Nukka

jotain pientä lisää siviilivihkimiseen

138 viestiä aiheessa

Me olimme eräissä siviilihäissä viime talvena esiintymässä.

Ensin kitaristimme soitti jotain kaunista, hillittyä musiikkia akustisella kitaralla "häämarssiksi", eli morsiuspari käveli vihkijän eteen tuon musiikin soidessa.

Kun heidät oli julistettu aviopuolisoiksi, lauloin heille pianon säestyksellä kappaleen Hymni Rakkaudelle.

Sen jälkeen vielä vihkijä onnitteli heidät ja sen jälkeen he siirtyivät omalle paikalleen onniteltaviksi.

Minun mielestäni tuo oli ihan kiva ja ainakin noista musiikeista ihmiset tykkäsivät

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Eli siis kun tässä yhteydessä puhutaan vihkitodistuksen allekirjoittamisesta niin kyseessä on itsetehty epävirallinen todistus, niinkö?

Missä vaiheessa se virallinen todistus hoidetaan? Kirjoittaako todistajat siihen nimensä ennen vihkimistä vai sen jälkeen vai mitenkä? Saako siitä itselleen kappaleen kanssa?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minä olen suunnitellut näin:

- Kaaso kirjoittaa ja pitää puheen. On fiksu ja sivistynyt nuori nainen, joka kirjoittaa työkseen, joten luotan tässä häneen täysin.

- Vihkikaava - tämä luonnollisesti vihkijältä viran puolesta.

- Ennen tahtomisia & sormusta meiltä muutaman lauseen "rakkaudentunnustukset", jotka siis kirjoitamme itse ja lausumme toisillemme. (Ei siis sormusvala, vaan lyhyt kuvaus siitä, mitä tunnemme toisiamme kohtaan.)

- Tahtomiset ja sormus (osa vihkikaavaa).

- Jommankumman äiti tai isä lukee esimerkiksi tämän:

"Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä, mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali.  

 

Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Rakkaus ei koskaan katoa.  

 

Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus."  (Raamatusta Korintolaiskirjeestä)

tai tämän:

"Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten,  

paina sinetiksi ranteesi nauhaan.  

Rakkaus on väkevä kuin kuolema,  

kiivas ja kyltymätön kuin tuonela.  

Sen hehku on tulen hehkua,  

sen liekki on Herran liekki.  

Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa,  

virran tulva ei vie sitä mukanaan.  

Jos joku tarjoaisi talot ja tavarat rakkauden hinnaksi, hän saisi vain toisten pilkan."

tai jonkun muun rakkausaiheisen runon, tekstin yms.

- Lopuksi ehkä onnittelut, mahdollisesti maljat.

- Lisäksi aion muokata virallisen vihkikaavan niin, että siinä ei teititellä ja mahdollisesti puhutellaan meitä vain etunimillä. Sinällään pidän tuosta vihkikaavasta paljon, koska siinä korostetaan perheen merkitystä ja puolisoiden vastuuta perheen hyvinvoinnista. Meillä kun on jo yhteinen lapsi, koen tuon asian aika oleellisena tässä naimisiinmenemisessä.

Suunnitelmien edistymisestä voi lukea päiväkirjani sivulta 11, jonne muokkaan aina uusimman tilanteen!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tämän kesän / vuoden siviilimorsiamet?! Onko teitä? Lisää vinkkejä maistraatissa tapahtuvaan vihkimiseen kaivataan!!!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä tulee sormusvalat ja vihkijän puhe. Koska ultralyhyt kaava suurimmaksi osaksi pidetään kahdella kielellä, niin se pitenee hieman.  ;D Alla olevien lisäksi en kyllä keksi mitään, paitsi jos itse keksii jonkun seremoniallisen lisän, niinkuin sen puun istuttamisen tahi muun vastaavan.

Tässä muutamia ajatuksia siviilivihkimisen peruskaavan lisäksi. Osa näistä lienee alunperin amerikkalaista hössötystä, mutta kaikenhan voi tehdä niin monin eri tavoin:

- vihkijän puheen voi muokata hänen kanssaan mieleisekseen

- häämarssit

- musiikkiesitykset

- runonlausunta

- sormusvalat

- kaason / bm:n / isän / äidin / ystävän puhe morsiusparille

- puolisoiden puheet toisilleen

- puolisot sytyttävät omilla kynttilöillään yhden isomman (symbolisoi uuden alkua ja "muuttumista yhdeksi")

- kaaso / bm / morsiustyttö/poika ojentaa sormukset

- vieraat ojentavat / kertovat elämänohjeita / onnentoivotukset hääparille

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
- Lisäksi aion muokata viralliseen vihkikaavaan niin, että siinä ei teititellä ja mahdollisesti puhutellaan meitä vain etunimillä. Sinällään pidän tuosta vihkikaavasta paljon, koska siinä korostetaan perheen merkitystä ja puolisoiden vastuuta perheen hyvinvoinnista. Meillä kun on jo yhteinen lapsi, koen tuon asian aika oleellisena tässä naimisiinmenemisessä.

Saako tuohon viralliseen vihkikaavaan pyytää muutosta? Ois ihan mukava kyllä nuo teitittelyosat muuttaa, samoin hieman tökkii tuo perhe-sanan käyttö...vaikka toki muodostamme kahdestaankin perheen, mutta niitä jälkeläisiä ei kuitenkaan ole suunnitteilla...ehkä koskaan...

Mutta meneehän se virallinenkin perheenjäsenten tuomien lisäjuttujen kanssa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nostan tätä, koska lisäideat ovat tervetulleita! Meillä on aikaa käytössä varmaankin puoli tuntia, eli ehdimme melkeinpä mitä vaan. Meidät vihitään siis meidän mökillä, ja luulen, että vihkijän on jatkettava seuraavaan paikkaan puolen tunnin kohdalla :) Mahdollisen musiikin on tultava levyltä, koska kukaan läsnäolevista ei osaa soittaa eikä laulaa, ja ulkopuolisia emme paikalle halua. Mutta lisää kivoja puheita, puheideoita, runoja, sormusvaloja jne olisi kiva kuulla! Te jotka olette suunnittelemassa kynttilän sytyttämistä, miten sen tarkalleen ottaen toteutatte? Tai, jos tätä lukee joku rouvashenkilö, kertokaahan kokemuksia kynttilöinneistä ;) Shampanjapullon poksauttelu kuulostaa kivalta idealta!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Siviilivihkimisissä olemme soittaneet niin perinteisiä häämarsseja kuin myös jotain aivan muuta, eräässäkin vihkimisessä hääpari käveli paikalle instrumentaalina soitetun On the Sunny Side of the Street -jazzstandardin tahdissa ja vihkiseremonian päätteeksi laulettiin Sinatran esittämä Love & Marriage. Vihkimisen välissä on esitetty myös Body & Soul (instr.) ja You Are the Sunshine of My Life (laulettuna).  :-X Kun rajoituksia musiikille ei ole, voitte valita vaikkapa juuri sen teitä eniten miellyttävän pop/rock/jazzballadin musiikkiesitykseksi.

Toisaalta olemme eräässä siviilivihkimisessä esittäneet Bachin koraalin Kristus, valo valkeuden koska ateisti-morsiuspari piti kappaleesta erityisen paljon sen uskonnollisesta sanomasta huolimatta.  :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä tulee maistraattiin yksi kaveri akustisen kitaran kanssa laulamaan laulun, joka on  :-Xerittäin tärkeä :-X meille molemmille. Se riittää varsinaisen virallisen osion päälle. Ainakin meille.

Ajattelin aluksi, että kaaso lausuisi tilaisuudessa runon, mutta saa nähdä löytyykö sopivaa täydellisen biisin rinnalle.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Siskoni soittaa yhden kappaleen viululla luultavasti tahdon ja sormuksen vaihdon välissä.  :D

Päivitys: siskoni soitti Puhu hiljaa rakkaudesta vihkimisen aluksi.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mä soitin eilen vantaan maistraattiin ja kysyin olisko mahdollista jos vihkijä lukisi jotain vielä kaavan lisäksi, tylysti ilmoitettiin että, "Meillä vihkijät pitäytyvät kaavassa"  :o. Aion kyllä vielä itse päivänä kysyä vihkijältä josko kuitenkin suostuis. Ja jos ei suostu, voinhan saada "hysteerinen morsian" kohtauksen, josko auttais  ;D.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meidän vihkijämme Turun maistraatista puhui ihan pyytämättä pidemmän kaavan mukaan. Ennen seremoniaa kaasoni luki runon ja vihkimisen jälkeen siskoni luki vielä toisen runon. Vihkimisen jälkeen siirryimme maistraatin parvekkeelle juomaan kuoharia maistraatin tarjoamista kertakäyttöisistä kuoharilaseista. Kokonaisuutena vihkitilaisuus oli rento, mutta silti kaunis ja meille sopiva.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meidät vihittiin maistraatin tiloissa, ja koska en pyynnöistä huolimatta saanut vihkijää etukäteen tietoon, suunnittelimme ohjelman hänestä riippumattomaksi. Miehen sisko lauloi ennen vihkiseremoniaa Nousee päivä, laskee päivä-nimisen laulun ja minä lausuin tuoreelle miehelleni vihkikaavan jälkeen hänelle kirjoittamani runon (löytyy Kirjalliset tuotokset-osiosta Sulhaselle luettavista runoista, jos kiinnostaa). Näin saimme vihkimisestä edes vähän enemmän itsemme näköisen, vaikka aikaa ei ollutkaan käytettävissä 15 min enempää.

Helsingin maistraatissa oli muuten erikseen kielletty alkoholijuomien nauttiminen, siellä oli oikein kieltokyltti odotushuoneen seinällä  ;D.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En oikein tiedä tuleeko edes oikean otsikon alle mutta kyllä kai...

Meillä siis tulee käräjäoikeudesta vihkijäsetä juhlapaikalle vihkimään. Mutta, minulla ei ole aavistustakaan edes siitä peruskaavasta! Meillä oli ensin varattuna Vantaan maistraatista vihkijä mutta emme saaneet juhlapaikkaa samalle päivälle joten vaihdoimme. Vantaan vihkijä olisi halunnut tavata meidät etukäteen ja puhua toimituksesta ja siitä miten haluamme homman ylipäänsä rullaavan, tuleeko jotain ylimäärästä jne. Koska tämä nykyinen vihkijä ei tälläistä sanonut niin tiedän vain että hän tulee 12.8 paikalle klo 14. Minulla ei ole hajuakaan miten vihkiminen tapahtuu...  ::) En minä mitään pidempiä höpötyksiä siihen varsinaisesti kaipaa mutta mahtaako vihkijä tulla sen verran ajoissa paikalle että voin muuttaa nämä teidän puhumat teitittelyt sinutteluksi? Argh.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nostelen tätä aihetta. Itse kaipailen edelleen jotain kaunista lisää vihkikaavaan. Runot ei sytytä meidän isukkia sitten milläänlailla, joten joku teksti olisi kiva saada -saa olla uskonnollinenkin. Muskiikkia ajattelimme soittaa lopussa, jolloin kajareista kajahtaa Deepest Blue -Deepest Blue.  :-X

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Nostelen tätä aihetta. Itse kaipailen edelleen jotain kaunista lisää vihkikaavaan. Runot ei sytytä meidän isukkia sitten milläänlailla, joten joku teksti olisi kiva saada -saa olla uskonnollinenkin. Muskiikkia ajattelimme soittaa lopussa, jolloin kajareista kajahtaa Deepest Blue -Deepest Blue.  :-X

Käsittääkseni siviilivihkimisessä ei saa olla uskonnollista musiikkia tai tekstejä, ainakin meidän vihkijämme mukaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Käsittääkseni siviilivihkimisessä ei saa olla uskonnollista musiikkia tai tekstejä, ainakin meidän vihkijämme mukaan.

En tiedä onko maistraatin tiloissa vihkiessä erilainen käytäntö, mutta ymmärtääkseni morsiuspari saa ihan itse päättää vihkimisestä ja siihen liittyvästä musiikista, ilman mitään sen kummempia rajoitteita.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Päädyin tälläiseen kaavaan:

Jotain taustamusiikkia soimaan, vieraat asettuvat aloilleen ja me siirrymme rauhallisesti viimeisänä vihkijän luokse.

Vihkijä aloittaa: "Käsi kädessä, sydän sydämessä, alkaa nyt elämässänne uusi matka. Se matka kulkee läpi vihreiden metsien, halki auringossa kimmeltävien merien, yli tummien vuorien ja poikki lainehtivien peltojen. Ja vaikka se matka on pitkä, eikä loppua näy, on se matka hyvä taittaa kun rinnalla on se ystävistä kaikkein uskollisin ja rakkain, se elämän tärkein ihminen: aviopuoliso.    

     

Tällä matkalla elämään ja ikuiseen rakkauteen, eivät polkuja peitä ainoastaan ruusujen pehmeät terälehdet, vaan joskus voi tie olla sateesta märkä tai lumesta liukas. Ojenna silloin rakkaallesi kätesi ja pidä tiukasti kiinni, sillä niin hänkin sinulle kätensä ojentaa, kun itse et uupumukseltasi jaksaisi jatkaa. Ja eipä aikaakaan, kun auringon valokin saa taas maantien kivet kimaltamaan kuin tuhannet timantit ja sen säteet kietovat Teidät hellään, lämpimään hyväilyynsä. Tällä matkalla ei ehkä aina ole poutaa, mutta taivaan jokaisessa vesipisarassa loistavat kaikki sateenkaaren värit.    

     

Yksin voisi matkan varrella pelottaakin, mutta kahden kulkiessa rakkaus saa karhun voimat, kissan silmät ja kotkan siivet. Olkoon este sitten polulle kaatunut puu, pimeääkin pimeämpi korpi tai virrassa pauhaava vesi, voi rakkaus sen aina voittaa; nostaa puun syrjään, löytää eksymättä reittinsä pimeyden läpi tai kohota vahvoille siivilleen taivaan sineen jättäen taakseen kosken pyörteet ja karikot. Rakkaus löytää aina tiensä valoon - rakkaus on kartta ikuiseen onneen

".

Pakollinen kaava, sormuksen antaminen.

Vihkijä jatkaa: Enää ette tunne sadetta, sillä olette toinen toistenne suojana.

Enää ette tunne kylmää, sillä olette toinen toistenne lämpönä.

Enää ette tunne yksinäisyyttä, sillä olette toinen toisellenne kumppani.

Nyt teitä on kaksi, mutta edessänne on vain yksi yhteinen elämä.

Menkää kotiinne, tuleviin yhteisiin päiviinne

ja olkoon päivänne hyviä ja pitkiä tässä maailmassa.

Antakaa rakkauden olla, pysyä ja jatkua. Sen voimalla mikään ei ole mahdotonta!

Musiikkina tässä kohtaa Deepest Blue - Deepest Blue, jonka aikana tapahtuu onnittelut. Samppanjat on jaettu vieraille tulovaiheessa, nyt lasit tuodaan vielä hääparille, kaasoille, bm:ille ja vihkijälle)

Onnitteluja !

Onnittelujen jälkeen Bm toivottaa vieraat tervetulleiksi ja lukee maagiset järjestyssäännöt (jotka on myös laminoitu seinälle juhlien ajaksi.)

1. On ankarasti kielletty pitämästä hyvää tuulta vain itsellään.

Jaa se heti toisten kanssa.

2. Istu koko perseellä, niin näytät parhaiten maailmannaiselta/mieheltä.  

3. Vaatetus on pakollinen, koska naisia ja lapsia on läsnä.  

4. Jokainen syö lautaseltaan ja juo omasta kupistaan.  

5. Tarkista että hampaat istuvat tiiviisti. Jos ei, ota ne pois!  

6. Ilman 'esiliinaa' ei saa oleskella hämärissä paikoissa. (ei koske hääparia)

7. Vältä ruuhkaa pöydän alla. Ryömi oikeaa reunaa.  

8. Naapurin päälle ei saa ojentautua pöydässä.  

9. Pyydämme huomioimaan, että ovet, joissa on korkea kynnys, ovat ikkunoita.  

10. Sido ruokaliina leuan alle. Jos on useampia, niin ylimmän alle.  

11. Jalkojen on oltava ruokailun aikana pöydän alla, ei siis pöydällä.  

12. Kontrolloi ettei pöytänaapurisi käytä päihdyttäviä juomia niin,

että sylisi suttaantuu!  

13. Keskustelut pöydän alla kielletään.  

14. Jos joku luulee olevansa opettaja, heittäkää hänet ulos.  

(paitsi, jos kyse on kohdan 12 mukainen huolenpito)

15. Syötyä ateriaa ei oteta takaisin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
En tiedä onko maistraatin tiloissa vihkiessä erilainen käytäntö, mutta ymmärtääkseni morsiuspari saa ihan itse päättää vihkimisestä ja siihen liittyvästä musiikista, ilman mitään sen kummempia rajoitteita.

Voi olla näinkin. Meille vihkijä kuitenkin sanoi, että uskonnollisuutta pyritään välttämään. En tiedä, miten ehdotonta tuo sitten on. Mutta luulisin, että ainakaan virsiä ei siviilivihkimisessä voi olla, tai mitään Raamatun tekstejä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meidan seremoniasta on tarkemmin tietoa haakertomuksessa [edit: taitaa olla jo kauan sitten bittiavaruuteen kadonnut], mutta meilla soitti viulu/huilu/sellotrio ja sisko luki pienen hirmuliskorakkaustarinan seremonian paatteeksi. Miehen sisko oli myos jakanut vieraille pienet saippuakuplapullot, eli loppua kohden meidan ymparilla pyori saippuakuplia, ja kellotapulin kellot soivat (haat olivat nakoalatornissa, jossa on naytilla vanhoja kirkon kelloja).

Seremoniaan meni kaiken kaikkiaan puolisen tuntia.

Muokattu: , käyttäjä: hattuhirmu

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hyviä ideoita! Meillä on tarkoituksena, tulo- ja poistumismusiikki, oma teksti ja virallinen teksti. Vielä mietinnässä meidän näköinen teksti  :-X Poistumismusiikiksi ollaan mietitty jotain "rokahtavaa" musiikkia.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hehkeellä ihana suunnitelma! Mistä tuo teksti on?

Jos vain jollakin on, niin kaipaisin vielä lisää esimerkkejä teksteistä, joita voisi vihkijän luettavaksi antaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Käsittääkseni siviilivihkimisessä ei saa olla uskonnollista musiikkia tai tekstejä, ainakin meidän vihkijämme mukaan.

Aivan kiinni vihkijästä. Ei ole mitään muita rajoitteita. Jos hänelle käy, niin sitten se on ok. Siviilivihkimisen pakollinen osuus on ainoastaan vihkikaava:

"Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (miehen nimi): Tahdotteko ottaa tämän (naisen nimi) aviovaimoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?

(Vastaus: Tahdon).

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (naisen nimi): Tahdotteko ottaa tämän (miehen nimi) aviomieheksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?

(Vastaus: Tahdon).

Vastattuanne näin kumpikin kohdaltanne myöntävästi Teille tehtyyn kysymykseen totean Teidät aviopuolisoiksi.

Ottakaa (naisen nimi) liittonne merkiksi sormus mieheltänne. (Tämä lause jätetään pois, jos sormusta ei anneta.)

Siihen voidaan liittää kaikkea mahdollista, runoja, laulua yms. Kunhan se sovitaan vihkijän kanssa. Eli todennäköisesti tuossa Flower07:n tapauksessa vihkijän henkilökohtainen mieltymys on ollut, ettei uskonnollisia elementtejä liitetä vihkimiseen.

Eli on mahdollista lukea esim. otteista raamatusta tms.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me saatiin maistraatista mallipuheita ja pakollinen osa. Itse kirjoitettiin vihkipuhe malliversioita apuna käyttäen, omaa tekstiä lisäillen ja sisällytettiin se pakollinen osio tietysti myös siihen. Vihkivaloja meillä ei ollu, mutta tietysti oli sormusten vaihto ja suukko. Lisäksi valittiin meille mieluiset runot sekä alkuun että loppuun. Kaaso luki myös yhden runon tilaisuuden aikana. Lisäks meillä oli "marssit" sekä sisälle tullessa että poistuessa, isäni saattoi mut vihkijän eteen Louis Armstrongin What a wonderful worldin tahdissa ja poistuimme mieheni kans B.E. Kingin Stand by me:n tahdissa. Meillä oli ihan erillinen tila vihkitoimitusta varten, missä kaikki vieraat pääs istumaan käytävän molemmin puolin, ja mistä me lähdettiin sitte hääautolla juhlapaikalle. Toimi meillä hienosti, ja saatiin paljon palautetta siitä että koruttomaksi luultu tilaisuus olikin tosi kaunis ja juhlallinen. Koko tilaisuus kesti vajaan puoli tuntia.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Me saatiin maistraatista mallipuheita ja pakollinen osa. Itse kirjoitettiin vihkipuhe malliversioita apuna käyttäen, omaa tekstiä lisäillen ja sisällytettiin se pakollinen osio tietysti myös siihen. Vihkivaloja meillä ei ollu, mutta tietysti oli sormusten vaihto ja suukko. Lisäksi valittiin meille mieluiset runot sekä alkuun että loppuun. Kaaso luki myös yhden runon tilaisuuden aikana. Lisäks meillä oli "marssit" sekä sisälle tullessa että poistuessa, isäni saattoi mut vihkijän eteen Louis Armstrongin What a wonderful worldin tahdissa ja poistuimme mieheni kans B.E. Kingin Stand by me:n tahdissa. Meillä oli ihan erillinen tila vihkitoimitusta varten, missä kaikki vieraat pääs istumaan käytävän molemmin puolin, ja mistä me lähdettiin sitte hääautolla juhlapaikalle. Toimi meillä hienosti, ja saatiin paljon palautetta siitä että koruttomaksi luultu tilaisuus olikin tosi kaunis ja juhlallinen. Koko tilaisuus kesti vajaan puoli tuntia.

Voisitko laittaa niitä mallipuheita jakoon täällä foorumissa?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään