Jump to content
Naimisiin.info

Miksi ei avioliittoon siunausta?


Maddie

Recommended Posts

Sitten vielä kysymys... Miksi ihmiset ensin menevät naimisiin maistraatissa ja perään siunaaminen kirkossa? Jos ei kirkkohäitä halua, miksi siunaus? Onhan se kuitenkin "melkein" sama asia, tunnustaa uskonsa siihen siunaukseen... Valaiskaa minua tietämätöntä   :)

Kuvittelisin, että ainakin osa haluaa siunaamisen sen takia, koska kuuluu kirkkoon eikä voinut saada kirkkohäitä, kun puoliso ei kuulu.

Ja kai joidenkin mielestä kirkkovihkiminen on vieläkin se ainut ja oikea tapa, joten jäljitellään sitä vaikka ei kirkosta perustettaisi.. :-/

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 213
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sitten vielä kysymys... Miksi ihmiset ensin menevät naimisiin maistraatissa ja perään siunaaminen kirkossa? Jos ei kirkkohäitä halua, miksi siunaus? Onhan se kuitenkin "melkein" sama asia, tunnustaa uskonsa siihen siunaukseen... Valaiskaa minua tietämätöntä   :)

Me ajattelimme alkuun, että otamme kirkollisen siunauksen siviilivihkimisen päälle. Meitin tilanne on se, että sulkki ei kuulu kirkkoon, eikä aio häitä varten rippikoulua käydä ja minä taas kuuluun kirkkoon ja omalla tavallani uskon jumalaankin.

Ajan myötä aloin kuitenkin ajattelemaan, että kyllä se meikäläisen jumala tulee sitten sinne maistraattiinkin (tai juhlapaikalle, missä sitten vihitäänkin) tsiigaamaan meitin lupautumista toisillemme, ei meidän tarvitse kirkkoon sitä varten mennä (hämärääkö?;D).

Toinen syy miksei kirkkojutskaa oteta mukaan on se, että emme kaipaa häihimme mitään ylimääräistä ohjelmaa. Haluamme kaiken olevan mahdollisimman yksinkertaista. :)

Link to comment
Share on other sites

Eijalle tiedoksi, kummiuden vuoksi ei kannata kuulua kirkkoon. Itse olen sylikummi enkä kuulu kirkkoon, erona muihin kummeihin vain se, että ei ole seurakunnan kummitodistusta.  

Joo ja yksissä ristiäisissä pappi käytti kirkkoon kuulumattomasta kummista nimitystä "aikuinen ystävä". Ei se kumminkaan kummeutta estä. Onneksi.

Link to comment
Share on other sites

Hei! Sulhoni on eronnut kirkosta, ja minä kohta perässä. Kirkiollisen vihkimisen olisin halunnut vain siksi, koska haluan sukulaisteni todistavan vihkimistä, mutta masitraatin kanssa kun kerta voi sopia vihkipaikasta, niin sehän ratkaisi asian.

Link to comment
Share on other sites

Kun itse mietin tuota siunausasiaa, äitini totesi että eikö silloin olisi sama pitää kirkkohäät. Että niinkuin joko tai. Me häävalmisteluja aloittaessamme päädyimme suoraan maistraattivihkimiseen, vaikka kumpikin kuulumme kirkkoon ja olemme rippikoulunkin käyneet. Nykyään kai maistrattivihkiminen on tietoinen valinta, eikä seurausta kirkkoon kuulumattomuudesta. Se kaava riitti meille ja täytti kaikki odotuksemme, virsien veisaaminen ym. kirkollinen ei ole meidän juttumme.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Emme tahdo kirkollisia seremonioita, koska ne suoraan sanottuna tuntuvat pelleilyltä. Olen viettänyt lähes koko päivän tutkien näitä sivustoja, otsarypyn koon vaihdellessa syvästä perushuolestumiseen, koska en voi vielä tehdä mitään vihkipaikan tai vihkijän hyväksi. Olen välillä jo luopunut toivosta saada vihkijä lauantaiksi juhlapaikalle Jyväskylässä tai Turussa lukemieni juttujen perusteella. Yksi vaihtoehto on vielä Mikkeli. En tiedä mistä aloittaisin, juhlapaikan varaamisestako? Sulhasesta ei ole apua, koska on armeijassa. Ja koska ei muuta tekemistä ole, murehdin täällä! Kirkkoon en mene,  marssin kirkkoherranvirastoon eroamaan kirkosta. Tai keksin muuta tekemistä  ;)

Link to comment
Share on other sites

Emme tahdo kirkollisia seremonioita, koska ne suoraan sanottuna tuntuvat pelleilyltä. Olen viettänyt lähes koko päivän tutkien näitä sivustoja, otsarypyn koon vaihdellessa syvästä perushuolestumiseen, koska en voi vielä tehdä mitään vihkipaikan tai vihkijän hyväksi. Olen välillä jo luopunut toivosta saada vihkijä lauantaiksi juhlapaikalle Jyväskylässä tai Turussa lukemieni juttujen perusteella. Yksi vaihtoehto on vielä Mikkeli.

Älä vielä luovuta. Teillä on juhlaan aikaa ja siinä ajassa ehtii tapahtumaan paljon. Vuoden vaihteessa tulee paljon puhuttu lainmuutos, jonka pitäisi helpottaa sen vihkijän juhlapaikallesaantia ensi vuoden alusta alkaen. Ihan tarkkaan en lain sisältöä tiedä, mutta pitäisi ehkä ottaa selville kun se itseäkin liikuttaa...

Haaveile ja mutustele niitä ideoita ihan rauhassa. Nauti :)

Link to comment
Share on other sites

Meidät vihittiin maistraatissa koska mieheni ei kuulu kirkkoon. Minua olisi viehättänyt vihkiminen perheen läsnä ollessa esim. pienessä kappelissa tms. vaikken kovin uskonnollinen olekaan. Mutta koska kerran voin mennä pakanan kanssa naimisiin, en kokenut tarvitsevani kirkollista siunausta. Puhumattakaan siitä että kyllä se kertatahtominen riittää.

Muutenkin olen vähän outolintu tällä palstalla: vihkipäivä oli kiva päivä, mutta vain päivä toisten joukossa. Lopputulema (avioliitto) on se tärkein asia. :-X

Link to comment
Share on other sites

Mekin mennään naimisiin maistraatissa eikä avioliittoamme siunata myöhemmin. Emme kuulu kirkkoon, ja suoraan sanoen en haluaisi avioliittomme alkuun koko luterilaista paatosta. Kaikki kunnia siihen uskoville tai siitä voimaa saaville, mutta ei toimi meillä. Maistraattiin tulevat lähimmät ystävät, sormukset laitetaan sormiin ja sen jälkeen juodaan jossakin mukavassa paikassa lasilliset shampanjaa. Illalla sitten suht pienimuotoiset juhlat ruokineen ja juomineen, hyvästä seurasta ja fiiliksestä nauttien.

Link to comment
Share on other sites

Guest Blueberry

Meillä minä kuulun kirkkoon, sulkki ei ole koskaan kuulunutkaan. Siviilivihkiminen on siis ainoa vaihtoehto.

Olen itse sellainen ns. tapauskovainen eli kirkolla ei suoraan sanottua ole kovinkaan suurta merkitystä minulle. Olenkin itse monen monistuista kertaa miettinyt miksi ylipäätään kuulun vielä kirkkoon. Ehkä kyse on siitä, ettei osaa olla kuulumatta  ??? En ole siis vielä päässyt pähkäilyssäni mihinkään lopputulokseen.

Mietin tuota kirkollista siunausta pitkän aikaa ja totesin, että miksi minun pitäisi pakottaa sulhaseni mukaan johonkin mihin hän ei usko ja joka minullekin on melko lailla yhdentekevää. Kuten joku aikaisemmin kirjoittikin - anteeksi en nyt muista kuka  :-[ - että kyllä se Jumala siellä maistraatissakin on, JOS niin haluaa uskoa.

Link to comment
Share on other sites

Itse en ymmärrä miksi täytyy maistraatissa vihkimisen lisäksi vielä avioliittoon siunaaminen kirkossa. Meistä kumpikaan ei kuulu kirkkoon, joten maistraatti oli tietenkin valintamme, mutta vaikka kumpaankin olisi mahdollisuus, kyllä se olisi joko tai. Jos kerran maistraatissa mennään vihille, kirkossa siunaaminen on vain turhaa hurskastelua, etenkin jos sen tekee lähinnä muiden reaktioiden pelossa.

Link to comment
Share on other sites

Tai vain siksi, että saa 'oikeat' häät.  ;D

Mutta edelleen totean, että vaikka mielipiteeni ilmaisen, niin se ei tarkoita, että muiden tulisi olla samaa mieltä.

Ottakaa vaikka kaksi siunausta, jos tahdotte!  ;D

Itse en haluaisi kirkkohäitä siksi, että ne tekisivät häistä "oikeat". En halua omalla mielipiteelläni halveksia muiden valintoja, mutta minusta tuntuu jotenkin väärältä sekin, että mennään naimisiin kirkossa siksi, että saisi oikein perinteiset ja oikeat häät. Kirkko on niille, jotka uskovat.

Itse vain piipahdimme maistraatissa, mutta kyllä halutessamme olisimme saaneet sinnekin järjestettyä ihan kunnon häät vaikka elävällä musiikilla, omilla vihkivaloilla ym.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Heipä hei Tiinaa

Tarkoitatko, että olet liittymässä kirkkoon, jotta saatte kirkkohäät pidettyä? Kirkkovihkiminenhän onnistuu vain jos molemmat puolisot kuuluvat kirkkoon. Teet itse päätöksesi ja varmasti keskustelette asiasta, mutta mielestäni ei ole oikein vaatia toista luopumaan omasta vakaumuksestaan vain sen takia, ettei pidä maistraattivihkimistä oikeina häinä. Kuten tuolla ylempänä kirjoittelinkin, meillä tilanne on toisin päin, sulkki ei kuulu kirkkoon ja minä kuulun. Mieleeni ei kuitenkaan tulisi vaatia sulkkia liittymään kirkkoon tai suostumaan siunaukseen, koska tiedän ettei hän sitä haluaisi tehdä. Toki jos siunaus olisi minulle tärkeä asia, sulkki varmaankin siunaukseen suostuisi, muttei edelleenkään kokisi asiaa mitenkään miellyttävänä.

Uskon asiat ovat kieltämättä kuitenkin herkkiä asioita ja ihmiset pitävät omasta vakaumuksestaan tiukasti kiinni. Mielestäni ne ovat kuitenkin asioita, jotka kannattaa ehdottomasti selvittää yhdessä.

Link to comment
Share on other sites

Taitaapa olla ainoa vaihtoehto kirkkohäät.

Minä olen eronnut kirkosta ja mies kuuluu melko vahvasti ev.lut. kirkkoon. Miehen mielestä siviilivihkiminen + siunaus kirkossa ei ole vaihtoehto.  Wää! :-/

Hui. Meillä saattaisi tuossa tilanteessa jäädä koko hoito väliin. Perheessä on kaksi jääräpäätä :) Minä olen koko ikäni ollut vahvasti sitä mieltä, että kirkkoon ei kannata liittyä jos ei usko. Ja jos kirkon osuus vihkimisessä on puolisolle tai hänen vanhemmilleen iso asia, niin avioliiton siunaukseen voin suostua.

Tuntuu jotenkin huimalta, että toinen pakottaa luopumaan omista periaatteistaan täysin tilanteessa, jossa tarjolla on ns. kultainen keskitie.

Toivottavasti keskustelulla asia etenee molemmille hyväksyttäväksi tilanteeksi. Uskon asiat (uskoako vai ei, ja mihin) ovat osa omaa itseä ja siitä luopumisen/muuttamisen pitäisi olla oma valinta.

Nimim. "jääräpää joka tasan tarkkaan ei suostu jos yritetään pakottaa" nih.

Link to comment
Share on other sites

Olen samoilla linjoilla, että turha mennä kirkkoon jos ei itse asiaan usko. Mutta vaikka kumpikaan ei kuuluisi kirkkoon niin silti on mahdollista saada siunaus kirkossa tai juhlapaikalla. Toimitus tosin maksaa 120 euroa. Varaus tehdään siihen seurakuntaan jonka kirkkoa tai pappia haluaa käyttää! ;)

Link to comment
Share on other sites

Meillä minä kuulun kirkkoon (ja minunkin eroamiseni on ajan kysymys) ja sulho ei. Päätimme heti kättelyssä, että meille riittää siviilivihkiminen ja ollaankin saatu vihkijä sitten kyseisenä päivänä paikan päälle. Meidän häämme tuntuvat ihan yhtä aidoilta omasta mielestämme, vaikka kirkko-osuus jääkin pois. Vanhempien puolesta onkin sitten ihmetelty oikein olan takaa tuota kirkko-osuuden pois jäämistä, sillä _kaikkihan_ sellaisen haluaa..  ???

Link to comment
Share on other sites

Vanhempien puolesta onkin sitten ihmetelty oikein olan takaa tuota kirkko-osuuden pois jäämistä, sillä _kaikkihan_ sellaisen haluaa..  ???

Tsihihi  :D  Haluaa vai?  ;)

Minä jossain määrin jopa odotan sukulaisten reagoivan näin. Sitte mulla on hauskaa :D Tosin on varmaan muutenkin, mutta kun ne ei oikeen osaa arvostaa muita elämänkatsomuksia, niin houkuttaa kovasti tällainen hellä herättely :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Meille ei missään nimessä tule avioliittoon siunausta. Minä en kuulu kirkkoon enkä ole koskaan kuulunutkaan. Mieheni kuuluu toistaiseksi kirkkoon, mutta hän ei usko kuitenkaan kirkon oppeihin. Siunaaminen olisi siis kummankin "arvomaailman vastaista". Moni varmaan menee kirkossa tavan takia naimisiin vaikka ei niin uskoisikaan, mutta minä haluan meidän näköiset ja arvojemme mukaiset häät.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...