Koivuhiiri

Mitkä maistraatit vihkivät hääjuhlapaikalla?

362 viestiä aiheessa

Me saimme onneksemme (ja yllättävän vaivattomasti) Hyvinkään maistraatista vihkijän Porvoon lähelle. Olen niin onnellinen, että vihkijän saaminen onnistui ja toivon todella kaikille muillekin yhtä hyvää onnea! Itsekin olisin ollut valmis jopa maksamaan vihkijälle, mutta laki taitaa kieltää maksun ottamisen vihkimisestä!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vaasassa on kaksi vihkijää, joista toinen lähtee virka-ajan ulkopuolella vihkimään. Henkilö on sen verran avarakatseinen, että varmaan lähtee vähän kauemmaksinkin. Heillä ei ole mitään pakkoa siihen, riippuen ihan vihkijän omasta vapaa-aika kuvioista jne.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Päivitänpä minäkin tietoni pohjalaisten maistraattivirkailijoiden joustamishalusta tänne.

Kokkolan maistraatti

Eivät enää vihi virka-ajan ulkopuolella, mutta arkipäivinä suostuvat lähtemään alkuillasta (klo: 16.00-17.00) maistraatin ulkopuolella vihkimään kaupungin alueella. Meille tulee vihkijä vanhempieni kotiin tästä maistraatista. En tiedä miten kauas suostuvat matkustamaan, kun vanhempani asuvat puolentoista kilometrin päässä maistraatista.

Kokkolan käräjäoikeus

Tekevät ylipäänsä vähän vihkimisiä nykyään. Kukaan henkilökunnasta ei suostu vihkimään viikonloppuna. (Soittelimme kaikki laamannit läpi.)

Pietarsaaren maistraatti

Voivat suostua vihkimään viinkonloppuna Pietarsaaressa, Kokkolaan asti eivät lähde. Pietarsaarelaisten siviilivihittävien siis kannattaa kysellä!

Kauhavan käräjäoikeus

Eivät lähde käräjäoikeuden tilojen ulkopuolelle vihkimään. Sen sijaan omissa tiloissaan vihkivät myös viikonloppuisin. Kuulemma Seinäjoelta asti on tultu heille vihittäviksi, joten Kauhavan suunnalla vihittävillä on toivoa lauantaivihkimisestä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Hei vaan! :)

Ajattelin itse maistraatissa työskentelevänä laittaa pienen kommentin.

Henkikirjoittajat joutuvat omalla ajallaan suorittamaan vihkimiset, jos se tapahtuu virka-ajan ulkopuolella. Eli siinä menee heidän oma vapaapäivänsä. Minusta on vähän kohtuutonta vaatia heitä vihkimään viikonloppuisin, koska sitä ei heille korvata. Ei meistäkään varmaan kukaan haluaisi varsinkaan kesäisenä lauantaina lähteä töihin ilman korvausta. ;)

Monet maistraatit joustavat kyllä resurssiensa mukaan, mutta meilläkin on vain kaksi henkikirjoittajaa ja toisen ollessa lomalla ei toinen voi lähteä kovin kauaksi toimistolta, koska häntä saatetaan yllättäen tarvita siellä.

Aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen!!!

Ymmärrän kyllä pointin henkikirjoittajien kannalta, etteivät tahdo viettää vapaita viikonloppujaan matkustaen ympäri maakuntia vihkimässä ihmisiä. Mutta kuten Ruusa totesi, on myös oikeutettua vaatia, että muutkin kuin pariin Suomessa vihkimisoikeuden omaavaan kirkkokuntaan kuuluvat voivat mennä juhlavasti naimisiin suvun ja ystävien läsnäollessa.

Pitäisi varmaan vaatia lakimuutosta, joka velvoittaa maistraatit päivystämään vihkimisasioissa esim. yhden viikonlopun kuukaudessa. Tai vihkimisoikeuden voisi antaa jollekin neutraalille uskonnottomien järjestölle, esim. Pro Seremonialle http://www.pro-seremoniat.fi/. Kannatan kyllä tuota Ruusankin esittämää vaihtoehtoa, että kaikki vihkimiset hoidettaisiin maistraatissa ja muu olisi aina ekstraa. Mutta se vaatisi käytännössä valtion ja kirkon erottamisen toisistaan, minkä en usko ihan lähivuosina toteutuvan...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Onko kukaan miettinyt sellaista vaihtoehtoa että kävisi arkipäivänä allekirjoittamassa maistraatissa sen paperin ja tilaisi sitten itse juhlapäiväksi juhlapaikalle juhlapuhujan, eli tavallaan sitten juhlapäivänä puhuja "vihkisi" parin. Vai meneekö liian yli, öh  :o tai teatteriksi...hmmmm

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Laittakaahan viestiä, ne jotka on vihkinyt joku muu kuin maistraatin henkikirjoittaja. Miten olette tälläisen ihmisen löytäneet?

Meidät vihkii tuomari. En tiedä syytä, tuomarin lupasivat laittaa vihkimään kun aika käytiin varaamassa. Näin siis Jyväskylässä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
On kuulemma kaavailtu uutta pykälää johonkin, jonka mukaan maistraateilla tulisi olla virka-ajan ulkopuolella päivystävä vihkijä. Tämän tarkoituksena on taata se, että kaikilla olisi mahdollisuus tulla vihityksi valitsemassaan paikassa ja myös virka-ajan ulkopuolella. Tämä tuomari sanoi, että hyvällä tuurilla esitys menisi läpi jo syksyllä.

Voi mennä läpi syksyllä, mutta ainakaan tämän vuoden puolella ei vielä saa vihkiaikoja kuin virka-aikana. Ainakaan Jyväskylästä siis.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Unohdin ihan mainita. Myös Kauhavan maistraatin vihkijä suostuu poikkeustapauksissa vihkimään lauantaisin. Tervemenoa siis Kauhavalle kaikki siviilivihittävät!  ;D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tietääkö kukaan mikä tilanne KUOPIOSSA??

Ja tietämättömänä lisäksi kysyisin, että voiko pappi suorittaa siviilivihkimisen? Meillä kun on oma "sukupappi" ja monet tahtoisi, että minäkin menisin kirkossa naimisiin siksi, että saisin siunauksen samalta papilta....

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Niinpäniin. Toisilla on sentään varaa valita. Meillä ei, kun sulhanen ei kuulu kirkkoon. Pakko valita siviilivihkiminen ja alistua vihittäviksi virka-aikana maistraatin tiloissa. Höh-

Sama juttu meillä. Sulhasen roikale ei ole käynyt rippikoulua, eikä kuulu kirkkoon, joten siviilivihkimiseen on tyytyminen. Ihan tylsää! Mutta toisaalta ajattelen niin, etten voi aikuista ihmistä pakottaa rippikouluunkaan, vaikka simppeli toimenpide kuulemma onkin (seitsemän oppituntia, eli keskustelua papin kanssa).

Kyselin vähän aikaa sitten eri maistraattien kantaa virka-ajan ulkopuolella vihkimisestä ja alla ajankohtaisia vastauksia.

Turun maistraatti:

Tiedustelun johdosta ilmoitan seuraavaa: Turun maistraatti ei suorita vihkimisiä virka-ajan eikä virkapaikan ulkopuolella. Syynä on se, että vihkimisiä on meillä noin 600 paria vuodessa, eikä ole mahdollista sovitella aikatauluja niin, että kaikki halukkaat saisivat vihkijän toivomaansa vihkipaikkaan ja haluamalleen ajalle. Maistraatilla on hyvin edustavat vihkitilat Aurakatu 8:ssa ja tilaan mahtuu myös hyvin vieraita, tilaan kuuluu iso ulkoterassi, jonne voi esim.järjestää vihkimisen jäkeen kuohuviinitarjoilun, jos haluaa. Maistraatissa on tähän tarkoitukseen kertakäyttölaseja.

Hämeenlinnan maistraatti

Vihkimisiä suoritetaan ainoastaan viikonpäivinä ja virka-aikana. Pääperiaattena on että vihkimiset suoritetaan aina maistraatin omassa vihkitilassa. Satunnaisesti esim. kesällä (mikäli vihkijälle sopii) on vihkimisiä suoritettu esim. ulkona puistoissa ym.

Hyvinkään maistraatti

Kyllä, vihimme virka-ajan ulkopuolella, jos se sopii vihkijöillemme. Tämän kesän lauantait ovat niin varattuja, että oikeastaan vasta syyskuussa taitaa löytyä vapaita lauantaipäiviä. Voimme käydä vihkimässä esim. kotona, ravintoloissa, luonnonhelmassa,

purjeveneillä... Vihkipaikka voi olla jossain vanhan Uudenmaan läänin alueella. Tosin jokainen neljästä vihkijästä on voinut tehdä vielä omia rajoituksiaan siihen, mihin suostuu lähtemään. Esim. minä en juuri lähde muualle kuin pääkaupunkiseudulle ja omalle virka-alueelle, koska en aja omaa autoa. Muut vihkijämme ajavat autoa. Jos vihkiminen ei ole virka-alueellamme, niin perimme matkakulut vihkiparilta. Muita maksuja ei vihkimisestä vielä tänä vuonna ole suoritettava. Ensi vuonna maistraatin ulkopuolella tapahtuvasta vihkimisestä voi joutua suorittamaan n. 200 euron suuruisen maksun, jos lainsäädäntöhankkeet etenevät odotetusti. ??? ??? ??? ???

Vakka-Suomen maistraatti

Toistaiseksi virka-ajan ja -paikan ulkopuolisten vihkimisten toimittaminen  on sääntelemättä yleisellä tasolla. Asiaan saattaa tulla korjaus vuoden 2004 aikana. Ainakin tarkoitus on sellainen. Vakka-Suomen maistraatin osalta asia on siten sopimuksen varainen. Olen itse silloin tällöin ottanut  hoitaakseni tuollaisia tehtäviä. Maistraatin kahden muun vihkijän osalta sellainen on ollut erittäin poikkeuksellista. Kun olen hoitanut virka-ajan ulkopuolella vihkimisiä, on se aina tapahtunut myös virka-paikan ulkopuolella. Mitään maksimietäisyyttä en ole määritellyt. Enemmänkin kysymys on ollut siitä, onko tilaisuus muuten sellainen, että on ollut mukava olla myötävaikuttamassa ja, että a) en ole kesälomalla ja B), että minulla ei ole ollut tiedossa mitään omia menoja ko. viikonloppuna. Tämän vuoksi olisi toivottavaa, että asiaa en joutuisi lyömään lukkoon kovin pitkiä aikoja etukäteen. Toisaalta ymmärrän, että hääpaikkojen yms. varaaminen täytyy usein tapahtua kovasti aikaisessa vaiheessa ja olisi hyvä jo silloin tietää voiko vihkijää saada paikalle. Yleisesti voi sanoa, että kesäviikonloput voivat olla hankalampia kuin muulloin.

Salon maistraatti

Salon maistraatin vihkijät eivät lähtökohtaisesti suorita vihkimisiä virka-ajan ulkopuolella kuten illalla tai lauantaisin.  Joissakin tilanteissa on poikkeuksellisesti saatettu mennä vihkimään muualle kuin maistraatin omiin tiloihin. Yleensä vihkimiset ovat tapahtuneet maistraatin virka-alueella eli Salon ja Loimaan kihlakunnissa.

Turunmaan maistraatti

Turunmaan maistraatti ei suorita vihkimisiä virka-ajan ulkopuolella eikä myöskään muualla kuin maistraatin omissa tiloissa.

Lohjan maistraatti

Vihkiminen virka-aikaan Lohjan maistraatissa.

Että tällaisia vastauksia.

Toivottavasti näistä on apua!  :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Todella epäreilua, että kirkkoon kuulumattomat joutuvat menemään naimisiin jossain karussa "toimistossa" virka-aikana! *kihisee kiukusta* Toivottavasti se täällä mainittu uudistus tapahtuu pian, jotta me pakanatkin pääsisimme juhlavasti naimisiin =)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Myoskin Tampereen maistraatin Toijalan palveluyksikko sanoi ei pyyntooni siviilivihkimisesta. :( :'( >:(

Epatoivoinen Chick

Niin sanoi minullekin eilen  >:(  Suututtaa, todella. Nuiva täti ei edes mitenkään oikeastaan pahoitellut, saati antanut vinkkejä, mitä nyt voisimme tehdä. Onneksi olette te ihanat naikkarit olemassa!

Lähetin jo Tampereen maistraattiin postia, enkä aio ihan hevillä luovuttaa, minä haluan vihkimisen juhlapaikalla vieraiden edessä ja piste. Sulhon kanssa olemme molemmat eronneet kirkosta, ja sulhoa ei muutenkaan olisi saanut kuin kankeana ruumiina kirkkoon siunausta varten, joten...

Hassua, on varmaan meitä paljon, jotka olisivat valmiit suht hyvinkin maksaamaan palkkiota paikalle saapumisesta. Niin kuin täällä on puhuttu,  kyllä pitää olla samat oikeudet, kuului kirkkoon tai asui missä tahansa.  Suututtaa, mutta eiköhän se tästä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meidät vihittiin kesällä Tampereella juhlapaikalla. Vihkijä saatiin Tampereen käräjäoikeudesta, maistraatista sanottiin, että mikäli mistään muualta ei saada niin ehkä voidaan harkita. Mutta Tre:n käräjäoikeuden palvelu oli todella asiallista ja kohteliasta, ja sieltä lupauduttiin tulla paikalle vihkimään ilman mutinoita.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Todella masentavaa luettavaa! :(

Minä en its kirkkohäitä saa, enkä haluaisikaan. Mutta on todella väärin, että pitää kuulua kirkkoon saadakseen kunnolliset hääjuhlat, tai ainakin niin, että vieraatkin näkisivät vihkimisen. Minusta se on aina pois niin itseltä kuin vierailtakin, että juhlimisen syy jää kokematta...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Yhtenä vaihtoehtona on meillä sekin, että käymme maistraatissa ja hääjuhla on sitten erikseen seuraavana päivänä, jos emme saa ketään paikalle vihkimään. Saa nähdä mitä tuleman pitää.  Itse en ole koskaan kirkkoon kuulunut. Kyllä tuntuu aika kurjalta, että sellainen asia, joka suurimmalle osalle on itsestäänselvyys (eli häät ja vihkiminen itse valitsemassa paikassa) on kirkkoon kuulumattomalle hirvittävien mutkien päässä ja siitä kiinni, jos nyt joku viitsii vihkimään. Oikeasti tuntuu, että onkohan tässä nyt ihan ihmisoikeudet kohdillaan.  :-/

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hyvinkäälläkin tunnutaan olevan aika nuivia tulemaan Helsinkiin. 3.1.2004 on kuulemma vielä joulunpyhiä (? ???), joten vain yksi vihkijä on töissä. Meille tarjotut ajat olivat sellaisia, että taidamme sittenkin tyytyä vihkimiseen maistraatissa edellisenä päivänä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Hei vaan! :)

Ajattelin itse maistraatissa työskentelevänä laittaa pienen kommentin.

Henkikirjoittajat joutuvat omalla ajallaan suorittamaan vihkimiset, jos se tapahtuu virka-ajan ulkopuolella. Eli siinä menee heidän oma vapaapäivänsä. Minusta on vähän kohtuutonta vaatia heitä vihkimään viikonloppuisin, koska sitä ei heille korvata. Ei meistäkään varmaan kukaan haluaisi varsinkaan kesäisenä lauantaina lähteä töihin ilman korvausta. ;)

Monet maistraatit joustavat kyllä resurssiensa mukaan, mutta meilläkin on vain kaksi henkikirjoittajaa ja toisen ollessa lomalla ei toinen voi lähteä kovin kauaksi toimistolta, koska häntä saatetaan yllättäen tarvita siellä.

Aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen!!!

Me muistimme ihanaa vihkijaamme herkkukorilla. Ostettiin koriin kaikkea kivaa ruokaa Stokkalta ja pullo hyvaa viinia. Kovasti han kuulemma tykkasi. Tottakai myos maksoimme hanen matkakulunsa.

Niin ja han tiesi kuinka kiitollisia olimme. Lahetin viela tanne UK:hon palattuani mailin ja kiitin viela kerran.  :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

hei pikkupossu  ;D meillä tuntuu olevan samanlaiset suunnitelmat ja vielä nasuja ollaan molemmat  ;) tuosta savonlinnan maistraatista: kysyin sähköpostitse sieltä onnistuisiko vihkiminen uuden vuoden aattona (perjantai) 2004 juhlapaikalla (ruusuhovi rantasalmella)ja hieman odoteltuani sainkin vastauksen. siitä oli kyllä vähän vaikea päätellä oliko se myönteinen vai kielteinen, kun kyseinen päivä on kuulemma vuoden kiireisin niin ei voineet luvata mitään... mutta kannattaa ehdottomasti kysyä, vastaus oli ainakin ystävällinen eikä ehdoton ei!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mukava kuulla että toivoa voisi olla saada vihkijä paikanpäälle  :D  Sen verran nihkeitä tuntuvat monissa paikoissa olevan tuota paljon kehuttua Hämeenlinnan maistraattia lukuunottamatta. Pitääpä tiedustella.  

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Onko savonlinnan maistraatista tietoa? onnistuuko vihkiminen lauantaina juhlapaikalla?

Aina kannattaa kysyä lähempänä ajankohtaa, sanoivat! Eivät suoraan luvanneet tulla kesälauantaiksi juhlapaikalle. Empivät onnistuneeko lainkaan. Syksyllä, talvella tai keväällä tilanne voi olla eri.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mielestäni henkikirjoittajat tms voisi aivan hyvin "pakottaa" tekemään töitä viikonloppuisin. Joutuvathan papitkin! Tietysti siitä pitää saada myös työehtosopimuksen mukainen korvaus.

Niin monien eri alojen työntekijät tekevät myös yötöitä tms, ettei mielestäni ole ollenkaan kohtuutonta käskeä lauantaisin keikoille, kunhan tosiaan pidetään huoli työntekijän oikeuksista.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä on vihkimisasia vielä ihan auki, mutta Hämeenlinnan maistraatista en olekaan vielä kysynyt.

Lakimuutosta odotellessa.. nyppii todella todella paljon ajatus vihkimisestä tylsästi toimistossa, vaikka täältä saakin paljon ihania ideoita tilaisuuden juhlistamiseen  :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En jaksanu lukee tätä koko ketjua, joten en tiedä, mitä tietoo täältä jo ennestään löytyy Mikkelin suhteen, vai löytyykö mitään - no, nyt löytyy:

MIKKELIN MAISTRAATISTA vihkivät myös lauantaisin! Olisi ilmeisesti jopa pienen suostuttelun jälkeen lähtenyt ajamaan 90 kilsan päähänkin.  :o

Siistiä!  :D  :-X

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

onko kukaan tutustunut Pro-seremonioiden toimintaan. sieltä saa paikanpäälle juhlapuhujan ja vihkijän. Vanhemma tihmiset voivat luulla papiksi. Ainakin näin olen asian käsittänyt!

Toimivat ympäri Suomea, ja varmasti vaikka ei juuri toimialueeseen kuuluisikaan niin rahalla saa puhuja paikalle.

http://www.pro-seremoniat.fi/

Alla hinnoista:

Kustannukset

Pro-Seremoniain puhujapalvelun perushinta on 150 €, joka sisältää

puhujan työn 8 tuntiin saakka (ylimenevä aika 10 €/tunti),

kirjallisen puhe/seremoniakopion,

mahdolliset seremoniaan kuuluvat todistukset sekä

matkakulut puhujan toimialueella.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään