Jump to content
Naimisiin.info

Teemana keskiaika


Jetamio

Recommended Posts

Jatkan vielä näin paremmalla ajalla. Eli tarkoitus olisi pitää todella rennot ja mielellään myös sopivan riehakkaat keskiaikatyylin häät. Vaikka monien mielestä hääpari on hääpäivän keskipisteenä, on meille molemmille vieläkin tärkeämpää se, että vierailla (kaikilla niillä ihanilla ja rakkailla läheisillä) olisi todella hauskaa ja häät jäisivät unohtumattomina kaikkien mieleen. Toki aina joukosta löytyy joku joka ei tällaiselle menolle lämpiä, mutta jos nyt edes suurin osa viihtyisi. Kaikki on vielä ihan suunnittelu- ja ajatusasteella, joten kaikkea ei olla mietitty loppuun asti eikä kaikkea mietittyä varmasti tulla toteuttamaan.

Vallitsevin ajatus (ja haastavin juhlapaikan suhteen) on ajatus siitä, että pöytä olisi yhtä isoa hevosenkengän muotoista aluetta (kuitenkin niin, että pöytiin kulku on helppoa). Ruuat olisi valmiina pöydissä (ainakin alkuruoka ettei kukaan joudu nälkäisenä odottamaan, samaan aikaan puheet ja sitten pääruoka pöytiin) ja ruokia olisi tasaisesti kaikkea saatavilla niin, että korkeintaan vieruskavereita tarvitsee vaivata jos jotain haluaa. Vieraat istuvat vain pöytien ulkoreunalla ja näin kaikki näkee toisensa ja hääparin, tarjoilijoiden on sitten helppo tuoda pöytiin lisää ruokaa ja juomaa kun ei tarvitse väistellä ketään. Pöytien sisäringin puolella on sitten tarkoitus tanssia ja pöydissä on ruokaa saatavilla koko illan (tätä varten pitää hommata jotain kylmä- ja kuuma-alustoja, että ruoka pysyy hyvänä, vaikka "tuoretta" kannettaisiinkin pöytiin lisää).

Ruokana olisi kaikkea yksinkertaisen herkullista ja täyttävää. Kokonainen sika olisi näyttävä, mutta joukossa on niin monta kasvissyöjää, että se saattaisi olla liian radikaali esitys. Kanankoipia, perunaa (vaikka sitä ei keskiajalla ollutkaan), itse kalastettua kalaa, salaatteja, gratiineja, viiriäisenmunia... Pitää nyt katsoa vielä mitä saisi kätevästi tutuilta halvemmalla. Juomapuolta pitää vielä miettiä, olutta ja viiniä varmasti, mutta itse en juo kumpaakaan.

Ruuan jälkeen olisi ohjelmassa sitä jotain hauskaa ja riehakasta, eli erilaisia haasteita ajan hengessä. Itse haaveilen kovasti jousiammunnasta, mutta se pitäisi pystyä toteuttamaan turvallisesti. Mielessä on pyörineet myös sellaiset lajit kuin keppihevosturnaus (keppihevosen selässä yritetään vauhdissa osua peitsellä maalitauluun, peitsen pään voi vaikka kastaa johonkin erivärisiin maaleihin niin näkyy kuka on osunut mihinkin), tölkkijuoksua (muistatteko ne väärinpäin käännetyt maalipöntöt ja niistä narut käsiin, puupölkyt toimisi myös), puisen kirveen heittoa maalitauluun (pohjalla esim. styroksia tai muuta periksi antavaa ja päälle kiinnitetään aina uusi maalitaulu) ja köydenveto (hanskat kaikille käteen ja sit ketkä nyt haluaakaan osallistua, varmasti enempi miesten laji). Turnajaisissa parhaiten pärjänneet palkitaan jotenkin kivasti ja toiveena olisi, että vieraat kokeilisivat lajeja vielä illan mittaan uudelleen.

Koristelu olisi hyvin maanläheistä, astiat mielellään savisia tai edes henkeen sopia väriltään. Jollekin näkyvälle paikalle jalkapuu tai pari ja yläpuolelle kyltti jossa on ytimekkäästi ilmaistu se, että rettelöitsijät ja häiriköt joutuvat niihin. Miehen ~10v siskonpojasta tulisi oiva hovinarri (jos pojalla vaan rohkeus riittää), saisi kerrankin luvan kanssa keppostella (matkia kävelytyylejä, laittaa ihmisten alle pierutyynyjä tai seurata niitä sellaisen kanssa, olla kompastuvinaan ja kaatavinaan vettä=paperisilppua jonkun päälle, liimailla "potkaise minua"-tyylisiä lappuja ihmisten selkiin ym. pientä harmitonta).

Musiikki on isoin ongelma, kun ei tunnu löytyvän sopivaa millään. Ruokailun ajaksi on helppo löytää jotain taustalle vaikkapa elokuvamusiikin puolelta, mutta tanssimusiikki on kinkkisempi. Täydellisintä olisi joku irkkutyylinen tuttu musiikki, eli coverbiisejä irkkutyyliin soitettuina.

Onneksi on vielä aikaa kun ei olla sovittu edes päivää vielä, joten ehtii hyvin suunnitella kaiken valmiiksi.

Link to comment
Share on other sites

Jos haluaa jotain keskiaikaista ruokaa, niin kannattaa kokeilla viikinkiravintolaa. Siellä on meidän häät ja ruoka on maalaishenkistä mutta tosi gourmet'a samaanaikaan ja hienolla tavalla laitettu esille. Eikä tarttee miettiä kippoja ja kuppeja ja muita koristuksia kun on jo ravintolan puolesta konsepti olemassa.

Link to comment
Share on other sites

En ole ollut keskiaikaisissa häissä, mutta muistan kun joskus ollessani lapsi kävin vanhempieni kanssa syömässä jossain Helsinkiläisessä ravintolassa olleilla keskiaikaviikoilla (mieleeni tulee jotenkin, että paikkaa olisi kutsuttu Kellariksi, valitettavasti tarkemmin en muista...). Tapahtumaan kuuluin "neljän ruokalajin illallinen" - muistan illan ruuat vielä melko hyvin, sillä muistan olleeni pettynyt kun en pitänyt juuri mistään ruuasta :D Nyttemmin söisin niitä varmasti mielelläni :) Ensin tuotiin muistaakseeni jotain keittoa, joka tarjoiltiin savikupeissa ja syötiin puulusikoilla (varmasti olisi saanut hörppiäkin suoraan kiposta), jonka jälkeen pieni sienipiirakka päreen päältä tarjoiltuna. Pääruokana pöytään tuotiin iso kori, jossa oli ainakin kanankoipia ja varmasti jotain kasviksia (kanankoivet olivat eka "lemppariruoka", niin siksi muistan vain ne :D ) ja ruoka syötiin hyvin kuivien ruisleipien päältä. Jälkiruokaa en valitettavasti enää muista. Ideana tästä siis halusin tuoda sen, että jo tarjoiluastiat tuovat hyvin erilaisen fiiliksen ruokailuun. Jos on napakoita ruisleipiä taikka juuri puulautasia tai päreitä niin varmasti jää vieraille mieleen. :)

Ja jotenkin takaraivossa kummittelee muisto, että olisin jonkun ravintolan sivuilla lukenut keskiaikaistyyppisistä juhlista, joita he järjestävät. Tekisi mieli sanoa, että se oli joku Suomenlinnan ravintoloista, mutta enpä mene nyt vannomaan. :)

Yhtenä vinkkinä voin kertoa kaverilta kuullusta mahdollisuudesta saada hyvin omannäköisensä esitys juhlaan. Helsinkiläinen yhdistys Harmaasudet harrastavat kaikenlaista historian elävöittämisestä käsitöihin ja heiltä voi siis myös tilata esityksen :) En tiedä löytyisiköhän paikalta myös soittotaitoisia, jotka voisivat soittaa keskiaikastyyppistä musiikkia :) Linkki: http://www.greywolves.org/keikat/

Link to comment
Share on other sites

Jos tahtoo vanhaa musiikkia, löytyy Tampereelta vanhan musiikin yhtye Muskotti. Ovat mm. rakentaneet soittimensa itse (tai siis pari ihmistä yhteestä rakentaa soittimia) http://tervatanssit....p/muskotti.html

Helsingissä vaikuttaa tanssiryhmä La Fiamma di Danza, joka voi esiintyä joko levymusiikin tai vanhan musiikin yhtye Tornadan kanssa. Luulisin, että Tornadan voi tilata myös erikseen. http://fiamma.dy.fi/

Muokattu: , käyttäjä: tephanis
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Itselläkin alunperin haaveena keskiaikateema mutta tuo sulho kun ei ollut asiasta niin kovin innoissaan niin jäi....

 

Aion kuitenkin ottaa keskiaikaa sen verran häihin, että itselleni olen tilannut fantasia/keskiaikaisen pellavamekon+takin ulkomailta ja koristelu tulee olemaan hyvin maanläheinen. Paljon siis luonnosta koristelua, ei mitään muovikrääsää, bling blingiä tai muuta. Teemaväreinä punainen ja oranssi, punainen kun oli erityisen voimaisa ja juhlallinen väri keskiajalla. Toiveena olisi myös hevoskuljetus hääpaikalle mutta saa nähdä suostuuko tuo sulho moiseen...

 

Täällä päin hyviä paikkoja järjestää keskiaikaisia juhlia on Rantasalmen keskiaikainen lomakeskus Järvisydän, kuvat ainakin antavat todella tunnelmallisen kuvan. Ja sitten tietenkin Savonlinnan Olavinlinna, siellä juhlien järjestäminen vain vähän tyyristä.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...