xx

Kanttori ei hyväksynyt biisiä...

59 viestiä aiheessa

Oi mikä se nuottikirja oli? jos sen varmuuden vuoksi kattoisin. Kiva että joku muukin tykkää siitä biisistä. Mie raakstan sitä elokuvaa ja se laulu on niin surullinen ja ihana... en kyllä edes tiedä kenet sen saisin soittamaan jos ei kanttori...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Ongelmia siis on yleisesti ottaen kolmenlaisia: 1) biisi on sopimaton jumalanpalvelukseen; 2) pappi ei hyväksy sitä; 3) kanttori ei hyväksy sitä.

1) On ehdottamasti ymmärrettävä, että kirkkohäät ovat jumalanpalvelus ja musiikin on palveltava sitä parhaansa mukaan. Ei siis periaatteessa ole kyse hääparin tilaisuudesta vaan kirkon eli seurakunnan tilaisuudesta. Jos lähtee suunnitteluvaiheessa tästä asetelmasta liikkeelle, ei varmaankaan tule pettymyksiä. Musiikkia, lauluja, runoja ja esityksiä voi sijoittaa joko vihkitilaisuuteen tai hääjuhlaan. Hyvä lähtökohta on siten, että painopiste olisi hääjuhlassa, missä väki on rennompi, esiintyminen ei ole enää niin jännittävä eikä ole kellon kanssa paineita. Toimituskeskustelussa käydään sitten läpi, mitä voidaankin esittää kirkossa ja mitä ei.

2) Pappeja on monenlaisia, tiukkapipoisia ja rentoja tyyppejä. Jos tietyt biisit tai runot olisivat teidän mielestänne ehdottomasti esitettävä kirkossa, keskustelkaa asiasta erittäin aikaisessa vaiheessa papin kanssa, niin tarvittaessa voidaan vielä järjestää papin vaihto. Muista, että pappeja saa oman seurakunnan lisäksi myös esim. kristillisiltä järjestöiltä, eläkepappeja unohtamatta. Pappi on kuitenkin vastuussa siitä, että jumalanpalveluksen kulku ja sisältö on kirkkoon ja jumalapalveluksen luonteeseen sopiva. Kyse on ammattietiikasta, eikä pappi voi rikkoa sääntöjä vain sen takia, että te ehdottomasti haluatte jotakin sopimatonta kirkkoon.

3) Yhä useammin kanttorina toimii joku muu kuin seurakunnan kanttori. Moni valitsee mieluimmin itse sopivan soittajan tai laulajan, esim. tuttavapiiristä. Erityisesti, jos halutaan kirkossa esitettäväksi biisi, joka poikkeaa tyyliltään perinteisestä kirkkomusiikista, moni virallinen kanttori on vähemmän sopiva valinta. Itse olen lukuisissa häissä soittanut ystävien pyynnöstä, eikä koskaan tullut sanomista seurakunnan kanttorin suunnalta - päinvastoin: vain kiitosta siitä, että helpotetaan tiukkaa kesäaikataulua edes vähän.

En ainakaan vielä törmännyt vastaavaan ongelmaan, mikä meidän kohdalle tuli ja voisi kai sen edellä mainittujen syiden listaan lisätä. Pyysimme häihimme musiikiksi Walking in the air, kieltävän vastauksen jälkeen kanttori ja kirkkoherra keskustelivat asiasta keskenään ja kehtasivat soittaa ja kertoa että kappaleessa ei ole mitään miksi se ei sopisi kirkkoon ja sitä on kyseisessä kirkossa muidenkin kanttorien toimesta soitettu, mutta tästä huolimatta he päättivät, ettei kappaletta kirkossa soiteta, ei edes meidän oman muusikin toimesta.

Tämä menee itseltä yli ymmärryksen, enkä kyllä pysty tällaista sulattamaan. Olisivat edes valehdelleet ettei sitä koskaan ole kyseisessä kirkossa soitettu eikä tulla soittamaan. Mielestäni todella törkeää.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nostelenpas ja kyselen, että onko mahdollista saada lähtöbiisi levyltä vai onko se ehdottomasti oltava uruilla soitettu? Toki meidän toive olis ihan kiva myös uruilla, mut jotenkin se alkuperäisversio olis parempi!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ei kai mitään tarvitse ottaa uruilla soitettavaksi, voihan sinne kirkkoon tuoda vaikka oman jousiyhtyeenkin jos tahtoo.. Eli periaatteessa mutulla sanoisin, että voi soittaa levyltä, mutta joku joka tietää varmasti asian laidan varmaan mielellään korjaa, jos olen väärässä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vuorossa oleva kanttori on joka tapauksessa se, joka vastaa tilaisuudessa esitettävästä musiikista oli hän itse sitä soittamassa tai sitten ei. Aina kun me olemme soittaneet vihkimisissä, olen pyytänyt hääparia varmistamaan soittamamme kappaleen sopivuus kanttorilta jos itseä on hiukankin mietityttänyt. Eli ei se jousiyhtyekään voi soittaa ihan mitä tahansa. ;)

Mitä levyltä tulevaan musiikkiin tulee, niin tiedän että joissakin kirkoissa on suhtauduttu siihen hyvin nihkeästi. Elävä musiikki on aina kuitenkin juhlavampaa kuin levyltä tuleva, eikä kirkoissa ole välttämättä tarpeeksi hyvää äänentoistojärjestelmää. Kirkkojen akustiikka on kuitenkin suunniteltu elävää musiikkia varten, ei levyltä tulevaa.

Kannattaa myös muistaa se, että siellä hääjuhlassa on mahdollisuus soittaa juuri sellaista musiikkia kuin hääpari itse haluaa. Jos vieraat tulevat paikalle aikaisemmin ja hääpari vasta myöhemmin, siinä hääparin tullessa on mahdollisuus soittaa levyltä tai muusikoiden toimesta vielä yksi sisääntulokappale, jonka suhteen ei tietenkään ole mitään rajoituksia. Sisääntulokappale tässä vaiheessa toimii mielestäni todella hyvin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

mie olin kanssa juuri sitä braveheartin biisiä suunnitellut viimeiset 10 vuotta! ja nyt kanttori sanoi EI! kyllä oli kova pala. lisäksi ystäväni harjoittelema, sulhasen ja minun kummankin nuoruuden lempilaulu torjuttiin myös (pieni ja hento ote)..meni koko maku kirkkohäistä. Olen tietyllä asteella jumalaan uskova, mutta tuntuu ettei kirkko enää sitä asiaa edusta... Totta on, että se on "hengellinen" juhla, mutta parin omilla lauluvalinnoillahan uskonto tuotaisiin lähemmäksi ihmisiä. Ei minua mitkään hengelliset laulut kosketa, enkä todellakaan halua niitä hääjuhlaani. Ne ovat kankeita ja tekopyhiä. Tuli vähän rajua tekstiä kun kiukuttaa.. täällä on harkinnassa nyt kirkosta eroaminen ja siviilivihkimisen järjestäminen jos kirkon katsonta tapa on noin kaukana omastani...ihan kuin kaksi eri uskontoa...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jos ei ole kirkollista musiikkia, niin ei ole pakko suostua. Onneksi on vapaamielisempiäkin paikkoja, tosin sen hevikappaleen voi soittaa sitten juhlissa eikä kirkossa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tässä nyt ihan oma henkilökohtainen mielipiteeni:

Minusta on hullua evätä hääparilta häämarssi, joka on periaatteessa instrumentaalimusiikkia ja vieläpä nk. klassista musiikkia. Jos syynä on kappaleen soiminen elokuvan soundtrackilla, silloinhan pitäisi evätä myös Wagnerin, Mendehlsson-Bartoldyn ja Melartininkin häämarssit - puhumattakaan kaikista "varastelevista harakoista" jne....

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

.

Muokattu: , käyttäjä: myrkkylilja

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään