Jump to content
Naimisiin.info

Siviilivihkiminen juhlapaikalla


Dinah

Recommended Posts

Olen ainakin itse suunnitellut juhlapaikalla tapahtuvaa vihkimistä, joka suoritettaisiin ihan tavanomaisin menoin (saatto "alttarille" eli vihkijän luo, sormusten vaihto, vihkivala, ehkäpä pieni puhe tai lauluesitys).

Uskon kyllä että järjestäminen on mahdollista, vaikka mielikuvitusta varmasti tarvitaan :)

Minusta edes mielikuvitusta ei tuohon sen kummemmin tarvita - pitää vaan tietää suunnilleen mitä haluaa. Useat vihkijät (kuten esim. meidän vihkijä Espoossa), jotka tekevät juhlapaikalla vihkimisiä, suhtautuvat asiaan kunnianhimolla ja heillä on itsellään varastossa puheita, runoja ja ehdotuksia seremonian kulusta. Mekin saatiin yhteistyössä vihkijän kanssa odottamattoman pienellä vaivalla (vaivaa nähtiin sitten enemmän omiin sormusvaloihimme...) kasaan erittäin ikimuistoinen, monipuolinen, meidän näköinen ja koskettava (itkua nimittäin riitti niin yleisössä kuin vihittävillä) seremonia, joka koostui kavereiden soittamasta vihkilaulusta (marssin sijaan), vihkijän useampiosaisesta puheesta, virallisesta osuudesta ja meidän omista valoistamme.

Link to comment
Share on other sites

^ Voisitko kertoa, kuka teillä oli vihkijänä ja mistä käräjäoikeudesta/maistraatista? :)

Espoon maistraatista Pirjo Halonen, tosi mukava ja yhteistyöintoinen tapaus. :) Olen kuullut muutamista muistakin ko. maistraatin ihmisistä paljon hyvää.

edit. Meikällä ei tosin meinannut hermo kestää, kun "vasta" vähän vajaata kuukautta ennen vihkimistä pidettiin seremoniansuunnittelutapaaminen - tykkään itse aika kauaskatseisesta suunnittelusta, mutta eihän aikaisemmin tuo olisi oikeasti järkevääkään, vihkijä unohtaa jo naamatkin pitemmässä ajassa.

Muokattu: , käyttäjä: Woodwoman
Link to comment
Share on other sites

Komppaan Woodwomania, vaikka meidän juhlat tosiaan on vasta edessä.

Tällä hetkellä meillä on hakusessa joku erityinen paikka vain vihkimistä varten ja kun sellainen (toivottavasti) keksitään niin varmasti teemme myös seremoniasta hienon, tunnelmallisen ja meidän näköisen.

Valitsemme ehkä muutamia perintesiä elementtejä (puhe, musiikkiesitys, sormusten vaihto) kun taas toiset, erityisesti ne uskonnolliset, osat jäävät pois (alttari tai sille saatto, jne).

Koputan puuta täällä, etteivät hienot suunnitelmat kaatuisi vihkijän saamiseen lauantaipäivälle...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

^Muistathan että vihkijöitä saa myös käräjäoikeuden kautta. Mulla meinasi hermot mennä Espoon ja Helsingin maistraatteihin, kun ensin ei meinattu saada edes varata aikaa. Sähköpostilla kyseltyäni vihkimisaikaa lauantaille kuukausia ennen kuin minulle oli sanottu ajanvarauksen olevan mahdollista, olivat kaikki lauantain ajat haluamallemme päivälle menneet :skilletgirl:

Otin sitten yhteyttä Espoon käräjäoikeuteen, jossa henkilökunta oli paljon ystävällisempää ja auttamishaluisempaa kuin maistraateissa. Minua pyydettiin lähettämään sähköpostia ja se välitettiin käräjäoikeuden puolesta kaikille vihkimisiä suorittaville notaareille. Sain seuraavana päivänä vahvistuksen vihkimiselle haluammalle päivälle. Vihkijä oli todella sympaattinen ja ystävällinen. Hän antoi jopa henk.kohtaisen puhelinnumeronsa meille, jos tulee kysymyksiä virka-ajan ulkopuolella :girl_haha:

Link to comment
Share on other sites

Samanlaisia kokemuksia kuin Höppänällä maistraatista. Yritin lokakuussa kysellä Hämeenlinnan maistraatista vihkijää juhlapaikalle maaliskuulle, mutta käskivät ottamaan yhteyttä tammikuussa, kun saavat silloin selville vihkijänsä... Noh sitten vaan yhteydenottoa käräjäoikeuteen ja parin päivän sisällä oli meillä varattuna vihkijä juhlapaikalle :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Meidät vihittiin juhlapaikan pihalla reilu viikko sitten. Vihkijä tuli Kittilän maistraatista ja oli sanojensa mittainen mies :girl_haha: Lupasi meille mahdollisimman lyhyen vihkimisen ja siinä ei tosiaan kauaa kestänyt (puhelimessa lupasi meidät minuutissa naimisiin :girl_haha: ) . Lopuksi luki vielä runon, jonka äiti oli löytänyt ja halusi että se luetaan, äiti siihen ei kuitenkaan kyennyt.

Link to comment
Share on other sites

Meillä oli siviilivihkiminen juhlapaikalla viime huhtikuussa ja se meni oikein hyvin. Vihkiminen oli ulkona terassilla, joka oli kylläkin katettu. Vähän jännitti, kuinka taretaan ulkona, mutta sattui todella lämmin päivä, joten ei ollut ongelmaa. Kylmempikään ilma ei tosin olisi ollut ongelma, koska vieraat tiesivät etukäteen, että vihkiminen on ulkona ja varautuivat lämpimin takein. Eikä siviilivihkiminen ole onneksi pitkä.

Meillä homma meni niin, että vieraat, sulhanen ja vihkijä odottivat ulkona. Vanhemmille ja muutamalle iäkkäälle sukulaiselle oli penkit, mutta muut vieraat seisoivat. Vihkijällä oli mikrofoni, lisäksi oli kaksi pientä pöytää (toisella oli kukka-asetelma ja toisella allekirjoitettiin vihkitodistukset ) ja cd-soitin. Soittimesta alkoi kuulua musiikkia (Lumiukon Walking in the air instrumentaalisena), jonka aikana isäni saattoi minut sisältä käytävää pitkin ulos terassille ja luovutti sulhaselle. Sitten vihkijä piti lyhyen puheen, lausui virallisen osuuden ja kysyi kysymykset. Sitten vaihdettiin sormukset, suudeltiin ja allekirjoitettiin vihkitodistus. Tämän jälkeen bändin laulaja lauloi Juha Tapion Vuodet vieriä saa -kappaleen, jonka loppupuolella siirryimme sulhasen kanssa sisään ja menimme odottelemaan onnittelijoita. Seremoniamestari sanoi muutaman sanan käytännön järjestelyistä ja ohjasi vieraat sisään onnittelemaan.

Tilaisuus oli oikein kiva; juhlava mutta kuitenkin rento, juuri niin kuin olimme toivoneetkin. En olisi voinut kuvitella liittyväni kirkkoon vain sen takia, että saisin hienon vihkitilaisuuden. Pienellä vaivalla siviilivihkimisestä saa muokattua juuri omannäköisen.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Tässä tulloo taas varmaan monelle toistoa, mutta...

Mites on, jos me nyt kuvitteellisesti asuttais Espoossa ja ne häät vietettäis Savonrannassa, miten vihkijän saa paikalle? Voinko soitella Savonlinnan (joka on likellä Savonrantaa) maistraattiin tms. vai pitääkö vihkijän olla Espoon alueelta?

Naimisiin meneminen on niiiiin vaikeeta kun ei kuulu kirkkoon kumpainenkaan.

Link to comment
Share on other sites

Helpointa on kysyä sieltä missä häät ovat, näissä ei ole mitään sellaista "kotiseurakuntatyyppistä" kuin monesti kirkollisissa vihkimisissä. Eli jos siellä suunnalla ylipäänsä suorittavat virka-ajan ulkopuolisia vihkimisiä ja ajankohta on heillä vapaana, niin saatte sieltä vihkijän. Tai sitten jostain lähialueelta.

Espoosta tuskin lähtisi kukaan Savoon ajamaan vaikka matkakorvaukset siihen tulisikin.

Siviilivihkimisessä on tosiaan omat kiemuransa, mutta kyllä niistä selviää ja kannattaa aina kysellä täällä neuvoja ja apuja. Meitä aktiivisia siviilivihittyjä on täällä kuitenkin jo monta.

Tsemppiä järjestelyihin!

Link to comment
Share on other sites

^Kiitos, Misstra kun jaoit kokemuksen! Kuulostaa ihanalta :) Meillekin on tulossa vihkiminen juhlapaikan puutarhassa, joten on tosi kiva lukea miten muilla on toteutunut, etenkin musiikit yms.

Meilla muuttui suunnitelmat, ja meidat vihitaankin Turun Linnassa. Aloimme stressaamaan puutarhavihkimisen onnistumisesta, meilla kun ei olisi ollut edes mitaan katosta.

Link to comment
Share on other sites

Meillä on vihkiminen juhlapaikalla kesän alussa ja vihkijä tulee Hämeenlinnan maistraatissa. Kun kyselin asiaa viime vuoden puolella sähköpostitse, niin pyydettiin ottamaan yhteyttä vuoden alussa. Tammikuun puolivälissä kyselin uudelleen ja sain vihkijän yhteystiedot. Muuten kaikki meni siis mielestäni hyvin (myös paperityöt maistraatissa), mutta vihkijä ei suostu puhumaan muuta kun virallisen kaavan. Lainaus: "Itse en vihkijänä mielelläni ota luettavaksi ylimääräistä tekstiä, ettei roolini valtion edustajana hämärry." Ai siis mitä?! Ei se pieni puhe tai muu romanttisuus ole näyttänyt muiden vihkijöiden roolia hämärtäneen. Kyllä ovat varmasti kaikki vieraat ja pari ymmärtäneet että nyt heidät vihkii valtion edustaja ihan virallisesti.

Noh, pyydän sitten kummia lukemaan jonkun runon tai tekstin ja ehkä siskoni soittamaan viulua. Aion saada tilaisuudesta juhlavan kaikkine kävelyineen ja suudelmineen ja onnentoivotuksineen. Vähän vaan harmittaa tuo vihkijän asenne... Olisi kai pitänyt pyytää joku käräjäoikeudesta kun sieltä on kuulemma tullut hieman innokkaampaa porukkaa. En vaan varatessa tiennyt että sitäkin voisi kokeilla. Olisi vaan tosi kiva jos näistä olisi yhtenäiset käytännöt alkaen varausajoista. Nyt ovat siviilimorsiammet täysin maistraattien ja yksittäisten notaarien/tuomarien armoilla.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Me saimme varattua käräjänotaarin Tampereen käräjäoikeudesta marraskuun paikkeilla kun häitä vietettiin helmikuussa. Meidän vihkijä oli nuori, siro, siilitukkainen nainen ja luki mielellään kaikki lisäykset mitä vihkikaavaan tahdoimme. Toki hän sanoi, että ei ole mikään runonlausuja, joten suosiolla jätimme runo-osuuden sulhasen siskolle :)

Vihkikaava oli lyhyt, mutta juhlallinen.

Ystäväni soitti flyygelillä Metallican Nothing else mattersin ja kävelimme yhdessä juhlatilan eteen vihkijän luokse. Vihkijä toivotti vieraat tervetulleiksi ja lausui muutaman sanan rakkaudesta ja parisuhteesta. Tämän jälkeen sulhasen sisko luki runon ja ystäväni soitti vielä toisen kappaleen flyygelillä. Tämän jälkeen tuli vihkimisen virallinen osuus, tahdoimme ja suutelimme. Luimme toisillemme lauseita rakkaudesta, jonka jälkeen vihkijä julisti meidät aviopariksi ja luki loppuun "avioliittorukouksen".

Täytyy kyllä sanoa, että meillä oli kirkko varattuna varmuuden vuoksi jos emme olisikaan saaneet vihkijää. Kamalaa oli vain odottaa syksyyn ja toivoa, että joku suostuisi meidät vihkimään. Voin kuvitella, että kesälle se on vielä vaikeampaa lomien vuoksi :girl_impossible:

Link to comment
Share on other sites

Naimisiin meneminen on niiiiin vaikeeta kun ei kuulu kirkkoon kumpainenkaan.

Minusta siviilivihkimisen järjestäminen ei ollut vaikeaa (mutta emme kylläkään joutuneet hankkimaan vihkijää Savonrannasta... ;)) Olemme molemmat vantaalaisia mutta soitin Espoon maistraattiin ja kysyin että voisiko heiltä tulla tuomari vihkimään meidät Espooseen kesällä 2012. Sieltä sanottiin että toki, varataan aika heti (ettei heille tule päällekkäisyyksiä). Emme ole vielä saaneet vihkijän nimeä mutta lupasivat ilmoitella kun selviää.

No stress :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 5 months later...

Hei,

onkohan kukaan toteuttanut/ajatellut toteuttaa vihkimistä ulkona talvella? Onko ihan hullu idea? Meidän häät on helmikuussa ja juhlapaikassa on sellainen iso kuisti. Mietin, että jos olis ulkona lunta ja kynttilöitä niin voisi olla tunnelmallista.. Ja jos vihkiminen kestäis vaan 15-20 min niin ehkä vieraat ei jäätyisi. Mietin tätä sen takia, koska sisällä ei kaikki mahtuis samaan huoneeseen, ellei sitten vihitä siinä huoneessa missä syödään. :) Kertokaa, onko kokemuksia tällaisesta!

Link to comment
Share on other sites

Luulisin, että ihan toteuttamiskelpoinen idea.

Kannattaa tosin sitten mainita tuosta kutsussa, jotta vieraat osaavat varautua. Vartti ei ole mitenkään tietysti kovin pitkä aika, mutta jos on varautunut esim. vain hyppäämään kotoa taksiin ja illalle sama toisinpäin, niin silloi ei välttämättä tule kivana yllätyksenä, että pitää olla tuo vihkimisen ajankin ulkona. Osaavat siis vieraat varata jonkun vähän lämpimämmän takin tai ylimääräisen kerroksen sinne väliiin.

Link to comment
Share on other sites

^ Maistraatin sivuilla sanotaan, että virkamiehillä ei ole vihkimisvelvollisuutta virka-ajan ja -paikan ulkopuolella, mutta sopimuksesta niin voidaan tehdä. Sopimukset on maistraattikohtaisia. Samoin mainitaan, että virka-ajalla ja -paikalla vihkiminen on maksutonta. Eli hyvinkin voivat veloittaa, mutta soita maistraattiin ja kysy.

Link to comment
Share on other sites

Guest käytännöt

Miten teillä on noi käytännön asiat hoituneet, eli maksaminen ja allekirjoitukset? Jos ei jälkimmäistä sisällytä seremoniaan. Hoidetaanko molemmat pois alta ennen varsinaista vihkimistä ja vihkijä sitten poistuu kokonaan paikalta onnitteluiden aikana?

Link to comment
Share on other sites

Meille tuli vihkimisestä lasku jälkikäteen (postissa kotiin) - eikä todellakaan allekirjoitettu vihkimisen yhteydessä tai sen jälkeen yhtään mitään (käyttöön otettaviin sukunimiin liittyvät paperit tehtiin etukäteen). Vihkitodistus saatiin pyynnöstä, mutta se oli ihan kuvitteellinen paperi, jota tarvittiin lähinnä häämatkalla todistamaan, että oltiin menty naimisiin (muutenhan siviilisääty todistetaan maistraatista saatavalla virkatodistuksella).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...