Jump to content
Naimisiin.info

appivanhemmilta käsittämätön häälahja!


Guest Uniqzer

Recommended Posts

Mun mielestä on aika luonnollista että lahjoja annetaan ja saadaan, niin kuin 40-v. /50-v. ym. syntymäpäivillä, tupaantuliaislahjoja, kihlajaislahjoja etc. ... Ja sekin on ihan luonnollista että kerrotaan lahjatoiveet, esim. meillä ensisijaisesti rahaa häämatkaa ajatellen ja toisekseen lista Stokkalla - vieraathan saa tuoda mitä tykkäävät, mutta fiksu ottaa vihjeestä vaarin.

Monissako tupareissa tai 5-kymppisissä on ollut lahjalista? Minä en ole moiseen törmännyt missään muualla kuin häissä. Enkä ole kenekään syntymäpäiväsankarin kuullut miettivän puoli vuotta etukäteen, että mitähän mä nyt haluaisin/tarvitsisin ja panisin sille listalle.

Lapset tekevät joulupukille lahjalistoja. Ja se on musta ok.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 423
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Monissako tupareissa tai 5-kymppisissä on ollut lahjalista? Minä en ole moiseen törmännyt missään muualla kuin häissä. Enkä ole kenekään syntymäpäiväsankarin kuullut miettivän puoli vuotta etukäteen, että mitähän mä nyt haluaisin/tarvitsisin ja panisin sille listalle.

Lapset tekevät joulupukille lahjalistoja. Ja se on musta ok.

No niin. En osannut ilmaista itseäni taaskaan selkeästi - en minäkään ole lahjalistoihin törmännyt ku häissä, tosin niitä epävirallisia 'mitähän se haluais'-utelujahan aina harrastetaan. Häiden yhteydessä sekin voi olla ihan jees, jos esim. ilmoittautumisia vastaanottaa kaaso tai vanhemmat tms., mutta esim. meillä ilmoittautumiset tulee meille kahdelle: ei ihmiset suoraan juhlakaluilta oikein kysy että mitä halutaan lahjaksi.

Enkä mä tiä kuka morsian/sulho miettii puolta vuotta ennen juhlia mitä haluaa. Mun mielestä vaan on ihan järkevää että kerrotaan mitä taloudessa voitaisiin tarvita /mikä ois kiva - mä itte inhoon ostaa lahjoja jossei yhtään tiedä mitä kuppia kerätään /minkävärisiä pyyhkeitä uskaltais ostaa.

Ja toisaalta, ei tartte ostaa mitään jos haluaa olla oikein tosi tampio vieras. My point being: mitä perskutin väliä lahjaTOIVElistan olemassololla on??? Eihän se mikään raamattu ole.

Totta kai vieraiden tulo juhlaan on tärkein ja ainoa merkityksellinen asia, eihän siitä kai voi olla toista mieltä. Mutta kun ns. tapoihin kumminkin kuuluu että lahjoja tuodaan, kai se on ok että ne olisi lahjan saajalla mieluisia??

Ok, olen pahalla tuulella ja aiheesta on menty taas monta metriä sivuun - poistun mutisemaan muualle.

Link to comment
Share on other sites

Älä turhaan masennu Rosmarus, minä ainakin olen kanssasi samaa mieltä. Kyllä lahjat kuuluu juhlaan ja kohteliaisuuteen juhlien järjestäjää kohtaan. Minä näen lahjalistan olevan tarkoitettu nimenomaan vieraiden helpotukseksi enkä ahneiden kerjuulistaksi.

Tuskin kovinkaan monille ne häälahjat ovat se tärkein asia. Jos jollekin on, niin se on heidän asiansa, en minä ala sitä paheksumaan. Eri ihmisille eri asiat ovat tärkeitä ja ihan turha alkaa latelemaan moraalisia syytöksiä. Jos joku järjestää häät rahalahjojen takia niin ei se mua henk. koht. loukkaa. Tarkennettakoon, etten nyt tarkoita, että kukaan täällä niin tekisi.

Lahjat kertovat aina antajastaan, eivät saajastaan. Viisasta on varmasti olla odottamatta yhtään mitään, niin pettymyksiä ei tule, sen sijaan ehkä iloisia yllätyksiä. Silloin mennään mielestäni hiukan hakoteille, jos aletaan miettiä, että paljonko ehkä lahjoja saadaan ja minkä arvosta kunkin vieraan tulisi lahjoittaa... Jos jonkun ihmisen lahja loukkaa niin parasta olisi yrittää keskustella asiasta lahjan antajan kanssa. Tosin tässä tapauksessa: miten mennä kysymään sulhasen vanhemmilta miksi saimme vain näin ja näin vähän  ::)

Link to comment
Share on other sites

TEipä tämäkään taida liittyä alkuperäiseen aiheeseen,mutta höpötänpä kuitenkin-;)

Kun sisareni meni naimisiin kolme vuotta sitten, hän sai häälahjaksi vanhemmiltani häiden koko tarjoilun juomineen kaikkineen.

Itse olen menossa parin viikon päästä naimisiin, vielä huomattavasti pienemmin kustannuksin, mutta ei toistaiseksi vielä ole samanlaista lahjaa kuulunut.

No hän oli lapseton ja perheemme nuorimmainen, lempilapsi ja meni naimisiin kohtuullisen nuorena. Minulla on jo lapset valmiina ja en mene naimisiin lasteni isän kanssa, mutta ensimmäistä kertaa kuitenkin ja viimeistä myös, sen tiedän nyt jo-;)

En anna tämän asian kaivertaa mieltäni, vaikka se mielestäni väärin onkin. Minulla on niin paljon ihanaa ja hyvää elämässäni, olen siitä kiitollinen. he antavat mitä haluavat ja katsovat oikeaksi antaa.

Luulenpa, että monikaan ihmisistä jotka kohtelevat lähimpiään epätasaarvoisesti, eivät tee sitä kiusallaan tai tietoisesti, he vain toimivat sen mukaan mitä he itse kokevat parhaaksi. Meitä on monenlaisia!

Mutta olen myös paljon miettinyt ja käynyt läpi sitä, miten tasapuolisesti omia lapsiani kohtelen, koska en halua törmätä siihen että olisin suosinut jotakin jonkun toisen kustannuksella,kun he kasvavat aikuiseksi.

Otan siis tästä opikseni, enkä toista muiden virheitä tai anna niiden kiertää ja pilata omaa elämääni!

Link to comment
Share on other sites

Olipas mielenkiintoinen ketju! Itse en jaksa kommentoida tuota 50e asiaa sen enenmpää kuin että meille se olisi keneltä tahansa saatuna iso raha, emme ole kovin rikkaista suvuista.

Mutta tuo lahja-asia... Niinpä! Kyllä se joissakin tapauksissa tuntuu korostuvan liikaa, kaikkein törkeintä mun mielestä on tuo laskeminen että pitää päästä plussan puolelle! Eli että lahjan pitää kattaa vieraan kustannukset, mielellään olla vähän arvokkaampikin... Voi hirvitys! :o :o :o

Minä ainakin ihan oikeasti haluan vain meille rakkaat ihmiset yhteen juhlimaan suurta päiväämme. That´s it. Tämä on myös hyvin selkeästi kutsussa sanottu. Jos joku haluaa antaa lahjan, niin avasimme sitä varten tilin matkatoimistoon häämatkaa varten. Tämä juuri sen takia että ei tule sitä vertailua että kuka antoi minkäkin verran. Laittoi sitten euron tai sata, niin samanlainen nimi sinne korttiin tulee.

Mikäs siinä häissä olikaan se tärkein asia?

Link to comment
Share on other sites

Guest Adalmiina

Omasta mielestäni olisivat voineet ostaa jotain tuolla 50 euskilla! Periaate menee mulla jotenkin näin, että jos ei ole paljon rahaa laittaa, niin sitten on hyvä ostaa jotain (voi kyselläkin mitä tarvitsis), josta jää muisto. Jos taas on sitten enemmän, niin sen voi antaa rahana, koska voi mennä pieleen helposti, jos ostaa hirveen kalliilla jotain.

Siis jotenkin musta tuntuis siltä, jos saisin lahjaksi muutaman setelin, ettei oo viitsitty miettiä lahjaa tai ei vaan kovin paljon panna painoa tuollaiselle jutulle kuin avioituminen. Ajatus on tärkein! Voihan tietty olla, ettei oo vaan keksitty mitä annettais, mutta huono selitys se kyllä on. Joku kaksikorvainen mukikin nimikirjaimilla tms. olis ajatuksena lämminhenkisempi!

Link to comment
Share on other sites

sorellina: mutta tuohan on kiva lahja!

Minä arvostan kovasti palveluksia ym. häälahjoina.

Lahjalistoista vielä nopeasti: Meille tuli lahjalista. Minusta se on ainoa järkevä vaihtoehto, koska ihmiset joka tapauksessa tuovat lahjoja häihin, vaikka sanottaisiin, että ei tarvitse. Meille ehdottomasti tärkeintä on, että vieraat viihtyvät ja tulevat paikalle ja vieraiden vuoksi tuo listakin tehtiin.

Itse olemme monta kertaa "kironneet" hääpareja, jotka eivät ole tehneet listoja, kun se helpottaisi kummasti lahjan valintaa. Ikävältä tuntuu, että vaikka olisi saanut vinkkiä esim. astiastosta, mitä hääpari kerää, ja sitten näkee tarkalleen samat kipposet (tai maljakon tai muuta) lahjapöydällä kuin, mitkä itse on ostanut. Samoin olen kauhulla katsonut jotain hirvityslahjoja, mitä jotkut hääparit ovat saaneet. On ollut joitain aivan hirveitä, isoja peilejä tai tauluja. Kauneus on katsojan silmissä, tiedän, mutta hyvänen aika, kuinka moni meistä haluaa kotiinsa jotain sinne täysin sopimatonta (vielä jotain niin isoa). Listan kanssa on helpompi, se on molemmille puolille, sekä antajalle että saajalle, helpompi ja miellyttävämpi vaihtoehto, niin ei tule kummallekkaan turhaa mielipahaa.

Link to comment
Share on other sites

Mutta tuo lahja-asia... Niinpä! Kyllä se joissakin tapauksissa tuntuu korostuvan liikaa, kaikkein törkeintä mun mielestä on tuo laskeminen että pitää päästä plussan puolelle! Eli että lahjan pitää kattaa vieraan kustannukset, mielellään olla vähän arvokkaampikin... Voi hirvitys! :o :o :o

Enpä muista olinko se minä, joka tähän ketjuun (tai muualle) tuosta asiasta joskus kommentoin. Mutta siis jossain lehdessä joku etiketti tms. asiantuntija antoi NEUVON häävieraille, että lahjan arvon tulisi vastata suurin piirtein sitä summaa mitä vieraan kestitsemiseen menee. Eli silloinhan se on yleisimmin alk. 20 euroa, joka taas ihan omasta mielestäni on sopiva summa yhdeltä henkilöltä lahjaksi.  :) (ja edelleenkin 50 euroa on vähän VARAKKAILTA vanhemmilta)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Helou! Te jotka saitte 50 euroa lahjaksi... Voisiko olla niin että appivanhemmilla onkin teille joku yllätys takataskussaan? Eli siis "lahja" olisi vasta tulossa? Mulle kävi joskus niin, että sain äidiltä 20 markkaa 18 vuotis lahjaksi. Huusin ja porasin niinkun kypsät ihmiset tekee ja parin viikon päästä äiti löi autonavaimet käteen. Ei ollu kerinny synttäri päiväksi... Kyllä hävetti!  ;D

Link to comment
Share on other sites

Eipä voi kyllä käsittää. Tosin me olemme tienneet jo pari vuotta että anoppi virkannut meille päiväpeitteen häälahjaksi. Emme edes käytä päiväpeitettä koska makuuhuoneemme on vain makuuhuone, ei muuta. Ehkä juuri siksi hän on taas ajatellut tehdä näin. Sulhanen sanoi aikanaan että voi lopettaa sen lakanoiden ostelun, kun me käytetään vain näitä meidän sängyn merkkisiä tuotteita. Niin hän silloin tokaisi että: "olen sitten jo tehnyt Teille häälahjaksi päiväpeitteen". Sulho kertoi että ei käytetä. Mutta se sieltä taitaa tulla. Hävettää heidän puolesta myös, mun vanhemmat maksaa ruokatarjoilun ja siihen mene varmaankin sadan päiväpeiton verran. Hävettää koska kyse ei ole rahan puutteesta vaan sairaalloisesta nuukuudesta.

Link to comment
Share on other sites

Ehkä miehesi vanhemmat ovat sen verran yksinkertaisia ihmisiä, että eivät ole oikein tilanteen tasalla, eivätkä YMMÄRRÄ miten naurettava 50 e on miehesi veljen lahjan rinnalla? Eli he eivät kuitenkaan ole tahallisesti loukanneet. Tai sitten kyse voi olla inhimillisestä erehdyksestä (ovat tarkoittaneet antaa enemmän).

Mielestäni miehesi olisi otettava asia puheeksi vanhempiensa kanssa. Muuten asia jää kalvamaan ja mietitte loputtomasti syitä moiseen. Loppujen lopuksi tälle voi paljastua ihan looginen selitys. Erityisen loukkaavaa tää on miehellesi, joka miettii nyt eriarvoista asemaansa veljeensä nähden. Siksi tästä pitäisi puhua. Mua asia ainakin vaivaisi niin paljon, ettet voisi jättää sitä käsittelemättä.

Link to comment
Share on other sites

Joo, kyllä mäkin toivoisin että oma mieheni tuossa tilanteessa ottaisi asiaa puheeksi ja ihan vaan mielenkiinnosa kysyisi, että miksi veli katsottiin niin paljon arvokkaammaksi.

Itse pelkään samaa "kohtaloa", omat vanhempani järkkää täyttä häkää mm. ruokapuolta ja ovat muitakin kuluja luvanneet maksaa. Anoppi ei (ainakaan vielä) ole korvaansa kallistanut. Tai kävi se miehen kanssa katselemassa pukua, jonka mies itse sit maksoi... Liekö hänellä ajatus, että morsiamet vanhemmat PERINTEISESTi järkkää ja maksaa kaiken...? ???

Link to comment
Share on other sites

Guest Isäntä
Arvatkaa mitä me saadaan? Sulhon siskon (joka töissä ulkomailla) lentolipun meidän häihin.

Myönnän, että olen ehkä hiukan itsekäs, mutta kyllä tässä mielestäni sulhasen sisko sai sen lahjan, ei hääpari. Varsinkin jos hääpari ei mitään muuta saa appivanhemmilta. Kyllä minulle ehkä jäisi hiukan paha mieli asiasta.

Ajatus on hieno, mutta silti voisi jäädä vähän huono maku. Siskolle annetaan 300-500 euroa, mutta varsinaisille juhlakaluille ei mitään.

Link to comment
Share on other sites

Minusta 50 euroa on hirveän vähän kenelle tahansa suomalaiselle (mikä tuloluokka vain) annettavaksi oman lapsen avioitumisessa (jota ei tapahdu joka vuosi), ja sillä siisti. Kaverin lahjaan voi laittaa vaikka vain 10 euroa, jos rahat on loppu ja käyttää vähän mielikuvistusta, mutta omalle lapselle 50 ekua??! Me emme saaneet vanhemmiltamme mitään lahjoja: he maksoivat puoliksi juhlapaikan laskun, joka oli n. 5000 euroa (ja me itse muut kulut).  Kaikilla ei tällaiseen tietysti ole varaa, mutta ainahan voi vaikka ostaa lahjakortin "romanttiselle" ruotsinristeilylle tai tehdä jotain itse.. 300 mk rahaa kuoressa tuntuu minusta hirmu ajattelemattomalta. Ymmärrän tuohtumuksen, mutta ainahan voi kostaa jouluna.. ;D

Link to comment
Share on other sites

Minunkin mielestä aika pieni lahja tuo 50 euroa, mutta jos asia ei ole rahasta kiinni, niin voisi kyllä kuvitella, että kuoreen on mennyt väärä seteli...

Olisi kiva kuulla, ottiko sulhanen asian puheeksi vanhempiensa kanssa, sillä olen myös sitä mieltä, että asia kannattaisi selvittää. Siihen on varmasti järkevä selitys. Sillä oli miten oli niin summa on valitettavasti tässä maailmassa aikas pieni!

Eli kerro ihmeessä viimeisimmät kuulumisesta ko. asiasta!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

jos se 50 eeroa on hävytöntä, niin millainen summa teidän mielestänne on sitten riittävä osoittamaan kunnioitusta  avioliittoa ja tärkeää päätöstänne kohtaan jne ??? minulla ei ainakaan ole mahdollisuutta maksaa suuria summia esim. just sukulaisten rippilapsille koska talouteni ei vaan ole sellainen joka kestää ongelmitta isot heilahdukset...

juuri tästä syystä en koskaan voi antaa kenenkään 'remonttirahastoon' tai 'häämatkatilille' rahaa, sillä jos annan sen minkä voin tai mikä minusta tuntuu sillä hetkellä mahdolliselle, saan sitten paskaa niskaani jälkeenpäin. :-[

ja mitä perintöhuonekaluihin tulee... ne jaetaan yleensä vasta kun perintöä jaetaan. monissa perheissä ne aiheuttavat niin paljon kränää (kun jostain syystä kaikki haluavat sen saman jutun) etteivät vanhemmat ehkä halua yhden lapsensa hääpäivänä kylvää riidansiemeniä jälkikasvunsa keskelle...

en nyt halua masteroida kenekään suvun asioita, heittelen vaan ajatuksia. meillä ei ole antiikkia odotettavissa, emmekä tosiaan toivo rahaa...

Link to comment
Share on other sites

ai niin... metsän lahjaksi saamisessa on saatanasti hommaa ja huomioimista esim. verotuksessa. joten jos ei ole maanomistusasiat lähellä sydäntä niin olkaa vain iloisia ettei tarvitse joka vuoden verotuksessa niitä miettiä  :)

meillä pamahti 'lahjana' rantatontti ja asia lähinnä auttoi lahjan antajaa tukalassa taloudellisessa tilanteessa, mutta sai meillä aikaan kamalan lahjaverojupakan... kalliiksi tuli, eikä meillä todellakaan ole varaa rakentaa mitään vielä ainakaan kymmeneen vuoteen... eikä sinne tontille mene edes tietä kuin kartalla! >:(

Link to comment
Share on other sites

Koskien tuota 50 euron lahjaa, niin olen Lizan ja Marzien kanssa samoilla linjoilla. Naurettavaa olisi, jos tulevilta appivanhemmiltani saisimme 50 euroa kuoressa, koska jo pelkästään kihlajaislahjaksi saimme aaltomaljakon.

Tilanne riippuu kuitenkin näkemyksistä, mikä on paljon ja mikä vähän. Luulisi kuitenkin, että avioituvalle pojalleen löytyisi annettavaksi jotakin, jolla on vähän enemmän tunnearvoa.

 :o

Link to comment
Share on other sites

Kieltämättä hieman kummalta kuulostaa... ???

Lähinnä mua tuossa häiritsee se "helpolla päästään" -fiilis, jonka 50 euroa kuoressa antaa. Oma anoppini esim. ei olisi rahallisesti juuri enempää yksinhuoltajana voinut antaa, mutta teki sitten sitäkin enemmän juhlien ja pukuni eteen: korjaili ja muutteli pukuani, suunnitteli ja toteutti kattauksen ja koristelut jne. jne. Tuntui paljon isommalta ja "tärkeämmältä" lahjalta, kuin isokaan rahasumma! Ja tuntui nimenomaan siltä, että se arvostaa meidän päätöstä ja välittää meistä! Eli ymmärrän kyllä Uniqzeria siinä mielessä.

Link to comment
Share on other sites

Itse sain kummisedältäni rippilahjaksi 500mk ristin + ketjun sekä 500mk kuoressa rahaa. Ja kummisetäni oli ainakin tuolloin ex-vaimonsa velkojen maksaja joten sitä rahaa ei sillon liiemmälti ollut. Meinasin oikeasti pyörtyä kun näin mitä siellä kuoressa oli  :o

Jos ei ole konkurssiin asetettu eikä ole maksettavana miljoona velkoja niin silloin mielestäni pitää pystyä antamaan sopiva häälahja lapselleen ja miniälleen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...