Jump to content
Naimisiin.info

Ärsyttää!!!


Guest

Recommended Posts

Jepjep. Meille on tulossa siviilivihkiminen juhlapaikalla - mitään muuta vaihtoehtoa ei olla missään vaiheessa harkittukaan. Kumpikaan meistä ei ole koskaan kuulunut kirkkoon eikä tule kuulumaankaan (minä olen wicca, mies ateisti/agnostikko, kumpikin meistä suhtautuu kristinuskoon... noh, sanotaanko "kriittisesti" ;)). Näillä eväillä olisi siis aivan absurdia olettaa, että meille tulisi kirkkohäät.

Silti äitini (joka ei siis ole mikään uskovainen) vilauttaa säännöllisin väliajoin kysymyksiä tyyliin "Oletteko jo varanneet kirkon?", "Mitä teette jos sataa, sitten varmaan kirkossa?", "Sun täytyy hankkia tohon pukuun joku huivi, kun ei saa olla olkapäät paljaana" ym. jne.

En oikein tiedä, onko äidilläni joku tolpanväli ilman lankaa, vai mikä on. Sen tiedän, että äidinäitini on harras (?) kristitty, joka tulee paheksumaan siviilivihkimistä, mutta en usko äidilläni olevan tällaista agendaa. Itsekin tuli aikanaan vihityksi maistraatissa, joskin myöhemmin oli myös kirkollinen siunaus.

Äitini on uskonnollisesta suuntautumisestani hyvin perillä, vaikkemme ole aiheesta syvällisiä keskusteluja käyneetkään. Siksi on vähän vaikea ottaa moisia kommentteja suorastaan loukkaantumatta. Olen jo monta kertaa sanonut tiukasti, että meille tulee siviilivihkiminen ulkona, ja silti näitä kommentteja tulee. Puuh.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 192
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jaaha, on sitten uusimmassa Häät-lehdessä kuvajuttu "Mennäänkö maistraattiin" - ja heti ekassa kuvassa on farkkuhame :blink: Muissa kuvissa mm. lyhyt mekko, housupuku ja värillinen iltapuku, ingressin mukaan "siviilissä vihittävien iloksi" :blink: :blink:

--> Muoks: siis ihan kivoja asuja nämäkin, mutta miksei niitä voi otsikoida pelkästään "erilaisuutta hakeville morsiamille" tai jotain? Miksi lähtökohtana on se, että nimenomaan maistraattimorsian tarvitsee jotakin muuta kuin perinteisen morsiuspuvun? Tiedän, että moni toki haluaakin jotakin muuta, mutta näitä ei-perinteisiä on kyllä myös kirkkovihittävien joukossa... Ajan siis takaa sitä, että vastakkainasettelu voisi olla "perinteinen vs erilainen" eikä "kirkko vs maistraatti"!

Muokattu: , käyttäjä: tammikuu09
Link to comment
Share on other sites

^Tuosta ei voi olla kuin samaa mieltä.

Nykyisin ei liene vaikeaa löytää siviilivihittyä paria, joka on pitänyt isot juhlat. Tai paria, joka on vihitty kirkossa muutamien todistajien läsnäollessa. Ja pukeutuminen?! Kirkossa tietysti on tietyt säännöt, jos haluaa etikettiä noudattaa mutta miksei kirkossa voisi morsian pukeutua muuhun kuin kermakakkutylliunelmaan - vaikka siihen farkkumekkoon - tai miksei siivilimorsian voisi tälläytyä oikein vanhan perinteen mukaan valkoiseen hääpukuun?

Täytyy kyllä myöntää, että itse olin aina luullut, että vanhempani vihittiin maistraatissa, koska kuvia ei vihkimisestä ole ja kahvitilaisuudessa äidilläni oli musta (:P) mekko. Selvisi Nyyn ja Daylan häistä puhuessamme, että vanhempani vihittiin kirkossa äitini serkun ja "jonkun muun" todistaessa (juh, äitini ei edes muistanut, kuka oli toinen todistaja, jotta niinkin mieleenpainuva kokemus oli se). Ja silti äitini (joka muuten on ikäänsä - 72 v. - nähden oikein vapaamielinen ja nuorekas) pitää kirkkohäitä (lue: isoja juhlia) ainoina oikeina häinä :huh:.

Vanhempani vihittiin 70-luvun alussa, joten siksi jumitin ajattelussani tuon maistraatti-pieni/kirkko-iso-kuvion ympärillä. Olen ollut myös isoissa siviilihäissä ja nyt talvella on tiedossa sekä pieni että iso siviilitilaisuus. Molempia odotan ihan täpinöissäni, koska molemmissa olen kaasona. Sen verran konservatiivi olen, että jos Nyy vihittäisiin kirkossa, olisin valinnut jonkun toisen mekon. Vaikken itse kuulu kirkkoon enkä usko jumalaan, haluan kuitenkin noudattaa tiettyjä perinteitä ja kunnioittaa muiden vakaumusta. Siksi mekko olisi vähemmän avonainen ja pidempi. Kiva vaan, että Nyy vihitään siviilisti, niin saan pukeutua "Carrie"-asuun :). Toiseen juhlaan eli Daylan häihin tulee myös melko avonainen mutta pitkä puku, jota voisin käyttää myös kirkossa jonkun huivin kanssa mutta kun ei ole kirkkohäitä, niin ei tarvitse miettiä koko hartia-asiaa. Talvihäissä saattaa kuitenkin hartiahuivi olla kätevä ihan muista syistä :grin:.

edit: typo

Muokattu: , käyttäjä: kaaho
Link to comment
Share on other sites

Onneksi hesari julkaisi juttunsa näin meidän häiden kynnyksellä, hälventää vähän ennakkoluuloja, kun maistraatissa vihkiminen on oikeasti tosi yleistä. Meillä siis tulossa maistraattivihkiminen ja seuraavana päivänä keskikokoiset häät. Kutsussa ei maistraatista mitään mainittu, joten ihmettelyjä kirkosta on tullut. Lisäksi koomista on, että vieraat puhuvat häistämme "hääjuhlana" ei "häinä". Onhan se tavallaan totta että kyseessä on "pelkkä" juhla (vain perheemme todistavat maistraatissa), mutta vähän tuosta tulee sellainen vähättely olo - meillä ei ole häitä vaan pelkkä hääjuhla. Todellisuudessa panostamme kyllä häihimme ihan samalla lailla kuin kirkossa vihittävät.

Pahinta oli kuitenkin appiukon valitusvirsi (=haukkui tulevan mieheni maanrakoon), jonka mukaan vain kommunistit menee maistraatissa naimisiin yms. :girl_mad: Annoin tämän mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta en kyllä hänelle aio joululahjoja ostaa. Sen verran rumasti puhui musta ja siitä etten kuulu kirkkoon. Miehelle otti koville. Saa nähdä tuleeko appiukko ollenkaan vihkimiseen. Ei anneta tämän kuitenkaan pilata häitämme. Toivotaan vaan, että jos tulee paikalle, niin ymmärtää olla hiljaa.

Link to comment
Share on other sites

Pahinta oli kuitenkin appiukon valitusvirsi (=haukkui tulevan mieheni maanrakoon), jonka mukaan vain kommunistit menee maistraatissa naimisiin yms. :girl_mad: Annoin tämän mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta en kyllä hänelle aio joululahjoja ostaa. Sen verran rumasti puhui musta ja siitä etten kuulu kirkkoon.

Huhhuh :angry: . Tää on niin tätä, koita saada oltua..eipä tosiaankaan ole aihetta joululahjojen hankintaan!

Meillä taas näin: sulhasen broidi ei pääse ("ei pääse" :mad: ..) häihin. Tämän ilmoituksen ohessa sain kuulla myös naureskelevan lorutuksen siitä, että kyseessähän eivät ole edes Oikeat Häät, koska vihkiminen ei tapahdu edes kirkossa - tämä oli hänen mulle esittämänsä peruste sille, että osallistuminen hänen alansa messuille vie selkeästi voiton veljensä hääjuhlista - perhe ei totea tyypille mitään vaan hymistelee vieressä :blink: . Great. Tämän keskustelun aiheen kannalta eniten k.o. hlön idioottimaisuuden suhteen kummastuttaa se, että nuori herra ei oletettavasti itse juurikaan kirkossa vieraile. No, toistaiseksi - ja toivottavasti - ainoa urpo kutsuttavien vieraiden joukossa. Omille sukulaisilleni ei liene yllätys, että juhlissa ei virsiä lauleta :) . No, mä en varmaan mitään mistään ymmärrä, kun olen ainoa lapsi.

Toinen ketutuksen aihe on se, että vihkijä vaikutti nuivakkaalta sedältä. Vihkimisen yhteydessä hän ei sano mitään ekstraa, jollemme toimita hänelle tammikuiseen tapaamiseemme joitakin tekstejä, jotka hän katsoo itselleen sopivaksi luettavaksi. En siinä lähtenyt kyselemään, millaisista teksteistä hänellä sitten on tapana kieltäytyä - ainakaan uskonnollisista tai mauttoman runollisista tekeleistä ei meidän osaltamme liene pelkoa. Eli tästä nyt sitten pulitetaan 200 eur + matkakulut - kuvittelin, että kun hänet kerran tapaamme vihkimis-keskustelun merkeissä, olisi hän voinut oma-aloitteisesti jutella pakollisen kaavan lisäksi muutaman lauseen etenkin kun maistraatin päällikkönä ei liene ekaa kertaa kyseistä hommaa hoitelemassa.

Link to comment
Share on other sites

^Käsittämätöntä käytöstä :blink: Vaan omapa on häpeänsä, jos jättää veljensä häät väliin joidenkin messujen takia!

No, mitä enemmän tätä ketjua lukee, niin sitä enemmän ihmettelee ja kiittelee, miten valistuneita ja helppoja ystäviä ja sukulaisia meillä on, kun joitakin lähinnä tietämättömyydestä johtuvia lipsahduksia lukuun ottamatta ei ole jouduttu kuulemaan mitään kommentteja eikä varsinkaan niin järkyttäviä kuin esim. a_paradise_79, Isolde tai leppis83...

Jaksamista kaikille asian kanssa taisteleville :)

Muokattu: , käyttäjä: tammikuu09
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Mun Mummu oli ihan pöyristynyt, kun kuuli ettei meille tule kirkkohäitä. "Jaa, ootte te aika pakanoita!". Äitini taas on ollut paljolti samanlainen kuin Isoldenkin äiti. Pieniä kommentteja kirkkohäihin viittaavasti. Musta on tosi typerää ajatella noin, ettei voi olla mitään muuta vaihtoehtoa uskoa, kuin se mikä itsestä tuntuu oikealta.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Sillon kun itse kerroin äidilleni että me ei menn' kirkkossa naimisiin, niin kuitenki ehdotti että otettas se siunaus maistraatin lisäksi. Kun kysyin että miksi, niin vastaus oli "No kun niin yleenä tehdään" Minä en todellakaan halua mennä kirkossa naimisiin siksi koska se NYT ON VAAN TAPANA. Minusta olisi tekopyhää ja väärin niitä kohta jotka oikeasti uskovat kirkkoon, jos me jotka emme usko, menisimme ihan vaan tavan vuoksi vihittäväksi.

Muuten ei olekaaan nurinoita tullut, kun olen niin näpäkästi heti alkuunsa laittanut loput arvosteluille.

Link to comment
Share on other sites

Meillä myös VAIN siviilihäät. Ja varsinkin tällaisissa isoissa tapahtumissa, kuin häät, tuppautuu tulemaan esille muiden odotukset entistä enemmän. Mun vanhemmat kuuluu kirkkoon ja ovat myös hyvin vanhanaikaisia. Pettyivät tajutessaan, että tyttärellä siviilihäät tulossa. Vaan vaikka pettymys kohdistuukin minuun ja siviilihäät "ovat minun vikani", niin varmaan niitä vaan harmittaa, että esim. isä ei saa kävelyttää mua alttarille. Ehkä se on unelmoinut siitä mun syntymästä lähtien. Vaikka se ei varmaan tajua, että kyllä se voi sen tehdä, vaikkei kirkossa ollakaan..

Onhan se tietty niinkin, että mä kirkkohäät ottaisin, jos olis pokkaa liittyä yhdeksi päiväksi kirkkoon. Mut on se vaan sen verran epäpyhää. Kunpa joku vaan kunnioittaisi omaa uskottomuuttani yhtä paljon, kun minä kunnioita niitä, jotka kirkkoon kuuluvat. En liity sen takia kirkkoon, että saisin kivan paikan, josta siirtyä juhlatilaan. Olisi kiva, että olisi erillinen paikka, josta voisi sitten hypätä autoon ja huristella jossain ja sitten saapua juhlapaikkaan. Vaan näin ei nyt tule olemaan. Meillä on vihkiminen samassa tilassa jossa sitten juhlitaan, tilaa onneksi riittää, mutta huomaa sitä itsekin harmittelevansa sitä, ettei häät mene "perinteisesti". Mutta tällaiseksi mut luoja soi, pakanaksi. Olkoon se sit kohtalona häissäkin. :)

Link to comment
Share on other sites

^ ja mua siis varmaan hävettäisi ja nolottaisi olla siinä kirkossa alttarilla, kun pappi puhuu luojasta ja jumalasta, jne. Mulle kun se kaikki ei ole totta, nii kyllä saattaisin hermostuakin että olkoot! :D Sitten oliski ihan kamalaa, ku morsian ja sulhanen siinä naamat väärin päin olis alttarilla.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Meillä mummo ihmetteli ensin sitä ettei mennä kirkossa naimisiin. Kun selitin hänelle että se tuntuisi itsestä tekopyhältä ja törkeältä uskovaisia kohtaan, oli hän meidän kanssa heti samaa mieltä ja hyväksyi muunlaisen vihkimisen :)

Appivanhemmat taas...Tekopyhiä uskovaisia molemmat, mies vielä pahempi. Niillä on kaikesta ja kaikista arvostelu olemassa ja aina se huonomman puoleinen.. Kun mieheni soitti heille ja kertoi hääpäivämme, emme saaneet edes onnitteluja. Ensimmäinen kysymys oli että missä kirkossa, ja sen jälkeen jankkausta miksei kirkossa. Selitysten jälkeen vastaus oli "jaa". Tuntui tosi hienolta. :( Ja tiedän että kun ovat seremoniamme nähneet, tulevat sitä kehumaan ihan vilpittömästi. Sen takia ehkä satuttaakin tuollainen, kun ovat heti vastaan vaikka tietää miten loppujen lopulta käyttäytyvät.

Link to comment
Share on other sites

Keskustelimme eilen miehen kanssa tuosta siviilivihkimisasiasta. Meille ainoa epäselvä juttu on enää se käydäänkö vihittävinä vai hankitaanko vihkijä juhlapaikalle. Varsinainen keskustelun aihe oli siis se valtava itkun ja hampaiden kiristyksen määrä, joka alkaa sillä sekunnilla kun kerrotaan ettei mennä kirkossa naimisiin. <_< Vaikka äitini onkin ainoa varsinaisesti uskovainen tuosta porukasta, mutta en hämmästyisi, vaikka hän olisi ainut joka ottaa asian sellaisena kuin se on.

Taidamme luottaa koko häiden järjestelyissä yllätysmomentin tuomaan sekaannukseen, niin kummatkaan appivanhemmat eivät pääse sotkemaan hommia (niin vihkimisen kuin muunkin suhteen). :grin:

Itseasiassa eilen jäin pohdiskelemaan sitä millainen elämän suurten tapahtumien monopoli kirkolla on: ristiäiset, rippijuhlat (aikuistuminen), häät, hautajaiset, vaikka huomattava osa suomalaisista ei astu jalallaan kirkkoon muutoin. :girl_sigh:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Itse ajattelin olla tekemättä kovin isoa numeroa siviilivihkimisestä.

Eli siinä vaiheessa kun vieraat saavat kutsut niin niissä lukee aluksi ohjelman kohdalla että hääpari saapuu juhlapaikalle klo 13 (vihkiminen suoritettu edellisenä päivänä). Ei lue mitään siitä missä vihkiminen on tapahtunut ja jos jollekin asia on niin tärkeä niin kysykööt.

 

Miehen vanhemmat ja suku hyvin uskonnollisia ja kyllä huomasi että olivat (varsinkin anoppi joka kirkolla töissä) aika pettyneen oloisia sitä ettei mennä kirkossa naimisiin. Yrittivät jopa, että miehen kummitäti (joka pappi ammatiltaan) voisi vihkiä meidät juhlapaikassa mutta ei, pitää sitä jonkinlaisia periaatteita olla eikä se oikein enää onnistuisikaan kun itsekin erosin vuoden lopussa kirkosta. Ja myös periaatteesta ei haluta maksaa 200 euroa jostain viiden minuutin höpinästä jossain muualla kuin maistraatissa.

 

Saa sitten nähdä millainen myrsky siitä syntyy kun kaikki vieraat saavat tietää, tokihan se ei ole meidän ongelmamme. Jos eivät tule juhlaan niin säästyypähän kustannuksissa :girl_smile: Ainoa asia mitä jään kaipaamaan kirkkohäissä on urut :girl_mad:  Minusta maailman kaunein ja vaikuttavin soitin, jonka kirkko on periaattessa ominut. Ei se syntikka jossain pihanurmella nyt ihan samaa asiaa aja kuin voimallisesti kajahtava häämarssi kirkossa, nyyh :girl_cray:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Itsellä häät eivät ole vielä aikoihin ajankohtaiset, ollaan sovittu ne viiden vuoden päähän, eikä vielä pariin kolmeen vuoteen haluta julkistaa kihlausta. Kumpikaan meistä ei kuulu kirkkoon, joten siviilivihkiminen meille tulee. Kirkkohäät ilman jeesusjuttuja olisivat toki kivat, mutta se nyt ei ole mahdollista. Haluan kyllä hienot ja näyttävät häät juhlapaikalla, tosin en halua paikalle kuin perheemme, läheisimmät sukulaiset ja joitain ystäviä. Valmiiksi jo vähän jännittää, että miten siviilivihkimiseemme suhtaudutaan. Perheillemme asia luultavimmin on ihan ok, ainakin minun puolelta. Ehkä pelkään sitä, että muut väheksyvät häitämme. Toisaalta uskon, että lähivuosina ihmisten mielet avautuu siivilivihkimistä kohtaan. Ministeri Räsänen on aiheuttanut sellaista häslinkiä ja kirkosta eroamista lausunnoillaan taas viimeaikoina, että uskon vahvasti asenteiden muuttuvan siviilivihkimistä kohtaan lähitulevaisudessa.

 

Toki mielipiteeni voi muuttua vielä ihan kaikessa, häihin kun on vielä aikaa se 5 vuotta. :)

Muokattu: , käyttäjä: katatiita
Link to comment
Share on other sites

Meillä anoppi naimisiinmenoaikeista kuullessaan kysyi, että miksei kirkossa. Selitykseksi kuitenkin riitti hyvin se, ettei kumpikaan kuuluta kirkkoon. Vihkimistilaisuuden jälkeen sitten kovasti harmitteli, ettei ollut ottanut videokameraa mukaan, kun oli luullut, että tilaisuus on lyhyt ja karu. Eli käsitys siviilivihkimisestä on yhä, että se on se kahden minuutin pakollinen kaava ja siinä se. Meidän vieraille kaunis seremoniamme taisi olla positiivinen yllätys.

Link to comment
Share on other sites

Harmittaa, mutta itsekin sorrun vähättelemään omalla kohdalla, että meidät vihitään vain maistraatissa. Ehkäpä tähän vaikuttaa tosin se, että juhlavieraamme eivät pääse tilaisuuteen paikalle, joten olemme siellä vain kaksin todistajien läsnäollessa. En kuitenkaan millään muotoa ajattele, että siviilivihkiminen olisi sen vähäpätöisempi juttu kuin kirkonmenotkaan. En itse kuulu kirkkoon, joten en ehkä siitä syystä arvota kirkkohäitä sen korkeammalle kuin siviilivihkimistäkään. Maailma muuttuu ja joillakin on vaikeuksia pysyä sen kyydissä, siksi varmasti monella on jo ennakkoasenne koko maistraattia ja siviilivihkimistä kohtaan. Kirkkohäät niiden pitää olla, kun niin nyt vaan kuuluu tehdä. Phyh.

 

Onneksi meidän molempien suvut ovat kuitenkin tukeneet meitä tässä asiassa, ei ole eripuraa ja ihmettelyjä mistään kuulunut. On heistä osa itsekin suunnannut maistraattiin kirkon sijaan, joten tuskin kenelläkään nokankoputtamista olisikaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Meillä ei onneksi paljoa olla saatu kommenttia siviilivihkimisestä. Suurin osa kun tietää ettei olla mitään uskonnollisia ihmisiä. Ja veljenihän piti vain pienet kakkukahvit lähimmille ystäville ja sisaruksille, ja soitti kahvittelun lomassa äidille(joka asuu siis toisella puolella Suomea) että myö muuten mentiin naimisiin. Eli miun puolella sukua ei paljoa kiinnosta miten mennään naimisiin.

Anoppi laukoi viime visiitillä kyllä sellaisen kysymyksen, että jos en tuntis ihmistä, oisin saattanu enempikin vetää palkokasveja nenään. "Mitkäs juhlat ne nyt sitten on?" oli kysymys kun oltiin joku puoli tuntia höpötelty häihin liittyvistä asioista. Kyllä se ajatus on näköjään vielä nykypäivänäkin tiukassa että häät on häät vaan jos ne on kirkossa. Muuten anoppi on siis ollut ihan ok asian kanssa, mitä nyt kerran mainitsi liiton siunaamisesta, mutta ihan sille riitti, kun sanoi että kun ei myö semmosiin uskota niin ei semmosia tule.

"Häät ne on meidänkin juhlat." mie siis vastasin siihen kysymykseen ja asia oli sillä selvä. On anoppi siis siinä mielessä mukava, kun kerrasta hän uskoo, ja kaipa osa noista kysymyksistä tulee edempääkin, kun miehen suvussa nuo pippalot on niin tärkeitä(kakkukahvitellaan siis nimipäivätkin). Ollaan tosiaan miehen suvussa ilmeisesti ensimmäiset jotka menee maistraatissa naimisiin ja taitaavat olla melkoisen uteliaita, kun on niin erilaista tää "nykynuorien" meno, vaikka hyvin perinteinen juhlaosuus meille tuleekin.

 

Muoks:

Näin hääjuhlan lähetessä on alkaneet miunkin käämit kärytä, kun aina vaan enemmän kyseenalaistetaan meidän häitä. Että onko ne häät ollenkaan kun ei ole kimppua/kukat on vääriä/tuikkukippoihin ei ole koristehiekkaa/yms...

Muokattu: , käyttäjä: Rueve
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...