Nuppu79

Varaukset ja maksut

211 viestiä aiheessa

Onko tapana maksaa jonkinlainen palkkio papille kun vihkiminen on vieraan seurakunnan kirkossa ja pappikin pyydetään sieltä? Kirkosta kyllä joudumme maksamaan, mutta maksetaanko papille vielä erikseen?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Enpäs ole ennen kuullut, että kirkosta pitäisi maksaa!!! Eikös kirkon ilmainen käyttö ole niinkuin vastinetta kirkollisverojen maksamisesta  :-/

Mutta, jos pappi joutuu "matkustamaan" vihkimis/siunaamispaikalle, silloin kuuluu kai korvata matkakustannukset papille...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minustakin outoa, jos joudutte maksamaan kirkosta? Onko joku erikoistapaus tai muun kuin ev.lut. kirkon kirkkorakennus?

Jos pappi tekee työtään omassa seurakunnassa, ei matkakustannuksia tarvitse maksaa, mutta jos hän matkustaa toiselle paikkakunnalle (esim. sukulaistaan vihkimään) on kohteliasta ja suotavaa maksaa matkakustannukset - korvataanhan ne yleensä kaasoille ja bestmaneille ja muillekin "työläisille".  :) Palkkaa ei tarvitse vihkimisestä maksaa, sen tekee Suomen ev.lut. kirkko (tai siis papin oma työantaja).

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me joudutaan maksamaan kirkosta, sillä ko. kirkko kuuluu museovirastolle. Summa on ruhtinaalliset 200 euroa siltä vihkimisajalta... :o

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hemppu ja NannaJoh, suurimmasta osasta kirkkoja joutuvat vieraspaikkakuntalaiset maksamaan. Jotkut maksavat paljon niinkuin Kipatzun kirkko, meidän kirkko maksaa 63e. Mietimme muitakin kirkkoja ja tämä oli halvin ja kaunein. Kotiseurakunnan kirkko on kai ilmainen ja mahdollisesti myös muut kotipaikkakunnan kirkot.

Me emme kyllä aio maksaa papille (sulhon velipuoli) vaikka hän joutuukin tulemaan omasta seurakunnastaan n.70km päähän vihkimään meidät. Emme maksa siis km-korvaustakaan, koska hänhän on myös vieras siinä kuin muutkin sukulaisetl, ja muukin suku tulee juhlimaan omin kustannuksin. Hänen vaimonsa ja poikansakin (BM) tulevat. Samoin Bm ja kaaso ovat meille vieraita ja heidän työnsä määrä on hyvin pieni, joutuvat tekemään vain sen verran mitä haluavat. Emme maksa heillekään bensarahoja, en ole kuullutkaan moisesta tavasta.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meidät vihitään morsiamen kotikaupungissa Loviisassa ja pappi tulee taas Hyvinkäältä (ja itse asumme Hesassa). Emme maksa kirkosta, emmekä maksa papista. Tosin pappi perheineen jää juhlapaikkaan yöksi, niin me maksamme vähän niinkuin kiitokseksi niiden majoituksen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kotiseurakunnan kirkon tai kirkkojen käyttö vihkimiseen on ilmaista. Harva ehkä tulee ajatelleeksi, että kirkollisvero maksetaan kotiseurakunnalle, ei Suomen Ev.lut. kirkolle. Seurakunnat maksavat toki osansa koko kirkon hallinnosta, mutta eri seurakunnat eivät periaatteessa saa toistensa verotuloista mitään. Jos menette naimisiin muussa kuin kotiseurakuntanne kirkossa, ei vihkikirkkonne ole saanut penniäkään (senttiäkään) verorahoistanne. Sen vuoksi myös vihkiaikojen suhteen oman seurakunnan jäsenet ovat etusijalla; kirkkorakennushan on ensisijassa kunkin seurakunnan omaa toimintaa varten.

Esimerkiksi kaikki Turun kirkot ovat maksullisia ulkopaikkakuntalaisille. Maksu on muistaakseni 120 e. Turun linna ei ole srk-yhtymän omistama, joten Linnankirkosta maksetaan Maakuntamuseolle 270 e.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ah, jo selvisi kirkon maksullisuus.  :)

Mun sukulainen vihkii meidät, ja aiomme kyllä tarjota hänelle bensarahoja, kun hän on joutunut ajelemaan toista sataa kilsaa mm. vihkiharjoitukseen ja sitten tietysti häihin. Toinen asia on, haluaako hän sitten ottaa niitä rahoja.  :)

Tiedän, että hän ainakin on aina tosi iloinen jos kaukana asuva sukulainen antaa bensarahaa tai kustantaa lentolipun, jos hän lähtee vihkimään/kastamaan/hautaamaan (kaukaisempia) sukulaisia, jotka asuvat yli satojen kilometrien päässä.

Se, mitä olen kuullut sukulaispapilta, ei pappi ole koskaan "tavallinen" vieras. Hänen on vaikea irrottautua roolistaan juhlassakaan - tosin vaatteiden vaihtaminen voi hiukka auttaa asiaa.  :) Pappi siis tekee työtään toisten juhliessa, toki varmasti mielellään.

Kyllä olen kuullut että kaasoille ja bestmaneille korvataan kuluja (esim. matka- ja vaatetuskulut). Mutta toki tässäkin on eri tapoja.  :)

Markolle vähän pilkunviilausta: eikös verotuloja vähän tasata seurakuntien kesken kirkon keskusrahaston kautta?  ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Markolle vähän pilkunviilausta: eikös verotuloja vähän tasata seurakuntien kesken kirkon keskusrahaston kautta?  ;)

Jep, sen vuoksi sanoinkin "periaatteessa". Käytännössä kuitenkin isommat auttavat pienempiä. Eli isommat seurakunnat eivät saa verovaroista mitään, jos pienempien vihittävät tulevat isompien kirkkoihin vihille.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Yllätyin ihan tosta kirkon velotuskäytännöstä, se oli mulle ihan uutta! Mutta näin jälkeä päin ajatellen se kuulostaa kyllä ihan järkevältäkin periaatteelta.

Nyt sitten laittoi vaan miettimään kun mekin ollaan menossa vieraalla paikkakunnalla naimisiin, eli onko toi käytäntö ihan kirkosta ja seurakunnasta kiinni vai kuinka tää asia nyt menee? Meille ei ainakaan oo varauksen yhteydessä mainittu että ne velottais kirkosta jotain meiltä ulkopaikkakuntalaisilta.  ??? ???

Eli voiko meille tulla yllätyslasku seurakunnalta nyt lähempänä vihkimisajankohtantaa tai häiden jälkeen vai olisko se jo tullut jos on tullakseen?? Selventääkö joku asiasta tietoinen..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä seurakuntasihteeri kertoo maksusta kirkkoa varattaessa. Jos asia vaivaa, niin kannattaa toki varmistaa kirkkoherranvirastosta miten asia on. Eihän kirkon käytöstä toki kaikkialla peritä maksua, se on ihan seurakuntakohtainen käytäntö.  

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mekin mennään vihille vieraassa seurakunnassa, mutta eipä ainakaan vielä ole mitään maksuja perätty, enkä usko että tulevat pyytämäänkään. Päinvastoin lähes kiskoivat meidät sinne...  ;D Vihkiraamatun käski pappi kuitenkin hakemaan omasta seurakunnasta. Ajattelin kyllä sellaista, että saattaahan olla, että tämä vieras seurakunta sitten veloittaa "kotiseurakuntaa" kun ovat vihkineet "heille kuuluvan" parin......mutta tiedä nyt noista kiemuroista..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Juu, ei meilkekään kyllä kirkkoa varatessa mitään puhuttu maksuista, ei ollut kyllä tullut edes mieleen että kirkosta pitäisi maksaa jotain, vaikka ei kotiseurakunnassa mennäkään naimisiin, vaan minun entisellä kotipaikkakunnallani...aina sitä oppii uutta kun vanhaks elää.. ;D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jos Marko käyt vielä tätä lukemassa (tai joku muu asiaan perehtynyt), niin mitenkäs Stadissa, meneekö verorahat omalle seurakunnalle vaiko Yhtymälle? Ollaan varattu kirkko vieraasta seurakunnasta, mutta kylläkin toisesta Yhtymän kirkosta.  En nimittäin huomannut kysyä tuosta maksusta varatessani...

Ihan kommenttina, että ulkomailla kirkko sekä pappi maksavat aina. Joko niin, että kirkko ja pappi on hinnoiteltu yhteensä ja se maksetaan suoraan seurakunnalle tai niin, että kirkosta odotetaan "vapaaehtoista" lahjoitusta johonkin kirkon aktiviteettiin ja papille maksetaan suoraan käteen. Papista riippuen rahat sitten joko menevät parin toivomaan lahjoituskohteeseen tai sitten eivät. Eikä kyseessä ole aina ihan pikkusummat, kuulemani mukaan 50-100 euroa maalla ja enemmän kaupungeissa...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Seurakuntayhtymän alueella asuvat maksavat verot seurakuntayhtymälle (jossa seurakunnat ovat virallisesti sanottuna "täydellisessä yhteistaloudessa"). Ainakin Turussa kaikkien seurakuntayhtymän omistuksessa olevien kirkkojen käyttö kirkollisiin toimituksiin on maksutonta seurakuntayhtymän seurakuntien jäsenille. Ymmärtääkseni se on näin kaikissa muissakin seurakuntayhtymissä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

me asutaan helsingissä mutta häät on kirkkonummella, kirkko ei maksa mitään. papin kanssa sitten sovimme mahdollisista km-korvauksista kun tulee ilmeisesti omalla autolla.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meidät vihitään kotipaikkakuntani kirkossa ja pappi tulee sulhasen kotipaikkakunnalta, vaikka emme enää aikoihin ole olleet noiden seurakuntien jäseniä. Kotipaikkakuntani kirkosta ei tarvitse maksaa mitään, mutta kirkkoherranvirastosta kerrottiin, että joudumme maksamaan vihkipalkkion ja papin kulut, kun emme ota vapaana olevaa omaa pappia. Sulhon kotipaikkakunnan pappi lupasi yllätykseksemme vihkiä meidät ilman korvausta, kun saa toimittaa sen omalla työajallaan ja kulut meneekin sulhasen kotipaikkakunnan seurakunnalle.  Pienien paikkakuntien joustavuutta, kun ei ole vihkimisiä joka viikonlopulle..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Miedät vihkii jo eläkkeellä oleva pappi (naapuripaikkakunnalta) ja hän sanoi, ettei papeilla ole lupaa ottaa palkkaa työstä, vaikka onkin eläkkeellä, koska pappi on tavallaan virassa elämänsä loppuun asti. Matkakulut toki korvataan virallisen taksan mukaan  ;D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meille meinasivat läväyttää 60€ laskun pelkästä papista  :o Mutta mepä otettiin asioista selvää ja mikään ei nyt sitten maksa mitään - jos kuitenkin tulee lasku niin viemme sen omaan seurakuntaan, näin sovittiin. Mutta siis mitään laskuakaan ei pitäs tulla.

Pitäkää vaan kaikki puolenne ja selvittäkää asia!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meidän vihkikirkkomme maksaa 120 euroa ulkopaikkakuntalaisille ja toiveena on, että vihkipari tuo mukanaan papin ja kanttorin. Tämä siksi, että muussa tapauksessa seurakunnan papit ja kanttorit eivät tekisi muuta kuin vihkisivät vieraita pariskuntia - sen verran suosittu kirkko on valtakunnallisestikin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

*Editoitu*

Eli haluaisin tietää, miten teillä hoidettiin kirkon varaus: kuka varasi kirkon ja miten kirkko liittyy teihin (siis onko kyseessä esim. sulhasen kotipaikkakunnan kirkko tms.)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Joku muu, kuka. Yhdessä varattiin netin kautta sopivaksi katsomamme kirkko, joka ei ole kotikirkkomme (eikä kummatkaan olla täältä päin kotoisinkaan, eli ei myöskään "lapsuuden kirkko"), vaan muuten vaan nätti ja hyvällä sijainnilla oleva kirkko.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä hoiti asian sulhanen, koska kysessä on seurakunta, joka lähinnä hänen kotipaikkaansa ja muutenkin musta oli luontevaa, että mies hoitaa tämän asian.Että siis tekee edes jotain... ::)

Mä olen hoitanut nyt myöhemmin yhteydenoton kirkkoherraan ja sopinut tapaamisaikoja jne, mutta vars. varauksen hoiti mies.

Ei olisi tullut mieleenkään, että anoppi ois pistetty asialle :o, eihän tässä nyt sen vihkiminen oo kysessä vaan meidän. Ja miehen tuntien ei se kyllä ois luottanut ollenkaan, että sen äiti edes olisi asiaa kunnolla hoitanut, eli perään ois saanut soitella. ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään