moira

Miten "Ei lapsia" kutsuun?

487 viestiä aiheessa

Mielestäni kohteliainta on sanoa asia suoraan eikä yrittää keksiä tekosyitä. Siis en pidä siitä, että vedotaan 'myöhäiseen ajankohtaan' tai 'alkoholin tarjoiluun' tms., jos siitä ei kuitenkaan ole pohjimmiltaan kyse. Ainahan on perheitä, jotka voivat vedota näihin syihin vastineeksi, että ko. perheessä lapset kuitenkin valvovat myöhään tai ovat ennenkin nähneet alkoholinkäyttöä... On tylsää lähteä selittelemään eteenpäin ja "jäädä kiinni" siinä vaiheessa siitä, että yksinkertaisesti ei halua häihin lapsia. Kyllä se kannattaa uskaltaa sanoa suoraan jo heti aluksi.

Eli parasta olisi mielestäni laittaa tosiaan kutsuun selkeästi se, että häät on tarkoitettu vain aikuisille ja kutsu ei siis koske lapsia.

Olen täysin samaa mieltä. Meidän häihin on kutsuttu paljon perheitä ja luotamme siihen, että he, jotka haluavat juhlia ilman lapsiaan jättävät heidät kotiin omasta halustaan. Itsekin olemme olleet häissä lasten kanssa ja ilman lapsia, riippuen siitä miten kauan ja miten kovasti olemme halunneet kyseisiä häitä juhlia.

Usein olen myös nähnyt sellaista, että toinen vanhemmista on vienyt lapset häistä nukkuma-aikaan tai vähän myöhemmin vaikkapa mummille, jättänyt autonkin sinne ja tullut takaisin juhlimaan. Olemme itsekin tehneet näin. Siinä kerkiää hyvin juhlia sekä lasten kanssa että ilman.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olimme juuri häissä joihin ei ollut kutsuttu lapsia, oli erikseen mainittu"... tilan rajallisuuden tähden ja pitkään yöhön jatkuvuuden tähden..." jne mutta silti sinne vain oli muutama muksu raahattu ja vaunut tukkivat sopivasti kulkureittejä. Joten ei kait niille tolvanoille jotka ei kunnioita toisten pyyntöjä voi mitään. Mielestäni  pitäisi tajuta siitä mitä kutsussa lukee, ketä kutsutaan. Mutta ei kait sitten. Itse aiomme kirjoittaa kutsujen kirjekuoriin vain aikuisten nimet, jos joku ei tajua, niin aika ikävää.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Näin yhdessä kutsukortissa alareunassa ilmoittautumisajankohdan jälkeen tekstin "vuxenfest", eli vapaasti käänettynä "aikuistejuhla"... Ja ihan hyvin toimi niissä häissä... :)

Monet vanhemmat eivät edes HALUA OTTAA mukaansa pieniä lapsia, vaikka saisivatkin... Meneehän heillä osa illasta lapsenkaitsemiseen juhlimisen sijasta...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Samanmoinen ongelma minullakin... Sitten kun häitämme tullaan parin vuoden päästä tai jo ehkä aikaisemminkin tanssimaan, en haluaisi paikalle lapsia lainkaan. Ongelmaksi aiheutuu ehkä kihlattuni, joka pitää lapsista, mutta tiedän hänen kallistuvan samalle kannalle kanssani. Suvussa ei ole kovin montaa pientä lasta, mutta kihlattuni sisarenpoika on kauniisti sanoen vilkas lapsi... Jos ymmärrätte mitä tarkoitan?  ;) Haluaisin suoda vanhemmille tilaisuuden nauttia kerrankin juhlista ja juhlia ilman lapsia. Olen jo päättänyt että myös tyttäremme (nyt 1, 8 v) on hoidossa häiden ajan. Ehkä kirkossa mukana, jos jaksaa jo pysyä paikallaan, mutta sen jälkeen menee kyllä hoitotädille.

En halua ainuttakaan ympäriinsä juoksentelevien lasten aiheuttamaa kommellusta tai tapaturmaa häihini. Haluan todellakin nauttia rauhassa ainutlaatuisesta päivästä. Mikäli lapsia on paikalla, tiedän jo valmiiksi hermoilevani ja huolehtivani että meneekö kaikki hyvin vai sattuuko jotain ikävää? Uskon että yhtälailla muutkin vanhemmat miettivät että mitähän se meidän muksu vielä keksii tehdä...

Voi olla että kuulostan kylmältä, mutta lapsien ei tarvitse olla joakisessa juhlassa paikalla. Jos meille tulisi kutsu häihin ilman lasta/lapsia, hyppisin riemusta ilmaan. Kerrankin tilaisuus juhlia ilman lasta!  :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kaikki eivät todellakaan ymmärrä vaikka kuoressa olisi vain aikuisten nimet.

Meillä on hetken aikaa ollut kutsut sisällä. Kuoressa lukee selkeästi vain aikuisten nimet, paitsi yhdessä kutsussa lasten nimet(sulhon siskon pojat). Kuitenkin jo kolme pariskuntaa on ilmoittanut:"Meiltä tulee 2 aikuista ja kolme lasta".

Argh, nuo kolme lasta vie meidän 8 hlön pöydistä heti lähes puolet istumapaikoista. Me varmaankin jätetään nuo kutsumattomat lapset huomioimatta. Ei laiteta heille istumapaikkaa. Ollaan siis ilkeitä. Jos eivät tajua, niin viimeistään oppivat sitten juhlapaikalla.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Meillä oli tästä juuri sulhon kanssa kinaa. Hänen mielestään "tavalliset" ihmiset eivät tajua, että kutsu ei koske lapsia, jos kuoressa lukee vain isän ja äidin nimi. Minunkin mielestäni asia on päivänselvä, mutta ilmeisesti näin ei olekaan...

Ainakin meidän suvussa lapset kuuluvat aina itsestäänselvästi kutsuttuihin, jos vanhemmille kutsu lähtee. Vähän sama kuin se, että emme lähetä joulukortteja jokaiselle perheenjäsenelle erikseen, mutta toki sillä yhteisellä kortilla toivotamme myös lapsille hyvää joulua :) Useasti jopa kotoa pois muuttaneet nuoretkin sisällytetään vanhempien kutsuun.

Eli tosiaankin kannattaa ottaa huomioon, että ihmisillä on tästä asiasta erilaisia käsityksiä. Ainakin Suomessa häät mielletään yleensä perhe- ja sukujuhlaksi, joten ei ole mitenkään selvää, että kutsutut arvaisivat, mitä juuri kyseinen hääpari asiasta ajattelee.

Jos ei lapsia tahdo mukaan, kannattaa siitä ehdottomasti mainita kutsussa tai juhlaohjesäännössä. Mielestäni kenelläkään ei ole aihetta suuttua, jos hääpari ilmoittaa asiasta kutsussa vaikkapa vastaavasti kuin Aurooran viestissä oli mainittu. Näin ollen kutsutuilla on aikaa miettiä, haluavatko osallistua ilman lapsiaan, ja järjestellä hoitopaikka tarvittaessa.

Jos taas asiasta ei ilmoita kutsun mukana, on hiukan ymmärrettävämpää, jos ihmiset esim. puhelimessa möksähtävät, kun ilmoitusten vastaaottaja töksäyttää, että "ei lapset saa tulla".

Ja aivan turha on kitistä jälkikäteen, jos ei ole kehdannut asiasta mainita kutsussa, ja kutsuttuja ilmestyikin juhliin koko perheen voimin. Silloin saa syyttää ihan itseään. ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tulipa vaan mieleen.. Jos kutsuu ihmisia joilla on pienia vauvoja niin heita ei voi pyytaa jattamaan vauvaa kotiin ihan imetyksen tahden. Joku mainitsi haluavansa 4-8kk vauvojen aitien jattavan vauvan kotiin. Ei kai vieraan sentaan taydy imetysta lopettaa morsiammen kunniaksi? Varmaan monet lahtevat aikasemmin juhlista muutenkin mutta etenkin iltaa kohti imetysvali tihenee eivatka kaikki pysty pumppaamaan maitoa pulloon/halua ruokkia pullosta/jattaa niin pienta hoitoon muutenkaan. Eli kaikki "vauvalliset" saa jaada sitten pois juhlista vai..  ::)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä kutsuttiin ainoastaan sukulaisten lapset, yhteensä 9 kpl. Muille laitettiin kutsu vain vanhempien nimellä ja ilmoittautumisvaiheessa, kun joku ilmoitti iloisesti heidän tulevan koko perheen voimin, sanoimme ystävällisesti, että toivomme lasten jäävän kotiin. Kaikki tämän ymmärsivät - tai jos eivät ymmärtäneet, eivät siitä ainakaan meille sanoneet.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vain vanhempien nimet kuoressa EI tarkoita lapsia: lapset sisältyvät kutsuun silloin kun lukee vanhempien nimet + perheineen (NN & MM perheineen). On ihanaa kun on vieraita, jotka jättävät vapaaehtoisesti lapset kotiin.. Monet kavereita tosiaan haluaa juhlia kahden kesken romanttisesti.

Meille tulee lapsia, mutta mua ottaa päähän aika lailla, kun yksi kavereista päätti omien lastensa (2 kpl) lisäksi ottaa myös naisystävänsä lapset (3 kpl) joita me ei olla edes nähty - vain tyypin omat lapset oli kutsuttu. Eihän me muutenkaan kutsuta omiin juhliin tyyppejä, joita ei tunneta. Kaveri sentään oli mun (hellämieliseltä) mieheltä "kysynyt", onhan se ok. Kyseinen nainen vaan totesi mulle, että he tulee lasten kanssa kun eivät raaski olla niistä erossa. Pakko sanoa, että toi oli musta aika omavaltaista. Lasten määrää oli tingitty, kuten muidenkin vieraiden, koska harva voi pitää niin isot häät että kaikkia sukulaisia/ystäviään saa paikalle - saati sitten joitakin, joita ei oo koskaan nähnyt. Kai ne siinä menee, mutta kyllä tää muo aika lailla häiritsee.

Jos ne edes olis kysyneet että anteeksi, mutta olisiko mahdollista ottaa kaikki lapset, kun hoidon kanssa on ongelmia tms., niin olisi ollut helpompi sanoo, että joo tottakai (kuten olen joillekin muille sanonut). Sen sijaan on hassua, että nainen, jota hädin tuskin tunnen (nähnyt 2 kertaa) ilmoittaa, ketä hän ottaa meidän häihin mukaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Argh, nuo kolme lasta vie meidän 8 hlön pöydistä heti lähes puolet istumapaikoista. Me varmaankin jätetään nuo kutsumattomat lapset huomioimatta. Ei laiteta heille istumapaikkaa. Ollaan siis ilkeitä. Jos eivät tajua, niin viimeistään oppivat sitten juhlapaikalla.

Ihan pakko huomauttaa, että en kyllä suosisi tuollaista tapaa. Tuollainen aiheuttaa turhaan pahaa mieltä häävieraille, eikä suinkaan paranna juhlatunnelmaa. Jos sinulla ei ole kanttia etukäteen sanoa suoraan, että kyseiset lapset eivät ole tervetulleita, on aika epäkypsää osoittaa siitä mieltä häissä.

Käytöstapakirjojen mukaan kutsuttuja ovat vain ne, joiden nimet lukevat kortissa, mutta itse en kyllä mitenkään kamalasti syyllistäisi ihmisiä, jotka eivät sitä tajua. Meidänkin suku kun on sellainen, että häihin kutsutaan aina koko perhe, enkä ole koskaan ollut yksissäkään lapsettomissa sukuni parissa vietetyissä häissä. Jos siis joku on tottunut käymään vain tällaisissa häissä, hän ei välttämättä ymmärrä toisenlaisten kutsukorttien etikettisäännöksiä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Jos kutsuu ihmisia joilla on pienia vauvoja niin heita ei voi pyytaa jattamaan vauvaa kotiin ihan imetyksen tahden.

Siis hyvät ihmiset! Nimenomaan jos kutsussa on mainittu kutsuttujen nimet (ei esim. perhe x) niin se tarkoittaa että nimeltämainitsemattomat jätetään kotiin. Olkoot vaikka miten imetettäviä. Ajatelkaapa vaikka linnan juhlia: kutsussa lukee tasan kutsuttujen nimet, eikä sinne VOI raahata koko perhettä vaikka haluaisi...

Meidän häissämme kaikki eivät tätä olleet tajunneet, emmekä uskaltaneet ilmoittautuessa sanoa, että ei lapsia. Nolo tilanne tuli sitten siinä, kun paikalle tuli vanhempiensa mukana lapsi, jota ei edes oltu ilmoitettu tulevaksi. Ei ollut sitten sille plaseerausta ja vanhempansakin oli laitettu syömään "nuorten" ruokavuoroon...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Ihan pakko huomauttaa, että en kyllä suosisi tuollaista tapaa. Tuollainen aiheuttaa turhaan pahaa mieltä häävieraille, eikä suinkaan paranna juhlatunnelmaa. Jos sinulla ei ole kanttia etukäteen sanoa suoraan, että kyseiset lapset eivät ole tervetulleita, on aika epäkypsää osoittaa siitä mieltä häissä.

Juu näin on, tajusin itsekin. Sieppas tuolloin vain tuo touhu. Etenkin, kun eräs yksinhuoltajaystäväni ilmoitti kyselemättä lapsensa, mutta tajusi kysyä luvan miesystävälleen.  Piti siis lapsia automaattisesti kutsuttuina.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minä kuulun siihen tuomittavaan ihmisryhmään joka ei voi sietää lapsia.

Tästä syystä olen iloinen että satuin tälle sivulle; aion kirjoittaa kutsuihini jotakin nerokasta tyyliin -K18-.

Kiitos vinkistä!! ;D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olen uusi tällä palstalla, mutta kyseinen aihe on ajankohtainen myös meille, sillä häitämme juhlitaan 5.2.05. Meidän iässämme on ystävillä paljon lapsia ja lasten tuleminen juhlaan ei ole millään tavalla ongelma. Mutta toivoisimme, että ystävämme jaksaisivat ja viihtyisivät rennoissa juhlissamme pitkälle yöhön ,mikä tarkoittaisi sitä että he huolehtisivat lapsillensa sitten illalla hoitopaikan. Tämän voisi ilmaista kauniina toiveena kutsuissa. Mutta miten? Olisiko yksinkertaisesti: "Toivomme että jaksatte juhlia kanssamme aamutunneille". Kertoisiko tämä riittävästi juhlan luonteesta? Meillä itselläkin silloin 9kk poika ja lisäksi miehelläni lapsia, joille järjestetään illalla hoitaja. Toki he ovat mukana itse vihkimisessä ja juhlassakin alkuillan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Pakko sanoa, että mielestäni on käytöstapojen puutetta, jos ei osaa lukea kutsusta, keitä se koskee. Useimmilla on häissä tilan rajallisuuden vuoksi tiukasti rajattu  osallistujamäärä, johon ei mahdu yhtään ylimääräistä sielua, ja kaikki rajaukset vaativat itkua ja hampaidenkiristystä. Ja harmittaa harvinaisen paljon, jos joutuu jättämään jonkun oman ystäväpariskuntansa ulkopuolelle siksi, että joku serkku haluaa ottaa mukaan 3-vuotiaat riiviökaksosensa...

Imetettävät on asia erikseen; on ymmärrettävää ettei äiti voi jättää vauvaa koko päiväksi hoitoon. Mutta toisaalta imetettävät eivät myöskään kasvata budjettia tai vie pöytäpaikkaa...

Joka tapauksessa mielestäni on uskomatonta, jos ei ymmärretä, että se on kyllä kutsukuorta kirjoitettaessa mietitty tarkkaan, kenelle kutsu on osoitettu. Sama tosin pätee toisin päin joulukortteihin; mielestäni on kohteliasta kirjoittaa X ja Y + perhe, X, Y, a ja o tms.

Meilläpäin ainakin tämä on riittänyt vallan hyvin vihjeeksi, ja kun eräs erehtyi laittamaan kutsuun "lapsikiellon", siitä närkästyttiin tyyliin "no kai me nyt tajuttiin jo siitä kuoresta". Mutta toisaalta ymmärrään, että jos paikkakunnalla/suvussa/kaveripiirissä on ollut tapana kutsua koko perhe, maininta lapsien poisjättämisestä lienee tarpeen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä oli/on sama ongelma. Ja kutsumallit oltiin jo tehty niin että kutsussa luki ilmoittautumisten ja pukukoodin yhteydessä "kutsu kahdelle".

Nyt "ongelmaksi" on noussut pari ystävääni, joilla LA:t hieman ennen häitä.

Kysyin toiselta heistä että mitä mieltä lapsettomista häistä ja sanoi että eivät he ainakaan hernettä nenään ota, mutta eivät kyllä sen ikäistä lasta voi jättää. Eli sanoi suoraan että eivät pääse paikalle jos lapset kielletään.

Eli miten rajata ns. osa lapsista pois?

Meillä tarkoitus oli että vain sukulaislapset kustutaan ja kaverit ilman. No näyttää että muutamalla kaverilla on imetysikäisiä lapsia (0-4kk), eivätkä varmaan sitten voi/halua osallistua ilman lapsia. Ei näissä sylivauvoissa siinä mielessä mitään "pahaa" ole, mutta mites sitte sanotaan heille joilla on 2-5 vuotiaita lapsia?? Ja heitäkään ei ole montaa.

Vai onko sitten pakko kutsua kaikkien lapset?

Meillä ongelmallinen tila siinä mielessä että juhlasali on toisessa kerroksessa eikä hissiä ole -> rattaiden kanssa tulee ongelmaa.

Toisaalta jos kutsuun laittaa myös lasten nimet, niin saattaa olla että vanhemmat olettavat että ehdottomasti haluamme lapset paikalle (vaikkemme heitä ole koskaan nähneetkään) etteivät ns. "kehtaa" tulla ilman... Vai onko noin??

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Saman asian kanssa painitaan täälläkin, ja ajattelin laittaa juhlaohjesääntöön tekstin tyyliin: "myös lapset ovat tervetulleita juhlaan, mutta emme pahastu jos tahdotte viettää rennon illan talon antimista nauttien". Näin emme kiellä lapsia, mutta annamme ymmärtää että kotiinkin vois jättää. Jos edes osa lapsista (n. 25) jää pois tällä tavalla, olen tyytyväinen. Juhlatila on rajallinen, ja mielummin ottaisin paikalle kaksi tuttavapariskuntaa ilman lapsia kuin yhden lapsien kanssa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kaipaisin ihan selviä lauseita, miten voisi ilmaista sen, ettemme toivo pieniä lapsia häihimme.

Häät ovat iltahäät (illallallinen alkaa n. klo 18:30, juhlat jatkuvat klo 02:een) keskellä Helsingin ydinkeskustaa, ei ulkoilumahdollisuutta. Jos kaikki toisivat lapsensa, heitä olisi 15 pikkuista iältään 3kk-2v. Suurin osa juoksuiässä.... ::)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mä en nyt hienoa lausetta keksinyt, mutta jotain tähän suuntaan....

"...Pienokaiset jätetään nukkumaan ja aikuiset saapuvat juhlimaan..."

"...Häiden myöhäisen alkamisajankohdan huomioiden, morsiuspari pyytää jättämään pienokaiset kotiin..."

Muuta ei nyt kyllä nuhaisesta nupistani lähde...  :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meidän kutusuissa luki:

Kutsumme perheenne aikuiset...

Oli kuulemma selkeä ohje.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No siis jos en haluaisi lapsia häihini niin sanoisin sen suoraan ilman mitään tekosyitä (kuten myöhäinen ajankohta....)

Eshterin lause on selkeä eikä selittele.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me teimme sen "virheen", että oletimme ihmisten ymmärtävän kutsun olevan osoitettu vain kuoren päällä nimetyille ihmisille, ei heidän lapsilleen tai siskoilleen tai mummoilleen tai sinkuilla heidän sen hetkisiin hoitoihinsa. Aika moni ilmoittautuessaan mainitsi koko perheen tulevan, johon sitten vaan ystävällisesti vastasimme, että juhlatilan luonteen vuoksi (myös myöhäiset häät, juhlatila keskellä Helsinkiä, ei pihaa tms., ajankohta vielä maaliskuu) toivomme teidän jättävän lapset kotiin. Tämä meni hyvin perille. En tiedä, ehkä joku loukkaantui, mutta pääasiassa asia ymmärrettiin hyvin ja itse asiassa moni vanhempi kiitteli sitä, että oli kiva lähteä juhlimaan kahdestaan ilman lapsia  :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä luki kutsussa..." vihkimisen jälkeen jatkamme juhlintaa aikuisten kesken...." Ja kutsu koski vain sen saaneita, ei lapsia tai muita..johan muutama miehelleni ilmoittautunut oli ihmetellyt kun perheen teini-aikuisikäinen lapsi ei ollut kutsuttuna.. ::) Mikähän siinä on että se on niin vaikeeta ymmärtää.. Ja toinen oli V.P. kohdan ymmärtäminen. Jos siinä lukee selkeästi että ilmoittaudutaan tiettyyn numeroon tms. MIKSI ihmiset soittavat jollekin kolmannelle osapuolelle ja ilmoittautuvat meidän häihin?! Uskomatonta.  ;D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei, kiitos hyvistä lauseista.  :D Täytyy pohtia minkä otamme käyttöön! Onneksi äitini on täysin samaa mieltä - eli ei 15 kpl alle kaksivuotiaita häihimme.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me ei kans haluttu lapsia vaikka oma onkin... jotenki häät ei vaan ole senluonteiset että lapset sinne sopisivat katsomaan viinin lipitystä ja kaljan kittausta ::) JA tosiaan monet vanhemmat ovat  iloisia kahdenkeskisestä juhlinnasta.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään