Jump to content
Naimisiin.info

appivanhemmilta käsittämätön häälahja!


Guest Uniqzer

Recommended Posts

Guest Uni(Guest)

:o

50 euroa on kyllä törkeä summa sulhasen vanhemmilta!

Hävettää kertoa nyt, mutta minä hämmästelin oman tulevan anopin kommenttia: "Me sitte avustetaan taloudellisesti teidän häitä. Että 500,-:n voitte varautua." Petyin suuresti, kun luulin että olisi selvä että molempien vanhemmat maksaisivat saman verran. Sulhon siskon häät 2005 (n.10000,-) he maksoivat lähes kokonaan. Silloin siskon appivanhempien vähää osallistumista (400,-) ihmeteltiin kovaan ääneen. Nyt he tekevät saman tempun meille. :(

Luulimme että olisi vanhanaikaista että morsiamen vanhemmat maksavat kaiken, tai reilusti enemmän. Näköjään omat appivanhempani ovat kuitenkin vanhanaikaisia. Tai sit he halusivat "kostaa" toissavuotisen. :-?

Ymmärrän myös ettei pitäisi valittaa kohtaloaan, kun toiset ei saa vanhemmiltaan mitään. Mutta edelleen oon sitä mieltä, että on epäreilua kustantaa toisen lapsen häät, muttei toisen.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 423
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

meillä äitini maksaa häälahjaksi juhlatilan vuokran, isäni avittaa ruoka kustannuksissa ja hankkii hääauton ja sulhasen vanhemmat maksavat viikon loman etelään. jokainen auttaa minkä pystyy, jos pystyy ja siihen on tyydyttävä.. me ei oikeastaan odotettu mitään avustuksia, mutta itse vanhemmat halusivat auttaa.kyllä silti pakko myöntää että 50e on aika pientä verrattuna metsä plänttiin. taitaa olla jotain hampaan kolossa niillä appivanhemmilla...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Toi veti melkein pohjat. Sukulaisnaisen häissä he saivat miehen vanhemmilta jossain koreassa valmistetut 20€ ruokailuvälinesetin.  ;D

Ja vielä noista vanhempien osallistumisesta häiden maksuun, ennen on ollut tapana, että MORSIAMMEN VANHEMMAT maksavat lystin. Siksi vanhanaikaiset vanhemmat harvemmin osallistuvat poikansa häiden kustannuksiin niin suurella summalla.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Luin alusta pari sivua ja tämän viimeisen sivun. Ihan pakko on minunkin kommentoida, mutta kukaan hllukaan ei tässä vaiheessa jaksa kaikkia sivuja tavata.  :P

Alkuperäiseen viestiin kommenttina on että herne minullakin olisi mennyt nenään, tai ainakin olisin pahoittanut mieleni. Kyse ei ole summasta, ja naapurintytölle oikea summa on mielestäni edelleen 20 euroa. Kyse ei mielestäni myöskään ole siitä, mitä kukakin tienaa ja kuinka rikkaita ollaan. Tosin sillä on merkitystä, sillä opiskelijasiskolta lahjaksisaatu viiskymppinen pudottais tämän morsiammen takapuolelleen ihmetyksestä, sillä raha olisi valtava.

Ennemminkin kyse on siitä minkälaisia lahjoja on ostettu ja perheessä annettu. Meillä lahjat ovat aina olleet isoja. Isovanhemmilta tuli mm viime jouluna joululahjaksi 500 kummaltakin puolelta :o. Äidillä ei tuloja ole, mutta siitä huolimatta se on aina tyrkyttämässä viimeisiä pennosiaan :-[. Tällainen käytäntö kuuluu meidän perheeseen, joten olisin aika (negatiivisesti) yllättynyt, jos häälahjaksi saisin isovanhemmilta tai äidiltä 50 euroa. Saisi siinä hetken miettiä että hetkinen, mikä meni vikaan.

Koska tiedän äitini ja sisarteni rahatilanteen, olisin todella iloinen, jos he noudattaisivat toivettani ettei lahjoja ollenkaan. Käytännössä tämä ei tule toteutumaan, koska he melkeen ehtivät jo hermostua minuun kun sanoin että paras lahja jonka he voivat minulle antaa on tuki häitä valmistellessa ja hääpäivänä. :-/

Toisaalta taas rakkaani perheessä ei oel paljon lahjoja jaeltu :). Joululahjaksi joku levy, sukat tms pienempää. Positiivinen yllätys olisikin saada viiskymppinen vaikka sulhasen äidiltä.

Kyse ei siis ole lahjan arvosta, lahjojen määrästä tai siitä tuoko lahjoja ollenkaan, kyse on siitä että jos antaa häälahjaksi 50 euroa ja joka vuosi muistaa synttäreitä muutamalla satasella, jää helposti semmonen kuva ettei lahjanantaja arvosta noita häitä (miniää/vävyä) ollenkaan. Ja erityisesti katkeruuden ymmärtää, kun toisen lapsen hääjuhlaa juhlistetaan metsän verran ja toista viidelläkympillä. :-?

Link to comment
Share on other sites

Täytyypä munkin kommentoida tätä... Ymmärrän toki et tässä ko. ketjussa ollaan älähdelty nimenomaan tuota "epäoikeudenmukaisuutta" vastaan, mitä ketjun aloittajan sulhanen oli kokenut verrattuna veljeensä. Mutta lähinnä aihe tuntuu vaan naurettavalta.

Kyseessä on tottakai tottumiskysymys...Meillä sulhanen vihjaisi, että voisimme pyytää häämatkan (hinta-arvio lähemmäs 3000 euroa...) lahjaksi toisen vanhemmilta... Itse kauhistuin ajatusta suoralta kädeltä, mulle ihan hurja ajatus.

Link to comment
Share on other sites

Avaajan viesti oli niin järkyttävää luettavaa että oikein niskavillat nousivat pystyyn! Ai että naurettavat 50€ tuli kuoresta!? Tajusikohan hän ollenkaan että se on kuitenkin n. 300 mummoa!? Ei todellakaan mikään pieni raha.

Ja jotenkin sai sen käsityksen (nykypäivänä useinkin) että naimisiin mennään vain suurien ja mahtavien lahjojen toivossa!!! Lahjat ovat se kaiken A ja O?

Onhan se käsittämätön lahja silloin, jos toiselle lapselle annetaan lahjaksi metsää :-?  

Ja tuosta 50 eurosta: on se periaatteessa paljon rahaa, mutta eläminen on tosiaan nykyisin kamalan kallista, että kyllä tuo summa kuluu helposti vaikkapa sähkölaskuun. Tässä valossa en pitäisi kovinkaan kummoisena lahjana 50 euroa omilta vanhemmiltani. Sulhasen vanhemmilla ei taasen tuloja, joten heiltä se olisi eri juttu.

Link to comment
Share on other sites

Meillä vanhemmat osallistuvat kustannuksiin jossain määrin, ja se olkoon minun mielestäni heidän lahjansa meille. Paljon tärkeämpi kuin mikään muu!

(Tokihan aina on kivaa kaikennäköistä saada  ::))

Tässä kaikista törkeintä on tuo ero veljesten välillä! Onko toinen veljeksistä jotenkin parempi ja rakastetumpi, ja onko tuo 50[ch8364] olevinaan joku osoitus siitä!

Mielestäni olisi parempi ollut jättää koko lahja antamatta!

Ei sillä 50[ch8364] on huikaisevan iso raha, näin opiskelijana tiedostan sen, mutta olen ehkä tottunut liian hyvälle, kun ajattelisin, että omilta vanhemmilta tuo on vähän alakanttiin!

Toisaalta jokainen menee kukkaronsa mukaan!

Link to comment
Share on other sites

Niin ja tulipa mieleen tuosta "perinteen mukaan morsiamen vanhemmat kustantavat häät" Että saman perinteen mukaan uusi miniä sai sitten aittojen avaimet, elikkä pääsi sulhasen tilalle emännäksi, tai heille erotettiin oma tila itse päätilsta.

Nykyisin tapahtuu aika harvoin näin, joten minun mielestäni on oikeus ja kohtuus, että molempien vanhemmat avustavat häiden kustannuksissa...

Link to comment
Share on other sites

mä en odota, että kummankaan meidän vanhempien pussien nyörit aukeis meidän häitten takia! Mehän tässä ollaan juhlia järjestämässä. Itse me tiedetään mitä me halutaan ja itse olemme valmistautunut kaiken myös maksamaan. En todellakaan alkaisi vanhemmiltani ruikuttamaan, koska "se on tapana maksaa tyttären häät"... voi äly ja väläys...

Moniko täällä ihan oikeasti suunnittelee ruusunpunaisia unelmia ja mahtihäitä kuluista viis ja sitten huomaakin, ettei vanhemmat tai kukaan muukaan tahdo avustaa yhtään? ja sitten tulee itku ja poru... :'(

jos joku haluaa jossain avustaa vapaaehtoisesti,niin se on ok, mutta ei siitä pidä ruveta itkua vääntämään ja muita syyttelemään jos itse tahtoo jotain, mutta ei olekkaan vara sitä kustantaa ja odottaa kieli pitkällä, että muut maksaa kaiken...

Mulle se on ainakin suoranaista asioihin puuttumista jos joku sanoisi maksavansa jotain meidän häistä.siinä vaiheessa rupeaisi vaan miettimään, että kuinkahan tämänkin saisi halvalla tehtyä, ettei tule liikaa kuluja (olen pirun pihi ihminen joissain asioissa) itse kun maksaa,niin saa tehdä just sellasta kuin tahtoo, eikä siinä ole kellään nokan koputtamista asiaan...

Link to comment
Share on other sites

En todellakaan alkaisi vanhemmiltani ruikuttamaan, koska "se on tapana maksaa tyttären häät"... voi äly ja väläys...

Moniko täällä ihan oikeasti suunnittelee ruusunpunaisia unelmia ja mahtihäitä kuluista viis ja sitten huomaakin, ettei vanhemmat tai kukaan muukaan tahdo avustaa yhtään? ja sitten tulee itku ja poru... :'(

Tama on edelleen tottumuskysymys, mita sita meuhkaamaan? Joissain piireissa viisikymppisia annetaan, kun toivotetaan hyvaa iltapaivaa, ja toisille ne varmasti ovat tarpeellinen lisa budjettiin. Toiset vanhemmat nyt vain maksavat lastensa haat -ja kas- ilman ruikutusta.

En usko, etta kukaan suunnittelee haitaan ilman vahaisintakaan tietoa juhlien maksajasta.

Link to comment
Share on other sites

Olen samaa mieltä Lap-81:n kanssa. Itselleni eikä sulholleni tullut edes mieleen pyytää porukoita maksamaan häät. Ne on meidän häät ja omalla kohdallani olisi jopa noloa mennä käsi ojossa porukoiden luo. Apua on monenlaista, omilta ystäviltäni ja sukulaisiltani saan talkooapua ja sitä arvostan kaikkein eniten. Mielestäni "morsiamen vanhemmat maksaa häät- tyyli" on jopa vanhanaikainen sillä nykyään kun naimisiin mennään, ollaan asuttu jo omassa taloudessa tulevan miehen kanssa. Mutta kukin tietty tyylillään... En kuitenkaan itse halua, että joku joutuu minun onneni takia velkaantumaan.

Sama koskee lahja-asiaa. Miten ihmiset voivat olla niin kiittämättömiä, etteivät arvosta pienintäkään lahjaa?! Ymmärrän täysin jos meidän häihimme joku vaikka tulisikin ilman lahjaa. Se ei aiheuttaisi minkäälaista närää, sillä tiedän itse, että joskus tekee rahasta aika hel*etin tiukkaa. Pääasia mielestäni onkin se, että ne ihmiset ovat jakamassa onneni hääpäivänäni.

Link to comment
Share on other sites

Vanhempani antoivat oma-aloitteisesti muutaman satasen (eihän se tässä konkurssissa tunnu, mutta on silti iso raha) häävalmisteluja varten. En osaisi edes odottaa että vanhempani vielä lahjoisivat jotenkin. He kuitenkin joutuvat osallistumaan aika isosti tekemiseen ja olemiseen. Jos ei muuta kuin leipomaan pikkuleipiä, niin sekin on jo lahja.

Ja sama koskee tietty anoppia.

Link to comment
Share on other sites

Miehen kanssa juteltiin tuosta alkuperäisestä asiasta eli toisen sisaruksen "enemmän" arvostamisesta jos hänelle annetaan metsää ja toiselle 50€. Ja kyllä molemmat oltaisiin loukkaannuttu jos näin kävisi omalle kohdalle  :-/ Mutta itse kyllä kysyisin suoraan et missä mättää jos toisten avioliittoa juhlitaan metsän verran  ;D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mäkin kyllä ennemmin kannattaisin sitä että sillä viidellä kympillä olisi ostettu edes hienon näköinen kahvinkeitin tai joku tämmöinen, olisi se mustakin vähän hassua saada tuommoinen summa. Ylipäätänsäkin rahan saaminen on vähän hassu ajatus sinänsä.. Mutta minä tässä oon menossa nuorena naimisiin eikä omaa kotia ole niin sinne on hyvä ostaa kaikkea käytännöllistä lahjaksi. Ehkä jos on jo asunut kauan yhdessä niin haluttiin antaa rahaa, kun ei muuta keksitty. Mutta kyllä mä haluaisin vanhempieni ja appivanhempieni häälahjan MUISTAA.. konkreettisenakin, olisi jotain joka ei menisi seuraavaan ruokalaskuun tai vastaavaa.

Mutta tämä on vain mun mielipide. ::)

Link to comment
Share on other sites

Tällä palstalla tuntuu porukalla menevän vähän puurot ja vellit sekaisin.

Tuskin kukaan loukkaantuu jos saa pienituloiselta vieraalta 50 euron lahjan - pikemminkin yllättyy erittäin iloisesti oli sitten kyseessä omat vanhemmat tai joku kaukaisempi vieras. Sen sijaan appivanhemmilta, joilla on varaa lahjoittaa toiselle lapselleen metsäpalsta, on 50 euron antaminen pelkkää vittuilua.

Lahjan odottaminen taas ei ole mitenkään itsekästä tai ahnetta, kuten jotkut tälle palstalle kirjoittaneet tuntuvat ajattelevan. Ainahan on tapana viedä juhlien sankareille jotain ja varsinkin hääpareille annetaan usein melko runsankätisiäkin lahjoja. Näin on vain tapana, turha sitä on kiistää tai kauhistella. Enpä ole itsekään koskaan mennyt edes köyhinä opiskeluaikoina juhliin tyhjin käsin. Silloin voi oman osaamisen puitteissa lahjoittaa vaikka aikaansa ja esimerkiksi viedä lahjaksi kissanruokkimis-, mattopyykkäys- tai suursiivouskupongin.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anna-Elina
En oikein tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa... kun en oikein tajua, että tämä on edes totta. Voitteko kuvitella, millaisen summan rahaa mieheni isä ja äiti antoivat meille tänään häälahjaksi... prameassa kirjekuoressa oli kokonaista 50 euroa !!!

Vaikka tämä ketju onkin aloitettu jo aikoja sitten, en malttanut olla kommentoimatta. Ainakin tuolla alussa ihmiset totesivat ykskantaan 50 euron olevan iso summa ja ihmettelivät aloittajan reaktiota. Mielestäni aloittajan reaktiossa ei todellakaan ollut kysymys siitä, että hän olisi ajattelut 50 euron olevan liian pieni summa ja tahtonut enemmän rahaa. Kysymys oli ainakin minun tulkintani mukaan lahjan symboliarvosta. Jos kyseessä on sulhasen vanhempien antama häälahja, on 50 euron setelin antaminen menemistä siitä, missä aita on matalin enkä ole koskaan kuullutkaan morsiamen tai sulhasen vanhempien päätyvän vastaavaan ratkaisuun. Morsiusparin vanhempien odotetaan minun käsitykseni mukaan päätyvän johonkin persoonallisempaan ja mieleenjäävämpään ratkaisuun ja jos omaa tytärtä/poikaa + tuoretta aviopuolisoa halutaan nimenomaan rahallisesti muistaa, niin eiköhän se tapahdu hääkustannuksiin osallistumisen muodossa. Jos taas kyse on siitä, että morsiamen/sulhasen vanhemmat ovat vähävaraisia, ei mielestäni ole syytä odottaa yhtikäs mitään seteleitä, vaan muistamista jossain muussa kuin materian muodossa ja sekin on täysin ok. Ja kuten joku tässä ketjussa osuvasti totesi, on kyse siitä, että jos sulhasen vanhemmilla olisi ollut varaa lahjoittaa vaikkapa nyt se metsäpalsta, on 50 euron setelin antaminen piikittelyä.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anna-Elina

Tätä nimenomaan tarkoitin ja vähän odotinkin...

Kyse ei todellakaan ole siitä, että häävierailta odotetaan tai vaaditaan rahaa! Varsinainen pointti, jos sitä on mitenkään mahdollista rautalangasta vääntää, on se, että jos ei oikeasti ole varaa antaa yhtään mitään, niin mieluummin sitten oikeasti on antamatta yhtään mitään tai antaa lahjansa vaikka jossain muussa kuin materian muodossa eikä siinä ole mitään pahaa.

Mielestäni hyvä vertaus oli tässä ketjussa aiemmin sanottu toteamus, että esimerkiksi 50 euroa kirjekuoressa on hyvä lahja sukulaistytölle yo-juhlissa. Jos oma lapsi menee naimisiin, voisi minun mielestäni odottaa, että lahjaan on käytetty hieman enemmän harkintaa.  

Tämän ketjun aloittaja (saattaa kyllä olla, ettei edes käy enää näillä sivuilla, mutta kuitenkin) oli mielestäni aika rohkea kun ihmetteli julkisesti appivanhempiensa elettä, koska on niin odotettavissa, että osa ei tajua, mitä hän tarkoittaa, vaan tulkitsee asian päin p-tä rahanahneudeksi.

Link to comment
Share on other sites

Edelleen muistutan angel_a ja monet muutkin siitä että aloittaja harmitteli sitä että appivanhemmat olivat antaneet toiselle pojalleen metsäpalan, toiselle 50 euroa. Muistaakseni jossain vaiheessa vielä todettiin että olisivat mieluummin olleet antamatta lahjaa ollenkaan tai antaneet vaikka jotain persoonallisempaa. Jos toinen lapsista saa arvokkaan sijoituskohteen ja toinen 50 euroa, kyllä minusta ainakin tuntuisi että kyseessä on joko perustavanlaatuista ajattelemattomuutta tai eriarvoisiuutta (tai todennäköisesti molempia). Olettaen tietenkin ettei nämä appivanhemmat ole tehnyt tässä häiden välissä jonkinlaista konkurssia.

Vastaavanlainen esimerkki on se että isovanhempani kustansivat joitain vuosia sitten serkulleni joululahjaksi ajokortin, kun samanikäinen sisareni sai joululahjaksi 100 euroa. Molemmat olivat menossa autokouluun, molempien perheet olivat yhtä kykenemättömiä/kykeneviä maksamaan ajokorttia ja isovanhemmilla todella olisi ollut varaa maksaa vaikka molempien ajokortit. Tuli väkisinkin tunne että ketä arvostetaan ja kenestä tykätäään, kenestä taas ei. KYSE EI SIIS OLE RAHASTA vaan lastensa eriarvoisesta kohtelusta, minkä aloittaja tuntuu epäilleen johtuvan hänestä, eli toisesta miniästä. Ihmettelisin kyllä vastaavassa tilanteessa ja saattaisin myös loukkaantua.

Kumma että jos mainitset tällä palstalla sanan raha, joku vetää herneen nenään vaivautumatta edes etsimään mistä on kyse. Huomaa ettei raha ja rakkaus asu samalla palstalla ;D..

Link to comment
Share on other sites

Alkuperäinen kirjoittaja oli mielestäni aiheesta tyrmistynyt siitä että appivanhemmat jotka olivat toiselle lapselleen antaneet häälahjaksi metsäpalstan (jonka rahallinen arvo on helposti useita tuhansia euroja),olivat tälle toiselle antaneet häälahjaksi 50 euroa käteisenä.

Niin se vain mielestäni menee että lapsia pitäisi kohdella tasapuolisesti,jos niitä on useampia mennyt hankkimaan...Luojan kiitos ei ainakaan omalta puolelta tollaista nokkimisjärjestyksen näyttämistä ole odotettavissa.Veli ja minä ollaan aina saatu tasan samat summat lahjoina.Siitä sukulaisille kiitos. :)

Jos itselle kävisi noin,haluaisin suuresti antaa setelin takaisin.Jotenkin tuntuisi paremmalta ettei saisi yhtään mitään,eipähän ainakaan olisi mitään konkreettista todistetta siitä miten eriarvoisia ollaan. :-/

Tiedän tapauksen jossa esikoispoika sai pyöreitä täyttäessään 10 000 euroa rahaa.Kyseessä ei siis ollut mikään sovittu ennakkoperintö,vaan vanhempien mukaan lahja juuri tämän kyseisen merkkipäivän kunniaksi.Kun nuorempi veli sitten pari vuotta myöhemmin saavutti saman iän niin vanhemmilta tuli kortti,ilman minkäänlaista lahjaa ikinä.Aiemminkin tätä vanhempaa veljeä oli pidetty täydellisyyden ruumiillistumana mutta tuota selvemmin tuskin voi kukaan nimetä suosikkiaan...Käsittääkseni kaikkien lasten syntymäpäivien pitäisi olla vanhemmille ihan yhtä tärkeitä. :P

Link to comment
Share on other sites

mielestäni tämä ihminen joka aloitti tämän keskustelen tarkoitti asialla seuraavaa:

että heillä olisi taloudeliinen tilanne antanut varaa vaikka 500€  :-/

jos sulho ( joka tuntee vanhempansa) ihmetteli myös kuinka antoivat niin vähän

...niin eikö tämä nyt kerro arvon morsmaikut teille jotain kiukutteluun viittavaa?

ymmärtäisin hyvinkin jos mieheni vanhemmat antaisivat meille häälahjaksi 50€,

mutta heidän taloudellinentilanne on todella huono.

eihän tästä nyt saa mitään selvää... >:(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...