Jump to content
Naimisiin.info

Siviilivihkiminen ja suvun reaktiot!?


Moonflower

Recommended Posts

Ylkän äidiltä tuli eilen taas täysi laidallinen. Ko. henkilö puhuu täsmälleen sen, mitä sattuu ajattelemaan, ja moneen kertaan. Yksi viime aikojen tärkeimmistä puheenaiheista on se, miten pettynyt hän on, jos me emme mene kirkossa naimisiin. Sanaa "jos" ei oikein enää taida vain olla muualla kuin hänen puheissaan - olemme järjestämässä siviilihäitä.

Mitäs kaikkea saimmekaan kuulla... Ainakin, ettei hän KOSKAAN ole ollut häissä, joissa ei olisi vihitty kirkossa, ja ettei se tunnu OIKEALTA, jos me emme käy kirkossa. Ja että se on OUTOA (tätä sanaa toisteltiin jatkuvasti, "se on OUTOA"). Hän on niin PETTYNYT, niin PETTYNYT (väliin pohdintaa, viitsiikö hän tulla paikalle, jos ne eivät ole "oikeat häät"). Ai niin, ja jos ei ole pappia, se ei ole AITOA, vaan TEENNÄISTÄ (väliäkö sillä, että edes hän itse, meistä puhumattakaan, ei ole uskonnollinen, ja teennäisyys on yksi syy, miksi emme voi kuvitellakaan itseämme papin eteen kirkkoon). Ja jos kerran hänen valitsemansa kirkko ei kelpaa, miksemme voisi mennä naimisiin edes jossain "IHAN PIENESSÄ KAPPELISSA" (eli on täysin mahdotonta ymmärtää, mitä kirkkohäät ja kirkollinen vihkiminen tarkoittavat ja miten ne eivät sovi meidän periaatteisiimme ja maailmankatsomukseemme).

No joo, tätä saamme kuulla varmasti vähintään häihin saakka. Ei suostu uskokomaan ei, että mm. ylkän serkku tosiaan vihittiin siviilisti, ja hän oli todistamassa ainostaan avioliiton siunausta, ei sen solmimista. Anoppi rakas on siitä huolimatta sitä mieltä, ettei meidän avioliittomme ole OIKEA, jos emme käy kävelemässä kirkon käytävää edestakaisin.

Puuh.

(Mainittakoon, etteivät minunkaan vanhempani kovin riemuissaan ole, mutta osaavat elää asian kanssa. Hassua kyllä, mitä voimakkaampi on jonkun reaktio tähän asiaan, sitä enemmän se vahvistaa omaa kantaa, joka ei alussa ollut suinkaan näin varmasti päätetty. Pohdimme tosi pitkään, haluammeko kirkko- vai siviilihäät. Asian ratkaisemisessa suorastaan auttoivat ahdasmieliset ihmiset, jotka vetivät kilon herneitä nenään pelkästä pohdinnasta. Oma maailmankatsomus on vahvistunut ja periaatteet selkiytyneet aika tavalla, kun niitä on päässyt perustellen puolustamaan!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 174
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1 month later...

Äiti on ainakin ollut tosi näreissään.. Etenkin, kun ei tule edes siunausta kirkossa.. Kauan sitä jankattiin, että oma elämänkatsomus on näin ja meidän on häät, että sopeudu nyt vaan. Muutoin ei ole kauheesti tullut kommenttia, ihmiset on toki kysyneet, että tuleeko kirkkohäät, mutta kun on sanonut, että ei, niin eipä siitä sen ihmeempiä.

Link to comment
Share on other sites

Meillä olisi muuten tullut kirkkohäät mutta mies ei kuulu kirkkoon niinpä päätimme ottaa maistraatin. Sukulaiset eivät tähän sanoneet juuta eikä jaata mutta kun ilmoitimme että maistraattiin tulee vain lähimmät sukulaiset eli kummankin vanhemmat ja isovanhemmat nosti mummini äläkän ja sanoi kutsuvansa omalla kustanteella sitten loppusuvun  :-/

teimme kompromissin eli 26pv naimisiin maistraatissa ja 27 päivä kahvitus  suvulle niin ei tarvitse sitten kenenkään maksaa toistensa ruokia tai vetää herneitä nenään.

Link to comment
Share on other sites

Me kuulutaan molemmat kirkkoon mutta silti mennään maistraatissa naimisiin. Suvun reaktioista en välitä, se on heidän asia, varsinkin kun saavat tietää häistä vasta jälkikäteen  :)

Miehen mummolta olen joskus kysynyt että mitäs jos mennään maistraatissa salaa vihille? Vastaus oli rempseä että työ saatte tehdä niinkuin itse tykkäätte  :)

Kerro ihmeessä, mikä oli reaktio kun saivat tietää että olitte naimisiin salaa mennyt? Me teemme juuri näin..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Mua vähän jännittää etenkin äitini reaktio. Hän on oikeastaan itsekin vain tapakristitty, mutta mielipiteissään uskomattoman jyrkkä. Minä ja sulhaseni kuulumme kyllä molemmat kirkkoon, kun ei siitä nyt varsinaisesti haittaakaan ole, mutta päädyimme siviilivihkimiseen, ettei tarvitsisi olla kirkossa kiusaantuneena ja ns. esittää seurakunnan lammasta. Se olisi mun mielestä väärin vihkivää pappiakin kohtaan.  :-/

Link to comment
Share on other sites

Hassu tuo ajatus, että siviilivihkiminen tarkoittaa verkkareita, farkkuja tai juhlallisimmillaan jakkupukua hääasuna.

Yhtä vieras juttu on se, että siviilivihkiminen on sama kuin "karkaaminen" ja salahäät.

Tai sitten vielä se, että vieraita on max. 10 ja juhlat tarkoittavat korkeintaan lounasta Esson baarissa.

Ja meinasinpa unohtaa vielä sen tympeän virastotalon nimeltä maistraatti.

:-? HÄH????

Meille tulee suurehkot häät (n. 80 vierasta), päälläni on valkoinen pitsiunelma huntuineen ja vihkijä juhlapaikalle.

Eipä ole kukaan sitä ihmetellyt, jolle tietoa on päässyt vuotamaan...

Olen hyvin julkisesti ateisti, meillä on tämä lähes perinteenä suvussa jo useamman polven ajan.

Eli siitä syystä tuskin kukaan on edes odottanutkaan tulevansa kirkkoon häitämme viettämään.

On muuten todella hieno juttu tuo, että vihkivät maistraatin ulkopuolella!

Lähetin sähköpostitse tiedustelun Hyvinkään maistraatttiin ja ilmoittivat hyvin ystävällisesti, että tulevat kyllä vihkimään hääpaikallemme Kirkkonummelle!

Ainoa pieni huono puoli on se, että ottavat varauksia vastaan aikaisintaan 6 kk ennen suurta päivää.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Taustatiedoksi: avomieheni on edelleen ev.lut. seurakunnan jäsen, minä taas erosin jo vuosia sitten, ja jaamme lähinnä filosofis-luonnontieteellisen maailmankatsomuksen. Suunnitelmissamme on vihkiminen maistraatissa vain lähimpien perheenjäsenten läsnäollessa ja illemmalla illallis-tanssiaistilaisuus, johon kutsumme kummankin lähisuvun sekä parhaimmat ystävät ja kaverit. Itse olisin voinut käydä maistraatissa ihan vain kahden pakollisen todistajan kera ja mennä sen jälkeen ravintolaan lounaalle, mutta tuo avomies haluaa myös juhlia kunnolla - tämä tuntui sopivalta kompromissilta.

Viime viikonloppuna päätimme hääpäivästä ja juhlapaikasta, ja tiettyjen järjestelyjen (mm. vieraiden määrän hahmottamisen) vuoksi ilmoitin asiasta heti sekä omille että avomieheni vanhemmille. Tuleva anoppi ei ollut milläänsäkään suunnitelmistamme, mm. hänen siskonsa on vihitty maistraatissa. Oma äitini vähän aikaa kakisteli ja ihmetteli, eikö meille todellakaan tule edes siunausta ja että mitä mieltä nyt tuleva sulho on, kun hänhän kuuluu kirkkoon... Rautalangasta sitten väänsin, että olen aikoinani eronnut kirkosta hyvistä syistä, että siunauksen hakeminen olisi mielestäni tekopyhää teeskentelyä ja ettei sulholle ole niin väliksi, missä vihkiminen tapahtuu, hän haluaa vain syödä, juoda ja juhlia kunnolla. :D Oman isäni tai tulevan appeni ajatuksista minulla ei ole aavistustakaan, mutten usko, että he erityisemmin haikailisivat kirkkoon.

Kummit todennäköisesti ihmettelevät, miksei heitä kutsuta todistamaan vihkimistä, mutta siihenkin on hyvä syy: maistraattiin ei yksinkertaisesti sovi enempää väkeä. Lisäksi jotkut vanhoillisimmista sedistä/tädeistä voivat ihmetellä, miksi heidät kutsutaan suoraan juhlapaikalle eikä ollenkaan kirkkoon, mutta eivätköhän vanhempamme ehdi tässä kuluvan vuoden aikana selittää, miksi asiat ovat kuten ovat. Jos joku päättää jättää tulematta siksi, etteivät häämme ole "oikeat" ilman kirkkoa, niin sitten jättää tulematta. Eivätköhän nuo läheisimmät ja tärkeimmät ihmiset ymmärrä, että nämä ovat meidän häämme ja kuvastavat siis meidän ajatus- ja arvomaailmaamme.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hmmmmmm...... onpas ihmisillä mielenkiintoisia tarinoita.

En ole koskaan aikaisemmin edes lopsauttanut korvaani tai miettinyt juurata jaksaen miten sukulaiset voisivat reagoida siviilivihkimiseen. Minusta on mukavaa ajatella, et saan järjestää juhlat läheiselleni ja juhlaan luonteeseen kuuluu virallinen osuus eli siviilivihkiminen. Mukavaksi sen tekee se, että seremonian toimittaa appiukkoni. ;)

Itse en kuulu kirkkoon, eikä se seikka ei ole häirinnyt minua, ei sulhoa (..kuuluu kirkkoon...) tai edes läheisiäni.

Päinvastoin meillä on mukavaa leikinlaskua siitä, kun olen ollut isännän kanssa kavereitteni häissä tai kastajaisissa, niin minulle todetaan "pakanoiden paikan olevan tuolla sikaosatolla kirkon perällä". He-he-he  ;D ;D ;D..ja sit nauretaan vedet silmissä!!!

Tavallaan toivoisin jonkun kommentoivan asiaa, niin tietäisin mistä puhutaan.

Mutta PÖH-PÖH!!! kaikille ilkeille ja naseville puheille!!! Eikö vain??? ;) ;) ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

No niin, nyt on sitten anoppikokelaallekin ilmoitettu hääpäivä! Kysyi vain, että "niin, tuolla kirkossako?". Totesin, että ei. Siihen kommentoi vain, että "ai niin, sinähän et kirkkoon ole kuulunutkaan". Enemmän tuntui puun takaa tulleen se, että hääpäivä on lyöty lukkoon.

Olenkin jo tuota ateismiani täällä siviili-puolella sen verran mainostanut, että en jaksa enää taustoja uudestaan selvitellä... ;)

Mutta summa summarum, hyvin suhtautui, alettiin heti suunnitella vierasmäärää.

Link to comment
Share on other sites

Guest LilithDark

Mun (ja varmaan sulhasenkin) perheellä olisi mennyt pullakahvit väärään kurkkuun jos oltaisiin menty naimisiin kirkossa  ;D Kun kerrottiin mun isälle että mennään naimisiin niin ensimmäinen kommentti oli: Jos sinua yhtään tunnen niin teille ei varmaan tule kirkkohäitä tai sulle valkoista pukua? Ei tule ei, kyllä se iskä tyttönsä tuntee  ;D Kaikille muillekin on ollut selvää ettei meille tule kirkkohäitä. Osa vieraista tietää että itse olen pakana ja mies jonkinsortin ateisti, mutta en usko että se muillekaan yllätyksenä tulee  :)

Link to comment
Share on other sites

päädyimme siviilivihkimiseen, ettei tarvitsisi olla kirkossa kiusaantuneena ja ns. esittää seurakunnan lammasta. Se olisi mun mielestä väärin vihkivää pappiakin kohtaan.  :-/

Meillä sulho kyseli mielipidettäni ennen kirkosta eroamistaan. Hän ei olisi eronnut, jos olisin halunnut kirkkohäät, mutta juuri Melihiilen mainitsema kiusaantuneisuus oli mullakin heti mielessä. En haluaisi seistä alttarilla tietäen, ettei mies tunne oloaan siinä mukavaksi ja "oikeaksi". Itselleni ei ole vihkimistavalla mitään väliä, ja mitä enemmän olen siviilivihkimiseen asennoitunut, sitä paremmalta vaihtoehdolta se on alkanut tuntua, vaikka itse kirkkoon kuulunkin. Meillä tieto siviilivihkimisestä on otettu aika hyvin vastaan, tosin muutamalla taitaa olla sulattelemista, että näinkin voidaan naimisiin mennä. Meidät kuitenkin vihitään kauniissa juhlapaikassamme, ja häiden on tarkoitus olla kauniit ja tunnelmalliset. En usko, että jäämme mistään paitsi, kun ei kirkkohäitä ole tulossa. Jos joku ei tämän takia paikalle tule, ei se meidän ongelmamme ole.  ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

En kuulu kirkkoon ja sulhanen kuuluu ja aina olen sanonut, että ei kirkkohäitä eikä siunaustakaan... Miehelle asia on ollut näihin päiviin saakka ihan ok. Kerroimme naimisiin menosta anopille (häät kesäkuussa 2008) niin hän jo alkoi hössöttää kirkkoja jne ja kun sanoin, että siviilivihkiminen tulee, nosti hän hirveän metakan asiasta että "hänen pojalleen pitää olla OIKEAT häät ja saamme sellaiset luvan järjestää!". Siviilivihkiminen maistraatissa ei siis tule kuuloonkaan. Sulhanen taas on niin mammanpoika, ettei saanut tuossa tilanteessa sanottua mitään tai puolustettua minun näkökulmaa. Loppupeleissä anoppi kutsui poikansa kahdenkeskiseen keskusteluun MEIDÄN HÄISTÄ ja kertoi miten kuviot pitää mennä ja hän ehkä voi hyväksyä minut, mikäli otetaan se siunaus.  >:(

Voi huoh, kai tässä on pakko vastentahtoisesti astella alttarille ottamaan se siunaus vastaan ja käydä maistraatissa ennen ko. päivää, että saa välit palautettua edes jonkinlaiseksi. Tää tuleva anoppi haluaa puuttua minun äitini hääpukeutumiseenkin, mihin stopin viimeistään laitan. Saakoon siunauksen, että vähän rauhoittuu, mutta siihen perinteet sitten jäävätkin. Hääkolttu nimittäin vaihtuu jatkobileissä varsin nopeesti omantyyliseeni hääminiin.  ;D

Link to comment
Share on other sites

Eipä tuo maistraattivihkiminen suuria tunnekuohuja aiheuttanut ja kyllähän tuo oli molempien vanhempien tiedossa, ettei kumpikaan meistä kuulu kirkkoon eikä poikaakaan kastettu. Anopilla tosin oli vähän pettynyt ilme, kun kerrottiin ketkä tulee todistamaan. Tasapuolisuuden nimissä ei kummankaan vanhemmista kukaan osallistu itse vihkimiseen vaan todistajien virkaa toimittaa neljä kaveria (kaksi enemmän, mitä alun perin suunniteltiin, mutta ne kaksi olisi olleet mun kavereita, niin eihän sitä voi sulhoa kieltää ottamasta omia kavereitaan mukaan myös, etenkin, kun he itse sitä pyysivät).

Link to comment
Share on other sites

Meillä myös siviilivihkiminen. Tästä ei tiedä kukaan vielä ja vähän jänskättää vanhempien reaktiot kun saavat kuulla asiasta. Alunperin oli tarkoitus järjestää perinteiset kirkkohäät, mutta tulimme toisiin aatoksiin. Järjestämme pienet juhlat sitten perheillemme jälkikäteen, emme muuta. Todistajiakaan emme ole aikoneet pyytää, mutta sitä pitää vielä miettiä hieman. Luulen, että minun vanhemmilleni siviilivihkiminen on ihan ok, mutta sulkin vanhemmat saattavat nostaa asiasta hälyn kun heidän poikansa ei mene kirkossa naimisiin. Tämän vuoksi emme ole uskaltneet asiasta puhuakaan kenellekään. Saa nähdä miten asiaan reagoidaan...

Link to comment
Share on other sites

Meillä myös siviilivihkiminen. Tästä ei tiedä kukaan vielä ja vähän jänskättää vanhempien reaktiot kun saavat kuulla asiasta. Alunperin oli tarkoitus järjestää perinteiset kirkkohäät, mutta tulimme toisiin aatoksiin. Järjestämme pienet juhlat sitten perheillemme jälkikäteen, emme muuta. Todistajiakaan emme ole aikoneet pyytää, mutta sitä pitää vielä miettiä hieman. Luulen, että minun vanhemmilleni siviilivihkiminen on ihan ok, mutta sulkin vanhemmat saattavat nostaa asiasta hälyn kun heidän poikansa ei mene kirkossa naimisiin. Tämän vuoksi emme ole uskaltneet asiasta puhuakaan kenellekään. Saa nähdä miten asiaan reagoidaan...

Jos on oikeesti syytä pelätä että asiasta tulee sanomista, niin kannattaa kertoa mahollisimman pian. Saavat appivanhemmat aikaa totuttautua ideaan. Jos kuulevat asiasta viime tipassa niin saattaa tulla vaan isompi paniikki, että eihän tätä nyt näin voida hoitaa.

Link to comment
Share on other sites

En kuulu kirkkoon ja sulhanen kuuluu ja aina olen sanonut, että ei kirkkohäitä eikä siunaustakaan... Miehelle asia on ollut näihin päiviin saakka ihan ok. Kerroimme naimisiin menosta anopille (häät kesäkuussa 2008) niin hän jo alkoi hössöttää kirkkoja jne ja kun sanoin, että siviilivihkiminen tulee, nosti hän hirveän metakan asiasta että "hänen pojalleen pitää olla OIKEAT häät ja saamme sellaiset luvan järjestää!". Siviilivihkiminen maistraatissa ei siis tule kuuloonkaan. Sulhanen taas on niin mammanpoika, ettei saanut tuossa tilanteessa sanottua mitään tai puolustettua minun näkökulmaa. Loppupeleissä anoppi kutsui poikansa kahdenkeskiseen keskusteluun MEIDÄN HÄISTÄ ja kertoi miten kuviot pitää mennä ja hän ehkä voi hyväksyä minut, mikäli otetaan se siunaus.  >:(

Voi huoh, kai tässä on pakko vastentahtoisesti astella alttarille ottamaan se siunaus vastaan ja käydä maistraatissa ennen ko. päivää, että saa välit palautettua edes jonkinlaiseksi. Tää tuleva anoppi haluaa puuttua minun äitini hääpukeutumiseenkin, mihin stopin viimeistään laitan. Saakoon siunauksen, että vähän rauhoittuu, mutta siihen perinteet sitten jäävätkin. Hääkolttu nimittäin vaihtuu jatkobileissä varsin nopeesti omantyyliseeni hääminiin.  ;D

Kylläpä suututtaa tuollainen asenne >:( Ihan niin kuin siviilihäät eivät olisi oikeat häät :o Harmi, jos sinun on pakko taipua siihen siunaukseen, mutta joskus kai sitä joutuu venymään sukurauhan takia...

Link to comment
Share on other sites

minulla sukulaiset suuttuu/loukkaantuu/itkee/kauhistuu/pahoittelee/säälii kun mennään maistraatissa naimisiin. mutta minkäs sille voi kun on körttisukujen ensimmäinen (julkinen) ateisti. kaikki kuitenkin varmaan toipuvat ja saapuvat juhliin tästä huolimatta. en olisi kenenkään mieltä halunnut pahoittaa, mutta toisaalta en ikimaailmassa voisi mennä naimisiin "valheellisin sanoin" joita minulle kirkon höpinät ovat. mutta oli kyllä ihan hirvittävä päivä kun rakas mummoni nieleskeli kyyneleitä puhelimessa kun kerroin etten enää kuulu kirkkoon. toiselle leskipapalleni en ole vielä uskaltanut sanoa mitään ettei raukan sydän petä.. suku ja perhe minulle rakkaita mutta minun on pakko olla itselleni rehellinen.

Link to comment
Share on other sites

ai niin, tää on pakko kertoa. oma isäni, joka ei ole kyllä tippaakaan uskovainen eikä edes uskonnollinen, kysyi minulta että "ettekö te voisi siksi aikaa liittyä kirkkoon? papan mieliksi? (toisen isoisäni siis)" leukani loksahti varmaan lattiaan asti, olin niiin shokissa. koska ajattelin, että meidän suvuista oma isäni olisi viimeinen, jota asia hetkauttaa, koska tosiaan körttisuvusta on varmaan se vähiten uskovainen. mutta tästä ehkä näemme miten sukupolviemme välissä voi olla kuilu.. isä kun ei muuten ole edes mikää "perinnetyyppi", ja kuitenkin sitten tämä vihkiasia nosti näin yllättävän reaktion. hänelle naimisiin meno ei muuten ole ollut edes mitenkään tärkeää. niiiiiiin outoa!

Link to comment
Share on other sites

Mun vanhemmat ei ole mitenkään uskonnollisia, mutta joskus joistakin asioista hieman vanhoillisia. Esim. kirkosta en saanut erota kunnes muutin pois kotoa vaikka olinkin täyttänyt jo 18 vuotta  :-/

Ollaan molemmat jonkin sortin ateisteja, ei kuuluta kirkkoon eikä sulhastani ole itseasiassa edes kastettu. Häätkin tulevat siis luonnollisesti olemaan uskonnottomat. Asia ei tullut kummankaan vanhemmille minkäänlaisena yllätyksenä eikä siitä ole edes sen jälkeen pahemmin keskusteltu. Ainoa asia mikä vähän huolestuttaa, on rakas pappani, joka on varsinkin mummini kuoleman jälkeen ruennut hyvinkin uskonnolliseksi. Pappa ei varmastikaan tiedä että olen eronnut kirkosta enkä haluaisi hänen mieltään omilla vakaumuksillani nytkään pahoittaa. Täytyy asia hoitaa jotenkin korrektisti. Ainahan voin tietty sanoa että ei tule kirkkohäitä kun sulhasella on rippikoulukin käymättä jne.. ::)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...