marde

Ortodoksiset morsmaikut!

678 viestiä aiheessa

Hei! Minäkin tahdon mukaan! ;D Täälläkin on ortodoksi tuleva morsmaikku.

Miten te olette ratkaisseet seuraavan asian. Mies ev.lut ja nainen ort. Kumman kirkossa ensisijaisesti vihkitilaisuus pidetään? Noh, meillä tällä hetkellä (kai? )olemme menossa pelkästään ort.kirkossa. Eikös perinteisesti häät vietetä morsiammen kotikirkossa? Vai muistelenko väärin? Joka tapauksessa ainakin meidän kaveripiirissä ei ole kuin yksi ort. ihminen, niin senkin takia ajattelin ort.häiden olevan mielenkiintoisempi osa suurimmalle osalle vieraita, kun suurin osa ei ole ikinä ollut sellaisissa.  Sitten HALUAN kuoron olevan mahdollisimman suuri! ( Pelkoni on etten vain itse ala laulaa omissa häissäni, kun itse olen laulanut kirkkokuorossa muille samoja lauluja. Ja toinen pelkoni on se, että liikutun niin kovasti kauniista musiikista, että alan villisti kyynelehtiä. Hääväki vois luulla vielä vahingossa, että; No niin, nyt niillä on riita kesken tai ainakin morsian on ihan varmasti pakotettu menemään naimisiin..raukka poloinen.. ;D)

Mites teillä muilla on sovittu kirkosta?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Pari kuukautta sitten Uspenksissa meikusta tuli Rouva!! Jos haluatte jutella tai nähdä ehkä kuvia niin laittakaa priva viestiä. KÄyn täällä nykyään niiiiiiiiin harvoin...

marde

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei!

ArUa kuuluttelee ortodoksisia morsmaikkuja.

Kertokaa millaiset oli häänne tiivistetysti. Vihkiminen ja

juhlat sen jälkeen. Minäkin voin kertoa sitten meidän häistä ensi kesänä.

Miten muuten profiiliin voi lisätä vihkimisajan?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olipa hyvä, että löysin tämän ketjun...oon nyt jo saanut paljon uutta tietoa ja hyviä vinkkejä. Esimerkiksi jossain mainittu karjalaisen perinteen mukainen liina oli ihan uutta. Itse olen luterilainen, mutta sulho on ortodoksi (ja suku vielä Karjalasta) ja meidät vihitään ortodoksisin menoin - se kai tekee musta ainakin jollakin tasolla ortodoksisen morsmaikun!  :) Olen kyllä yrittänyt sulholta kysellä kaikenlaista, mutta eihän se ikinä osaa omasta aloitteesta mitään yksityiskohtaa kertoa, jos ei suoraan osaa kysyä... ;)

Todennäköisesti palaan asian pariin uudelleen tulevaisuudessa!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä myös vihkiminen ort.kirkossa, Joensuussa. Sulhoni on ortodoksi ja minulle luterilaisena on tämä ihan uutta ja aikas jännittävääkin... Hyviä tietoja sainkin tästä ketjusta!  :-X

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Oho, enkös ole kommentoinutkaan nähin ortodoksimorsianketjuihin?

No "mainostetaanpa" sitten, että meidän hääsivuilla

http://sivut.koti.soon.fi/ilkkaaaltonen/

on sekä kuvia että aika seikkaperäinen selostus (Häälehti-osiossa) ortodoksihäistä!

Viliina, Hääkuvagalleriassa ketjussa "Sissi sai basistinsa" on kuvia vihkimisestä Teidän Kirkossa!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minä myös, minä myös! Olen ortodoksi, mieheni on ev.lut.  ja meidät vihitään ortodoksisesti syksyllä 04. Ja Neahille: Täällä Imatralla noita vihkimisiä tapahtuu kenties vielä harvemmin kuin Lappeenrannassa...  ;)  Linnoitus on kyllä upea ympäristö häille!!

T-M

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kääks! Lueskelin edellisiä viestejä ja hoksasin, että jotkut olivat hakeneet poikkeuslupaa vihkimiselle, koska on paastoaika. Meidät vihitään 3.7 ja nyt en kyllä tiedä onko silloin paastoaika??? Ainakaan kirkkoa varatessa ei ollut mitään puhetta tästä ja eipä kyllä olisi tullut tällainen asia mieleenkään. Siispä, voisiko joku kertoa, mikä paasto kesällä on kyseessä? Ja kuinka kauan se kestää? Vaikka olen ortodoksi, niin nyt sattuu pätkimään...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ortodoksihäät on meilläkin tulossa, itse olen luterilainen ja sulhanen ortodoksi. Meillä oli ihan hyvä syy päätyä pelkästään ortodoksiseen vihkimiseen, kun 3/4 vanhemmista (minun isäni ja sulhasen vanhemmat) on ortodokseja - minut ja veljeni on sitten äidin mukaan kastettu luterilaisiksi. Kavereittemme ei kauheasti muita ortodokseja ole joten häät ovat varmasti monelle ainutlaatuinen kokemus  :)

Onkos kenelläkään ortodoksirouvalla kokemusta kirkossa liikkumisesta laahuksellisen puvun kanssa? Itselläni on tällä hetkellä varattuna puku, jossa on laahus (ei tosin kauhean pitkä, mutta kuitenkin sen verran että hieman järjestelyjä joutunee kruununpitelijöiden takia tekemään...) Hieman hirvittää ajatus vihkipöydän ympäri kulkemisesta tuohus toisessa kädessä ja laahus toisessa kädessä, siinä samassa jolla pidetään sulhasen kädestä kiinni.. No, kaipa siitä jotenkin selviää, kaasolle vaan tulee hommia sen laahuksen asettelemisen kanssa  :P

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mun puvussa oli laahus. Pappi tosin suositteli ettei olis, mutta pidin oman pääni... Laahus nostettiin ylös kun kiersimme pyhää pöytää. Laahuksen kanssa olisi pitänyt tehdä vähän suurempi "kierros". Jo kruununpitäjien puolesta helman nostaminen oli hyvä juttu...

Voit kysellä vaikka privalla lisää jos jäi jotain askarruttamaan...

;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Huomasin juuri, etten ole tänne ilmoittautunut, vaikka meidät ortodoksisesti vihitäänkin. Minä olen ortodoksi, sulhanen ja suurin osa vieraista (kaikki sulhasen sukulaiset ja isäni puoli suvusta) on luterilaisia. Vähän elämyksiä vieraille :)!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Neuvoja kaivataan teiltä hyvät ortodoksimorsiamet/rouvat!

Vihkiminen edessä jo  :-X 15.5. Uspenskissa ja muutama asia miettimättä:

kuinka monta kruunujen kantajaa olette värvänneet, riittääkö yksi pari

vai kramppaavatko kantajien kädet?  ???

Ja jos on kokemuksia useammasta kannattelijasta niin kuinka sen vaihdon

voi tehdä vaivihkaa laahukseen kompastelematta?  :D

Suurkiitos vinkeistä!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Joo, ehdottomasti vaihtoparit kantajille! Meillä oli molemmille kahdet kantajat ja ne vaihteli varmaan kolme kertaa.... sanoivat, että on se aika rankkaa ja sit kun vielä jännittää samaan aikaan.

Vaihto tehtiin siinä vaiheessa kun pappi pysähty joka kierroksella. Ainakin Heikki Huttunen ohjaa hyvin "huomaamattomasti" kantajia!!!!!!!!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

KIITOS Marde!

Eli vaihtoparia värväämään...

Ja lisää kommentteja aiheesta saa mielellään esittää!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä riitti yksi kruununkantajapari! Varamiehet kyttäilivät sivustalla, mutta kun nämä eivät luovuttaneet niin eivät...  :o

Vieraat olivat muuten kiinnittäneet huomiota siihenkin, miten tyylikkäästi kruununkantajat vaihtoivat aina kättä yhtä aikaa. Eihän sitä ollut kukaan huomannut ennalta sopia, mutta kantajat hoksasivat ihan itse  ;D.

Siinäpä taas yksi juttu perfektionistimorsiamille mietittäväksi  ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Täällä ortodoksimorsmaikku myös  :) Tosin olen kuulunut ort. srk:aan 7-vuotiaasta, elikkä mua ei siis ole alunperin vauvana kastettu ortodoksiksi. Joten mulle taas on aina ollut selvää, että haluan luterilaiset häät sitten joskus. Ortodoksinen avioliittoon siunaaminen sitten jälkeenpäin, näin ollaan suunniteltu.

Mulle taas on aina ollut selvää, että haluan luterilaiset häät sitten joskus.  Näin siksi, että itsekin olen "alunperin" ollut luterilainen ja koska koen luterilaiset häätavat enemmän omikseni.  Ja koska omassa suvussani tai ei ole muita ortodokseja kuin minä ja äitini, niin ovatpahan hääjutut sitten kaikille tutumpia. Sulho on siis luterilainen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olen kesän 2005 morsian, jolle on ollut alusta asti itsestään selvyys, että vihkiminen tapahtuu ortodoksisen vihkikaavan mukaisesti, vaikka sulho onkin luterilainen.

Tästä asiasta ei ole edes neuvoteltu! :D

Ja nyt jo useat sulhasen sukulaiset odottavat kruunujen kantoa jne  :)

Ainoa "ongelma" meillä on se, että kaupungimme rukoushuone on niin pieni ettei meidän kaikki kutsuttavat vieraat sinne mahtuisi  :( joten siis vihkipaikka on vielä avoin!

Onneksi olen hyvissä ajoin liikkeellä  :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Joo, ehdottomasti vaihtoparit kantajille! Meillä oli molemmille kahdet kantajat ja ne vaihteli varmaan kolme kertaa....

Apua, ketä teillä oli kannattelemassa? Minä olen värvännyt vain kaasoni, mutta... sulhon sisko kärkkyy kokoajan ja on jotenkin sen verran kaukainen, etten viitsisi häntä pyytää...:(

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Moikka Minnakaisa!

Kai ne kantajat voivat naispuolisiakin olla...vihkikaavassa taidetaan mainita kantajat nimellä "yljän nuoret ystävät" ja tietysti myös sukulaisia voi kunniatehtävään nimetä. Kruunut ovat painavia ja pieni jännitys siinä lisänä joten

kannattaa nimetä vahvat kantajat.

Meillä tähän tehtävään pyydettiin molempien isoveljet, molempien kummisedät ja kaksi hyvää miespuolista ystävää. Eli kolme paria.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse olen luterilainen, mutta uteliaisuudesta tulin tänne lueskelemaan ortodoksisesta vihkimisestä. Itselläni ei ollut ortodoksivihkimisestä muuta erilaista tietoa kuin kruunut morsiusparin päiden päällä, joten siinäkin mielessä tämä oli ihan valaiseva ketju. Täytyykin vissiin ryhtyä taas panostamaan siihen, että ortodoksille työkaverilleni löydetään jostain sopiva mies. Voisi sitten itsekin päästä todistamaan ortodoksivihkimistä!  ;)

-Sapiska

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mulla oli toinen kantajista nainen. Tärkeintä oli, että kantajat ovat hieman sinua pidempiä ja haba on kondiksessa (meidän kantajat treenas olut tuopeilla koko kesän  ;D )

Teillä on muuten kaunis kirkko   ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Heipä hei,

Olen myöskin ortodoksi ja ollut jo rouvana reilun pari vuotta.  :-X Meillä oli ortodoksivihkiminen luterilaisessa kirkossa. Kruununkannattajina toimivat minulla kaksi veljeäni ja miehelläni hänen kaksi parasta kaveriaan. Kukkakimppuani piteli kaasoni.

Meillä oli kihlaus erikseen ja sen vuoksi pääsimmekin suoraan marssimaan alttarille, jonne isäni minut saattoi ja luovutti sulhaselle. Tällä keinolla saimme myös häämarssin hyvin järjestymään ja se soitettiin uruilla. ;)

Onnittelu oli kirkossa heti vihkimisen jälkeen ja poistuimme sitten luterilaiseen tapaan häämarssin soidessa ja menimme piiloon. Meillä oli nelihenkinen kuoro laulamassa ja se oli oikein sopiva määrä.

Mielestäni ortodoksivihkimiseen ei tarvita niin paljon koristeita ym. ylimääräistä, koska itse seremonia kyllä saa ilmankin niitä kaikkien huomion. Mutta vihjeet koristeluista kynttilöissä (meillä ne eivät olleet tavalliset tuohukset :D) ovat varmasti hyviä. Me saimme kynttilät jo kihlaustoimituksessa ja ne piti sitten itse muistaa tuoda mukana kirkolle. Itse laitoimme niihin vain siniset silkkinauhat koristeeksi.

Kirjoitimme käsiohjelmaan lyhyen opastuksen toimituksesta ja eri osien merkityksestä, mutta kutsuun liitettävä selostus on varmasti yhtä hyvä. Onhan se ihan hyvä tutustua etukäteen toimitukseen, niin pystyy esimerkiksi kertomaan sitten lapsille siitä toimituksen aikana.

Koska vihkimisemme oli luterilaisessa kirkossa, olimme luterilaiseen tapaan edessä "näytillä" koko toimituksen ajan. Alttarille nousevat rappuset toivat extralisän kruununkannattajillemme, sillä he joutuivat suurimman osan toimituksesta seisomaan yhtä rappusta alempana, koska pappimme unohti pyytää meitä astumaan edemmäksi. Mutta hyvin meni ja 14-vuotias veljenikin selvisi tärkeästä tehtävästä kunnialla.  ;D

Roomalaiskatolisilla ja ortodokseilla on muuten ekumeninen yhteys ja he hyväksyvät toistensa kirkolliset toimitukset. Eli ihan sama kummassa kirkossa vihitään.  Ainakin näin olen sen ymmärtänyt. Kumpikaan kirkkokunta ei sen sijaan hyväksy luterilaista vihkimistä, sillä se ei ole sakramentti eikä kirkkojen käsityksen mukaan luterilaiset papit ole "oikeita" pappeja. Näin ollen ortodoksi, joka valitsee luterilaisen vihkimisen ei kirkon silmissä ole oikeasti naimisissa. Tietysti Suomessa näistä asioista ollaan joustavampia, mutta näin se on periaatteessa.  Tiedoksi vaan asiaa pohtiville!   :o

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään