Jump to content
Naimisiin.info

G: Mitä ja miten toivottu häälahjaksi?


Risto_Reipas

Recommended Posts

Moi Werna ja muut,

Piti tulla kommentoimaan kun samaista lahjatoiveasiaa puitu täälläkin. Olen sitä mieltä, että koska nykyään lahjatoiveet/-lista/-tili ovat enemmän sääntö kuin poikkeus hääkutsuissa, ei asiaa tarvitse nolostella. Meidän infolapussa (jossa käytännön syistä tulee lähes kymmenen eri asiaa mainituksi, lahjatoiveet loppupäässä) tulee toiveista lukemaan, että tärkein toive on juhlaan osallistuminen ja mikäli muutoin haluaa meitä muistaa, häälahjalista www.fi ja tili 123456-1234 häämatkaa varten.

Kuten joku jo mainitsikin, vieraat miettivät lahjaa joka tapauksessa, joten helpompi kaikille kun asian "käsittelee" kiertelemättä. Jokaisella kutsutulla on kuitenkin viime kädessä oikeus olla osallistumatta juhlaan / ostamatta lahjaa jne. Tai mikäli hääpari ihan oikeasti ei halua mitään lahjoja/rahaa (kuinka moni voi täysin rehellisesti sanoa näin? :rolleyes: ), niin sittenhän sen voi kutsuun kirjoittaa tai ohjata mahdolliset muistamiset hyväntekeväisyyteen. Muussa tapauksessa turha nolostelu nurkkaan!

Nämä ovat mielipideasioita, mutta omaan kutsuuni en halua (kenties paljon käytettyä ja kulunutta) runoilua vain siksi, etten kehtaa suoraan suomeksi sanoa että "lahjatoiveemme on...". Taitavasti rustatut runot ovat asia erikseen, mutta tosi paljon näkee myös näitä jokseenkin nolostuttavia sepustuksia.

Mitä mummoihin tulee, niin maailma (ja hääkulttuuri) muuttuu ja kyllä suurin osa heistäkin sen ymmärtää. Mielestäni hääjärjestelyiden jokaisessa vaiheessa tulisi muutenkin muistaa että ne ovat Teidän häänne, joista suurella todennäköisyydellä eniten stressaatte, innostutte, odotatte, nautitte ja jälkeenpäin muistelette te. Tehkää siis lahjalistaa myöten omanlaisenne häät, anteeksi pyytelemättä!

Jouluterkuin Elly

Ps. Werna, ihan huippua että äitisi kehtasi sanoa mielipiteensä suoraan, mielestäni teitte tyylikkään ratkaisun B)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 927
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kiitos Ellylle myös kommenteista! Kuulosti siltä, että kokemus puhuu (tai ainakin sait vakuutettua mut siitä, ettei mikään mennyt pieleen siinä, että lista on ja että kutsu oli niin "suora") :D

Jep, äitee rulaa ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Me laitettiin kutsun mukana hääinfo jossa oli osoitteet sekä teksti "Lahjalistaa meillä ei ole, koska meillä on jo kaikenlaista. Olemme avanneet häätilin mahdollista hääparin muistamista varten." ja perässä tilinumero.

Yritettiin miettiä mitä tarvittaisiin, kun molempien vanhemmat olivat niin tuota rahan pyytämistä vastaan. Huomattiin kuitenkin, että ei kannata väkisin keksiä lisää tavaraa. Me jouduttiin juuri muuttamaan pienempään asuntoon, että säästettäisiin vuokrassa rahaa. Hyvä, kun nykyisetkään tavarat mahtuu tänne.

Mun mielestä ihmisten pitäis ymmärtää se, että parit on usein asunu yhdessä ehkä jopa vuosia, niin ei silloin tarvitse välttämättä mitään. Kuitenkaan ei haluttu laittaa rumasti, että lahjoja ei saa ostaa, ne jotka välttämättä haluaa jotain ostaa niin ostavat sitten. Ja ainakin näin lahjan saajana tuntuu sopivalta, että vieraat laittavat sen summan minkä olisivat lahjaan laittaneet. Meillä todennäköisesti häätilin rahat menevät asuntosäästötilille sitten häiden jälkeen. Siitäkin oli puhetta, että voiko laittaa rahojen menevän oman kodin ostoon.

Meinaa kyllä välillä tuntua, ettei ole meidän häät ollenkaan... välillä on melkein tullu vanhemmiltakin uhkauksia, ettei tarvi heitäkään kutsua.

Link to comment
Share on other sites

Anniina oon kyllä sun kanssa ihan samaa mieltä, ettei taida olla omat häät ollenkaan kun näitä suunnittelee. Sulhasen vanhemmat on niin vanhoillisia että pelkkä lahjalista-ajatuskin saa anoppini hyppimään seinille.. Totesi vaan että jos saatte kymmenen vedenkeitintä, niin sitten saatte, ei ihmisiltä voi mitään pyytää. Musta kun nykymaailman meno on hieman erillaista kuin silloin jonkus ennen. Suurempi kohu nykyään syntyy siitä, jos ei ole lahjalistaa ja ihmiset joutuvat erikseen soittelemaan.

Meillä on myös semmoinen ongelma, ettei oikein tarvita mitään tavaroita kun yhdessä ollaan oltu n.6vuotta. Meidän esikoisemme syntyi 4kk sitten ja olen päättänyt jäädä hoitamaan häntä kotiin. Sen takia raha tulisi enemmän kuin tarpeeseen! Joku ehdotti sitä, että kirjoittaa kutsuun mihin käyttöön rahaa tarvitaan. Kuinka muotoilisit sellaisen asian kun rahaa tarvitaan ihan vaan elämiseen? :blush: Help!

Link to comment
Share on other sites

Eevi, meillä tuli siitäkin moitteita, että jos laittaa "talon ostoon menee" niin ihmiset luulee, että pitää kauheita summia laittaa rahaa. Sitten äidit tuntu uskovan, että jos ei saa tuoda lahjaa niin jotku jättävät tulematta. Vaikee kysymys, me ainakin yritetään välillä muistuttaa itteämme, että kenen häät ne on.

Onneksi yksi vieras sanoi ihan kutsun saadessaan, että ompa hyvä tuo häätili, kun nykyään on niin helppo vaan netissä tehdä tilinsiirto. Tuli siitä sitten hyvä mieli. On se tyhmä, jos pitää kaiken maailman rumia vaaseja ym ruveta säilömään kaapeissa, kun ei kehtaa poiskaan heitää.

Mun mielstä häätili on vieraitten ja hääparin kannalta kaikkein helpoin. Tietysti jos on paljon kaikkea, mitä tarvitsee niin lahjalista on hyvä saavat ihmiset valita mitä ostavat ja hääpari saa mieluisia tavaroita. Eikä vieraiden tarvi miettiä päätä puhki, että mitäs sitä ostaisi.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tämä on meillä vähän mietinnän alla, koska ainakaan mitään tavaroita tai kodinkoneita/astioita emme tarvitse ja varsinkaan halua. Rahan ottaminen tuntuu jotenkin väärältä. Mieluiten ottaisin vastaan jotain hemmottelua tai yhteistä tekemistä, esim. leffalippuja, lippuja konsertteihin, lahjakortti kauneushoitolaan, kylpyläviikonloppu yms. Ainakin korostetaan sitä, ettei yhtikäs mitään tavaraa!

Link to comment
Share on other sites

me aiotaan ainakin ihan tylsästi pyytää rahaa. tavaraa ei tarvita, rahaa tarvitsee aina. ja sitä voi sitten vieraat itse miettiä kuinka paljon on varaa antaa... :)

Link to comment
Share on other sites

Meidän kutsussa lukee näin : "Meille on tärkeintä, että tulette juhlistaman suurta päiväämmen. Jos kuitenkin haluatte muistaa meitä lahjalla, voitte tehdä sen tilille -tilinro-"

Mekin kumminkin ollaan oltu yhdessä jo melkein 6,5 vuotta, yhdessä ollaan asutu 5 vuotta, niin alkaa jo kaikkea tavaraa olla. Tiedän että tavaroita saadaan lahjaksi,vaikka rahaa "pyydetäänkin" mutta minkäs sille teet..

Link to comment
Share on other sites

:gihlat:

Itse taidan kuulua hieman siihen joukkoon, jota ujostuttaa tehdä lahjalistaa.. Kai siinä tulee vähän se kerjäläisfiilis. Mutta toisaalta kuulun myös siihen joukkoon, joka ei joulunakaan halua saada lahjaa vaan lahjan saamisen ilosta, vaan toivon, että ihmiset ostaa jotain, mitä toinen todella tarvitsee.. jos ei muuta niin ruokaa tai hemmottelua.. :girl_haha: Sikäli lahjalista on kaikille järkevin ja ekologisinkin järjestely..

Rekisteröidyin lahjalista.net sivustolle, testaillaan ensin millainen se on ja mikäli hyväksi todetaan, voisi alkaa sinne jotain ideoita ylös kirjaamaan. Niinkuin olettekin todenneet, listan tulee olla riittävän monipuolinen, että mahdollisimman moni löytäisi sieltä mieleistä ja omaan budjettiin sopivaa hankkimista (oli kyseessä sitte opiskelija, sinkku tai työporukka).

ps. Kiva, että joskus työ-yönäkin on aikaa haaveilla mukavista asioista, esim häistä :-X

Link to comment
Share on other sites

Me ainakin laitetaan ihan rehellisesti että lahjatoiveena meillä on matkatilin kartoitus. Jotenkin nätisti ilmoitettuna. :D ja tilinumero. Tottakai tärkeintä on nähdä rakkaat ihmiset yms, mutta tottakai tuollaiseen juhlaan kuuluu tuoda lahja ja raha on ihan toimiva. :) Itse olen opiskelija joten rahoilla maksetaan häämatkaa ja häitä.

-Okei, kuitenkin suvussa on jotain lähimpiä jotka haluavat muistaa myös tavaralla. Emme mainitse asiasta mitään kutsussa mutta äideille annetaan vinkit jos sukulaiset kyselee (iittalan essencelaseja, kastehelmikulhoja yms laadukasta ja pysyvää) :)

Link to comment
Share on other sites

Tämä on aina niin vaikea kysymys, miten laittaa kutsuihin lahjatoiveet niin ettei kukaan pahastu?

Meillä sulhanen on sitä mieltä että rahaa ei voi pyytää kun hän ei halua "kerjätä" ihmisiltä rahaa, hän ei myöskään halua lahjalistaa, koska se on hänen mielestään tökeröä pyytää lahjoja :D

Tätä on tullut mietittyä paljon.Mitään lahjalistaa ei haluaisi,koska se tulee kuitenkinn särähtämään vanhemman polven korvaan,samoin vähän omasta mielestäkin tuntuu hassulta.Mutta kuitenkin meillä on jo kaikkea mitä kuvitella voi astioista koriste esineisiin niin tuntuisi turhalta jokaiselle toistaa ettei tahdota mitään.Tilinroakaan ei haluaisi laittaa.Miten tämän muotoilee vieraille?Vaiko kysyykö vieraat kaasolta tilinroa,koska sitä en ainakaan laita kutsuun..

En näköjään osaa lainata,sorry :D

Muokattu: , käyttäjä: Hannii
Link to comment
Share on other sites

Onko kukaan rekisteröinyt lahjalistaansa lahjalista.net -palveluun? Onko ko. palvelu toiminut hyvin?

Me on nyt kokeiltu tuota lahjalista.net palvelua ja ainakin vielä ihan hyvät kokemukset.. Listaa ei ole vielä julkaistu, joten tositoimissa lista ei ole ollut, mutta listaa voi testata piilossa ennen julkaisua, joten ainakin vielä olen saanut ajatukseni siihen hyvin muotoitua.. Kokeile itse, eihän sitä tarvitse julkaista jos ei omalta tunnu :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Laittakaa lisää listoja toiveistanne! Huomasin ketjua taaksepäin lukiessani että vinkkiä saa helposti toisten listoista, tosiaan ihan konkreettisesti niin että "hei, mekin tarvitsisimme/haluaisimme tuon ja tuon.."

Meillä sellainen tilanne ettemme oikeastaan kauheasti tarvitse mitään, mutta emnme halua rahaakaan pyytää. Vaikeaa on ollut keksiä listalle edullisia lahjoja, esim. 10 euron tms. Toki voi aina ostaa yhden lautasen tms, mutta kehtaako ihmiset, se on toinen juttu...

Link to comment
Share on other sites

Laittakaa lisää listoja toiveistanne! Huomasin ketjua taaksepäin lukiessani että vinkkiä saa helposti toisten listoista, tosiaan ihan konkreettisesti niin että "hei, mekin tarvitsisimme/haluaisimme tuon ja tuon.."

Meillä sellainen tilanne ettemme oikeastaan kauheasti tarvitse mitään, mutta emnme halua rahaakaan pyytää. Vaikeaa on ollut keksiä listalle edullisia lahjoja, esim. 10 euron tms. Toki voi aina ostaa yhden lautasen tms, mutta kehtaako ihmiset, se on toinen juttu...

Samoin täällä mielellään ideoita otetaan vastaan, lista pitäisi tehdä, muttei paljoa tarvittavaa ole. Rahaa kai sitä aina eniten tarvitsisi, varsinkin nyt näiden häiden vuoksi, mutta.. Astiastot laitetaan meidän perheessä nyt uusiksi, eli saadaan kaksi erilaista astiaston alkua yhdeksi riittäväksi kokonaisuudeksi. Mutta mitä muuta?

Link to comment
Share on other sites

Voisin tosin laittaa omasta listasta sen mitä tähän mennessä ollaan keksitty:

- puuttuvia Riedel -viinilaseja

- Pentik Anis sarjan lautasia kolmea kokoa sekä ehkä kahviastiasto samaa sarjaa

- aterinsarjaa (ei vielä päätetty mikä sarja)

- lakanoita (ei vielä päätetty minkälaisia)

- pyyhkeitä (ei vielä päätetty minkälaisia)

- tuplakupla koko M

- elämyksiä; teatterilippuja, piknik Suomenlinnassa tms.

- taulu ystävältä (hänen itsensä tekemä)

- vedenkeitin

- sagaform -yrttiruukku

Eli kuten näkyy, ei tuossa listassa juuri mitään pientä, lue edullista, ole. Voihan aina ostaa yhden lautasen, mutta kehtaako ihmiset, se on toinen juttu. Muutenkaan ei olla varmoja laitetaanko aivan kaikkia noita listalle.

Link to comment
Share on other sites

Meilläkin alkaa kutsut olla pikkuhiljaa ajankohtaisia (häät heinäkuun alkupuolella), joten hyppään tähän keskusteluun mukaan. En vielä ehtinyt lukea kun kolme edellistä sivua ja sieltä ei löytynyt sellaista ideaa, jota me ollaan ajateltu.

Ollaan asuttu yhdessä myös useampi vuosi eikä kaksioomme mahdu enempää tavaraa. Ollaan lähdössä häämatkalle Singaporeen ja Malesiaan ja toivottaisiin häälahjat rahana matkaa varten. Ajattelin tehdä häälahjalistalle erilaisia juttuja, joita meille voi matkaa varten lahjoittaa. Tätä on vähän vaikea selittää, mutta esimerkiksi:

- hotelliaamiainen Singaporessa 20e/hlö

- liput vesipuistoon 30e

- sisäänpääsy maailman toiseksi korkeimpaan rakennukseen xx e

- taksikyyti lentokentältä hotellille 20e

- illallinen xxxxx ravintolassa ruokajuomineen 50e

- parihieronta 40e

Saitte varmaankin kiinni siitä mitä ajan takaa? :) Ajattelin, että ne jotka haluaa voivat sitten netissä olevalta listalta varata kyseisen toiminnon. Jos asian veisi vielä pidemmälle, niin voisi kiitoskortin mukana lähettää valokuvan just siitä jutusta minkä ovat meille lahjoittaneet.

Kuulostaako järkevältä? Oonko ihan hukassa tän ajatuksen kanssa? :D

Mietin myös noita summia, eli mikähän on sitten sellanen normaali summa mitä ihmiset haluaa antaa? Eli minkälaisia summia enemmän? Varmaan sitten pari pienempää ja pari isompaakin esim sukulaisia varten.

Link to comment
Share on other sites

Jenninen, ajatuksesi kuulostaa todella kivalta ja meillä on ehkä tulossa vähän samankaltaista suunnitelmaa!

Joidenkin mielestä rahan pyytäminen on tökeröä, mutta pidän itse vähän tökerömpänä viedä lahjaksi jotain kammottavaa, jonka kanssa sitten pitää joko elää tai onnistua myymään eteenpäin. Meillä on se tilanne, että kotiin emme tarvitse emmekä halua mitään uutta. Astioita on ja lakanoissakin riittää valinnan varaa. Yhteistä eloa takana kolme vuotta saman katon alla eli kaikki tarpeellinen on kyllä ehditty jo kotiin hankkia.

Muokattu: , käyttäjä: muori
Link to comment
Share on other sites

Mielestäni esittämänne tavat ovat persoonallisia ja asiallisia.. Voisi kai sitä tökerömminkin rahaa pyytää, mutta jos rahoille on joku kohde ilmoitettu, mihin sitä käytetään, niin varmasti mielekkäämpi tälläinen rahalahja sitten antaa. Voihan se olla monelle vieraallekkin helpotus, kun "saa" antaa lahjan rahana, eikä tarvitse miettiä, mitä aviopari tarvitsisi tai mitä listalta etsisi (kaikki eivät nauti kaupungilla lahjojen perässä juoksemisesta) :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Me olemme tulevan Siipan kanssa seurustelleet jo 7 vuotta, ja tavaraa pursuaa ovista ja ikkunoista ulos. Koti on perustettu lapsineen, emmekä ole koskaan olleet ns. tavaran perään. Emme välitä Pentikeistä tai Iittaloista tai yhteneväisestä astiastosta. Rakastamme matkustelua sekä kokemuksia tavaroiden sijaan. Se sallittakoon heille ketkä siitä nauttivat, me emme. Me laitamme kutsuun/infokorttin tilinumeron jolla tulevia seikkailujamme voi ihmiset halutessaan kartuttaa, häihimme voi tulla ne iittalat pakettiin käärittynä tai vaikka ilman lahjaa. Ei häät ja hääpäivä ole lahjoista kiinni, pääasia että tulevat paikalle nauttimaan ja juhlimaan kanssamme ainutlaatuista ja ihanaa päivää. Eivät ne tavarat talleta kauniita muistojamme, vaan kanssamme juhlistaneet ihmiset ja heistä koostuva tunnelma. Jokainen taplaa tyylillään, minä taplaan näin :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Meillä kanssa kaapit pursuaa joten hartain toiveeni on ettei mitään roinaa :skilletgirl: Lahjalistalta löytyykin avustus häämatkarahastoon, kaunis kortti, lahjoitus ympäristöjärjestölle, liput kulttuurielämykseen ja apua hääjärjestelyissä.

Link to comment
Share on other sites

Mä en jaksa kierrellä, kutsuissa lukee suoraan "Emme kaipaa materiaa, mutta jos haluat meitä lahjoin muistaa,

voit sujauttaa säästötilillemme avustuksen uutta kotia varten." Kun tulemme muuttamaan tämän vuoden aikana omakotitaloon ja remonttia on tiedossa ihan varmasti. Astioita ja kattiloita pursuu jo kaapit. Ei siitä kukaan suutu ja raha on helppo, sen määrän voi jokainen itse valita oman varallisuutensa mukaan. Mikään ei ole hölmömpää, kuin turhat tavarat, joita sitten kiikutellaan kirppiksille kahden vuoden päästä vähän häpeillen ja toivotaan, ettei sukulaiset kysele. Ja jos suuttuukin, niin saavat mun puolesta kihistä kiukussaan ihan keskenään. Ei häillä tarvitse hakea muiden ihmisten hyväksyntää.

Link to comment
Share on other sites

Me emme myöskään pyydä mitään materiaalista. Hääkutsussamme lukee: "kotimme on jo täynnä tavaraa, enemmän kaipaamme maailmaan avaraan. Jos lahjan haluatte meille antaa, voitte häämatkarahastoomme kortenne kantaa."

Link to comment
Share on other sites

Perustellusti pyydämme vain rahaa, jos saataisiin vaikka sen verran että voisi Häämatkan kustantaa (varattu jo) :) Tämä toivomus laitetaan tietysti kutsukortteihin mukaan, vaikka sievästi runon muodossa.

Link to comment
Share on other sites

Päädyimme lahjalista.netin sivuihin. Listalle päätyi astiaston lisäksi lahjakortti-ideoita ja tilinro kodin ostoon.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...