Jump to content
Naimisiin.info

14 vai 18 karaatin kultaa?


TiikeriNainen

Recommended Posts

Erittäin yksinkertaistetusti: 18 karaatin kullan kultapitoisuus on 750 ‰ = 75 % ja 14 karaatin kullan kultapitoisuus on 585 ‰ = 58,5 %. Puhdas kulta on pehmyttä metallia, joten mitä suurempi korun kultapitoisuus on, sitä helpommin se kuluu.

eli onko niin että jos mun vihkisormus on 18k niin se kuluu/menee rumaksi nopeasti?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sormuksen kulumiseen vaikuttaa mielestäni pitkälti muut seikat, kuin itse seoksen kovuus. Enemmän se on kiinni sormuksen käytöstä. Molemmat varmaan kestävät sellaista normaalia käyttöä hyvin.

Rumaksi menemiseen vaikuttavat mielestäni enemmän malli (suorassa ja leveässä näkyy nopeammin naarmut kuin pyöreässä) ja viereisen sormuksen malli (istuuko hyvin yhteen vai onko rakoa ja mahdollisesti liikkuu).

Kestävyyteen vaikuttaa varmaan kanssa se määrä, ei vain se laatu. Varmaan paksumpi 18 k on kestävämpi kuin ohut 14 k.

"Normaali käyttö" on sitten taas asia erikseen. Jos haluaa käyttää sormustaan 24/7 ja mönkiä puutarhamullassa ilman hanskoja ja olla salilla sormuksen kanssa, niin sitten varmaan pitäisi hankkia kivetön terässormus tai jotain vastaavaa. Tämä oli nyt tosi kärjistetysti.

Oma kihla on 18 k ja on ollut sormessa päivittäin kädessä nyt 3 viikkoa ja muutama naarmu on tullut kämmenpuolelle. Sormus on flakkarunkoinen, joten ne näkyy aika hyvin. Eipä haittaa ja saa sen sitten kiillotettua.

lisäys: mutta siis jos on kaksi samanlaista sormusta, niin kyllä se kovempi seos varmaan kovempaa käyttöä sietää.

Muokattu: , käyttäjä: Gemma
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Minulla molemmat 18k kultaa. Kihlasormus on ollut sormessa yli neljä vuotta, kohta jo viisi. Kyllä siihen vähän on osumaa vuosien varrella tullut, kun kerran koko ajan on sormessa, mutta ei mitään häiritsevää naarmua. Kihla oli juuri pienennettävänä kultasepällä. Sormus kiillotettiin samalla ja siitä tuli kuin uusi! :-X:girl_smile:

Muokattu: , käyttäjä: Belgemine
Link to comment
Share on other sites

Mulla tulee molemmat olemaan 18k. Koska kihla on 18, niin halusin että vihkikin on samaa tavaraa. :)

Vihki ei vielä ole käytössä, mutta kihlaa olen pitänyt nyt pari vuotta. Käyttö kyllä luonnollisesti näkyy (varsinkin

kun tuo on flakka) mutta en usko, että eroa 14k sormuksen kulumiseen merkittävästi on. Eikä tämmöisen tietokoneella istuvan ihmisen elämässä sormus niin kovalle käytölle joudu, että varsinaista damagea tulisi. :)

Link to comment
Share on other sites

Tämän bongasin Timanttifoorumilta:

Kultakorun käyttöpinta on erilainen kuin uusi pinta, eritysen selvästi tämä ero näkyy sileissä kihlasormuksissa. Käyttöpinnassa on pieniä naarmuja ja hiusviivoja sekaisin niin paljon että niitä ei voi erottaa toisistaan. Uusi pinta taas on peilimäisen sileä.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni on että 18 ka kullan käyttöpinta on miellyttävämmän näköinen kuin 14 ka. 18 ka kullassa tulee esille kullan ainutlaatuinen hohto, kun taas 14 ka näyttää pikemminkin samealta. Omassa korusarjassani käytän ainoastaan 18 ka kultaa ja nimenomaan käyttöpinnan erilaisuus on yksi tärkeimpiä syitä.

^ammatilaisen kommentti

Link to comment
Share on other sites

MInulla ei ole aavistustakaan mitä karaattimääriä miun sormukseni (kultaosat) edustavat.. Varmaan suurennuslasilla / luupilla tuon näkisi.. Veikkaisin pienempää karaattimäärää, koska sormukset eivät ole hurjan kalliita kumpikaan.

Toinen sormuksista oli kuitenkin kovempi, kun kokoa muutettiin.. Joten veikkaan, että vihki on 18ka ja kihla 14ka keltakultaa.

Muokattu: , käyttäjä: Kisu74
Link to comment
Share on other sites

^Mitä leimoja sormuksista löytyy? 585 = 14 karaattia, 750 = 18 karaattia.

On niin pientä pränttiä, etten oikein saa selvää paljaalla silmällä..

Muoks: Vaikuttais, että kihlassa on se 585 eli se on melko varmasti sitä mitä arvelin.. Ja vihki on näköjään sen 14ka, eli siitä näkyi selvemmin se 585. Eli 14ka taitaa olla molemmat..

Muokattu: , käyttäjä: Kisu74
Link to comment
Share on other sites

Ite ajattelin pitkään, että ehdottomasti 18K valkokultanen vihki. Mitään mistään tietämättä, kunnes sain tietää, että 14K on kestävämpi. Sit aloin miettimään kaikkia vaihtoehtoja ja elämäntapaa, niin kulta vaihtukin titaaniksi. Kihlakin on mustaa terästä, joten harjattu titaani sopii rinnalle. En kuitenkaan oo sellanen ihminen, joka on vuoden välein kultasepällä korjaamassa jotain koruja.. Parempi, että kestää elämän ylä- ja alamäet mahdollisimman vaivattomasti :)

Link to comment
Share on other sites

Meillä kihlat on 14k ja mun vihki 18k. Alunperin piti senkin olla 14k, mutta kultaseppä sanoi, että 18k on parempaa. En enää muista, miksi näin sanoi.

Kävin kurkkaamassa kultasepän nettisivuja ja siellä vastaus olikin:

"Keltainen kulta valmistetaan asiakkaan toiveen mukaan yleisimmin joko 14 karaatin (pitoisuus 585/1000) tai 18 karaatin (750/1000) kullasta. Edullisemmassa 14 karaatin kullassa on toisin sanoen 58,5 % hienoa kultaa ja loput seosaineita. 18 karaatin kullassa on taas 75 % hienoa kultaa ja vain 25 % seosaineita. Tämän vuoksi 18 karaatin kulta on puhtaampaa, mutta myös arvokkaampaa. Kultaseppä Henry Viljanen suosii omissa tuotteissaan nimenomaan 18 karaatin kultapitoisuutta.

Näiden kahden kultapitoisuuden käyttöominaisuuksissa on eroja. Alhaisempi, 14 ka kultapitoisuus on kovempaa ja kevyempää, kun taas 18 ka on painavampaa ja elastisempaa. Elastisuudella on hyvät puolensa. Esineen saadessa jokapäiväisessä käytössä pienempiä ja suurempia iskuja, aine "siirtyy" esineessä toiseen paikkaan, ja palaa ajan myötä takaisen omalle paikalleen. Vastaavassa tilanteessa 14 ka kullasta irtoaa raaka-ainetta aineen kovuuden vuoksi."

Että tästä syystä 18k. :-X

Link to comment
Share on other sites

Guest pampulakorva

Myös minulla kihla 14k ja vihki tulee olemaan 18k :-X

Kait jokainen kultaseppä näköjään omaa omat suosituksensa kun sormuksia myyvät :girl_wink: mutta tosiasiahan on että ne kuluu ja naarmuttuu mutta niitä voi myös ns. silotella kultasepän hoivissa vuosien varrella...

Eiköhän nuo kaikki yhtälöt kutenkin ole yhtä kauniita ja ajanpatinahan täytyykin näkyä, niinhän se aviolittokin elää :girl_haha:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mulla on kihla 14 karaatin valkokultaa (silvan) ja vihki tulee olemaan 18 karaatin valkokultaa (sandberg). Olen lukenut tätä ketjua ja molemmissa karaatimäärissä on siis ilmeisesti omia hyviä puolia. En valinnut sormuksia kuitenkaan karaatien perusteella. Sormukset näyttävät hyvälle yhdessä ja se riittää :) En usko sormusten menevän piloille, kun niitä käyttää yhdessä, vaikka karaatimäärät ovatkin erilaiset.. Käytän niitä kuitenkin muutaman vuoden välein rodinoitavana ja timanttien istutusten tarkistuksissa.

Link to comment
Share on other sites

Meillä valkokultaiset kihlat tuli ostettua Portugalin matkalla, ja silloin selvisi että siellä ainoa pitoisuus jota maassa saa valmistaa, on 19,25 karaattia (=90%). Nyt Suomesta ostettu vihki on sitten luonnollisesti 18 karaatin kultaa, jotta pitoisuusero ei olisi niin merkittävä kuin 14 karaatin kanssa. Valitsimme vihkiksi "valmismallin", joka oli 14 k, mutta saimme sen tilattua ilman työkustannuksia 18 karaattina.

Flakka kihlasormus on nyt pari vuotta ollut sormessa, kerran välissä kiillotettavana ja silti se on melko samea, naarmuinen ja lommoinen. Ehkä näin jälkeenpäin ajatellen olisin valinnut hieman kovemman materiaalin. Ensimmäisen vuoden jälkeen aloin ajattelemaan tarkemmin koska pidän sormusta sormessa ja koska en. Nykyään esimerkiksi puutarhatöissä tai siivotessa otan sen pois :girl_sigh:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Guest Pimpula 59

Eli sillä ei ole merkitystä jos siis vihki ja kihla on eri karaateja?

Jos kihla 14 k ja vihki 18k niin ne sormukset ei mene pilalle?

Ittellä ollut nyt 18k kihla kädessä uv asti ja ai et se on vieläkin sellainen freesin näköinen :girl_sigh:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

14K on yleensä parempi valkokullassa, sillä 18K:ssa saattaa kullan keltaisuus tulla läpi kun sitä on niin paljon.

Muutenkin 14K on siinä mielessä parempi, että on kovempaa.

Onko niissä muuten värieroja (muuta kuin jos kuluu, toinen kuluu siis nopeammin), johtuuko värierot ees noista tekijöistä vai ihan jostain muusta? :) (vai onko niissä ees värieroja..?)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Mulla on kihla 18 karaatin valkokultaa, ja vihki tulee olemaan myös. Viime viikolla koruliikkeessä sanoivat, että tuo 18 karaatin kulta on kestävämpää kuin 14 karaatin kulta.

Millän tavalla se voi olla kestävämpää. Eikös kulta periaatteessa oo aika haurasta ja pehmeää materiaalia ja sitä siksi käytetään mm hampaiden paikoissa, ettei ne paikat kuluta vastapuolen hampaita pilalle. Kultien hinnassa on kuitenkin ihan käsittämätön ero. Sen huomaa jo jos kattoo mihin hintaan kultaa ostetaan karaateittaain http://www.myykultasi.fi ja tuolta kullan hintavertailu. Sieltä näkee että 24 karaatin kullasta maksetaan 42 euroa grammalta kun 14 karaatin kullasta saa vaan jotain 20 euroa. Tosin 18 nyt ei tietysti oo sama kun 24 karaatia, mutta kummiskin idea on se että mitä enemmän korussa on kultaa  / mitä korkeampi kultapitoisuus on sitä arvokkaampi koru se on. Ite ostasin ennemmin 14 karaatin kultaa tai jopa jotain muuta metallia kuin titaania. Ei minusta enää oo niin merkitystä onko koru kultaa vai jotain muuta  vaikkapa tatuointi.

Link to comment
Share on other sites

^käsittääkseni 18K on kestävämpää, koska siinä olevat kultamolekyylit tms. liikkuvat toistensa seassa paremmin ja näin jotenkin "palautuvat" tai "väistävät" paremmin :ph34r:

14k on taasen kovempaa, koska siinä on vähemmän pehmeää materiaalia eli kultaa. Eli 18K tulee helpommin naarmuja, mutta on helpompi työstää.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...