Virsi pakollinen?


dzinn

Recommended Posts

Tuo on tosiaan jännä kysymys. Vuonna miekka ja kirves häämessuilla jouduin melkeinpä väittelyyn siellä olleen pastorin kanssa. Hänen vankkumaton näkemyksensä oli, että uudessa (eli nykyään käytettävässä) vihkikaavassa virsi kuuluu olla, ja sen paikka on vain ja ainoastaan heti aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen :o Oma pappimme ja kanttorimme taas sanoivat, että vähintään yksi virsi/vihkilaulu pitäisi olla, mutta sen paikasta neuvoteltiin. Ja sitten on useita, joiden häissä virttä ei ollut.

Eli, ei kai auta kuin kysyä oman seurakunnan työntekijöiden näkemys asiasta, ei kannata olettaa mitään tyyliin "kun serkunkin häissä systeemi meni näin".

Link to comment
Share on other sites

Muistelen, että virallisessa vihkikaavassa käytettäisiin ilmaisua "virsi tai musiikkiesitys". Meillä toisena, ylimääräisenä kappaleena oli virren oloinen urkukappale Arioso: sen sanoma on sopivan hengellinen, vaikkei sanoja laulettaisikaan. Monet papit toivovat ehkä nimenomaan siksi virsiä, että ne ainakin ovat sävyltään hengellisiä ja rukouksenomaisia - kirkkovihkimisessähän nimenomaan tavoitellaan Jumalan siunausta liitolle.

Link to comment
Share on other sites

Kirkollisten toimitusten kirjasta, kohdasta "Avioliittoon vihkiminen":

"Musiikin valinnassa tulee ottaa huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne. Toimituksessa tulisi olla ainakin yksi virsi tai vihkilaulu (ks. Lauluja kasuaalitoimituksiin). Musiikista vastaa kanttori, jonka kanssa tulee keskustella asiasta."

Tätä tulkitaan monella tavalla.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 4 months later...
Guest pikkaraiset

Halikon seurakunnassa on virsi pakollinen. Yritimme papille perustella, ettemme halua virttä. Pappi ei suostunut virren poisjättöön  :-/ Kaiken lisäksi kaunis laulu, jonka kaasojemme piti laulaa, ei ole liian hengellinen kirkkoon  :'( Se oli ihan kaunis laulu, jossa ei ollut mitenkään radikaalit sanat. Nyt sitten meille on virsi, jota kammoksun että kaasojen harjoittelema laulu täytyy jättää pois  :'(

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ei kai se virsi missään pakollinen ole kun virallinen vihkikaava sanoo näin:

[12. VIRSI]

Virren sijasta voidaan käyttää vihkilaulua(nrot 816-824) tai muuta sopivaa musiikkia.

Lisäksi hakasuluissa olevat voidaan jopa jättää pois kuten esim. [16. LÄHETTÄMINEN].

Yleisesti kuitenkin on käytäntönä usein yksi virsi tai vihkilaulu.

Link to comment
Share on other sites

Me ei haluta sitä yhtä vaivaista virttä veisata ihan siksi, että virsimusiikki ei mielestäni ole kovin kaunista. Ja sellaiseen tilanteeseen kuin meidän vihkiminen tahtoisimme sellaista musiikkia, joka on meistä kaunista ja koskettavaa, eikä sellaista, joka jonkun muun taholta (esim. kanttori) määrätään. On olemassa paljon kauniita lauluja, jotka sopisivat kirkkoon vaikka niissä ei hengellistä sanomaa olisikaan. Sitten on tietysti myös kauniita, hengellisiä lauluja (omalle kohdalle ei vain ole vielä osunut sellaista, jonka omaan vihkimiseemme haluaisin)...  

Lauletaanhan kirkoissa joululaulujakin, jotka eivät todellakaan kaikki ole mitenkään hengellisiä, joten tähän verraten en ymmärrä, miksemme vihkimiseemme saisi valita jotakin muuta kuin virttä/hengellistä musiikkia.

Link to comment
Share on other sites

Saimme vihkipapiltamme vihkikaavan paperilla ennen häitä jotta osasimme suunnitella mieleisemme vihkimisen kulun ja siinä lukee näin "Virsi TAI musiikkiesitys". Me valitsimme musiikkiesityksen, eli isäni lauloi meille ja ystäväni soitti viulua. (Vihkipappimme oli muuten erittäin konservatiivinen ja piti huolen siitä että kaikki menee "kuten kuuluukin", joten en usko että hän olisi suostunut musiikkiesitykseen mikäli virsi olisi pakollinen..)

Link to comment
Share on other sites

Ei se virsi ole pakollinen. Se kuitenkin kuuluu osaksi vihkimisen dynamiikkaa; vihkiminen itsessän on liikuttava ja jännittävä tilaisuus. Vihkimisen jälkeen virren tehtävänä on rauhoittaa tilanne, niin että lähtisitte alttarilta tyynin ja seesteisin mielin. Eli vihkikaavassa on tietty rakenne; alkuosa, huipennus ja loppuosa, ja siihen tuo virsi kuuluu olennaisesti.

Mutta pakko sitä ei ole ottaa; virret on joskus niin kummallisia, ettei niitä tavallinen ihminen osaa kylmiltään laulaa. Me valitsimme "Jumalan kämmenellä " -virren, koska sen kaikki ainakin osaa. No, kanttori veti sen sitten niin korkealta, että meidän kirkkoväestä lähti vain säälittävää pihinää virren aikana ja papillakin oli vaikeuksia päästä lauluun mukaan. Ei mikään suksee siis todellakaan. Mutta tulipahan laulettua.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...