskin tekee pahaa kenellekään. Täällä pumpulin keskellä kasvaneena on niin helppoa olla ajattelematta miten muilla menee ja miten itse voi asioihin vaikuttaa. Sitten tullaan tälläiseen ketjuun pyörittelemään silmiä ihan kuin aihe olisi täysin tarpeeton. Melkein vihaksi pistää.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Sinänsä outo yhteensattuma, löytää tämä aihe naimisiin.infosta kun juuri pari päivää sitten sulhon kanssa tästä (vaateteollisuuden eettisyys) keskusteltiin. :D

Kuten aiemmissa viesteissäkin on todettu, ulkomailla yksittäisellä ompelijalla teettäminen on ehkä se eettisin tapa kuluttaa. Teettäminen työllistää, tukee perinteistä käsityöelinkeinoa ja melkein jokainen penni menee usein ihan räätälille itselleen. Sen sijaan emme todellakaan voi olla varmoja missä nämä järjettömän hintaisten morsiuspukujen valmistajat ovat puvut teettäneet ja kuka ne on ommellut.

Koranin ja Jii83:n kanssa olen samoilla linjoilla. Sinänsä olisi ihan loistavaa, jos saataisiin kaikki lapsityövoima loppumaan, lapset kouluun, vanhemmille kahdeksantuntiset työpäivät, vuosilomat, tarpeeksi leipää pöytään jne. Kuitenkin tämä on valitettavan kaukana.

Jos nyt kaikki yhdessä päätämme ettemme osta mitään minkä valmistamiseen pienet lapset ovat joutuneet osallistumaan (mikä on jo utopia sinänsä), saamme varmasti vaikka itse pääpahan henkkamaukan lopettamaan lapsityövoimalla tehyjen tuotteiden myymisen. Mitä näille lapsille tehtaissa sitten tapahtuu. Henkkamaukan tehdas suljetaan, lapsesta tulee työtön, perhe, joka on saanut riisipussinsa lapsen palkalla näkee nälkää. Perheellä ei ole varaa kouluttaa enää ketään lapsista. Työpaikat muutenkin häviävät näisät maista, maa on usein niin kuivaa ettei pientä kaistaletta viljelemällä saa aikaiseksi mitään.

Me rikkaammissa maissa (kun olemme jo alkaneet eettisen ajattelun) lähetämme heille avustuksia minkä pystymme, pari kolme tahoa nykäisee omat provisionsa avustuksista ja nälkäinen lapsi tuskin saa edes puolta siitä riisiannoksesta, jonka hän sentään henkkamaukan riistoyritykseltä tienasi. Onko tämä nyt sitten parempi?

Lähetetään mieluummin kehitysapua, vaikka siitäkin osansa lohkaisee joku, jolle se ei kuulu. Tuetaan paikallista yrittäjää ostamalla tuotteita suoraan häneltä kun meillä on lomamatkalla siihen mahdollisuus. Puhutaan eettisyydestä, koitetaan saada edes muutamalle lapselle koulutus. Autetaan kehitysmaita kehittymään, jotta heistä jokainen voisi tienata oman elantonsa, ja jossain vaiheessa aikuisella olisi varaa antaa lasten olla lapsia.

Lapsityövoima on iso epäkohta. Tämäkään epäkohta ei katoa vuodessa, eikä valitettavasti kymmenessäkään. Mutta pikkuhiljaa, siten että annamme heille vaihtoehtoja, ei siten että leikkaamme siivet heidän ainoalta elinkeinoltaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Sitten tullaan tälläiseen ketjuun pyörittelemään silmiä ihan kuin aihe olisi täysin tarpeeton. Melkein vihaksi pistää.

Tähän aiheeseen 'tultiin pyörittelemään silmiä' siinä vaiheessa, kun tämä aihe oli ihan väärän ketjun sisällä. Itse aiheelle tuskin kukaan pyörittelee silmiään, mutta tämä nyt vaan oli ihan vikapaikassa ja siitä silmänpyöritykset.

Itse aiheeseen, muistaakseni kaksi tai kolme vuotta sitten ainakin yksi eurooppalainen valtamerkki jäi kiinni lapsityövoiman käytöstä siellä tehtaalla, missä heidän pukujaan valmistettiin. Tietääkseni ainakin briteissä on runsaasti ihmisiä, jotka mahdollisuuksiensa mukaan yrittävät jäljittää lapsityövoiman käyttöä hääpukubisneksessä. Tuon kerran jälkeen en ole kuitenkaan enempää paljastuksia lukenut.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
^Tuossa on asiaa. Kuinkahan moni ajattelee henkkamaukan vaatteita ostaessa että ne vaatteet on teetätetty halvoissa maissa lapsityövoimalla tai aikuisilla, joilla ei ole kunnon työolosuhteita? ---

Itse kuluttajana ostan esim. reilun kaupan tuotteita ja kannatan kotimaista vaateteollisuutta. Ostan myös joskus vaatteita esim. henkkamaukalta, mutta toivon että tulevaisuudessa minulla on rahaa sen verran että voin kuluttaa eettisesti.

Täytyy sanoa että valtaosa maailman vaateteollisuudesta on Aasiassa. Voit ostaa kalliita merkkivaatteita tai hemaa, mutta suurella todennäköisyydellä jäljet johtavat noihin samoihin tehtaisiin. Alihankintanahan ne niissä teetetetään. Oletko myös suomalaisia vaatteita ostaessasi varmistunut siitä mistä kankaat ovat peräisin? Kankaat on kuitenkin saatettu suurella todennäköisyydellä kutoa / neuloa ja värjätä halpatyömaissa, mutta ommeltu vasta Suomessa. Tekeekö tämä vaatteesta tällöin eettisen?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Huih.

Tilasin joku aika sitten oman hääpukuni ebay.co.uk:n kautta Kiinasta. Silloin mielessäni pyöri vaan et tuleeko puku perille ja minkälaisena. Nyt tuntuu et ois voinu miettii eettistä puoltakin ennen tilaamista... Mut toisaalta mä en varmaan näillä Suomen hinnoilla ois edes vuokrannu pukuu.

Mut eikös Ebay:n myyjät oo ihan yksityishenkilöitä, tai ei ainakaan mitään älyttömiä yrityksiä millä ois paljon palkattua työvoimaa. Ja jos ne kerran Britteihin ja muualle myy, niin niiden täytyy tietää hintataso täällä ja voivat sit laittaa puvuille sellaset hinnat et niitä kannattaa tehdä. Toivottavasti. ::)

Hääpuvusta en kuitenkaan olisi ihan periaatteesta maksanut 800 (tai vuokrastakin 350)€. Älytöntä. Varsinkin kun nyt opin, että isot firmat teettää Kiinassa yms. halvalla.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Onneksi on vielä tuollaisia ihmisiä kuin Nanaea ja Prometium. Pieni itsekriittisyys ja omien kulutustottumuksien arviointi tuskin tekee pahaa kenellekään. Täällä pumpulin keskellä kasvaneena on niin helppoa olla ajattelematta miten muilla menee ja miten itse voi asioihin vaikuttaa. Sitten tullaan tälläiseen ketjuun pyörittelemään silmiä ihan kuin aihe olisi täysin tarpeeton. Melkein vihaksi pistää.

No en todellakaan ole aiheelle tänne tullut pyörittelemään silmiä! Kyyskyys tuli alunperin ihan toiseen ketjuun tuolla aloitusviestillä, josta Admin sitten erotti tämän omaksi keskusteluksi.

Niinkuin sanoin, mua ärsyttää se, että yhden ihmisen pikku kysymykseen vastataan paasaamalla aiheen sivusta.

Enkä nyt tällä tarkoita että mitenkään kannattaisin lapsityövoimaa tai muutakaan riistoa, enkä ole pukua edes menossa ostamaan Vietnamista.

^Ja ettei nyt varmasti seuraavillekaan jää epäselväksi ^  ::)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Minä en voi ymmärtää ihmisiä, joita asia ei kiinnosta, millaiset ihmisoikeudelliset tilanteet ovat vallalla Suomen rajojen ulkopuolella. Jätän heidät täysin omaan arvoonsa, ja toivon, että paha saa palkkansa.

Onko tässä ketjussa joku sanonut, ettei heitä kiinnosta nämä asiat? Ei.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

On sanonut

Aioin ensin tilata myös hääpukuni Kiinasta, olen tietoinen, että ehkä siellä joku pikkutyttö ompelee sormet verellä helmiä mun prinsessapukuun mutta (anteeksi vaan) se ei vaivaa mua.

Minä ihmettelen tätä sekä tässä keskustelussa että muuallakin esiintyvää käsitystä, että riistotuotteiden boikotoiminen johtaisi alipalkattujen työntekijöiden työttömyyteen. Nämä kehitysmaissa olevat tehtaat toimivat ylikansallisten yhtiöiden alihankkijoina. Niinkauan kuin tilauksia tulee, tehtaanomistajilla menee hyvin, mutta työntekijät, joista osa lapsia, tekevät 18 tunnin päivää muutaman sentin päiväpalkalla.

Mitä tapahtuisi, jos vaikkapa lenkkitossujen rikkaat länsimaalaiset ostajat lopettaisivat tossujen ostamisen ja vaatisivat jonkinlaisen sertifikaatin, ennenkuin suostuvat ostamaan uudet? Lopettaisivatko Nike ja Adidas toimintansa suosiolla? Ei, vaan ne rupeaisivat hankkimaan tuotteilleen sertifikaattia. Ne vaatisivat alihankkijoitaan maksamaan aikuisille kunnon palkan kohtuullisen pituisesta työpäivästä ja järjestämään heidän lapsilleen koulun. Jos alihankkija ei suostuisi, ei häneltä enää tilattaisi. Jos tehtaanomistaja ei enää löytäisi mistään uutta tilaajaa muuten kuin parantamalla työntekijöiden oloja, hän sen myös tekisi mieluummin kuin lopettaisi tehtaansa.

Nämä parannukset nostaisivat lenkkitossujen loppuhintaa, minkä tiedostavat rikkaat länsimaalaiset mielellään maksaisivat. Kaikki välikädet saisivat saman rahan kuin ennenkin, mutta työntekijät voittaisivat. Vaikka olisi minkälainen kulttuuri ja tavat ja uskonto tahansa, niin kaikki maailman ihmiset tekevät mieluummin 10 tunnin työpäivän 10 euron päiväpalkalla kuin 18 tuntia 1 eurolla.

On toki utopiaa, että tämä tapahtuisi yhdessä yössä, mutta kyllä sinnepäin ollaan jo menossa. Avainasemassa olemme juuri me, joilla rahaa on. Jokaikinen suomalainen kylpee rahassa kehitysmaiden ihmisiin verrattuna, joten turha tulla selittämään, kuinka ei ole rahaa kuluttaa eettisesti. Ostamalla reilun kaupan tuotteita, luomua ja muita sertifioituja tuotteita tuemme hyvää kehitystä. On toki paljon tuoterymiä, joissa ei olemassa sertifikaatteja, mutta ainakin voi yrittää välttää niitä pahimmiksi tietämiään valmistajia, kunnes he muuttavat toimintatapaansa. Vähitellen isot yritykset huomaavat, miten hyvä bisnes eettisyys on (esim. Shell on parantanut jo rutkasti, vaikkei varsinaisesta eettisyydestä voidakaan vielä puhua) ja eettiselle kuluttajalle on yhä enemmän vaihtoehtoja. Pienet teot muuttavat maailmaa, kun tarpeeksi moni niitä tekee.

En väitä itse olevani täydellinen eettinen kuluttaja, mutta aina, kun se on mahdollista, valitsen sen eettisemmän tuotteen ja ostan sitten vähemmän tai säästän muista asioista, jotta minulla olisi siihen varaa.

Eli jos joku osaa vastata aiemmin esittämääni kysymykseen: onko olemassa luomupellavaa, josta voisin teettää hääpukuni?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Vielä pieni sivuhuomautus,

Pradan kamojen käyttäminen on hyvinkin eettistä. Se ei omasta mielestäni tee ihmisestä pinnallista, että haluaa maksaa laadusta.

Joillekin, kuten itselleni, on tärkeää ostaa laukkuja ja kenkiä, joiden käyttöikä on käytännössä katsoen ikuinen, kun tuotteesta pitää huolta. Itse kammoksun kaikkia halpaketjuja, koska haluan tietää, mistä tuotteet ovat tulleet, ja haluan niiden myös kestävän. Tunnen tyylini, tiedän mistä pidän ja siten tulee halvemmaksi ostaa kerralla tonnin ajaton laukku, kuin ostaa aina uusi huonolaatuinen tekonahkainen laukku.

Suurimmat eettiset kulutuspäätökset ihminen tekee jokapäiväisessä elämässään, ruokakaupasta vaatekauppaan ja kaikessa siltä väliltä, kuten edellä mainittiinkin.

Siis tuo Pradan-laukku kommentti ihmetytti minuakin. Suosittelen perehtymään esim. Vuittonin laukkujen (tai vaatteiden tms.) valmistukseen ja valmistajien käsityöläismestaruuteen. Tälläisten merkkien (chanel, lv, iso H jne) tuotteita ostaessa se eettinen kysymys liittyy enemmänkin valmistusmateriaaleihin, nahka, turkis jne. Ei siis siihen millaisissa oloissa tuotteet valmistetaan.

Kämyisten feikkien valmistus on asia erikseen, mutta niitä/niiden valmistusta ei tule missään tilanteessa rinnastaa aitoihin tuotteisiin. Itse en edes oksentaisi feikkiin päin. Feikki-bisnes on rikollista toimintaa, ja sanomattakin on selvää, että tälläisten tuotteiden valmistus tapahtuu olosuhteissa jotka eivät kestä päivänvaloa.

Eli siis, jos keskustellaan hikipajoista ja lapsityövoimasta niin jättäkää ne (aidot) pradat rauhaan.

Nimim. Ei pahimmissa painajaisissakaan vaatteita/laukkuja hm/zara/mango-linjalta

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Siis tuo Pradan-laukku kommentti ihmetytti minuakin.

Äh, se nyt vaan oli heitto, kallis tuotemerkki mikä mieleen silloin juolahti. Eikä viestissäni mitenkään viitattu, että joku Prada tekisi mitään lapsityövoimalla, vaan se oli tarkoitettu kuvaamaan ihan muita asioita.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
On sanonut

Minä ihmettelen tätä sekä tässä keskustelussa että muuallakin esiintyvää käsitystä, että riistotuotteiden boikotoiminen johtaisi alipalkattujen työntekijöiden työttömyyteen. Nämä kehitysmaissa olevat tehtaat toimivat ylikansallisten yhtiöiden alihankkijoina. Niinkauan kuin tilauksia tulee, tehtaanomistajilla menee hyvin, mutta työntekijät, joista osa lapsia, tekevät 18 tunnin päivää muutaman sentin päiväpalkalla. ?

Siis alkuperäinen keskustelu, josta tänä keskustelu eriytettiin, oli se kun joku kyseli Vietnamissa räätälillä puvun teettämisestä. Vietnamissa ja esim. Thaimaassa räätäliliike on varmastikin vähän eri asia kuin joku iso tehdas. Niissä on töissä ne ihmiset jotka vaatteesi myös tekevät (räätälit).

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Huih.

Mut eikös Ebay:n myyjät oo ihan yksityishenkilöitä, tai ei ainakaan mitään älyttömiä yrityksiä millä ois paljon palkattua työvoimaa.

En halua nyt mitenkään painaa mieltäsi, mutta Ebayssa on paljon myyjiä, jotka eivät ole yksityishenkilöitä. Etenkin jos myyvät ulkomaille. Uskaltaisitko sinä myydä vaatteita ulkomaille? Lähettää itse ja tiedä saatko ikinä rahasi... Luulisi että tähän tarvitaan edes jonkinmoista järjestäytynyttä kauppatoimintaa että pystyy kantamaan riskin tekemättä henkilökohtaista konkurssia.

Teettäminen Aasiassa sensijaan on mielestäni ihan kannatettava ajatus. Tietääpähän mihin rahat menevät, eivät ainakaan ylikansallisten riistoyrityksen taskuihin. Juuri tämä tukee yksityisyrittämistä ja taloudellista kasvua ns. kehitysmaissa riistämisen sijasta. Ellei sitten paikallinen mafia käy hakemassa osaansa suojelurahan nimissä... mikä sekään ei mahdotonta.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

puku maksettiin etukäteen ja se olin minä, joka mietin et tuleekohan sielt mitään.  ;D

Mun käsittääkseni siel voi kuka vaan rekisteröitynyt käyttäjä ruveta myymään. toivottavasti se kiva kiinalainen, joka teki pukuni on iloinen ja sai pukuni hinnalla hyvän palkan.  :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^Aivan, siis kuka vain voi myydä Ebayssa. Tarkoitin vain sitä että yhä useampi tekee siellä oikeaa bisnestä. Ja mikäs siinä, sillä tavoittaahan sitä kautta suuremman yleisön kuin pistämällä pienen putiikin johonkin Pekingin ostoskadulle. On tietysti pyrittävä pitämään silmät auki tehdessään valintoja, eettisyyden näkökulmasta ja maailmantalouden kannalta on parempi että rahasi todella menivät tuolle ompelijalle. Ja siinä tapauksessahan en pidä lainkaan pahana / epäeettisenä valintaasi.

Eihän sitä lopulta tiedä paljonko riistoa hääpukukaupassa noin yleensä tapahtuu maailmanlaajuisesti ajatellen. Itselläni on ranskalaisen Fred Sunin puku, mutta eipä tullut sen taustoista enempää kysyttyä. Design voi olla Fred Sunin, mutta missä puku todellisuudessa on tehty ja kenen toimesta... sitä en tiedä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Siis alkuperäinen keskustelu, josta tänä keskustelu eriytettiin, oli se kun joku kyseli Vietnamissa räätälillä puvun teettämisestä. Vietnamissa ja esim. Thaimaassa räätäliliike on varmastikin vähän eri asia kuin joku iso tehdas. Niissä on töissä ne ihmiset jotka vaatteesi myös tekevät (räätälit).

Joo, kyllä sä nimenomaan kysyit tästä ketjusta. Ja siellähän se "ei kiinnosta"-vieti komeili, kuten kuutuska vastasikin.

Alunperin kun aiheeseen puutuin en ollut varma, missä olosuhteissa käytte pukunne teettämässä. Myös ompelimoissa voi olla hikipajameininkiä. Mutta, kuten sanoin, tuskin pienimmissä ja perheyrityksissä.

Joka tapauksessa, turha yhtään valittaa siitä, että jos nyt niiltä lapsien tekemiltä firmoilta ei osta niin lapsilta menee työ. Jos lapsia ei saa enää töihin paskalla palkalla niin sitten on pakko palkata aikuisia ja maksaa niille ihan kunnon palkkaa. Lapsi ei kuulu töihin vaan kouluun.

H&M on muuten yllättävän eettinen firma. Tehtailla käy tarkistajia usein. Tosin palkat ei vissiin sielläkään mitkään päätä huimaavat oo. Uusimmassa Voimassa on Ikeasta hyvä juttu. Kannattaa lukea. Kertoo aika paljon juuri siitä, miksi ne tavarat niin halpoja on.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mie en kyllä lähtis teettämään pukua missään halpatuonti maassa vaan teettäisin kotimaisella valmistajalla. Sehän se olis kaikista eettisintä. Kyllähän toisaalta nuo valmispuvutkin on monet tehty halvan työvoiman tehtaissa Kiinassa ja muualla Aasiassa. Ainakin kun kerran kyselin yhdestä pukuvuokraamosta niin he sanoi että kyllä valmiit puvut on suureks osaks tehty noissa maissa. Tiiä sitten voiko tässä asiassa nyt ees olla eettinen. Teki niin tai näin aina menee väärin päin!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Joo, kyllä sä nimenomaan kysyit tästä ketjusta. Ja siellähän se "ei kiinnosta"-vieti komeili, kuten kuutuska vastasikin.

Siis oliko tää vastaus mulle, kun siihen oli laitettu mun kirjoitusta?

Mä kyllä tipuin kärryiltä, mikä helvatan "ei kiinnosta"-kommentti?!???!?!?!??!?!?!?!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Siis oliko tää vastaus mulle, kun siihen oli laitettu mun kirjoitusta?

Mä kyllä tipuin kärryiltä, mikä helvatan "ei kiinnosta"-kommentti?!???!?!?!??!?!?!?!

Tämä: "Itse ostan lähes aina mahdollisimman halvan tuotteen, oli kyse sitten vaatteesta tai ruuasta yms. Korvaavia tuotteitahan on kaupat pullollaan, hyvänä esimerkkinä farkut. Aioin ensin tilata myös hääpukuni Kiinasta, olen tietoinen, että ehkä siellä joku pikkutyttö ompelee sormet verellä helmiä mun prinsessapukuun mutta (anteeksi vaan) se ei vaivaa mua." kirjoittajana koran_

Sä siis totesit, ettei tääl oo kukaan sanonut, ettei eettisyys kiinnosta. Tosta lainauksesta voi aika hyvin päätellä, että on.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olisit heti sanonut, tuosta saa aika selkeän kuvan että minä olisin kirjoittanut jotain "ei kiinnosta."-kommenttia.  >:( >:( >:( >:(

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei KyysKyys. Jos haluat tietää Suomen tilanteesta koskien ulkomaalaisia työntekijöitä, voin kertoa sinulle lisää vaikka yksärillä. Työsuojelupiirin ulkomaalaistarkastajana voisin antaa sinulle kuvan mitä epäkohtia Suomesta löytyy. Ihan samanlaista riistoa (tai miksi ikinä sitä halutaankaan kutsua) harrastetaan täälläkin ja valvonnan kannalta se on erittäin harmittava asia. Aatteesi on hyvä, mutta jos haluat boikotoida kaikkea, missä ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteen vähimmäisehdot tai muut lainsäädännön työnantajalle asettamat velvoitteet eivät täyty, et voisi varmaan syödäkään muuta kuin itse kasvatettua ja metsästettyä ruokaa.

Minä lähden Thaimaaseen 27.3. ja aion siellä teettää räätälillä puvun. Tuen paikallista yrittäjää, enkä viitsi häämatkallani vaivata päätäni sillä, missä ja miten ja kenen toimesta sifonki on kudottu.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Hei KyysKyys. Jos haluat tietää Suomen tilanteesta koskien ulkomaalaisia työntekijöitä, voin kertoa sinulle lisää vaikka yksärillä. Työsuojelupiirin ulkomaalaistarkastajana voisin antaa sinulle kuvan mitä epäkohtia Suomesta löytyy. Ihan samanlaista riistoa (tai miksi ikinä sitä halutaankaan kutsua) harrastetaan täälläkin ja valvonnan kannalta se on erittäin harmittava asia. Aatteesi on hyvä, mutta jos haluat boikotoida kaikkea, missä ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteen vähimmäisehdot tai muut lainsäädännön työnantajalle asettamat velvoitteet eivät täyty, et voisi varmaan syödäkään muuta kuin itse kasvatettua ja metsästettyä ruokaa.

Minä lähden Thaimaaseen 27.3. ja aion siellä teettää räätälillä puvun. Tuen paikallista yrittäjää, enkä viitsi häämatkallani vaivata päätäni sillä, missä ja miten ja kenen toimesta sifonki on kudottu.

Kerro ihmeessä julkisesti. Voit tietysti yksärilläkin laittaa, vaikken tiedäkään, miksei asioista voi julkisesti puhua. En usko, että riisto menee kuitenkaan aivan samalle tasolle Suomessa. Niin, huomaatkaa, että yritin alkuperäisellä viestilläni herättää ajatuksia asian tiimoilta, enkä todellakaan jaksaisi vastailla näihin viesteihin, jotka koskevat sitä, että jos haluaa ajatella eettisesti joissain (=mahdollisimman monissa asioissa) pitäisi siirtyä kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle ja syödä vain omia varpaankynsiään. Se, että joku ihminen haluaa olla eettinen on hieno asia, eikä tätä ihmistä pitäisi mielestäni syyllistää siitä, ettei hän pysty olemaan eettinen kaikissa asioissa. Yhden täytyy olla täydellinen, toisen ei tarvitse välittää mistään? Asiat eivät ole joko tai, monia asioita voivat kaikki tehdä ihan vaan pienellä määrällä moraalia. Täällä on todellakin sanottu suoraan, ettei mikään eettisyys kiinnosta, niimpä mielestäni viestini olikin ihan asiallinen.

Ja sulle Jii83, mitä hittoa valitat? Sanoin aivan selkeästi, että viittasin kuutuskan viestiin. Ehkä olin muuten epäselvä, mutta tuskin kukaan, joka on lukenut tätä ketjua pari viestiä taaemmas voi välttää kuutuskan sinulle osoitettua vastausta siitä, että täällä ON IHMISIÄ, joita eettiset asiat eivät kiinnosta. Aiemmin siis totesit, ettei tällaisia ihmisiä keskustelussa ole. Taitaapa se olla vain sinun sisälukutaitosi, joka kaipaa harjoitusta.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Suomessa toimii paljon ulkomaalaisia yrityksiä, joiden pitäisi noudattaa ihan samalla tavoin Suomen lainsäädäntöä ja yleissitovia työehtosopimuksia. Näin ei kuitenkaan valitettavasti toimita ja tämä vääristää kilpailua Suomessa. Ulkomaalaisia työntekijöitä löytyy joka alalta, myös tekstiili- ja vaatetusteollisuudesta. Eli välttämättä Suomessakaan tehty mekko ei takaa sitä, että työsuhteen vähimmäisehdot ovat nk. lähetetyille työntekijöille hyvät, esim. palkkaus. Pimeää työvoimaa löytyy markkinoilta myös. Lapsityövoiman käyttö on kuitenkin Suomessa vähäistä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Suomessa toimii paljon ulkomaalaisia yrityksiä, joiden pitäisi noudattaa ihan samalla tavoin Suomen lainsäädäntöä ja yleissitovia työehtosopimuksia. Näin ei kuitenkaan valitettavasti toimita ja tämä vääristää kilpailua Suomessa. Ulkomaalaisia työntekijöitä löytyy joka alalta, myös tekstiili- ja vaatetusteollisuudesta. Eli välttämättä Suomessakaan tehty mekko ei takaa sitä, että työsuhteen vähimmäisehdot ovat nk. lähetetyille työntekijöille hyvät, esim. palkkaus. Pimeää työvoimaa löytyy markkinoilta myös. Lapsityövoiman käyttö on kuitenkin Suomessa vähäistä.

Siis toki firmoissa, joissa työvoima on pimeää, on muutkin asiat varmaan helpommin rempallaan. Olisi kuitenkin kiva tietää, mihin tämä tieto perustuu. En oikein lähtisi vertaamaan näitä asioita. Ei sillä, että ne asiat parhaimmin täälläkään olisivat, erityisesti nuorten palkkaamisen suhteen, mutta täällä on kuitenkin edes joku vaihtoehto sosiaaliturvan muodossa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mihin tieto perustuu??? Työhöni. EU:n kansalaisten työskentely täällähän ei ole pimeää työvoimaa, koska heidän työnteko-oikeutensa perustuu EU:n kansalaisuuteen. Tietysti tästä pitää työnantajalla olla todisteena esim. passikopio tai jokin muu asiakirja, mistä ko. asia voidaan todeta. Silti näitä pahoja epäkohtia esiintyy ihan EU-kansalaistenkin keskuudessa. Suurimmaksi osaksi; virolaisten, latvialaisten, liettualaisten, puolalaisten ym. keskuudessa.

Pimeä työvoimakaan ei ole se yleisin asia, vaan alipalkkaus lähetettyjen työntekijöiden kesken (pahimmat tuntipalkat ovat olleet n. 1 euron luokkaa valvonnassa).

Miten niin eivät ole vertailukelpoisia asioita? Luuletko, että täällä ulkomaalaiset työntekijät, jos tulevat esim. irtisanotuksi, pääsevät nauttimaan sosiaaliturvasta? Heh, ei tosiaankaan. Ideaali tilanne, mutta ei valitettavasti suuressakaan osassa toimi.

Vielä muokkaus: mielestäni tämä menee nyt ihan OT:ksi ja antaisin ihmisten vastata alkuperäiseen kysymykseen poistumalla tästä keskustelusta. Asia on Suomessa näin kun kirjoitin. Se on yksinkertaista faktatietoa. Jos et halua sitä uskoa, tai pidät sitä vertailukelvottomana, sille ei voi mitään.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään